Justice - hrouda, jež obě nohy víže...

 Národ má vládu, jakou si zaslouží. Má  takovou i justici ? 

 Demokratická justice nemá být odrazem současného stavu společnosti, má být jejím vzorem a kýženým stavem pro většinu ostatních. A to především po morální stránce. 

A - je jí ? 

Po 30-ti letech od tzv. Vítězného listopadu není nejmenších pochyb o tom, jakým fatálním omylem - nebo cíleně promyšlenou sabotáží - bylo ponechat komunistické soudce u moci. Nota bene snad ještě se "zdůvodněním, že to jsou "nepostradatelní odborníci" a že je nemá kdo nahradit. 

Tehdy jsem sice stav justice tak dobře ještě neznal, ale i tak mi to připadalo jako tvrzení zjevně účelové a - jak se říká - zcela mimo mísu. 

Nahraditelný je přeci každý, vyjma několika málo géniů, napadá mě třeba Mozart nebo Einstein. 

Osazenstvo postkomunistické justice by pak spolehlivě nahradila - na zhruba stejné úrovni - osádka každé hospody tehdejší 3. cenové skupiny. 

Není pochyb o tom, že justice, jakožto výkonná složka moci, se kterou se občan - na rozdíl od těch ostatních - potká přímo a bez prostředníků, má na formování demokracie (nebo jiného státního zřízení) vysoký a neoddiskutovatelný vliv. 

Myslím, že i bez dlouhého přemýšlení, každému připadne divná už jenom otázka : Je možné budovat demokracii s komunistickými soudci ? 

Havlova vláda si zjevně řekla, že - ANO. 

Anebo ji o žádnou demokracii - vzdor opačné slávě po celém světě - nikdy nešlo. 

Těch uplynulých 30 let je fatální přehlídkou bezbřehé arogance, zvůle, nemající ani za komunistů obdoby, a cílených sabotáží (viz případy restitucí fyzických občanů, potrestání komunistických zločinců a vlastizrádců z doby komunismu) - za které soudci vždy chtěli jen jedno : Ještě více peněz. 

Za těch 30 let jejich "působení" to nemohlo nezanechat důsledky - a také je bohatě zanechalo. 

Většina lidí se naučila, že morálka je nějakým luxusním přívěškem, bez kterého se "civilizovaný" člověk docela dobře obejde a ti, co ji mají, jsou masově vydáváni za podivíny a snílky. Většina lidí se také naučila, že krást ze státního nebo veřejného majetku - je národně tolerovaným, ba oceňovaným sportem, kvůli kterému jde většina lidí do politiky - navíc s pevným přesvědčením, že se jim nemůže nic stát. Většina lidí se i naučila, že to, že zločin zůstává bez trestu - a někdy i bez pojmenování - je jaksi normální a běžné, o to víc, oč více má pachatel na úplatky. 

O tom, že postkomunističtí soudci hrabou ve velkém - vzdor pohádkám o tom, že jejich vysoké platy jsou právě proto vysoké, aby byli údajně neúplatní - nepochybuje nikdo, kdo s nimi přišel blížeji do styku. 

Přehled výsledků těchto amorálností za 30 let je burcující - alespoň pro ten zbytek slušných lidí, který zde ještě žije : 

Nikdo nikdy nepotrestal mučení politických vězňů v 50. letech, natož aby koho potrestal už jen za to, proč vůbec seděli, když nic neudělali. 

Nikdo nepotrestal vrahy, střílející na své spoluobčany v hraničním pásmu, ať už se tam dostali z jakéhokoliv důvodu, třeba i jen proto, že zabloudili. Ale i ti, co cíleně chtěli opustit komunistický pracovní tábor útěkem na Západ - měli na to plné právo, na rozdíl od těch, co na ně stříleli. 

Nikdo nepotrestal ty, co sem pozvali cizí okupační vojska, když se jim zdálo, že jim hoří koudel u zadku a ty - co potom 20 let udržovali tento násilnický režim při životě. 

Běžný občan si z toho mohl odnést jediné poučení : Co kdo nakradl za komunistů - to mu i zůstalo, nebo se ještě zvětšilo. Koho za komunistů skřípli, zabavili mu majetek, zavřeli ho, zničili mu život či rodinu - ten se nikdy ničeho nedomohl, většinou ani omluvy ne. 

Co také chtít od justice, u které - když půjdete do detailů, tak zjistíte, že by musela odsoudit - své otce a dědy nebo jiné, většinou velmi blízké příbuzné. 

I při všeobecné morální mizérii, justici všestranně ovládající, se ale málokomu povedlo to, co soudci Berkovi, dříve insolvenčnímu soudci v Ústí nad Labem. 

Než byla rozkryta a odstavena jeho banda, stačila - coby skutečně představitel (již demokratického) státu a oficiální justice - rozkrást a ožebračit desítky soukromých, často s obrovským nasazením majitelů vybudovaných společností. 

To, co prováděl soudce Berka a spol., to bych se nebál označit jak za přímou sabotáž demokracie a právního státu, tak i za jednání zvláště zavrženíhodné a odporné, protože rdousilo nově obnovený podnikatelský sektor v samém počátku, bralo lidem chuť někdy něco v budoucnu ještě dělat, natož ve svých firmách, a utápělo veškerou, sotva probuzenou iniciativu v moři zmaru, beznaděje - a čecháčkovského přesvědčení, že nejlepší je smrádek a teploučko, nejlépe v hospodě, nežli se o něco snažit a běžet s vlastní kůží na trh - kde o ni stejně přijdete. 

Je zcela neuvěřitelné, aby se případ zkorumpovaného soudce, který nejnebezpečnější trestnou činnost sám organizoval, táhnul 15 let (!!!) bez konečného rozsudku. 

A je naprosto světovou anomálií, aby takový grázlík byl po celou tu dobu soudcem - byť ne v činné službě - a bral za to také plat ! Tedy : Dnes 15-ti leté prázdniny s královskou výsluhou - namísto zjevně odůvodněné vazby. 

60 tisíc měsíčně je i dnes dost vysoký plat, více než dvojnásobek průměru, 15 let je zase hodně dlouhá doba pro každou kariéru - a na většinu takto placených pozic musíte dělat dosti složité konkurzy a něco opravdu umět. A nejen to : Když vás přijmou, tak to obvykle znamená i nadprůměrné vytížení a maximální výkon, rozhodně nekončící výrazem "padla". 

Jestliže se tento národ 15 let mlčky a svolně skládá na daních na to, aby grázlovi, který z pozice soudce okrádal ve velkém ostatní a vykrádal jim pracně vydobyté a ustavené společnosti - pak s ním zjevně není něco v pořádku. 

Navíc za situace, kdy totéž ministerstvo spravedlnosti není schopno alespoň trochu slušně odškodnit ty, kteří zvůlí komunistických soudců v posledních letech prokazatelně trpěli nejvíce a bezdůvodně trávili za mřížemi nejlepší léta života.  

S národem, který tohle mlčky připustí, není rozhodně hodně něco v pořádku. 

A vláda, která tohle umožní a umožňuje i nadále, je vládou zločineckou. 

Jednou za ni budeme muset všichni zaplatit. 

Stejně, jako Němci za Hitlera. Nikdo se jich pak už neptal, jestli ho podporovali, nebo ne. 

_______________

_______________

Demokratická justice má být svou mravní vyspělostí vzorem pro ostatní společnost. 

U nás je těžkou hroudou, která víže nohy všem ostatním a táhne je masově ke dnu.

A za to si ji ještě platíme královskými, naprosto nezdůvodnitelnými platy, především při tom, co okatě vidíme, že denně produkuje. 

 https://www.reflex.cz/clanek/komentare/94483/boj-s-uplatky-po-cesku-soudce-berka-nezavislost-soudcu-a-patnactilete-placene-prazdniny.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

________________

________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-12 19:30
Uz jste nekdy videli, ze by mafie poslala sveho clena do vezeni? Z.
________
Jen tehdy, pokud by vězení hrozilo i jim...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-13 18:01
Kde se vzal, tu se vzal. "Odborník" přes dopravu z hnutí ANO, čerstá zpráva, právě se stalo. Je tu spousta záhad, kam stopy vedou, do řiti či na Hrad?.
Možná propadl ve V.B, nevadí, povznesla ho stb. J.K.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-13 19:43
Koukněme se na ptáčka :

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-13 19:47
Jestliže vládu vede gangster, co můžete čekat, že si přivede za obsazení ?
Doslova a do písmene - nám povládnou zločinci.
Můžou - a tentokrát důvodně - zopakovat přepad Úřadu vlády z 13.6. 2013 - a posbírat je bez vybírání všechny.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-13 18:04
Pomoc pro Assange:

V GB jiz podepsaly desitky tisic lidi petici proti vydani Assange do USA. Takto chteji zabranit jeho vydani.
Tez sef opozice Corbyn se stavi proti vydani do USA.
Tak se vyjadruje solidarita s clovekem, ktery si uzival svobody slova a zverejnil zpravy o tajnych Trumpovych lumparnach.
Soud bude rozhodovat 2.5.19 a vydani do USA se muze tahnout i 2 roky.
V CR si "dovolil" sef BIS rict pravdu o vyuce sovetske verze dejin CR a musel se za to omlouvat!
Zadny politik se nepostavil na jeho stranu.
Dejiny CR budou vykladany pouze tak, jak si to preje KSCM!!! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-13 18:06
Odkud vzal manžel Verešové prachy (kvůli kterým si ho vzala ??) :

Manžel Verešové Volopich a jeho společník: Místo tisícovky vymáhali z dítěte 24 tisíc

blesk.cz/.../...
_______
Asi bych se z takového "bohatství" poblil. Ale Verešové je to jedno, hlavně, že jí někdo kupuje nové róby...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-13 18:07
Klasika : Proti justici - ani slovíčko... Na to má monopol jen K 213...
_______
Seriál Matematika zločinu dokumentuje justiční omyl. Český rozhlas ho odmítl vysílat

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 07:54
Pět let stačilo … (Abych si bohatě nakradl...) :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 07:57
Korupce a Pravo:

Korupce musi byt pravne pofoukana. To je hlavni duvod, proc musel byt vystridan Tok pravnikem Kramlikem! Z.
_____________
Kremlikovo ucetnictvi:

Co je nevyhodne pro stat, tak to je vyhodne pro Agrofert,....!
Z
Údajně měl podepsat pro stát nevýhodné smlouvy za stovky milionů.
______________
Stavebni zakazky pro ruske firmy:

Putin, Zeman, Nejedly, Babis, Kramlik, to jsou osoby "na svem miste", pokud jde o pridelovani zakazek pro ruske firmy!
S Kramlikem je kruh perfektne uzavreny!
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 17:55
Zajimavy pruzkum:

Jen co Pirati predstavili sve "komunisticke" citeni (se zdanenim prazdnych bytu), ziskavaji temer dvojnasobek hlasu.
Komunisticko - fasisticke strany KSCM, CSSD, SPD mirne ztratily.
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 17:56
Nečekal jsem, že mě udeří, popisuje vietnamský mladík incident s kontrolorem obchodní inspekce

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 17:57
Pan Pavel cítil silnou potřebu komunikovat s policií, protože ho cosi hryzalo a chtěl se vyzpovídat a hledat rozhřešení u státní moci, což je ale opravdu mimořádně hloupý nápad. Pro zdatného policistu je věcí pár dobře mířených otázek dostat takového podezřelého tam, kde ho státní zástupce chce mít, totiž v pozici pachatele úmyslného trestného činu, proti němuž existuje velmi silný důkaz – jeho vlastní přiznání. Pan Pavel se tak nechal odsoudit za to, že neposkytl pomoc mrtvému člověku, kterému už nebylo pomoci, a o kterém v době, kdy kolem něj projížděl, navíc ani nevěděl, že nějakou pomoc potřebuje a že to vůbec je člověk.

dfens-cz.com/zavreny-odsouzeny-a-svobodny/
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 17:58
Je neskutečný podrazák, zaútočil Pirát Ferjenčík na šéfa TOP 09 Pospíšila

idnes.cz/.../...
__________
Kdyby Ferjenčík četl naše stránky, tak by to věděl dávno a nemusel s bukvicí ztrácet čas...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 17:59
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-14 19:50
Pokud výrazně zpomalí ekonomika, Babišovi nepomůže ani marketing, říká nový předseda STAN Rakušan

Více na e15.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 14:58
Zeman přiznal zdravotní problémy. Mimo jiné se potácí a má bolesti

Zdroj: eurozpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 14:59
Justiční chyba? ‚Zničilo mě to, kamarádi kolem mě chodí obloukem,‘ říká invalidní důchodce

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 15:05
SPZ : Ministři uspěli v 85% případů...

S většinou stížností u Nejvyššího soudu ministři uspěli, někteří advokáti je ale nedoporučují využívat

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 15:06
ANOfert prý trpí "personální tísní". Jinými slovy : Každé pako je dost dobré, aby dělalo ministra.
ANO, všimli jsme si...

Babiš: Kněžínek byl nominován v personální tísni. Je to dobrý legislativec

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 15:08
Personální "tíseň" ANOfertu.

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 15:44
Soudkyně UH :

Soudkyni hrozilo zbavení funkce, za průtahy nakonec přijde o část platu

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-15 17:34
Češi mají právo vědět, koho volí :

forum24.cz/.../

forum24.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.