Předvolební debata : Demaskace nahoty

Pokud dal včera večer někdo přednost finální předvolební debatě stranických lídrů před hokejem - jako třeba já - tak mohl vidět několik demaskujících scének některých těchto lídrů, které je docela obnažily až na dno duše. A nebyl to vůbec příjemný pocit. 

A pokud někoho zajímají moje vjemy a dojmy z této debaty, tak mu mohu posloužit následujícím : 

Přiznám se, že zejména závěrečný dojem byl  - alespoň pro mě - natolik silný, že jsem se rozhodl napsat tento článek, a nepřejít to taktním mlčením, protože to stálo za to. 

Mám na mysli především Babiše. 

Čtenáři těchto stránek dobře vědí, že ani já, ani tyto stránky mu nikdy nakloněny nebyly - a já jsem si o něm nikdy žádné iluze nedělal - přesto, musím přiznat, že přes to přese všechno jsem byl docela v šoku z toho, co jsem viděl. 

Měl jsem totiž dojem, že i když je to křivák a podrazák první třídy, přeci jen má nějakou - jistou - úroveň. Přeci jen : Vzdělání v zahraničí, léta tam žil na dosti vysoké noze, v zahraničním obchodě přicházel do styku s mnoha významnými partnery - prostě, měl jsem za to, že ať už je v jádru křivák jaký chce, umí alespoň vystupovat. 

Včerejší debata mě z toho definitivně vyléčila. 

Nejen že byl ze všech diskutujících nejhorší - a nebylo to rozhodně jenom jeho přirozeným handicapem, totiž že čeština není jeho rodným jazykem - ale i chování, které předváděl, bylo na hranici únosnosti. A v šoku jsem zůstal po závěrečné scéně, kdy měl každý z lídrů minutu na to, aby přesvědčil voliče, proč mají jít k volbám - načež Babiš vytáhnul - jako jediný - jakýsi primitivní volební letáček a začal skandovat jako ta nejhorší spodina někde na fotbale svoje volební heslo. 

Na mě to působilo tak ubohým dojmem, že jsem rázem pochopil, že Babiš se vůbec netají tím, na koho ve volbách cílí - a že je to zjevná spodina společnosti, s kulturní úrovní vesnického jezevce, který v životě nevystrčil hlavu z nory (resp. za ceduli s názvem jeho rodné díry). 

A to ještě přesto, že byl důrazně upozorněn, že VŠICHNI  byli před debatou upozorněni na to, že nesmí do pořadu žádné letáky, ani propagační pomůcky brát. Klidně to popřel - prý jemu nic nevyřídili.  Tedy : Všem to vyřídili - jenom jemu ne.

Takže ještě v přímém přenosu lhal jako když tiskne...

Opakovaně se obracel výhradně na důchodce, o kterých má zřejmě za to, že si je už zaplatil (nikoliv ze svého) coby volební klaku, jednak dopravou zadarmo a jednak zvýšením důchodů. 

Kdo chtěl vidět kulturní a společenský rozhled a rozlet zamindrákovaného drotára, měl tu vzácnou příležitost. 

Když už jsem u těch dojmů : Babiš byl sice zjevně nejsilnější kafe ( a člověk se po pořadu nutně musel ptát : A proč je u nás premiérem zrovna člověk, na pohled s nejhorším vystupováním ze všech ??), ale nebyl jediný, kdo se takto podobně projevil - a kdo, alespoň v mých očích, spadnul minimálně o úroveň níž, než v jaké jsem ho doposud shledával. 

Dalším takovýmto případem byl bezesporu Jiří Pospíšil, který - a dokonce aniž si toho asi kdo, s výjimkou předsedy KSČM, všimnul - s klidem prohlásil, že Rusko okupuje Kypr (ne tedy Krym) - což bych čekal, že vyvolá tak silnou reakci ostatních, že to rozhodně publikum zaznamená - bohužel, kromě vůdčího komunisty asi byli všichni zabráni do toho, co řeknou sami - a vůbec tak skandálnímu výroku od tak vrcholového politika nevěnovali pozornost. I když připustím, že to byl přebret, tohle by se lídorvi strany, člověku s již dlouhou politickou minulostí, navíc ve vrcholových funkcích, rozhodně stát nemělo. 

Stát by se to nemělo ani pořad moderující redaktorce, tedy Světlaně Zárubové, dnes Witowské, od které to bylo selhání nemenšího kalibru, ba dokonce, řekl bych, ještě větší - protože byla to ona, kdo za věcnou úroveň pořadu a jeho moderování nesl odpovědnost - a namísto aby zbytečně překřikovala politiky a přela se s nimi o slovo (takže velmi často nebylo vůbec rozumět ani tomu, co říká ona, ani tomu, co říkají politici), se měla rozhodně soustředit na věcnou správnost a korekci zjevných nesmyslů, jako byl tento. 

Pokud by ode mě někdo dostal minus, tak bezesporu - vedle Babiše a Pospíšila - také ona, tedy paní moderátorka, u které jsem měl dojem, že po relativně úspěšně zvládnuté presidentské debatě jí krajně nezdravě narostlo sebevědomí a hrála si tam na jakousi vědmu a kněžnu, dominující celé české politice, což rozhodně není a nemá být její status. 

Být ředitelem televize, tak jí dám za včerejšek důtku s výstrahou, že ještě jednou, a už se k podobnému typu pořadů v životě nedostane. 

A když už jsem u těch zklamání, či spíše demaskování skutečnosti - tak nemohu nezmínit ani Tomio Okamuru a jeho gesta a reakce při zmínkách o p. Baldovi, jediném teroristovi, který zatím ohrozil český poklidný rybníček. To byla prostě - stejně jako u Babiše - demaskace poloprimitiva, takhle se kulturní člověk nemůže nikdy chovat - při zmínce o čemkoliv. 

Abych to vzal i z druhého konce - tedy kdo si myslím, že vcelku dostál důstojnosti svého stranického postu : Vcelku solidně vystupovali všichni pravicoví politici - tedy předseda ODS Petr Fiala, stejně tak předseda STAN Vít Rakušan a stejně tak i předseda lidovců, Marek Výborný. Pokud bych je měl seřadit podle sympatií a přesvědčivosti, pak by to bylo asi - od konce - Marek Výborný, Petr Fiala - a nejlepší zcela jistě Vít Rakušan, který nejen že umí dobře a přesvědčivě mluvit, ale i mu to rychle myslí. 

Zažil jsem ho, když v politice - v r. 2010 - jako čerstvý starosta Kolína - začínal - a od té doby je to bezesporu kvalitativní rozdíl nejméně dvou - až tří - úrovňových tříd. Předpoklady má - a - prostě : Naučil se to. 

Dobře mluvil i šéf sociální demokracie, Jan Hamáček. Pokud říkám "dobře", myslím tím především vnější stranu projevu. Tedy - že mluvit a vystupovat umí. 

A totéž lze říci i o šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi, i když na něm je ještě stále vidět, že oproti svým kolegům je v politice nejkratší dobu. Prostě - nemá tu politickou rutinu, a ta je i v řeči a projevu těla - jako mají oni. Což ale neznamená, že ji časem nenabyde rovněž. 

K šéfovi komunistů se vyjadřovat nebudu, řekl bych, že nijak nevybočil z toho, co lze od něj očekávat - tedy ani nahoru, ani dolů. Prostě - stálý, setrvalý stav. I na něm je vidět, že je v politice řadu let a mluvit se naučil. Konečně, je to jeho hlavní živnost. 

__________

Šok, který mi svým primitivním letáčkem a  skandovaným sloganem způsobil svým závěrečným vystoupením Babiš, jsem ovšem rozdýchával ještě o půlnoci v posteli... 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10997918455-mimoradne-porady-ct24/219411033150523-debata-o-vztahu-narodni-a-unijni-politiky/

 

_______________

_______________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-24 15:44
Historik Vondruška vytáhl sliby z doby vstupu do EU a srovnal je s drsnou realitou dneška

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-25 12:11
Když obchodník s hnojivy vyrábí potraviny …

Jaké složení měla předvolební kobliha se už nedozvíme. JK

forum24.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.