Catch 22 na český opatrovnický způsob

Pokud někdo neví, co je to "Catch twenty-two", pak mu posloužím překladem - do češtiny to bylo přeloženo jako "Hlava 22". 

A hlava zde není hlava lidská nebo vepřová, ale ustanovení zákona (byť jej zjevně vepřová hlava vymyslela). Paragraf. Oddíl zákona. Tak nesmyslný, že se svou formulací vzájemně vylučuje. 

Přičemž, pro neangličtináře je vhodné ještě doplnit, že slovíčko "Catch" znamená někoho chytit, nachytat - ale také chyták. Tedy Hlava 22, co je vlastně chytákem. 

Tak - to máme úvod za sebou. 

To jsem byl zase jednou u soudu. Tedy - dokonce ne u jednoho, hned u tří po sobě. Všechny opatrovnické, všechny v různých částech republiky, od sebe dosti vzdálených. Praha, Kroměříž, Ústí nad Labem. 

Na Hlavu 22 jsem si vzpomněl u posledně jmenovaného. 

Po nějakou dobu probíhal klasický styk, podle rozsudku, pak probíhat přestal. Matka si ho nepřála. Dokonce soudu s klidem napsala, že dceru již předávat nebude. A aby si to nějak zdůvodnila, prý proto, že dcera stykem s otcem psychicky strádá... Jak jinak, že ? 

Jiné děti by za starostlivého otce daly modré z nebe - tady najednou, pokud matka otce zavrhla, dítě strašně strádá... Důkazy o tom nejsou - jen tvrzení matky. Ničím neověřené, nepodložené. 

Přesto : Je to přeci matka - tak to nelze brát na lehkou váhu. Zvláště, když to soudí soudkyně. A ty soudí skoro všechno a všude. 

Soudkyně přece potřebuje alibi - co kdyby dítě opravdu tak velmi strádalo - a nejlepším alibi je tzv. "asistovaný styk". 

Z praxe mohu potvrdit, že větší svinstvo pro děti, ani pro rodiče neexistuje. A že je skoro v 90 % případů lepší, aby kontakt neprobíhal vůbec, než takhle. 

Ovšem soudkyně to vidí jinak : Zakázat otci styk, to už jim někdo řekl, že to obvykle nikde neprojde - a tak že to nesmí dělat, pokud na sebe nechtějí nežádoucím způsobem upozorňovat - a tak nařizují - zjevně bezdůvodně - fakticky ještě horší zlo, které zní lépe jen na první poslech : Tzv. "asistovaný styk". 

Tedy - otci se styk nezakáže, jen fakticky znemožní, matka je "spokojena", dítě trpí jako zvíře. To zajímá ovšem všechny - obvykle krom otce - ze všeho nejmíň. 

A tak i v Ústí : Matka si začala vymýšlet, jak velmi je dítě otcem ohroženo, podle rad právniček a OSPOD začala dítě tahat k psycholožce - ta všechno dle přání matky potvrzovala - a vyděšená soudkyně proto honem nařídila "asistovaný styk". A to dokonce jen 1 hodinu měsíčně. 

S ohledem na to, jaké utrpení to pro dítě je, je to vlastně dobře. 

Odvolací soud - chtěl být hodnější - hlavně dobře věděl, že pro to žádné důvody nejsou - ale taky chtěl být kryt - a tak - přesně podle zásady - "Aby se vlk nažral a koza zůstala celá" - rozšířil asistovaný styk ne na 1, ale na 4 hodiny měsíčně. 

Jenže do toho se vložilo Centrum, kde měl styk probíhat - a neprobíhal - a napsalo, že to nefunguje a že v tom pokračovat nebude. 

Kupodivu. Jindy jsou schopny týrat dítě až do úplného zbláznění. 

Takže - výsledkem je, že styk neprobíhá vůbec : Ten původní, klasický, byl - prý - předběžným opatřením o asistovaném styku - pozastaven - a asistovaný neprobíhá, protože ho Centrum odmítlo provádět. 

Soud dnes rozhodl, že ustanoví znalce, dovolil jsem si ho tedy upozornit, že otec žádný styk nemá, že pro to není sebemenší důvod (prokázáno nebylo samozřejmě nic), že zpracování a obhajoba znaleckých posudků se může protáhnout klidně na roky (řízení už probíhá 5 let bez sebemenšího výsledku - vyjma onoho asistovaného styku) - a že by bylo nanejvýš vhodné tedy styk otce s dcerou (dnes ani ne 8-mi letou) nějak rozumně upravit, třeba předběžným opatřením. 

Soudkyně se zarazila, dobře vědouc, že mám pravdu, současně ale nechtíc vyhovět, přemýšlela, jak z toho ven - až na to přišla : Je přece vázána rozhodnutím nadřízeného soudu, a ten rozhodnul, že mají probíhat asistované styky, a to 4x do měsíce. Nějaké Centrum si přece nebude určovat, co bude dělat a co ne, když to rozhodl soud - a zpráva Centra o tom, že styky nefungují, soud nezajímá, protože je vázán názorem nadřízeného soudu. A soudkyně v tom měla jasno. 

Otázka, zda je vázána taky nejlepším zájmem dítěte a proč nařizuje pokračovat v jeho týrání, soudkyni sice poněkud zarazila, ale na pomoc jí rychle přispěchala advokátka matky - s tím, že matka zajistí (najednou !!), aby nařízené styky řádně probíhaly. 

A tak : Máme tady soudy dvou stupňů, oba královsky placené, oba vázané - aspoň dle zákona - údajně nejlepším zájmem dítěte - o týrání dítěte asistovanými styky přitom nikdo nemá pochyb - potvrzuje ho i Centrum samotné - ale protože je to tak právně správně, budou všichni - za mraky státních peněz - týrat dítě dál, až se nejspíš úplně zblázní. Dítě, nebo jeho otec, který ten pohled nevydrží - a raději to vzdá. 

A pak se slavnostně napíše, že otec nejeví o dítě opravdový zájem - a tudíž se styk buďto neupravuje, nebo - ještě lépe - rovnou zakazuje - a máme vystaráno. A to až do 18-ti let věku dítěte. 

A pak - budeme mít o jednoho neurotického, otráveného, citově otupělého a ke všemu lhostejného občana více. 

Občana, jemuž "v jeho nejlepším zájmu" zničily státní instituce dětství. 

Ale - od toho tam přeci máme na slovo vzaté - a hlavně draze zaplacené - odborníky, že ?!! 

Byli jste někdy na vojně ? A zažili jste někdy mazáckou vojnu ? 

Jako třeba když jeden mazák pošle bažanta pro guláš či biftek (viz bufet) a druhý s ešusem pro saharu - a teď ho každý zvlášť seřve (to v lepším případě) za to, že nedonesl právě to druhé, než co donesl. 

Na vojně se tomu říká šikana. A tvrdě se proti tomu - alespoň formálně - bojovalo. 

Tady se tomu říká "Nejlepší zájem dítěte". A platíme za to na daních stamiliony měsíčně. 

Odborníkům. 

 

__________________

__________________

Comments  

0 # Kedul 2018-10-09 05:28
Nevim jak tohle zmenit perem ci jinou nenasilnou formou ... od te doby co si prosadily urednici sluzebni zakon ktery z nich dela fakticky zcela na volbach a zakonech a cemkoliv a komkoliv nezavislou ozbrojenou moc ktera muze uplne vsechno co si umane bez ohledu na vuli obcanu, politiku nebo platnem zakonu a v podstate jen uz hlidaji aby obcane hodne pracovali a hodne platily dane aby bylo co nejvic penez na jejich vyplaty a do budoucna i jejich deti a pribuznych ktere do statni zpravy hodlaji natahat, tak opravdu nenasilnou formu zavedeni demokracie a pravniho statu nevidim jako realnou... Vemte si jen moznost hmotne odpovednosti za protiporavni jednani urednika nebo soudce ktere by bylo temi sammi souzeno a jak razantni bylo verejne lincovani a ocernovani strany ktera toto hlasi ve volebnim programu jakmile dostala o par hlasu vice nez se mafii libi ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-09 06:08
Co to je ?? Jaké pokuty za odmítnutí výpovědi, na které má každý svědek právo ??

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2018-10-09 07:13
Quoting Ing. Jiří Fiala:
Co to je ?? Jaké pokuty za odmítnutí výpovědi, na které má každý svědek právo ??

novinky.cz/.../...



Coby .. standart justicni mafie .... soudkyne se verejne usvedcila z nekolika trestnych cinu vcetne zneuziti pravomoci .... naplnila skutkovou podstatu vydirani nebezpecneho vyhrozovani zneuziti pravomoci jak z ucebnice .... v pravnim state by sedela dlouhe roky a jeji trestna cinnost by se vyucovala na pravnickych fakultach jako priklad ... v cesku kde vladne uredni a justicni mafie neomezenou moci poskozeny bude nadale poskozovan pachatelkou a jejimi spolupachateli z rad justicni mafie a nastoupi zcela jiste i exekutorska mafie.... tak dlouho to tak bude jak dlouho to my obcane dovolime ...
0 # Kedul 2018-10-09 13:43
Fotbalista souzen za to ze zlomil protihraci nohu pritom kdyz se snazil ziskat mic ...

novinky.cz/.../...

Prej pretizeni, prej maji podstav .... co bude priste? Souzeni boxera za to ze udelal souperi bebicko kdyz mu dal pesti?

Ze ale nasim chrabrym chranicum a pomahacum a gibsu nevadi ze policajtka prokuratorka a soudkyne k tomu jako jedna banda zlocincu nechala precist osobni udaje nezletilych deti ve zdare nad sazavou behem verejneho hlavniho liceni ktere meli zustat utajeny a jsou v neverejne casti trestniho spisu vedene jako neverejne spolu s udaji nezucastnenych osob ktere to ani netusi nebot se jich nikdo neptal zdali si preji aby se jejich osobni udaje skryly ... na to samozrejme cas neni a ani to prece neni trestne kdyz to jenom odporuje zakonum ... zakon sme prece my justicni mafiani...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-09 18:30
Prisel o Prahu, o Brno,..
Ted uz mu zbyva jen Bratislava!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-09 18:30
Také je Vám na zvracení? Já už jsem vrhl. J.K.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-09 18:33
Ve filmu Hlava 22 …

... mne fascinovala ta rutina, se kterou sestra celoobevázaného pacoše vošetří tím, že mu vymění nádobu s infuzí do horní končetiny za tu kterou má v rozkroku. Připomíná mi to naší Justici . O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-10 12:37
Lékař z Valdic: Vězni si pořád stěžují

hradec.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-10 12:37
Ministerstvo financí navrhlo zamítnout žalobu Peroutkovy vnučky na Zemana

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-10 12:38
Prokrastinující státní zástupce dostal trest, nadřízená řešila i jeho brouzdání po netu

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-10-10 12:38
Soudcovská unie bude na sněmu rokovat o hodnocení soudců a profesní etice

ceska-justice.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.