Vlasovci : O čem je tu vůbec řeč ??

Prý kontroverzní starosta Řeporyj rozproudil živou, dokonce mezinárodní diskusi svým záměrem postavit Vlasovcům v Řeporyjích pomník. Zejména Rusko s tím má ale velké problémy. 

 

Následující historický příspěvek je poměrně cenným  shrnutím tragedie Vlasovců, a proto jej přebíráme i my na stránky. 

 https://www.novinky.cz/historie/clanek/pomnik-rozporuplnym-vlasovcum-ani-historici-nejsou-zajedno-40305354?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Pokud se s článkem seznámíte, mělo by vám být jasné i stanovisko k problému. 

Shrnu jen stručně nepopíratelná fakta : 

  • Vlasovci byli jedinou vojenskou silou, která v Praze v nejkritičtější moment měla těžkou vojenskou techniku a vystoupila na straně povstalců. 
  • Kdyby tak nebyli učinili, Praha by následovala Varšavu - a nejspíše by lehla popelem. 
  • Sověti lhali Američanům, kteří chtěli přijít povstání na pomoc, o svých pozicích a možnostech dorazit do Prahy. Ve skutečnosti byli nejméně ještě v Drážďanech, a ne u Prahy a v nejhorších chvílích pomoci nemohli.  
  • A ohledně vojenské zrady Vlasovců na Sovětském svazu : Zde platí především to, že sám Stalin se jich zřekl, stejně jako všech zajatců, protože se na zajatce díval á priori jako na zrádce, neboť kdyby prý bojovali dostatečně statečně, tak by byli mrtví, a nepadli by do zajetí.

Lze vůbec zradit někoho, kdo vás předem odepsal ? 

Vlasovci asi předpokládali, že se zbraněmi budou daleko prospěšnější nežli bez nich, což se také nakonec skutečně potvrdilo. 

Pokud by tzv. "nezradili", dočkali by se - v nejlepším případě - konce války v některém koncentráku a nepomohli by rozhodně nikomu. Už vůbec ne hlavnímu českému městu v nejkritičtější okamžik. 

Já říkám, že i kdyby nic jiného nebylo, než právě téhle pomoci povstání, tak tím Vlasovci svou zradu, byť jakkoliv problematickou, zcela odčinili - a pomník si dávno zasloužili. 

Představte si to na sobě : 

Když Vám někdo z hořícího domu vytáhne na poslední chvíli, s nasazením vlastního života, Vaše dítě - bude Vás zajímat jeho trestní rejstřík ?? 

Mě teda rozhodně ne - a u mě bude mít doživotně dveře otevřené, ať už dělal předtím cokoliv. 

Konečně, nabízí se tady srovnání se Schindlerem. Tím ze Svitav. O něm se přeci obecně ví - že to byl esesák. A - co ?? Odsuzuje ho někdo za to ?? Ne !! Celý svět ho slaví za Židy, které na poslední chvíli zachránil, ač nemusel. 

Proč se totéž nepřeje Vlasovcům ?? Ti zachránili nejen lidí daleko více, ale především historicky cenné hlavní město Čech, které mohlo skončit stejně jako Drážďany. 

Měli mít v Praze pomník už dávno, a možná ne jen v Řeporyjích, ale někde v centru. 

A na závěr ještě jedna osobní vzpomínka : Pravda, ne na Vlasovce, ty si pamatovat samozřejmě nemohu, ale - na tátu. 

Ten mi jednou, kdy jsem jako kluk ještě o Vlasovcích v Praze neslyšel ani slova - polohlasně - jak jinak za totality - povídal - nějak tehdy přišla řeč na Pražské povstání a jeho možné konce - že jel jednou, po válce, vlakem, a v kupé s ním seděl přímý účastník povstání. A ten mu řekl - a pro mého otce to tehdy byl stejný šok jako později pro mě - že Prahu zachránili Vlasovci, a kdyby nebylo jich, tak ji Němci rozstříleli na hadry. 

Stačí to snad všem pochybovačům ?? 

Mně ano. 

A pokud jde o ruskou ambasádu - ano, ať se stará o svou zemi, a ne o nás. V Praze prostě Vlasovci sehráli roli, kterou jim může závidět i celá jejich slavná Sovětská armáda, jež přišla - díky své touze být v Berlíně první - s křížkem po funuse.

A všichni o tom museli 50 let jen tiše mlčet...  

 _____________

Putinovi něco asi uniklo.. 

 

 

 

 

_________________

_________________

 

 Novotného Rusové vypnuli, poslanec zuřil: „Čechům měl Stalin zavřít huby armádou na 100 let“


https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/627610/novotneho-rusove-vypnuli-poslanec-zuril-cechum-mel-stalin-zavrit-huby-armadou-na-100-let.html

 

_______________

______________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-01 11:23
Korunu všemu dal vůdce parlamentní Liberálně demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij, který je známý svými siláckými prohlášeními. Podle něj měly být po válce potrestány všechny státy východní Evropy. A na svém twitteru uvedl, že ruské tanky z této oblasti neměly odcházet, ale budit strach.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-01 12:19
300 jich padlo... Tak to asi nebyli žádní zbabělci, za které je prohlašoval Stalin, že ?

Prostě - byli ve správný čas na správném místě - a měli zbraně. Viděli slovanské město, které povstalo proti okupantům - tak mu prostě pomohli - a na nic se neptali a nic za to nečekali. Už jenom za tenhle postoj zasluhují uznání, nebo snad ne ?

A Sověti, jestliže lhali Američanům o své poloze, aby ti nepřišli do Prahy náhodou dřív - tak tím naprosto bezostyšně riskovali osud celého českého hlavního města, a bylo jim to jedno.

A za to jsme je pak měli 50 slavit jako spasitele ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-01 14:32
A ještě u jednoho argumentu je potřeba se zastavit - a sice u toho, že Američané po válce vydali Vlasovce Rusům, a neposkytli jim politický azyl.

Pokud sledujete dnes vysílané pořady právě o konci války nebo o Marshallově plánu, tak tam jasně zaznívá, že Američané dlouho neměli vůbec potuchy, co je stalinský režim zač - a prostě to nechtěli vidět. Na rozdíl třeba od Churchilla.
Naivně se divili, proč mnozí běženci ze zemí zabraných Sovětskou armádou nechtěli domů.
Až to konečně pochopili, svůj postoj zrevidovali. Trvalo jim to dlouho, ale došlo jim to. Jejich vzdálenost od evropských problémů je ostatně dodnes typická.
Takže vydávání Vlasovců Sovětům ze strany Američanů lze přičíst hlavně naivitě Američanů a jejich neznalosti sovětských poměrů - a nikoliv jako důkaz viny Vlasovců.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-01 18:57
Dle mých předků, Moravu osvobozovali Rumuni, kteří také nejdříve za Hitlera, a potom za Stalina. O.
___________
Ano, to mohu jedině potvrdit, mnohde mají ještě hroby či celé hřbitovy. Tak třeba ve Střílkách... Tam určitě. Ale byli i mnohde jinde.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-01 19:04
Kroniky a lzi:

V Reporyjich (a okolnich obcich) ma starosta k dispozici kroniku, ktera mluvi jasne o zasluhach Vlasovcu.
Komunisti museli narodu 50 let lhat, aby byl vyklad dejin v souladu s ruskym vykladem. Historici meli a stale maji strach rici pravdu!
Rusove ted tezko nesou, ze socha Koneva mozna zmizi a misto ni vyroste nekde jinde v Praze pomnik Vlasovcum!
Z
_________
Ano, to nesou opravdu hodně těžce. Aspoň je vidět, nakolik se jejich verze lišila od pravdy.
Co mě ale zaráží víc : Když se podíváte na tu anketu pod článkem, tak velká většina je proti... Alias - komunistický výklad historie dodnes v lidech přetrval - a nebyl nahrazen ničím jiným. Pravdu zná pár historiků a nadšenců - a dav dál žije v bludech o šeřících na tancích, které přijely v pravý čas zachránit Prahu...

A tak je to bohužel prakticky ve všem : Starý režim, i jeho ideologie oficiálně skončily - jenže nebyly ničím nahrazeny, a lid prostě potřebuje něčemu věřit. Tak věří dál majorům Zemanům a tomu, že Přišli v máji a sedí u harmonik jako ty vojska z dávných kronik...

Mimochodem, i Vlasovci asi sedávali u harmonik, vždyť to přece taky byli Rusové, jenom údajně ti špatní...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-05 19:30
Ohlasy na Novotného z Ruska: „Rudá svoloč řádí, jako by ji pokropili svěcenou vodou“

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-11 19:09
Diskuse o Vlasovcích :

www.youtube.com/watch?v=M5SZC9IGBcI
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-14 18:53
Vlasovci nezradili svou vlast, to ona zradila vlastní lidi

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-17 08:34
Solženicyn o vlasovcích : Neměli na výběr :

chrudimskenoviny.cz/.../solzenicyn-o-vlasovcich-0
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-12-20 17:50
Vlasovci vadí, ale s novými pomníky masového vraha Stalina nemá Kreml problém

www.forum24.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.