Piťha : Co se to, proboha, stalo ... ?

… s Palachovým národem ? Alespoň tak uvedl svou dnešní bohoslužbu na památku Jana Palacha ve výroční den jeho úmrtí. V Týnském chrámu. 

 A pokračoval - slovy o prázdných a dutých slovech pronášených tupými lidmi, kteří - jako PET lahve naši krajinu - hyzdí a zamořují naši kulturu a společnost. Zavzpomínal, že před padesáti lety držel osobně čestnou stráž u Palachovy rakve a byl přítomen na místě nejbližším jeho pohřbu, odcházejícímu z Karolina.

Co se to, proboha, dnes stalo s Palachovým odkazem a kdo se ho snaží chopit ? A čím ho naplňuje ?

Piťha dále připomněl, že na Palachovu rakev osobně položil věnec i arcibiskup kardinál Tomášek a že Palachův počin nebyl sebevraždou, ale neobyčejným hrdinstvím v zájmu všech ostatních, kteří, namísto aby se probudili z letargie, stáhli se do sebe. Vyburcoval je vlastně jen v den pohřbu. 

O současných mocných pak hovořil s citelným despektem, projev zakončil konstatováním, že buďto nalezneme odvahu vystoupit z otupělého davu a dáme se do boje na svou obranu, anebo se rozplyneme v mlhovině. 

Palachovo výročí hned zkraje uvedl biblickým přirovnáním k hořícímu keři, v němž se Bůh zjevil Mojžíšovi - keři, který, ač hoří, oheň ho nestravuje. 

Piťhovo kázání bylo neobyčejně citlivým a vystavěným projevem, jenž kulturnější části národa bezesporu mluvil přímo z duše. 

O kázání byl také nevšední zájem, nejen že rozlehlý Týnský chrám byl plný, ale důležitost projevu podtrhovala i přítomnost televizního štábu z ČT, jenž stál hned ve vchodu do chrámu. 

Piťha se tak bezesporu stává hlasem špatného svědomí tohoto národa, hlasem, který vzbuzuje již všeobecný zájem a čím dál více přitahuje mnohé posluchače zdaleka nejen z řad věřících křesťanů. 

Bohoslužba byla zakončena všeobecným a sborovým zpěvem státní hymny, a to obou jejích částí, české i slovenské, neboť Palach položil svůj život i za slovenskou svobodu a ve shromáždění byla přítomna početná slovenská delegace. 

O hodinu dříve nežli v Týnu se konala bohoslužba s týmž programem a zaměřením, a to u českobratrské církve evangelické, v jejím nejznámějším kostele v Praze, u Martina ve zdi. 

Svým provedením výmluvně symbolizovala současný rozdíl mezi oběma církvemi : Početně mnohem menší, programově mnohem méně zajímavá - a to i vzdor bezesporu přitažlivému trháku - totiž osobnímu přednesu písně Ticho, známé z krátkého filmu o Palachově oběti a pohřbu, jejím autorem, Bohdanem Mikoláškem. Alespoň jsem měl konečně možnost jej osobně poznat. 

Ze známějších osobností tam bylo lze potkat ještě synodního seniora Daniela Ženatého, i širší veřejnosti dnes známého coby faráře z problematického filmu o Palachovi (věru, své církvi tím poskytnul vpravdě medvědí službu) nebo europoslance a bývalého senátora Jaromíra Štětinu. 

V Týnu zase stál u východu bývalý ministr průmyslu, Vladimír Dlouhý. 

Již při cestě od vlaku přes střed města, při příchodu na Václavák, vidím - a hlavně slyším - jedno svištící policejní auto za druhým, svištěla všechna kolem sv. Václava nahoru, k parku u Muzea - a pak si večer přečtu, že se tam chtěla upálit další pochodeň. 

Včera jedna, dneska jedna - skoro by se chtělo říct : Kam se ta okupace hrabe, že ? 

Všechno patrně typické projevy šťastné, svobodné a prosperující občanské společnosti... 

Piťha je vzácně uměl i pojmenovat. Jsem moc zvědav, co z toho odvysílá ČT, když už se odvážila na shromáždění do Týna přijít. 

__________________

__________________

https://www.novinky.cz/krimi/494980-u-narodniho-muzea-v-praze-se-pokusil-zapalit-dalsi-muz.html

__________________

__________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 04:58
Hořící svědomí :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Kedul 2019-01-20 09:38
Oznámení

dne 11.9.2018 se Judr Ilona Moučková soudkyně okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou, dopustila trestného činu dle § 329 Zneužití pravomoci úřední osoby tím, že
Poté, co její spolupachatelka Judr Lenka Hudcová státní zástupkyně ve snaze zakrýt vlastní trestnou činnost přinesla na veřejné hlavní líčení trestní oznámení na sebe samu, které se týká trestného činu, který spáchala spolu s další spolupachatelkou na nezletilém dítěti mladšímu 15-ti let, kdy toto trestní oznámení lživě označila tato pachatelka za údajnou součást obhajoby zákonného zástupce nezletilé poškozené, nechala toto trestní oznámení přečíst neoprávněným osobám a taktéž jej založila do veřejné části trestního spisu poté, co se dozvěděla, že je rovněž osobou podezřelou ze spáchání tohoto tretného činu vůči poškozené nezletilé.
0 # Kedul 2019-01-20 09:44
Její trestná činost je tak prokazována, spisovým amteriálem, zvukovou nahrávkou z hlavního líčení, trestním oznámením, vyjádřením GIBS, svědectvím zástupce OSPOD, svědectvím zástupce občanského sdružení a dalšími písemnostmi.

Jelikož je obětí tohoto jejího trestného jednání dítě mladší 15-ti let, pak se v souladu se zákonem přibere znalec z oblasti sexuologie a psychiatrie, který zodpoví, zdali Judr Ilona Moučková v době spáchání trestného činu vůči nezletilé trpěla nebo trpí sexuální deviací
V případě že ano tak jakou a jaká je prognóza její sexuální deviace
Zda je pobyt pachatelky na svobodě nebezpečný, z jakého důvodu a zda vyžaduje ochranné léčení a jsou dány podmínky pro uložení zabezpečovací detence.
0 # Kedul 2019-01-20 09:48
S ohledem na její další trestné jednání, kdy se v rozporu se zákonem pokusila dokonce svojí trestnou činnost zakrýt nepravomocným odsouzením spolupoškozeného zákonného zástupce nezletilé poškozené, nezbývá než navrhnout, aby byla na pachatelku Judr Ilonu Moučkovou uvalena vyšetřovací vazba, neboť existuje důvodné podezření, že ve své trestné činosti bude i nadále za pomocí jejích spolupachatelů nadále pokračovat amohlo by dojít k další velmi vážné újmě na právech poškozených její tretnou činností.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 13:37
Vzkaz ustrašeného zbabělce.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 13:47
Lidske pochodne v 1969 a 2019:

Tomáš Halík vzpomíná pro deník FORUM 24 na náladu na počátku roku 1969.
Lidé si říkali, že ještě není tak zle a všechno se třeba zlepší. Pak přišel šokující Palachův čin a lidem došlo, co se děje. Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 13:49
Jestli si nějak představuji vyzrálost a moudrost stáří, pak Piťha je toho názornou ukázkou.
Celoživotní zkušenosti vytavil do podoby, že s grázly se domluvit nelze a ani jim nemá smysl ustupovat.
Věkem byl na včerejší mši možná nejstarší, z kněží určitě, duchem bezesporu jeden z nejmladších.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 13:56
Jak rok 1989, tak i rok 2019 jsou roky zapadajici do hry byvaleho "Prognostaku" a soucasneho "Financniho kapitalu".
Bures je napojen na pochybne osobnosti, ovladajici tuto hru a ma za ukol jednat podle jejich prani.
Zeman svou ucasti na Sjezdu komunistu v 2018 naznacil, kam tato Hra za par let povede. Tehdy si neuvedomil, ze za par mesicu bude 50. vyroci sebeupaleni Palacha. Ted se stydi osobne uctit pamatku Palacha.
Palach byl tak pouze naivni clovek, neznaly planu Prognostaku.
Jedine obcane v CR mohou v 2019 aktivne prispet DEMONSTRACEMI k zmene silenych planu Burese a Zemana.
Zeman vi od zacatku, ze Bures byl vedomym agentem StB, nikdy vsak obcanum nerekl pravdu!
Zeman-Bures-Putin (belZEBUP), to je dabelska trojka, ktera chce byt zapsana do ceskych dejin! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 13:58
Nerad se prý vystavuje setkání s blbci... Asi tušil, jaký ohlas by jeho přítomnost vzbudila... Hlavně, že demokraticky vyhrál volby - aby se teď bál vyjít ven…

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-20 21:01
Až teprve u 110% "usoudil" soud, že je to "nemravný" úrok.
Ano - co se to stalo s Palachovým národem - a jaká pakáž mu dnes vládne ??

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-21 16:48
Knez Petr Pitha (nar. 1938) se 26.3. dozije 81 let.
Prejme mu hodne zdravi. Jeho cenna kazani jsou dnes potreba vice nez kdy jindy.
Jeho kazani by mohla tez obsahovat cast z Bible - Genesis 1.29!
Tam by se nejeden obcan CR dozvedel, co delal spatne a proc ma dnes rakovinu!!!
Z
cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Piťha
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:22
Chránit estébáky, to jim vždycky šlo :


Stát chce kvůli GDPR omezit psaní o lidech z totalitních archivů. Badatelé by nově potřebovali souhlas k publikaci jména například bývalých estébáků

archiv.ihned.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:24
Podporoval Jan Palach reformní komunisty? aneb Palachův politický odkaz očima pamětníků ledna 89

plus.rozhlas.cz/.../

video.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:25
Češi na členství v EU prodělali nejvíc a jsou poraženým národem

euportal.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:26
Prachy v prachu. Stamiliardy na reformu důchodů zmizely

zpravy.tiscali.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:26
Jiný pohled. Janata (SSO): Co bychom si mohli pořídit místo slev na jízdném?

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:30
Dnešní smlouva z Cách :

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:31
Nutná obrana a krajní nouze v trestním právu

muj-pravnik.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:35
Breznev a Zeman - v poslednim tazeni:

Jak Breznev, tak i Zeman byl Komunista - NEZNABOH. Byvaly komunista je jako byvaly cernoch!
Breznev zemrel 1982 a doktori museli do posledniho okamziku tajit jeho vazny zdravotni stav.
Ne jinak je tomu dnes v CR.
Pred par dny se k Zemanovu zdravi vyjadril Biskup Maly: Zeman ztraci inteligenci, je nemocny a taji se to. Doktori musi mlcet.

Domnivam se, ze by se Cirkev dnes v CR nemela zabyvat zdravotnim stavem alkoholem a cigaretami zrujnovane TROSKY, ale mela by se vratit ke korenum - k Bibli a promlouvat k lidu v kazanich o tematech, ktera jsou prave dnes pro ne aktualni.
Nikdy jsem na msi neslysel o vykladu casti Bible - Genesis 1.29, kde se prave o vecne platnych Prirodnich zakonech zivota mluvi!

Biskupstvi v Praze by si melo uvedomit, ze Alkoholik uz to ma spocitane a ze o nej dnes nejde.
Jde o zdravi cele spolecnosti a pokud se i timto tematem bude cirkev zabyvat, tak budou obcane vice navstevovat mse!!!
Z.
reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 12:36
novinky.cz/.../...

Norští socialisté jsou protipolsky naladěni poté, co poprvé od války Polsko poskytlo politický azyl norské rodině, které se podařilo zachránit dítě před Barnevertem. Norsko se snaží navíc ututlat aféru, že čelným odborným vedoucím Barnevertu byl pedofil. Polský konzul pomohl cca 150 polským rodinám, a Polsko si počíná v tomto směru nekompromisně, nejen proti Barnevertu, ale také německému Jugendamtu, jenž si počíná podobně. Barnevert i Jugendamt slouží k rozbíjení rodin, jako jaká si NEO-komunistická náhrada za někdejší dávné snahy o převýchovu dětí v indoktrinovaných kolektivech. To je prostě "inovace"... Pokud jde o Poláky, nejde tolik ani o polskou řeč a zachování národní identity jako fakt, že polské rodiny jsou hodně často nositeli křesťanství, čehož se NEO-soudruzi bojí jako čert Kříže.
Arabové a Turci mohou klidně vřískat Aláhu Akbar a nikdo a žádný Barnevert či Jugendamt jich nesebere...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 16:23
Rychetský říhá :

Nezávislost soudů u nás není ohrožena jako v Polsku či Maďarsku, říká Rychetský

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 17:18
zpravy.aktualne.cz/.../...

Rychetský lže. Tak jak Rychetský mluví o Polsku a Maďarsku, tak promlouvala o pražském jaru 1968 moskevská propaganda všude, i k československému publiku. Rychetský o Polsku lže jak když Rudé Právo Doudové & Kojzara tisklo. Dnes se takové "zprávě" říká "fake". Ani za komentář to nestojí, kdo je Rychetský, většina občanů ví.

Jiný příklad: pravyprostor.cz/.../

Připomíná mi to dávnou rudoprávní propagandu proti zlým západoněmeckým revanšistů, Západními Německu neonacistům nakloněných Adenauera a bavorského Franze Josefa Strausse...naprosto stejný tón "novinek", stará totalitní škola. Tehdy bující neonacismus v Německu např. dokazovala i československá StB, jejíž agenti malovali na židovských hrobech hákové kříže s nápisy "Jude rauss" (zdroj z výpovědí defektora StB tehdejších let, Ladislava Bitmana. Pro pamětníky precedent k otázce, zda s AfD tomu není ze strany Stasi či Antify stejně...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 16:27
Bradáčová podala kárnou žalobu : (Denně by jich musela podat deset, aby se ta justice začala čistit a k něčemu vypadat).

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2019-01-22 18:42
Quoting Ing. Jiří Fiala:
Bradáčová podala kárnou žalobu : (Denně by jich musela podat deset, aby se ta justice začala čistit a k něčemu vypadat).

novinky.cz/.../...


„Navíc v jedné trestní věci měl působit na státního zástupce nižšího státního zastupitelství, aby v ní činil určité úkony. Navrhováno je odvolání z funkce státního zástupce“

Ale copak to bylo ... zeby mu rikal at se kouka naucit trestni rad a pak si teprve hral na statniho zastupce? Zeby mu rikal ze ma provest take nejaky ten ukon smerujici k objasneni veci a ne jenmo papuskovat vetu stani zatupce se stotoznil s nazorem policejniho organu ... 10x ofotit na kazde usneseni a hura uzivat 100 litru mesicne dneska padla....
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 16:29
Nejvíce podivínů je v řadách policie a justice. J.K.

blesk.cz/.../...

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 16:29
To se to žere!

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 21:09
ČR pokračuje jako kriminální, zlodějský a parazitický stát

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-22 22:41
NSS: Osm let chybně vedená exekuce není kárné provinění exekutora, ale chyba podřízených

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 08:10
Ukázka funkčnosti a profesionality státního aparátu :

finmag.penize.cz/.../...

Tisíce poškozených, tisíce lidských tragédií - a - jako obvykle - NIKDO ZA NIC NEMŮŽE, že ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 08:41
Biskupstvi v Praze a moje kazani:

Biskup Maly ukazal (v hornim prispevku), cim se dnes Biskupstvi v Praze zabyva.

Zde je pokus meho kazani:
Zacnu anglickou vetou "When you are healthy, you have happiness"!
Cesky to znamena: "Kdyz jsi ZDRAV, tak jsi stastny"!

BUH rika lidstvu v Bibli - Genesis 1.29 nasledujici:

"Hledte, dal jsem vam vsechny zelene byliny, ktere na tvrdem stonku) vysevaji semena po cele zemi a kazdy strom na kterem rostou semena obsahujici plody, TO JE VASE POTRAVA."

Dnes se lide honi za materialnimi statky a zapominaji pritom na to nejdulezitejsi co maji a to je ZDRAVI!
V dusledku takovehoto jednani jsou lide nestastni, impotentni, stoupa homosexualita, alkoholismus, zneuzivani drog a duch cloveka trpi.
Nemocnice jsou dnes plne pacientu s RAKOVINOU. Kazdy treti obcan CR je v prubehu zivota postizen touto nemoci.
CR ma dokonce smutne svetove prvenstvi ve vyskytu rakoviny!!!
Na konec pridam proto jen:
PROBOHA,, CO SE TO V CR STALO,...????? Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 08:59
Od téhle paní bych si nenechal postavit ani kozí chlívek. Zmršenější venkovský statek abyste pohledali. A ještě to ti pitomci dávají na Seznam, aby ten nevkus a neúcta k tradici vynikly ! :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 09:03
A pak vyšetřujte premiéra :

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2019-01-23 13:03
Quoting Ing. Jiří Fiala:
A pak vyšetřujte premiéra :

novinky.cz/.../...


Proč se zajímat o trestnou činnost fílzů ze Žďáru spáchanou na malých dětech když mají plné ruce práce se zametáním čapího hnízda ...
Co Zemanová, Šuta .. najednou to není součást obhajoby? A jakto že jste ten podnět neposlali rovnou tomu na koho byl podanej jako v mém případě?
Já Vám písnu že se Moučková Hudcová s Žigmundovou dopustili trestného činu na děckách a nadále v něm pokračují a vy to pošlete rovnou Hudcové aby o tom věděla a mohla si to s Moučkovou v klidu zamést....proč se snažit něco řešit a prověřit .... zločin dle 329 už se vám dvěma neodpáře to si pište ... Bejt GIBS funkční tak nevtípil sedí za to že ještě nedostal čapáka do basy a zdržuje ... a půlka zametačů s ním ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 10:14
Nejzbabělejší ústavní soudkyně TOP ženou ČR - co k tomu jen dodat ? Ano, co se to, proboha, stalo ? A kdo jí ty hlasy dal ? Co to bylo za nevědomé pitomce ? Co asi tak znali z její práce ?

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 14:10
Postkomunisticky rezim si vybral "rezimu oddanou a tvarnou" soudkyni Simackovou za nastupkyni nemocneho predsedy USCR - Rychetskyho!
Ted ji proto museli takto zviditelnit jako TOP zenu! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 14:08
Exekutoři připravili společnost o bilion korun

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 14:09
"Exekutoři a jejich kamarádi si přišli za patnáct let na jeden bilion korun, za to by bylo asi 6 000 km dálnic nebo asi 300 tisíc bytů. My jsme naopak těm exekvovaným zaplatili stejnou částku na sociálních dávkách. Naši prosperitu primárně ohrožují zločinná spiknutí, kterým stát slouží jako prostředek k obohacování."
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 14:09
430 000,- Kč- za půlden "práce"

denikreferendum.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 17:40
Liberecký soudce Maxa :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 17:41
TO na kancléře Mynáře :

eurozpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 17:42
Lumparna s cirkevnimi restitucemi:

Pred 70 lety zlodeji Komunisti UKRADLI cirkvi majetek. Postkomunisticky rezim dlouho odmital vratit v restituci cirkevni majetek.
Ted prisli Lumpove s napadem - zdaneni navraceneho majetku!
Lumpove vedi, ze cirkev bude muset cast majetku prodat (aby mela na zaplaceni dane) a "Buresove" si relativne levne nakoupi.
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 17:44
O střetu zájmů rozhoduje Městský úřad Černošice : (A o vyhlášení války asi obecní zastupitelstvo v Dolní Lhotě) :

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 17:44
Ignoroval Prirodni zakony zivota a myslel si, ze pripravuje potravu vhodnou pro lidi - Master chef v GB.
Zemrel v 55 letech na nador mozku!
Z
blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-23 18:18
Senátor Láska :

eurozpravy.cz/.../...
__________
Jeden z nich. Já na lásku už dávno nevěřím. Lásku nahradila vychcanost a ztratila se v balíku peněz, po nichž prahnou zlatokopky. Ani tento láska není výjimkou. J.K.
cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Láska_(advokát)
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-18 08:09
Debatní klub o Janu Palachovi :

debatniklub.webnode.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.