Sloup (prý) definitivně nebude

Pomník úspěšné obrany Prahy před Švédy a jejího uchránění před žoldnéřským rabováním, případně oslava uzavření míru po 30-ti leté válce, jak to presentuje katolická církev - anebo pomník oslavující vojenskou i kulturní a společenskou porážku protestantského českého národa na Bílé hoře, počátek doby temna a násilné rekatolizace, doby cizácké šlechty, útisku a stovek tisíc první vlny emigrantů,  pomník, vysmívající se potupně popraveným českým pánům, rytířům a měšťanům na Staroměstském rynku - jak tomu bylo ve skutečnosti ?!

A - má stát přímo v srdci Prahy ?    

 Léta již sleduji oživující se řevnivost mezi katolíky a protestanty a jejich potomky ohledně znovuobnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. A nutno říci - ani jedna ze stran se nevzdává. 

Vždy, když se objeví snaha pomník obnovit a vztyčit, objeví se i stejně silné hnutí odporu. Naposledy se tak stalo v níže zmiňovaném konci léta 2017, na což navázala proklamace magistrátu o tom, že pomník obnoven nikdy nebude. Ale - znáte to, nikdy neříkej nikdy. 

Jestli tyhle spory něco rozhodně odhalily - pak totální historické nevědomí naprosté většiny zodpovědných pracovníků, často i ověšených akademickými tituly, kteří by udělali nejlépe, kdyby se vrátili na první stupeň obecných škol a o době temna i bělohorské porážce a následné potupné masové popravě představitelů povstání si něco vyslechli. 

Udivilo mě proto nemálo, když jsem se - asi před týdnem - doslechl, že prý sloup byl již přepraven do Prahy po Vltavě - a jeho vztyčení údajně nic nebrání. 

Jen hladovka jistého evangelíka, p. Lamra, který na místě - již tradičně - protestuje. 

Nutno doplnit, že ať už kdokoliv, vybral si k tomuto novému pokusu nejnevhodnější termín - neboť již za dva dny, v pátek, 21.6., se na stejném místě, jako každoročně, bude konat vzpomínka právě na 27 obětí staroměstské exekuce, vešlých do dějin již bezesporu celoevropských. 

K takovému počinu může vést jedině vysoký stupeň neznalosti - anebo, snaha o provokaci. Věřme, že spíše to první. 

Napsal jsem v tomto kontextu pražskému primátorovi. 

A dočkal jsem se i poměrně rychlé odpovědi : 

 

____________________

                                                                             18. 6. 2019 18:07

 Dobrý den, pane Fialo,

jménem pana primátora Vám děkuji za zprávu a zdravím Vás. 
 
Pan primátor Hřib naplňuje usnesení Zastupitelstva hlavního města Prahy z 14. 9. 2017, které se stavbou a obnovou Mariánského sloupu nesouhlasí. Stejný názor je i pana primátora. Mariánský sloup živí dávné konflikty a rozděluje společnost, i když ji má za cíl smiřovat. Nesouhlasí navíc s protiprávním jednáním, které doprovází snahy postavit repliku, aniž by k tomu měl spolek potřebné dokumenty. Dohoda z roku 2013 jasně říká, že ono stavební povolení je jen pro účely stavebního zákona a nenahrazuje smlouvu nájemní. 
 
Pan primátor věří, že sloup se dá postavit na důstojném pozemku v majetku církve, popřípadě může být replika sloupu vystavena někde v muzeu s odpovídajícím výkladem který události kolem něj zasadí do historického kontextu. 

Mariánský sloup se na Staroměstské náměstí nevrátí. 
 
S pozdravem 
 
Martin Štěrba
 
---- 
Mgr. Martin Štěrba
poradce primátora

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA
MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Odbor Kancelář primátora
Mariánské nám. 2/2, 11000 Praha 1
Tel.: +420 732 408 769
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.praha.eu

 

_____________________

_____________________

Pův. mail : 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                      15. 6. 2019 11:56

Vážený pane primátore, 
 
se zděšením se dočítám o obnovené snaze vztyčit prý již hotový Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze - a nemohu uvěřit, že by něco takového bylo možné poté, co jeho stavba byla jednoznačně zapovězena již před 5-ti lety. 
 
Nevěřím, že byste jako primátor Prahy o takovýchto snahách nevěděl - a nevěřím, že byste mohl mít tak chatrné historické vzdělání, abyste nevěděl, co tento sloup znamená a jakou potupou pro český národ je, oslavujíc jeho vojenskou porážku a následný hluboký kulturní a společenský úpadek, jehož důsledky do jisté míry neseme dodnes. 
 
To právě tehdy se rozhodlo o vyčlenění českých zemí z pokrokovější - severní - části Evropy a jejich přiřazení na zaostalejší katolický Jih, kam nikdy nepatřily a patřit nechtěly. 
 
Slavit a připomínat tyto události vztyčováním sloupů ponižujících celý národ a vysmívajícího se jeho dějinám je totéž jako stavět pomníky dozorcům koncentračních táborů nebo katům z popravčích čet popravující odsouzené stannými soudy za heydrichiády. Rozdíl je jenom v tom, že od heydrichiády nás dělí nějakých 80 let, od popravy na Staroměstském náměstí již 4 století. Jinak je to ale činnost plně srovnatelná - a stejně zavrženíhodná. 
 
Věřím, že jakožto primátor Prahy rázně zasáhnete a nepřipustíte urážet české dějiny, ani český národ potupnými a vysměvačnými sloupy a pomníky v samém centru města, hned vedle Staroměstské radnice. . 
 
S pozdravem 
 
Ing. Jiří Fiala  

________________________

________________________

ZÁVĚREM  bych snad dodal pár slov nejznámějšího odpůrce Mariánského sloupu, p. Jana Zeno Duse :

"Naši katoličtí bratři by nám měli být vděčni, že jim zabráníme ve znovuobnovení památky, oslavující brutální vraždění svých křesťanských spoluvěřících. Panna Marie byla ctnostná a milosrdná žena, a ne žádná hydra, aby se v jejím jménu masově popravovali zastánci jiného výkladu téže víry."

____________________

____________________

 

Zapomeneme na ně ?? 

 http://otta.cechove.cz/popravy.htm

 

____________________

____________________

Téma hýbe Prahou : 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/spory-o-mariansky-sloup-na-staromaku-proc-ho-praha-nechce-74469?dop-ab-variant=12&seq-no=2&source=hp

 21.6. 

Dnes proběhla v kostele sv. Mikuláše a následně na Staroměstském náměstí tradiční a každoroční pietní vzpomínka na popravené české pány, rytíře a měšťany. Vzpomínky se krátce na začátku zúčastnil i primátor Prahy p. Zdeněk Hřib, který v úvodu přednesl krátký projev. V něm připomněl jak nespravedlnost staroměstské exekuce, tak i následnou vlnu emigrace, která nesmírně ochudila naši zemi o vzdělání, zásadovost a charakter - a naopak, prospěla jimi tam, kam se exulanté odstěhovali. Tam všude uspěli, tady za ně náhrada nebyla, nebo zcela špatná a nekvalitní. 

Díky přítomnosti p. primátora jsme se i dozvěděli o dramatickém včerejším zastupitelstvu magistrátu, které se protáhlo až do dnešního rána (prý do půl šesté), přičemž o Mariánském sloupu se hlasovalo až naposledy, tedy ráno. 

Hlasování vyvolala KDU, doufajíc, že odpůrce sloupu prostě přehlasuje, protože si to prolobovala, kde se dalo. Ale - splakali nad vejdělkem. 

Potvrzení zamítavého stanoviska ke Sloupu umožnil prý odchod poslanců ANO, a především odchod poslanců ODS ze sálu, takže nehlasovali - s čímž asi KDU původně nepočítala. 

Díky tomu bylo potvrzeno zamítavé stanovisko magistrátu ze září 2017. 

Hlasování se účastnil - byť jako pozorovatel - také např. náš senátor p. Czernin. Nevím, zda to nebyl jeho předek, co byl - jako jediný katolík - rovněž mezi popravenými. Heřman Czernín z Chudenic. 

Při dnešní pietě byl oznámen vznik nové iniciativy stran tohoto pomníku a Staroměstského náměstí.

Iniciativa si bere za cíl prosazení nového zákona - zákona o Staroměstském náměstí, který by zafixoval současný stav (kdy na náměstí stojí pomník Jana Husa a deska a dlažba s křížem na místě slunovratové popravy českých pánů) - s tím, že žádné další památky na náměstí být nemohou, protože ruší jeho ustálenou koncepci, a především pietu nevinně popravených. 

Zdá se tedy, že snahy o obnovení Mariánského sloupu narazily na odpor větší než si jejich autoři představovali - a že je od nich na delší dobu pokoj. 

Sloup bude muset hledat jiné umístění, o čemž ale jeho zastánci rovněž nechtějí slyšet, ač jim možnosti již nabízeny byly, včetně Národního muzea. 

__________________

__________________

https://www.novinky.cz/domaci/508324-prazsti-zastupitele-odmitli-obnovu-marianskeho-sloupu.html

Myslím, že TOPku čeká pád do nenávratna... (mimochodem právě o jejich hlasy - a hlasy KDU -  se opíraly snahy obnovovatelů Mariánského sloupu) :

https://www.novinky.cz/domaci/508423-czernin-chce-vystridat-pospisila-v-cele-top-09.html

_________________

_________________

 

Comments  

0 # Saxána 2019-06-18 20:55
Příjemná změna tématu. A pěkné počtení.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 16:58
Pokud by mel byt Sloup symbolem Defenestraci, tak by mohl mit nejakou souvislost se soucasne probihajicimi demonstraceni. Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 16:59
Panna Marie a "posrana" Listina ZLP:

Zaujala me tato veta:
Panna Marie byla ctnostná a milosrdná žena, a ne žádná hydra, aby se v jejím jménu masově popravovali zastánci jiného výkladu téže víry."

Podobne se necha rict:
Umluva ZLP neni zadna hydra, aby se v jejim jmenu masove protipravne zavirali obcane, podle jineho (komunistickeho) VYKLADU teze Umluvy - podle vykladu "posrane" Listiny ZLP!!! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:06
Pracovníci neziskových organizací musí počítat s vulgaritami od nezralých a frustrovaných, řekl Ústavní soud

domaci.ihned.cz/.../

Výhrůžky pobodáním nebo otravou: Práce v neziskovkách podle ÚS vyžaduje občanskou statečnost

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:09
Pokud jde o sloup, připadá mi současné stanovisko magistrátu jako rozumné :

Chcete obnovit sloup ? Tak si ho obnovte - na jednom z četných církevních pozemků, a ne uprostřed hlavního náměstí hlavního města.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:10
Diskriminace z důvodu pohlaví před českými soudy - typologie případů, únikové strategie a strach z chráněných důvodů.

jurisprudence.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:12
Provisi v milionech shrábnul Pelikánův bratříček - potrestat chtějí dozorce. Aneb : Již Havlíček věděl :

Nechoď, Vašku, s pány na led - mnohý případ známe - kdy pán sklouzne - a sedlák si za něj nohu zláme...
_____________

GIBS navrhla obžalovat tři dozorce za půjčení telefonu Fajádovi

tyden.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:13
Pach peněženky mu dal šanci. Možná neuteče a když, tak se soudci za jeho právní názor nic nestane. J.K.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:15
I Sarkozy se "ptal na právní názor" ??

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:15
Celníci za úplatek radili, jak uniknout stíhání. Vedoucí dostal tři roky

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:17
Jste arogantní a agresivní, zlobí se lidé na státní úřad. Byl to experiment, brání se SÚKL

lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:17
Český stát: Rozpuštěný a vypuštěný?

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:18
Komunismus a fasismus v CR:

Komunismus a fasismus jsou extremisticke ideologie.

Neni divu, ze komunista Rychetsky ponechava prostor pro fasisticke smysleni v CR tim, ze dosud (za 30 let) nerozhodl judikatem o Diskriminaci!

SPD, Jakl,... a nove vznikla Klausova Trikolora maji velmi blizko k teto ideologii.
TOP 09 ma poslance Feriho, na kteryho nedavno zautocili extremiste. Je proto pochopitelne, ze se Kalousek pustil do Klause kvili "diskriminaci" cizincu.
Ideologie Trikolory vznika v institutu IVK. Synacek Klause je pouze hlasna trouba taticka - ruskeho agenta!

V sousednim Nemecku byl zatcen extremista, ktery je vysetrovan z nedavne vrazdy starosty Lübcke. Lübckemu vyhrozovali leta extremisti. Ted se objevuji otazky, zda-li policie,.... podcenili hrozby Lübckemu z extremisticke sceny.
A takto se k utoku na Feriho stavi policie CR a SZ Pindur!!!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:20
Je Klaus, Kalousek,... rusky agent?
Kolik takovych agentu je na Hrade a v podhradi?
Z
novinky.cz/.../...
___________
Já si myslím, že Kalousek rozhodně není hňup, že má dobré informace a že rozhodně ví, co říká. To o Klausovi si to ostatně myslím dávno rovněž.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:22
Zajimave datum:

21.6.1621 je zajimave z nekolika pohledu.
21+6=27 popravenych radnich.
V roce 1621 se poprava konala 21.6.
V roce 1968 se invaze ruskych vojsk konala 21.8.!!!
Co je naplanovano na zari 2019???
_________
Nebyli to zdaleka jenom radní, ale především direktoři z direktoria, vládnoucího v Čechách dva roky po sesazení Habsburků z trůnu.
Ale ta hra čísel v datu je opravdu velmi symbolická.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:23
Nepotrebuje sef vezenske sluzby proskoleni v oboru sexuologie?
Takto se pta.
Z
blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 17:24
USCR je v Brne:

Mladek zpival - ...kdo ma trochu za usima, do Brna se pusti.
V Armenii demonstranti zablokovali soud a veci se daly do pohybu.
Rychetsky se stydi za rozhodnuti sveho soudu ve veci Diskriminace. Nic se nepohlo!
Takze - Kdo ma trochu rad Demokracii, do Brna (pred soud US) se pusti !!! Z.
__________
Tuším, že v celém prostoru kolem ÚS jsou jakákoliv shromáždění předem zakázána.
Moudří soudci, jestli na něco nezapomínají, tak na vlastní zadní kolečka a zadní vrátka...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 19:12
Rozkrytí estébáci (alias honorární konzulové exotických středoasijských republik či tvůrci Strany práv občanů - Zemanovci...) :

reportermagazin.cz/a/p863S/vsude-plno-rozvedciku
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 19:13
České úřady chrání víc soukromí lobbistů než právo na informace

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 19:14
Jste povinni počítat s tím, že vás nemocnice zmrzačí...

Lékaři při operaci poškodili pacientce (52) močovod: Podle soudu s tím měla počítat

blesk.cz/.../...
0 # Kedul 2019-06-19 19:18
novinky.cz/.../...

Nemuzu si pomoct, ale tentokrat teto vypovedi verim. Co znam prokuratory a jejich aroganci a sebestrednost a pocit nedotknutelnosti, tak se to takto stat mohlo.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 21:39
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 21:40
Diskriminace a Rasismus v CR:

Podle svědků muži na Feriho také pokřikovali, že „negři do politiky nepatří“. Zákonodárce skončil po útoku v nemocnici.

V pravnim state na zapad od CR by takovyto utok sel okamzite pred soud a utocnika by neminul nizsi trest, nez 1 rok vezeni za nasili, diskriminaci a rasismus!
SZ Pindur tento pripad odmita dat k soudu.
Státní zástupce Tomáš Pindur odložil podání návrhu na potrestání dvou podezřelých. Uvedl, že mužům stanovil zkušební dobu 15 měsíců, po jejím uplynutí bude státní zástupce rozhodovat, zda se takzvaně osvědčili.
Tak mi to cele pripada, ze nekdo "vlivny" dal pokyn SZ Pindurovi, ze se ta vec nesmi dostat k soudu a byl ochoten mu za to i zaplatit!!! Ktery vlivny extremista to mohl byt?
Co na nesmyslne rozhodnuti SZ Pindura rika VSZ Bradacova a NSZ Zeman?
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-19 21:41
Doktori a nemocnice:

Doktori nevedi nic o zdravi a jeho zlepseni zmenou stravovacich navyku, pustem,.... Toto se na skole neucili a tak se to od nich pacient nedozvi.
Doktori se predevsim zabyvaji patologickymi jevy a jejich bolestivym pusobenim. Nezabyvaji se pricinami, ktere oni sami teprve zpusobi (preventivni prohlidkou, lekama, operaci,...).
Kdyz doktori s pomoci testu prijdou na "problem", zpravidla to resi medikamentama, aby to rychle "vylecili" - ale tyto prostredky vetsinou jen dale ZHORSI ten spatny stav!

V nemocnici musi pacient pred operaci podepsat souhlas. Deje se tak vetsinou bez dukladneho pouceni o rizicich operace.
Timto dokumentem se pak doktori kryji u soudu, kdyz zpusobili pacientovi skodu na zdravi!
Spravne rozhodnuti soudu vsak melo byt, ze pacient dal souhlas s planovanou operaci a nikoliv, ze musi pocitat se zmrzacenim. Kazda operace ma svuj predpis, ktery by mel doktor dodrzet.
Doktori tez pred operaci zatajuji, ze po operaci musi pacient az do konce zivota brat urcity druh prasku. (Ten zpusobi dalsi problemy).

Nejlepsi je se doktorum a nemocnicim vyhybat a snazit se zit zdrave v dnesnim "civilizovanem" svete plnem nezdravych prumyslovych sracek nadopovanych chemikaliema !!! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-20 12:46
Bures kope za StB:

V roce 1989 do nej StB napumpovala miliony, aby vytvoril giganticky podnik Agrofert. On ma zavazky vuci StB!
Mnohym se zda, ze je on sam nenazranej. Ona je to vsak nenazranost cele Estebacke bandy (byvali nejvlivnejsi komunisti), za kterou on kope.
Teto bande jde v roce 2019 o ovladnuti statu - state capture.
State capture, což je u nás babišizace státu, je definován takto:
Kontrola veřejných institucí pro soukromý prospěch nebo trestnou činnost
Formování koluzivních sítí, které omezují politickou soutěž
Podkopávání svobodných voleb skrytou reklamou a neprůhledným financováním kampaní
Zneužití legislativní moci a korupce v soudních řízeních
Zneužití auditu, vyšetřování a státního dozoru
Užívání kompromitujících materiálů pro politické vydírání a nátlak
Ovládnutí médií


Vsechny tyto body jsou jiz splnene. Ted jde jenom o vytvoreni vhodneho prostredi, aby obcan nepoznal jejich zamer - definitivni prevzeti statu. Rozdavanim penez duchodcum,... si kupuje volice na ukor zadluzeni statu.
Tim ze zadluzuje stat, jedna PROTI zajmum statu a v zajmu pouze male skupiny lidi, byvalych estebaku!
Tato skupina udela vse pro to, aby se jeho kauza Capi hnizdo nedostala k soudu.
Spravedknost musi jit stranou, kdyz jde o zajem StB!
Na rudou cepici by si mel s kamaradama napsat StB!!! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-20 12:47
Okamura se vyjádřil...

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2019-06-20 14:16
Quoting Ing. Jiří Fiala:
Okamura se vyjádřil...

novinky.cz/.../...



Slecno to vase znasilneni odkladame, stejne tak odkladame t ocapi hnizdo a podobne veci ktere nersime cela desetileti, protoze nemame cas resit takove nepodstatne veci .... musime resit zasadne a primarne: 1. dorucovani dopisu k sousedum a do prace osob ktere jsme obvinili a oni se odmitaji priznat prestoze se sdrzuji na miste bydleiste a radne prebiraji postu 2. komentare na facebuuku 3. bezpecnost soudcu prokuratoru a sebe sama
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-20 13:08
Zaujala me tato veta:
Panna Marie byla ctnostná a milosrdná žena, a ne žádná hydra, aby se v jejím jménu masově popravovali zastánci jiného výkladu téže víry.

Poprava byla 1621, jménem tehdejších mocipánů a nikoliv Panny Marie, navíc Mariánský sloup byl postaven jako děkovný za obranu před švédskými nájezdníky až v r. 1648 a nikoliv jako poděkování za výsledek bitvy na Bílé Hoře. Napsal jsem jasně, že poprava byla proti Evangeliu. Protože se konala jménem vítězných mocipánů. Nejeden z nich se sice Pannou Marií i slovně oháněl, ale ve skutečnosti na ni kašlal. Podobně tak jak v případě upálení M. Jana Husa a výbuchu husitské revoluce. To označil Jan Pavel II. v r. 1995 ve svém projevu při návštěvě ČR jako výsledek krize Církve (ovšem, ta začala papežským schizmatem...) a omluvil se evangelíkům za násilí, kterého se katolíci na nich dopustili, a vyzval katolíky i evangelíky k vzájemnému odpuštění. Učinil tak u příležitosti kanonizace Sv. Jana Sarkandera, umučeného reprezentanty moravských stavů (protestanty!) v Olomouci (soudním výrokem nařizujícím „právo útrpné“) – za podezření, že domlouval vpád polského (katolického) vojska (ke kterému nakonec nedošlo….Sv. Jan Sarkander byl Polák ze Skoczowa, to je blízko Těšína). Ten r. 1995 pamatuji, neb tato kanonizace byla tehdy na veřejnosti kontroverzním tématem stejně jako dnes Mariánský sloup, evangelíci tehdy hlasitě protestovali, a pokládali tuto kanonizaci za krok proti ekumenickému dialogu. Papežův projev, který zde zmiňuji, byl nejen pro evangelíky, ale i pro veřejnost vůbec, tehdy velkým překvapením. Nikdo předem totiž netušil, že by Papež učinil takový krok sebereflexe. Dnes spatřuji za rozumné ochladit hlavy najít cestu porozumění v podobném směru, jako v případě kanonizace Sv. Jana Sarkandera. V tomto směru má na Staroměstském náměstí své opodstatnění stejně tak pomník M. Jana Husa jako Mariánský sloup. Nijak se nevylučují.

Freeeurope
___________
Ty dva pomníky se sice nevylučují, ale vylučuje se něco jiného : Místo popraviště z 21.6. 1621 - a sloup plivající na popravené.
Vzpomínám si dobře na ty dvě poslední vlny obnovy pomníku - a, řekněme, drzost a neomalenost, s jakou se jasné závěry vždy někdo pokusil nabourat. Už poprvé, v r. 2012 a 2013 - už tehdy to skončilo jasným konstatováním (magistrátu), že sloup má zcela jiný význam než katolická církev presentuje - a že na náměstí stát prostě nemůže. A byl klid. Bohužel, jak jsem viděl - sotva na 2-3 roky.
A začali s obnovou znovu. To byl rok 2017. Já byl - zase, jako už mnohokrát předtím - v base, takže jsem to mohl sledovat jen díky korespondenci, co mi kdo o tom napsal, tedy především p. Dus.
Pokud vím, tehdy to vedla hlavně Lenka Procházková - a výsledkem byl ten dokument ze září 2017, že Praha ruší stavební povolení, které k tomu kdysi vydala a že pomník rozhodně vztyčen nebude, neboť budí zásadní rozpory ve společnosti.
A co si z toho odnesli jeho katoličtí obhájci ?? Že neuspěli 2x - tak to zkusí potřetí ?? Hned sotva po dvou letech ??
A ještě ve výroční dny popravy českých pánů ??
Jsou buďto opravdu naprosto pitomí, nebo docela posedlí. Rozhodně ne normální.
Každý normální člověk by řekl : Dobře, nechtějí to, Praha nám to nedovolila - nebude to.

Oni ne - furt a furt dokola, dokud jim ten sloup někdo nerozmlátí podruhé. To je zjevně to, oč dnes asi usilují... :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-20 16:33
Schillerová chce ušetřit na odškodnění firem nezákonně poškozených státem

forum24.cz/.../
_________
Na tom nic nového pod sluncem... Od té doby, co na MSp vládnou evidentní paka z ANO, tak nedělají nic jiného než přemýšlí jak co nejbrutálnějším způsobem zrušit odškodné za škody způsobené justicí, tedy státem.
A jak to udělat tak, aby sice nemuseli reformovat justici, ani vyvozovat žádnou zodpovědnost, ale taky nikomu nic platit - a přitom si hrát na "právní stát", kde se každý domůže práva.
Obvyklé řešení kvadratury kruhu - které samozřejmě žádné řešení nemá...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-20 18:08
Zemanovy výroky znovu před soud. Tentokrát už vnučka Peroutky žaluje (prý)správně...

blesk.cz/.../...
______________
Nové kolo soudního sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi, začne letos v říjnu. Uvádí to justiční databáze Infosoud. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která se dožaduje omluvy, původně zažalovala prezidentskou kancelář. Po zásahu Nejvyššího soudu musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Zeman bude na vlastní žádost vedlejším účastníkem sporu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-20 18:15
Další protirodinné opatření selhalo - a je v nedohlednu...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 21:44
Když čtu tento článek,
rád bych věděl,
za co tento dacan za bolševika seděl.
Dnes otvírá si hubu do světa,
před deseti lety nereagoval na stížnost,
na chrudimského faráře,
křiváka, Jiřího Heblta.
Abych ještě něco řek,
na stížnost nereagoval ani jeho předchůdce Vlk!
J.K.
info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 21:49
Žádný strom neroste až do nebe,
navíc chová se jak tele,
pro vlastní prospěch schopen
lézti každému do prdele.
J.K.
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 21:50
Možná, že sa to někomu nebude lúbiť,
čo nemožno splniť,
dá sa alespoň slúbiť.
Čo bolo včera,
dnes už neplatí.
je treba vybrat daně
lůza poslušně si priplatí.
Je treba plnit státní pokladnu,
já Andrej Bureš se svým Agrofertem to tu rozkradnu.
Vládnuť Čechom je mé hobby,
čo skočili mi na koblihu, od tej doby.
Dnes už je to legrace,
vybieram na to evropské dotace.
Použievám k tomu různé triky,
spolehnuť sa mohu na své právní zástupce Bartončíky.
Jen pro ty, co o nich nic neví,
to jsou ta hovada, co v Lopeníků jela automobilovou rally.
Celý svět se tomu diví,
jak mohli beztrestne zabít čtyry mladé ludi.
Snad nevyzradím státní tajemstvo, kde je důvod,
jejich táta Jozef Bartončík,
stejně jako Bureš má estébácký původ.
Já vám na tu dálniční atrakci za tác a půl už dávno seru,
kde jaký pako tam jezdí v protisměru.
Je to denně kolem dokola,
jízda po dálnici díky nehodě či dvou cm sněhu se tu denně zcela posrala.
A tak poviem ti ty vole,
dvacať kilometrov co hodinu urobím i na jazdnom kole.
I na kvalitu jízdy na dálnici vám seru,
prdel rozmlátit si mohu zdarma jízdou po okresce na mopedu.
Ano, pro mě je vždy líp,
u cíle jsem vždycky dřív.
Prý si tu žijem jak prasata v žitě,
z toho zasraného sametu chcípnem na úbytě.
J.K.
novinky.cz/.../...

novinky.cz/.../...

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 21:51
Sestrelili mu hracku a tak chysta valku.
I tak reaguji zlobive deti!
Z
eurozpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 21:52
Pripravuje se fasisticka vlada?
Caputova ma pochopeni pro demonstranty.
Pri pohledu na trosku Zemana nevedela jestli ma plakat.
Z

novinky.cz/.../...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 22:01
Pripad Peroutka:

Zeman se mel omluvit za jeho vyrok. Neomluvil se, presto ze to slibil.
Nechapu co s tim ted ma co delat ministerstvo financi.
Muze nekdo vysvetlit dusevni pochody soudcu u NS? Z.
___________
Vcítit se do těchto převážně mimoňů je pro normálního člověka vždycky problém - ale přesto : Prý prostě za chod státu je odpovědné MF - a tedy i za presidentskou kancelář...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 22:02
Kdyz se nedari fotbalu, tak se dari hospodam a rakovine!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 22:02
Caputova a strach v Babisistanu:

Caputova prijela na prvni navstevu do CR.
Na Hrade ji bylo do place, tam to vypadalo na zatykani estebakama.

Zato na Kampe se uvolnila jako na Slovensku. Mimochodem vyjadrila pochopeni - podporu demonstrantum!
Chysta se konec Babisistanu?
Hola, hola, Letna 23.6. vola!!!
Z

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-21 22:03
Dálniční známka za dva tisíce? Emoce stranou, pochopte to, vzkazuje řidičům poslanec ANO Kolovratník

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2019-06-22 08:14
novinky.cz/.../...

Hmm copak nezavislost a neodpovednost soudcu to je vec panecku ....
Az podepise resignaci a priznani ke vsem spatnostem a omluvi se vsem obetem jeho spatneho soudcovani a zaplati odskodneni ze sveho nezaslouzeneho platu pak se muze prostituovat pred novinari ....

Tady menim usnesenim drobnou nepodstatnou chybicku v rozsudku kde pisu omylem ze je v poradku aby byl odsouzeny popraven, melo byt je nevinny a vsechny predchozi rozsudky se zrusuji ... jelikoz je jiz popraven tak by to stejne na rozhodnuti samotnem nemelo vliv a tedy bylo samozrejme spravne ... poslete vdove standardni omluvny dopis bude jiste rada jak justice funguje a neni na ni potreba v podstate az na par drobnosti nic menit...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-22 16:51
Duka a smysluplna kazani:

Duka zada omluvu primatora za vyrok k Marianskemu sloupu na Staromaku.

Chapu, ze za komunistu nemohl kazat to, co chtel.
Ted uz ma vsak 30 let po revoluci a moudrost z Bible, tykajici se ZDRAVI neni stale kazana v ceskych kostelich (Genesis 1.29).
Jeho predchudce (kardinal Vlk) a jeho tajemnik (Badal) zemreli na RAKOVINU!!!
Jeho Biskup a mozny nastupce (Maly) chodi po nemocnicich a donasi o zdravotnich potizich Zemana.
Nebylo by lepsi, kdyby oni sami zili zdrave podle Bible, sli narodu prikladem a obohatili smysluplne sva kazani?
Z

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-23 12:02
„Ty dva pomníky se sice nevylučují, ale vylučuje se něco jiného : Místo popraviště z 21.6. 1621 - a sloup plivající na popravené.“

Sloup plivající na popravené, věta hodná dávných rudoprávních kanonýrů Doudová-Kojzar! Plivající Panna Marie….to už musí být setsakra ďábelská představivost!
1) Panna Maria na všech sochách i obrazech určených k její úctě nejen, že neplivá, ale dokonce se nedívá ani na nic pozemského. Všude shlíží buď na své děcko, Ježíše, anebo k nebi. Ta na Staroměstském náměstí vzhlížela k nebi.
2) Není samozřejmě dobré, jestliže se užívá jako politikum namísto symbolu smíření (evangelíků a katolíků …nikoliv smíření s pachateli krvavého činu. Tomu nikdy Nebe nesekundovalo a sekundovat nebude)!
3) Klidně na místo poprav lze krom informační tabule instalovat místo piety, i s připomínkou, že se jednalo o tragedii, která nejen že s vírou v Boha nemá nic společného, nýbrž že jí přímo odporuje! A prosbu Panně Marii o ochranu lidí, aby nikdy se nic podobného jako 21.06.1621 NIKDY neopakovalo. Ano, krvavá pomsta byla urážkou Panny Marie!

Freeeurope
____________
No, to je právě ta potíž, že ten sloup buďto vůbec neznáte, anebo nevíte, co znamená a symbolizuje.
Samozřejmě, že Panna Marie není ztělesněním plivnutí na popravené, a taky jsem to nikdy nenapsal, ale tím bezesporu jsou ti baziliškové a obludy, co na ni na podstavci dotírají - a co právě mají ztělesňovat ty popravené.
Tak tomu prostě bylo, tak to bylo zamýšleno a to to taky znamenalo. Lhostejno, zda to víte, nebo nevíte a lhostejno, zda se ostatní katolíci snaží prosadit ten sloup z neznalosti nebo z fanatismu či dokonce - stejně jako Habsburkové - jako symbol potupy a poražení protestantů v Čechách.
JF
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-06-23 12:07
Letná se chystá...

novinky.cz/.../...
__________
To ať se klidně chystá... Bezobsažná demonstrace může sotva komu uškodit. Ale prospět třeba ano - třeba účastníkům - že se podívají do Prahy, a na zdravý letní vzduch.
Mohou to rovnou spojit i se svatojánskou nocí... A přespat na Letné. :D
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-08-10 17:27
Petr Vizina: Je čas bořit i čas budovat. Mariánský sloup ale zpátky nevracejme

nazory.aktualne.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.