Věřte, nebo spíše ne

 Zcela k nevíře mi připadají informace stran četnosti odvolání, poskytnuté MSp. 

 

 A proto je předkládám naší čtenářské veřejnosti, aby se k nim vyjádřila. 

Podotýkám, že míra podaných odvolání proti rozsudkům soudů 1.stupně sice odpovídá tomu, co říkal předseda OS v KV p. Aleš Fikker, ale už vůbec neodpovídá ani údajům před deseti lety, jak jsme je tehdy znali z odborných zdrojů a neodpovídá zejména osobním zkušenostem účastníků řízení, včetně těch mých, kdy vystupuji jako zástupce jedné ze stran. A že jsem těch sporů viděl - ať už jako přímý účastník, nebo alespoň jako divák, když mě tam některá ze stran pozvala. 

Sporů, kdy odvolání nebylo podáno a strany se spokojily s rozhodnutím soudu 1. stupně, bylo naprosté minimum a omezují se pouze na případy uzavřených dohod mezi rodiči (či jinými účastníky řízení).  

A nejen že tyto údaje neodpovídají praktickým zkušenostem, ale ani soudcovským očekáváním, kdy soudci sami od sebe - obvykle před vynesením rozsudku -  říkají : Ať rozhodnu, jak rozhodnu, vždycky se jedna ze stran odvolá... Tedy jsou na to zvyklí a počítají to za samozřejmost. 

Jak by potom bylo možné, aby míra odvolání v opatrovnických sporech - podle údajů MSp - byla 3,65% ??!! Tedy ze sta případů je 96 spokojených všech účastníků řízení ?? To prostě není možné, to je nesmysl na první pohled. 

A zajímal by mne názor zejména odborné veřejnosti, jak si myslí, že MSp těchto nevěrohodných, ba fantastických čísel dosahuje. Zda vysloveně lže, nebo má nějaké korektivy, díky nimž není skutečná pravda vidět a reálné statistiky tak hrubě zkresluje.  

Osobně se domnívám, že míra odvolání je u okresních soudů někde mezi 70-80%, což je tedy - oproti oficiálně uváděnému - brutální rozdíl. 

Pokud by čísla z MSp byla skutečně pravdivá, pak by to znamenalo dvojí : 

a) že zrovna já se čistě náhodou připletu vždycky do kauz, kde se jedna ze stran (a skoro vždy otec, někdy i obě strany) odvolá - což naprosto vylučuje procento pravděpodobnosti. Protože být stále dokola u kauz, kterých je ve skutečnosti necelá 4 procenta, by musela být taková náhoda, jako že začnete kopat díru na stromek a zrovna narazíte na truhlici s pokladem nebo že na Vás, cestou po ulici, spadne vyhaslý satelit. Podle téhož počtu pravděpodobnosti bych musel denně vyhrávat loterii nebo alespoň Ústavní stížnost. 

b) že v drtivé většině ostatních případů to strany prostě vzdaly a zabalily, neboť - poté, co zhlédly úroveň naší justice -  dospěly k názoru o marnosti jakéhokoliv odporu, včetně běžného odvolání. 

A protože vím, že nemalá část právníků naše stránky pravidelně sleduje, budu na jejich názory nesmírně zvědav. 

 

 

________________

 

 

Současně, vzhledem k poskytnutému, pokud se kdokoliv z vás v průběhu roku 2016 u OS pro Prahu - západ odvolal proti rozsudku v opatrovnické kauze nebo o někom takovém ví, nechť se mailem přihlásí - nejlépe s kopií podaného odvolání. 

______________________

______________________

 

 

 

______________________

______________________

Comments  

0 # Kedul 2018-01-16 18:13
V trestcnih vecech to mate tak .. jednak sami pisou ze nemaji statistiku za konkretni rok, nebot soudy zniceny zivot obcana vubec nezajima a klidne ho tyraji roky falesnou nadeji ze spravedlnost se ukaze a on bude alespon castecne ocisten...
A dale ... udajne nejlepsi advokat siroko daleko na vysocine v tretnich vecech "No odvolacka ten rozsudek tady toho soudu kazdopadne vzdycky potvrdi"
Dalsi perla "skveleho" advokata z brna jednomu kamaradovi, ktery kdyby se branil tak to nejspis uhral vzheldem k okolnostem bud na uplne zprosteni nebo prestupek "Chces ten trest zadara, nebo za 40 tisic?"

Kdyz je zoufaly obcan pote co vypoti vse v praci a ma na krku milion poplatku a vyhlasek a narizeni jeste zkoumat pravni system ... misto toho jde za advokatem a dozvi se tohle + 1000 korun za hodinu za takove skvele rady a takovou "profesionalni" pravni pomoc ... pak se maji lidi odvolavat a domoci svych prav a svobod ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-16 20:15
Aha, takže chcete říct, že fůra odvolání se nepodá, protože mu zabrání sami advokáti - tím, že klienta dostatečně vyděsí, že to stejně nemá cenu a mohl by dopadnout ještě hůř...

Zvláště pokud cítí, že z něj žádné rito nekouká...
0 # Kedul 2018-01-16 22:15
Co jsem zatim zazil advokaty tak bohuzel, clovek neschopen se sam branit ci si najit informace bez penez kdyz vidi co uz za advokata dal a niceho nedosahnul a ze klidne da mnohem vic a moznost ze neceho dosahne je miziva pricemz mu advokat rovnou rekne ze dovolani je takova loterie a ustavni soud jeste horsi a ze si musi nechat vsechno libit protoze pravomoce blblabla a klientovy hrozi maximalne podminka tak si to kazdy rozmysli jestli bojovat a nicit si nervy nebo se smirit s krivdou ...
Advokatu je jako sra..ek ale klidne vedou nekolik desitek pripadu a poradne se nevenuji ani jednomu ...std. predpripravene texty std predpripravene argumenty a dalsi prosim na oholeni ...ani na vyslovne prani odmitaji jit proti justicnim grazlum..
Kdybych vedel co vsechno od tech prolhanejch haj..lu zaziju a moje rodina na vlastni kuzi, tak verte ze bych tem kur.vam fizlackejm tu krivou podminku tenkrat taky se sebezaprenim podepsal a mel bych klid...
0 # Kedul 2018-01-16 18:20
Justicni mafie absolutne kasle na zakony a trestni rad...
Justicni mafie nezajima spravedlnost a reseni dobre pro vsechny strany sporu...
Juticni mafie zivy i armadu advokatu, kteri nemaji zajem se necemu novemu ucit ci pouzit veskerou energii a prostredky aby prosadily pravo a spravedlnost... penize na hodinu jsou stejne at delaji dobre nebo spatne...
Juticni mafie ma neomezeny rozpocet a pravomoce udelat cokoliv a nejsou za nic zodpovedni ...
Obcan nema zande prostredky ani pravomoce se branit natoz potrestat justicni mafiany pri zneuzivani pravomoci...
Na ustavu se kasle ... jak chteji ospravedlnit ze kdyz vas justicni mafian krive obvini tak je vase jmeno adresa podoba atd atd verejne debatovana a jste bez moznosti obrany vlacen jak padouch justicnim systemem jeste pred vyhlasenim rozsudku? Co predvolani? Jakto ze nemuzu chtit proplatit cestovne na usly zisk? JAkto ze si musim brat volno v praci na to ze..
0 # Kedul 2018-01-16 18:24
mi nejakej justicni zmetek vyhorzuje pokutou a predvedenim? Podle ustavy se prece na me musi hledet jako na nevinneho?
Nikdo nema pravo do pravomocneho rozhodnuti soudu tvrdit opak a rikat o me opak ... to primo odporuje ustave!
Projednani verejne pripadu je pravo obzalovaneho .. nikoliv jeho povinnost!!!! Kazdy, obzvlaste nevinny, ma pravo na soukromi, stejne jako svedek nebo udajne poskozeny!!!
Naopak verejny cinitel .. tedy kazdy justicni mafian od posledniho fizla do posledniho soudce ... je verejne cinna osoba a ten zadne pravo rozhodne na soukromi obzvlaste v praci nema a nesmi mit!!!
0 # Kedul 2018-01-16 18:27
Jeste to ocesani od trestnich prikazu ... no samosebou ze fizl udela bubu budes mit u sousedu a v rodine peklo az jim to reknem kdzy se nam nepriznas .... takze prikazy se vesele sazej a carky jen litaj .. proc by si mel justicni mafian namahat mozecek premyslenim nebo studiem zakonu ....nebo snad dukaznim materialem .....

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.