Pravda (i ta o Havlovi) v ohni neshoří, ve vodě neutone - a časem nezestárne

Naopak, vypluje naplno na povrch. 

A nejjistější pravda je ta, která se dostane ven z průniku dvou pravd, z různých, zcela náhodných zdrojů, když navíc povídají o něčem zcela jiném, než co jste si chtěli ověřit. A jen jakoby mimochodem přijde řeč ... na něco, co už jste ale kdesi slyšeli... 

 

Kdysi, ne tak dlouho po revoluci, mailem putovaly postřehy některých chartistů o Havlovi, které nebyly zrovna lichotivé. První, pokud si vzpomínám, byl Petr Cibulka, který psal: "Vašku, jsi prase a hovado", což možná byla pravda, jenže na ni nebyl nikdo připraven, tudíž ji ani nechtěl slyšet - a tudíž, ač to dost možná pravda byla, zcela zapadla, resp. se ještě - takto podaná - obrátila proti jejímu autorovi. 

Druhým takovým silným vjemem na toto téma, který mi utkvěl v paměti, bylo vyprávění Jirky Wolfa, který si z chartistů odseděl skoro nejdýl... Havla neměl zjevně rád, psal o něm, že vyžral všechny západní dotace a pomoci, určené především všem ostatním, zejména těm vězněným... a ti pak nedostali nic. 

Těžko ověřovat, mohla to být pravda, mohla být i trochu upravená - hlavně : Opět zapadla, nikdo ji nechtěl slyšet. A těžko to dnes ověřovat... 

Pak ale psal o vlastním zážitku, už porevolučním, už z doby, kdy byl Havel presidentem - a - hlavně pro Američany - ztělesněním vší dobroty a statečnosti. 

Pozvali ho, kdysi, na jakýsi večírek, presidentem pro bývalé kolegy organizovaný - a ty zážitky byly odtamtud. A byly o tom, jak Havlovi kdosi - zjevně na jeho výslovné, leč tajné - přání - pašoval do zmrzliny whisku nebo koňak, na což se přišlo (resp. přišla na to pí Olga), až když všichni viděli, jak se Havlovi rozsvítila očička a celý ozářil. Z chlastu, pochopitelně. 

Paní Olga prý vylítla jak saň a začala se shánět po původci toho, kdo přání jejího manžela vyslyšel a do zmrzliny mu ten koňak přiléval - aby s ním pořádně zatočila, zřejmě všem dávno rozdala patřičné instrukce o tom, že Havel, jako nedoléčený alkoholik, nesmí k alkoholu ani přičichnout, natož se mu plně oddat. 

Tak tohle jsem si zapamatoval a utkvělo mi to v paměti. Protože to rovněž značně vybočovalo z toho, co bylo lze o Havlovi slyšet v rádiu ze strany jeho oficiálních životopisců - a hlavně to ani dodatečně nikdo nepopřel. 

Že to byl proutník a těžký závislák na nikotinu, to nešlo popřít ani v jeho oficiálním životě a měli jsme to prakticky denně na očích - ale že to bylo s jeho chlastem až natolik vážné, to jsem se třeba já dozvěděl opravdu až tehdy, z toho mailu Jirky Wolfa. 

A dneska ... ?! 

Jedu si takhle od vlaku k domovu... je před polednem - a co to najednou neslyším z rádia ?? 

Prakticky - doslova a do písmene - totéž. 

Jen od někoho zcela jiného a ve zcela jiné souvislosti. 

A jen s tou pranepatrnou obměnou, že roli prudérní strážkyně Havlovy abstinence namísto Olgy tentokráte zastal jeho mluvčí Špaček. Měli to zřejmě rozděleno : Kde byla Olga, měla to na starosti ona, kde nebyla, nahrazoval ji Špaček. Ten Špaček, který si dnes udělal velmi výnosnou živnost z kultu Havlovy osobnosti, když už nemá Havla živého - a dál šíří pohádky po celém - i éterovém - světě o tom, jak statečný hrdina bez jediného výstřelu porazil komunismus. 

Už ovšem taktně - a samozřejmě - mlčí o tom, že všichni komunisté, co předtím vládli, vládnou dál - a ještě daleko brutálnějšími prostředky než by si to byli dovolili kdykoliv předtím....  (viz Karel Kryl : Ti, co za bolševika kradli, dnes dvojnásobně kradou...)

A scénář ? Úplně stejný ! 

Děvkař Havel si na klíně muchlal Holubovou - a na autora vzpomínky dělal posunky, že by si dal panáka... Když ten mu ho z baru donesl - tak se mezitím objevil Špaček, nesmírně sprostě - vzdor své zažité etiketě - vynadal autorovi, který hlupák tam nese ten chlast - načež Havel statečně zapřel, že by si kdy něco objednal... 

Ano, není nad pravdu a lásku, co vždy a všude vítězí a nad občanskou statečnost, která by měla jít u presidenta příkladem. Natož takového, co si z ní postavil živnost nejen pro sebe, ale i pro své mnohé obdivovatele - a škoda, že tato pravda a láska spolu s občanskou statečností v ČRo 2 zvítězily až nyní, a zcela náhodou, při zcela jiné příležitosti. 

Kdo máte zájem, poslechněte si to na vlastní uši ze záznamu. 

Od veřejnoprávního média zajisté nečekaně objektivní počin.

Abychom se konečně mohli masověji dozvědět, co jsme to světu jako vítězství beze zbraní nad komunismem vlastně prodávali... 

Pořad Blízká setkání - Adéla Gondíková zpovídá Bohumila Klepla - čas (odvysíláno v ...)  11.35-37. 

___________

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvojka/ 

 
Blízká setkání - Bob Klepl, čas (denního vysílání ) 11.35-37 
___________
 
Závěrem ? 
Nic proti úletům, i když muchlat Holubovou na klíně v roli ženatého presidenta je přinejmenším hrubý nevkus, nic proti závislákům - pokud jsou ovšem na léčeních, a ne v roli hlavy státu - a nic proti občasné zbabělosti, pokud není otevřeně svedena na někoho jiného - a pokud se jí veřejně nedopouští hlava státu, vydávaná veřejně a celosvětově za vzor a ideál mravnosti. 
 
Neboť - revoluce, má-li být provedena poctivě a do důsledků - je bezesporu práce pro celé chlapy na plný úvazek. 
 
A pokud ji někdo dělá jako vedlejšák - s tím, že mu stačí, že se nechal sám koupit a zajistit a na ostatní kašle - no, pak je výsledkem to, co vidíme teď všichni : Komunisti a jejich rody dál ve všech funkcích, a drzejší než kdy dřív... 
 
Protože - když se to povedlo s Havlem, proč by se to nemělo povést i jindy, s někým jiným, když už by to došlo až tak daleko... 
A za pár zmrzlin s koňakem... ?? To je přeci velmi přijatelná cena - ZA PRODANOU REVOLUCI...  
 
Za to, že se ze zločinů komunismu nikdy nic nevyšetřilo - a ani vyšetřit nemělo a nechtělo. 
____________________
____________________

 

 

 

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 12:23
StB donutila chartistu–diskžokeje emigrovat, stát mu chybně upřel odškodné

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 12:24
Soudcovská unie k výrokům Benešové: Pokud by se soudce vyloučil pouze pro vztah k bratrovi, porušil by své povinnosti

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 19:07
Pravda

Já tušil už nějakou kulišárnu, když se promenoval s těmi kaťaty do půl lýtek. O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 19:10
Havla si vybraly USA v 1989,
Burese by si pry Cesi vybrali dnes.
Z

novinky.cz/.../...
______________

Asi jak kteří. Nejspíš ti samí, co zvolili Zemana (Ovara) a co se prohlašují za spodních 10 milionů.

Eben mi byl vždycky sympatickej, takovej maximální slušňák, ovšem nevím, jak by obstál v politice.
Fakt ovšem je, že po Ovarovi má každej tak usnadněnou cestu, že jen málokdo může být horší...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 19:12
Když se nelení -

aneb : zloději všedního dne :

novinky.cz/.../...


+F+
___________
Luxusní adresa... Prý na ni má nárok...
A my zase máme nárok na řádnou, vzdělanou, vychovanou a erudovanou vládu... A taky si musíme nechat zajít chuť...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 19:13
Drahá vládní podpora...

Vládní podpora může skončit vracením 57 tisíc i osmiletým vězením, varuje exředitel finančního úřadu

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 19:14
Odkaz Václava Havla je živý a zdravý
vaclavhavel.cz/.../...

Dostává to správný význam!
____________
Ano, ba dokonce by se dalo i říci, že i Ovar s Burešem v tom jeho odkazu důstojně šlapou...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 19:41
Anatolij Golicyn, dezertér z KGB, ve své druhé knize "The Perestroika Deception" čili "Podvod perestrojka" varuje svět před strategií komunismu, vypracovanou na přelomu let padesátých a šedesátých XX. století - tzv. "dlouhodobou dalekosáhlou strategii" na mnoho desítek let dopředu takto:

".....Hlavním domácím cílem strategie a finální fáze „perestrojky“ bylo převést režimy v zemích sovětského bloku do stavu „zralého socialismu s lidskou tváří“ (moje pozn.:později s liberální fasádou, nebo i eventuálně „naoko konzervativní, a uvnitř realizující naprostý opak konzervativizmu) za účelem podpory vnější strategie „konvergence“. Pro účely „konvergence“ musí být tyto režimy „přijatelné“ Západu. Takže strategie zachází daleko za domácí politickou restrukturalizaci, protože je zaměřena na „restrukturalizaci“ či „přezutí“ Západu - na „reformu“ západních postojů a politiky – a hlavně za pokojného dobytí USA a Západní Evropy zevnitř.
PODSTATOU SPECIÁLNÍHO MANÉVRU V RÁMCI TÉTO STRATEGIE JE VYTVOŘENÍ TAJNĚ OVLÁDANÝCH OPOZIČNÍCH HNUTÍ A JEJICH VYUŽITÍ A MANIPULACE V PŘECHODU KE SPEKTRU NOVÝCH „DEMOKRATICKÝCH“ ČI „DEMOKRATISTICKÝCH“, „NEKOMUNISTICKÝCH“ A „NACIONALISTICKÝCH“ STRUKTUR MOCI, KTERÉ V PRAXI ZŮSTANOU OVLÁDANÉ KOMUNISTY. JSOU TO TYTO RESTAUROVANÉ REŽIMY, KTERÉ JSOU ZAMĚŘENY K DOSAŽENÍ GLOBÁLNÍ HEGEMONIE KOMUNISMU PROSTŘEDKY „KONVERGENCE“ „BÝVALÉHO“ A NEKOMUNISTICKÉHO SYSTÉMU ZA KOMUNISTICKÝCH PODMÍNEK.

Západ v chápání klamací, kontrolované povahy nových „demokratických“ a „nekomunistických“ struktur, které jsou v SSSR a ve Východní Evropě byly zavedeny, selhal. Západ se raduje, že bývalí takzvaní „disidenti“ (spatřovaní před r. 1989 - pozn.) jako „pronásledovaná opozice“, se v těchto nových strukturách stali prezidenty, premiéry, členy vlád a parlamentů. Komunistům se podařilo před Západem ukrýt, že tato takzvaná „politická opozice disidentů“ byla po dlouhou dobu přípravy na „perestrojku“ vytvářena, vychována a vedena komunistickými stranami a bezpečnostními službami komunistického bloku -. V zájmech této strategie byl plně rozvinut politický i bezpečnostní potenciál komunistického bloku. Noví „demokraté“ zůstávají oddáni „socialismu“ komunismu….
(dovolím si dodat z hlediska dneška: Zvláštní kapitolou je právě Polsko tím, že získalo obsáhlou dokumentaci Lecha Wałęsy jako agenta polské obdoby StB, jenž podepsal vázací akt aktivní spolupráce v prosinci 1970….nestačí dnes Wałęsovo „Moskva nám je blíže než New York", nebo podobná proklamaci projevy Čarnogurského….?)

Gorbačov a jeho stratégové nebyli nikdy opravdovými demokraty ani jimi nikdy nebudou. Zůstávají oddáni socialismu a komunismu. Jsou novou, uhlazenější generací revolucionářů, kteří užívají „demokratické“ reformy k dosažení konečného vítězství jako novou metodu, založenou na leninských zásadách. Komunističtí stratégové uznali, že svou strategii „konvergence“ by nemohli implementovat využitím zastaralé, stalinistické struktury komunistické strany a institucí spících jako starý sovětský parlament. Věří však, že s využitím nových, revitalizovaných, „demokratických“ struktur to přece provést mohou. Proto reorganizují stranický systém, systém prezidentství i legislativy, aby jim dodali více moci, prestiže a současně i větší podobnost americkým (či vůbec západním) protějškům. Komunistická strana se prozatím jeví jako zaujímající křesla v pozadí, vykázána do přítmí.
Ve skutečnosti se však komunistická strana svého reálného monopolu moci nevzdala. Naopak. Za účelem realizace strategie „perestrojky“ a „konvergence“ ji rozšířila dáním moci svým členům v útvaru prezidenta a v legislativních orgánech. Větší moc prezidenta je potřebná za účelem provádění této strategie po celém světě.

A tak my můžeme dodat: ….Proto dnes je premiérem v ČR StBák a „bývalý“ komunista prezidentem ČR. A není divu, že jejich hlásná trouba, Česká Televize, vysílá francouzský film o Wałęsovi, dezinformující českou veřejnost tím, že odhaleného agenta komunistických tajných služeb jako osobnost, která prý dosáhla nenásilného svržení komunismu, což (prý) vlastně rozpoutalo proces zhroucení SSSR (jehož nástupce přepadl vojensky Gruzii a Ukrajinu….). O agentu komunistických tajných služeb píše ČT, že je živoucí legendou, demokratem, který nenávidí nesnášenlivost, vizionářem a hrdinou, občas náchylným k megalomanii (a ve své nenávisti k nesnášenlivosti chce volá po uvěznění Kaczynského…..A také pro tyto je dnes Havel maskotem neexistující demokracie. Havel, jenž po celá léta stejně tak jako Wałęse mimo své domovské země vystupující jako antikomunisté, byli nejzarytějšími odpůrci lustrací, nejhysteričtějšími odpůrci všeho antikomunistického....
Akorát že v ČR je Havel pro mnoho občanů kult, zatímco WaŁęsa se polské veřejnosti stal směšnou figurkou. (Ostatně: Inteligentní člověk je skromným, a k megalomanii není náchylným ani občas...).

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 05:53
„Moskva nám je blíže než New York":

Teto vety Walesy se brzo chytne nejaky komous v CR (Filip uz ma mozna napsany "zvaci dopis") a cely Vychod Evropy se bude smerovat k drivejsimu obdobi "studene valky".
To co se dnes deje kolem Koneva (prejmenovani nam. na Nemcova,...) je pouze ZAMINKA!!!
Nema smysl to do detajlu rozebirat. Rusko naslo cestu - o to tady slo a jde!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 20:22
Třeba se hodí na výletě, dovolené... Otevřená databáze horských chat, bivakovacích boud a bivaků

boudy.info/hledat.php?txt=cz&zeme=cz

Šedesátka je zlom, pak se zdraví výrazně mění

i60.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 05:52
Neni pravda, ze se s vekem meni zdravi k horsimu.
To plati jen u lidi, kteri si nevazi sveho zdravi (kouri, chlastaji, zerou sracky,..).
Zatimco Vojtisek uvadel rizikovou skupinu lidi 60+, tak Pirk oznacil zcela jinou rizikovou skupinu.
Ja souhlasim s Pirkem, ktery zna recept na zdrave doziti, sam to praktikuje.
Z
blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-06 20:26
Kasicka Anicka:

Jiri Wolf ve svem vypraveni tez mluvi o Anne Sabatovy, ktera mela dosle penize predat a neucinila tak.
Z
_________
Učinila. Předala je - sobě. Taky splnění úkolu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 05:48
Skončilo divadlo,
opona spadla,
Jakeš se usadil na lavičce kašpara Havla.
Jakeš tu bude aspoň do sta let,
aby viděl ten více jak třicetiletý kabaret.
Aby viděl jak to vedl on a jak to vedou oni,
každým rokem je hůře než vloni.
Kolik bezdomovců by mělo sváču,
za těch 850 táců?
J.K.
www.arfa.cz/.../#.XrMoqm5uKcw
Po přečtení tohoto článku jsem zjih,
on ten kovaný Milouš byl nejlepší z nich.
Byl to sice prosťáček,
nekrad a nepřivedl zemi do sraček.
Kam se za ním serou vychcánkové Ovar, Bureš, Ovčáček.
Se svým slavným projevem si tehdy ostudu natropil,
na rozdíl od Havlových dramat ho každý pochopil.
J.K.
idnes.cz/.../...

_______________
Jakeš chce honorář za slavný projev z Hrádku... Ten listopadový mu nestačil.... :D
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 14:22
idnes.cz/.../...

...Čarnogurský, v osmdesátých letech disident, a potom politik pravicové KDH (Křesťansko-demokratického hnutí) na Slovensku, s tváří tehdy pravicového, protikomunisticky zaměřeného politika dnes stejně tak jako Wałęsa propaguje přimknutí se k Rusku...

Anatolij Golicyn o disidentském hnutí, které mělo přivodit nenásilné "protikomunistické revoluce" 1989 v zemích býv. Sovětského bloku a "rozpad" SSSR 1990 ve své knize "New Lies for the Old Ones" (Nové lži místo starých), napsané v r. 1984 ...kapitola 20 -

"....Cíle dezinformací o „disidentství“: Vytvoření falešného, kontrolovaného opozičního hnutí jako disidentského slouží vnitřním i vnějším strategickým účelům. Ve vnitrostátním měřítku poskytuje motor pro eventuální falešnou liberalizaci komunistického režimu; některé rádoby opoziční elementy provokuje, aby se zviditelnily akcemi proti režimu, a jiné jsou zaháněny ke konformismu nebo do zoufalství. Ve vnějším měřítku mohou „disidenti“ působit jako motor pro různá dezinformační témata o předmětu evoluce komunistického systému. Dobře reklamovaná vlna perzekucí disidentů, zčásti opravdových a zčásti předstíraných, generuje západní sympatie a choulostivé narovnání s těmi, kdož jsou tajnými výtvory režimu. To připravuje scénu pro eventuální dramatickou „liberalizaci“ systému zvýrazněním kontrastu mezi neostalinismem a budoucím „socialismem s lidskou tváří.“ To vytváří kádr figur, které jsou na Západě dobře známy, a které lze v budoucnosti použít jako vůdce a podporovatele “multistranického systému“ (plurality) pod vládou komunistů. K propagaci solidarity s jejich západními partnery a k jejich angažování ve společných kampaních za odzbrojení a reformu západního „vojensko-průmyslového komplexu“ lze užít „disidentské odbory a intelektuály. Po dlouhé době budou stát západní jednotlivci i skupiny zapojené na obranu disidentů tváří v tvář výběru, zda připustit, že jejich podpora disidentů byla chybou, nebo zda akceptovat fakt, že komunismus tím, že činí „konvergenci“ přijatel-nou a snad i žádoucí perspektivou, podstoupil radikální změnu....

Posuďte sami: Před čím varuje dezertér z KGB a co se dnes z jeho neuposlechnutých varování stalo skutečností...Komunismus nebyl poražen, vyvíjí se dále, ovšem se zcela novým krytím. Tak, aby byl co nejméně nápadným, nepozorným, a mohl tak udělat demokracii a lidem co nejvíce škod.
Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 14:34
Městské státní zastupitelství v Praze oznámilo, že ústní podání nepřijímá.

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 18:47
Koronavirus se věznicím zatím vyhýbá. Je to tak skutečně?

reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-07 18:50
Nový termín voleb v Polsku :

Česká media za tvrzení, že Polsko se vydává na cestu pryč od demokracie, jen lakonicky oznámila, že prezidentské volby, které se měly konat 10. května, se budou konat v „náhradním“ termínu, jenž bude v nejbližších dnech určen. Zatím se uvažuje buď 23. květen nebo až 17. červenec. 6. srpna totiž končí funkční období prezidenta.

Senát, v němž má převahu opozice (100 členný, vládnoucí mají 48 křesel, 1 jsou nezařazení, čili o jeden hlas má převahu opozice), a jehož předsedou je proto její představitel, senátor Grodzki („totální“ opozice) - vetoval parlamentní souhlas s konáním prezidentských voleb korespondenční cestou, které z důvodu pandemie měly být provedeny korespondenčně (tak jak zemské v Bavorsku, jak parlamentní ve Švýcarsku a jak na rok 2021 se vyslovilo Německo), a dožadoval se odsunutí jejich termínu o dva roky. Na podporu „totálních“ vystoupil Senátor Gowin, místopředseda vlády, reprezentují stranu „Porozumění“ , která spolu se stranou „Solidarni“ Z. Ziobra je koaličním partnerem strany „Právo a Spravedlnost„ ve vládním bloku „Sjednocení pravice“. Jak vyšlo nyní najevo, Gowina přemluvili k takovému jednání „totální“, a to za slib místa Maršálka Sejmu (tj. předsedy parlamentu....v něm zatím ze 460 křesel má Pravice 235). Pomocí Gowina by tak "totální" fakticky vymanévrovali "Sjednocení pravice" z vlády. Jenže – členstvo a poslanci Gowinova "Porozumění" se postavili za návrhy PiS. Nakonec po dlouhých rozhovorech vedení PiS s Gowinem Gowin ustoupil z odporu proti konání voleb korespondenční metodou a přislíbil PiS a společný postup ve volbách, s tím, že obě strany souhlasí, aby se konaly co nejdříve (vzhledem k postojům jeho vlastní strany by se dostal do izolace). Čili nikoliv až za rok nebo za dva roky.
Dle Ústavy rozhodnutí Senátu musí schválit prezident, což se nestalo - a právo konečného vata pak má Sejm (parlament), jenž již rozhodl.
Kdyby se tato jinak plánovaná akce „totálních“ podařila, pak dle Ústavy by to dovolovalo jedině vyhlášení živelné katastrofy, jenže to je bezpředmětné vzhledem k tomu, že pandemie je na (sice nikoliv ještě markantním, ale přec jen) ústupu (pokud jde o rostoucí poměr uzdravení/nakažení). Tím by se v nepřítomnosti prezidenta (protože nový nezvolen) se stal prezidentem automaticky Maršálek Sejmu, čili Gowin. Vzhledem k tomu, že v Senátě má převahu sice jen jednoho hlasu, avšak převahu, opozice, by tímto prakticky byla otevřena cesta k státnímu převratu. Současným cílem odstavení současné vlády od moci bylo rovněž zastavení reformy justice, resp. zvrácení jejích dosavadních výsledků.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-08 08:13
Chtěli jste si vyměnit peníze na Václavském náměstí? Když má banka zavřeno, nezbývá než zkusit veksláky

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-08 08:14
Jourová se vměšuje do takových vnitřních záležitostí Polska, jako jsou prezidentské volby. Drzé, neuvěřitelné…

niezalezna.pl/.../

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-08 19:47
Podle agentury DPA by se mohlo jednat o odvetu Ruska za odstraňování pomníků Rudé armády v Polsku či v Česku.

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-08 19:49
Polsko: Valné shromáždění soudců Nejvyššího soudu :

niezalezna.pl/.../


...má vybrat kandidáty na I. předsedu NS trvá už 9 hodin. Z 99 soudců se účastní 97. "Staré struktury" se snaží blokovat volbu volební komise. Nechybí emoce a vyhrůžky, i vzrušující a celkově situace. Ve 21.00 rozhodl prozatímní předseda prof. Zaradkiewicz přerušit zasedání do zítra (soboty) do 12.00 hodin.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-09 11:48
Prý "vleklý rozvod" - co trval rok a půl...

"jeho vleklý rozvod je po více než roce a půl konečně oficiálně uzavřen".
_____________
Je vidět, že novináři nemají představu o stavu české justice, kde "běžný" rozvod může trvat pět, ale i deset let - a některé taky 20....

www.msn.com/.../ar-BB13H4lm?ocid=msedgntp
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-10 07:39
Hit na sobotu - heslo HHhH :

Čili Himmlers Hirn heisst Heydrich, "mozek Himmlera se jmenuje Heydrich" - se jmenuje hraný film, vzniklý v koprodukci Belgie, Británie, Francie a USA v r. 2017, který jsme zhlédli na hlavním polském televizním programu TVP 1.

Jeho scénář se opírá o líčení Laurenta Bineta o akci Anthropoid, tedy atentát na Heydricha, Himmlerova pomocníka. Film působivě ukazuje Heydricha od začátku kariéry, k níž mu pomohla jeho nově poznaná láska, nacistka, poté, co za sexuální skandál byl vyloučen z válečného námořnictva - a od prostého udavače vyrostl ve zrůdu, kterou známe.

Trochu divné bylo místo atentátu blízko Střešovické vozovny (aspoň pro ty, co znají Prahu), a některé nepřesnosti, film míchal osud "Tří králů" Balabána, Morávka, Mašína...a prolínal je do osudu parašutistů od prostředí na základně v Anglii až po konec...

Působivý byl i zpěv československé hymny. Záběr byl i z masakru Lidic... Dobré bylo, že polskému publiku film ukázal hrdiny, kteří si zaslouží úctu, že ne všichni se smířili s okupací...Ale některá historická fakta bylo třeba dopřesnit, neboť příliš moc prolínaček publiku neznalého detailů československé historie mohlo působit i zmatek.

Freeeurope

________________
To samé platí pro francouzské zpracování "Operace Anthropoid". O těchže událostech.
Dobré na ní je, že je přibližuje světovému publiku, které o nich mnohdy nemělo tušení.
Špatné je, že autoři, neznalí prostředí, ani historických přesností a realit, si nedali moc práce, aby si je zjistili - a tak film obsahuje řadu hrubých zkreslení, pro českého diváka až směšných. Zjevně zamířených na co největší efekt - viz třeba bitva v chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, ze které udělali malý Stalingrad, přitom , jak se dodatečně zjistilo, parašutisté u sebe tehdy neměli nic jiného než krátké palné zbraně, tedy pistole - a granáty. Fantazie o tom, že měli kulomety, natož ještě něco víc, byla demonstrací holé neznalosti historických dějů - a každý Čech by je na to asi upozornil, kdyby se ho byli zeptali.

Oba ty filmy jsou zjevně dalším důkazem, že to, co dokázal náš odboj za 2. války, bylo zcela ojedinělé v celé Evropě a i když jinde byla ta hnutí odporu třeba masovější, na podobné akce se nikde nevzmohla.

Svědčí to o výjimečné mravní úrovni tehdejší prvorepublikové elity, o kterou se odboj opíral - a se kterou se ty "elity" současné vůbec nemohou poměřovat.

A díky tomu, že jsme - bohužel - po válce zůstali za železnou oponou, tak o tom svět doteď prakticky nic nevěděl.

Je to také důkaz o tom, že daleko více než na kvantitě, záleží na kvalitě - a je-li ta, dokáže i v hrstce skutky, o jakých se mnohým ani nesnilo...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-10 07:46
Polsko: Situace v NS stále napjatá. Proces volby nového I. předsedy se prodlužuje.


wpolityce.pl/.../...

niezalezna.pl/.../

„Nastala situace, v níž se staří soudci snaží vyloučit soudce povolané v r. 2018 a později, z možnosti ovlivnit obsazení místa v NS", řekl dnes ve veřejnoprávní televizi TVP soudce Aleksander Stępkowski, jmenovaný na soudce NS prezidentem Dudou.

Je to situace, v níž jde o vyloučení těchto nových soudců, aby jim bylo znemožněno navržení jakéhokoliv kandidáta. Za tímto účelem se vnucuje právem nepředpokládané právo schválení doplňujícího předpisu.

Šéfredaktor Gazety Polské Sakiewicz v TVP vysvětloval, že „noví soudci NS, které určuje Zemská justiční rada a prezident, mají velice různé názory.... Od leva, doprava, to bylo na jejich vystoupeních vidět. To, co je odlišuje od dalších soudců NS, je fakt, že do něho nebyli umístěni polskou obdobou StB, komunistickou stranou, nebo nebyli svázaní s mafiánskými strukturami" – zdůrazňuje šéfredaktor Gazety Polské . "Chtěli by, aby se soud opíral o právo, a ne o staré struktury".
Za prioritní zájem státu šéfredaktor uvedl volbu I. předsedy NS a také provedení prezidentských voleb: To ukončí kolotoč, jenž měl vést ke státnímu převratu. Zoufalý boj vyvěrá z toho, že starý systém ztrácí další pozice. Nemají opěrné body, z nichž – kromě demokratických voleb – by mohli kontrolovat stát, společnost, či jednotlivé sektory života.

A tak jim zůstávají i třeba ostré vyhrůžky – např. starý soudce-komunista samému prof. Zaradkiewiczowi hrozí „důsledky“, spojenými s profesorovou kariérou na Varšavské univerzitě.

(moje poznámka – ta je pověstná obdobami Mart Semelových, ovšem jejich polské obdoby potkáme nejen ve Varšavě).
Takže další odročení…

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-10 15:51
Hrubá dezinformace o Polsku ...


a krajní neprofesionalita zpravodajství čpí z deníku z článku Petra Janyšky v www.denikn.cz pod názvem "Jak Kaczynski přes ohýbání zákonů a glajchšaltování Nejvyššího soudu dovedl Polsko k volbám, které nebudou",

viz

denikn.cz/.../?ref=tit.

Nejen, že jeho jednostranně orientovaný komentář postrádá fakta, ale obsahuje dokonce i hrubé nepravdy, začínající tvrzením, že Kaczynski ohýbá zákony. Jaroslaw Kaczynski je předseda strany Právo a spravedlnost, jenž svými názory sice sjednocení pravice ovlivňuje, je vlivovou osobou, jenže tento vliv má své meze. Především proto, že dnes se dostala do výkonné moci mladší generace, představovaná výrazně i prezidentem Dudou a premiérem Morawieckým, což jsou osobnosti, které - na rozdíl od Kaczynského - jdou dnes decidenty (tedy rozhodujícími osobnostmi), přičemž každý má své názory.

To je logické, a vyplývá to i z profesí, prezident Duda je právník, premiér je ekonom, národohospodář, a odborník v oboru finančnictví. Pokud jde o prezidentské volby a výběr I. předsedy NS, nechám na čtenáři, aby sám porovnal kvalitu zpravodajství vyplývajícího z mých referátů a komentáře pana Janyšky. Anebo...pokud lepší a podrobnější zpravodajství o tom, co se děje v Polsku, velmi pěkné a především faktické lze najít na www.konzervativninoviny.cz, nicméně úsudek ponechám rovněž na našich čtenářích...

Pokud jde o můj názor na styl referování o událostech v Polsku v článku pana Janyšky, tak ve mně vzbuzuje vzpomínku na styl a stylistiku kolaborantského Bilakova Radia Vltava, vysílajícího z Drážďan v prvních měsících po sovětské okupaci Československa v srpnu r. 1968 - jedině s výjimkou, že pan Janyška (na rozdíl od dávné okupační "Vltavy") užívá "čistší", a nikoliv poruštěnou češtinu.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-10 15:55
Priroda a nesmyslne zakony:

Ve Francii je nesmyslny zakon, ktery zakazuje pouzivat KOPRIVU jako hnojivo.
(Kopriva je nejlepsi divoka rostlina, ktera vyleci spoustu nemoci).
Sedlaci ji presto pouzivaji a tim se dopousteji protizakonneho jednani.
Z

www.youtube.com/watch?v=jqxUvEFpUfU

____________

O kopřivě byl nedávno samostatný pořad v TV, o tom, jak je užitečná - a jarní nádivku z kopřiv na Velikonoce zná snad každý.
Má ale krásně pevná vlákna a za války (hlavně té první) se z ní tkaly kabáty.
Škoda, že ne dnes.
Jak jsem pochopil, je to asi jenom proto, že vypěstovat dostatečné množství kopřiv pro průmyslové zpracování, je problém, a ty, nasbírané babkami po příkopech, nemohou na takovou výrobu stačit.

Ale problémem rozhodně není kvalita kopřivového vlákna.... To vydrží lépe než mnohá jiná.
____________

Provazy, rohože a látky na oděvy :

www.ceskatelevize.cz/.../219562220460016-kopriva

Zázračná kopřiva :

www.ceskatelevize.cz/.../534174-zazracna-kopriva
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-10 18:17
Ta kopriva je tak univerzalni, ze se domnivam, ze pomaha i proti Koronaviru (neprimo - posiluje imunitu).
Problem je jen v tom, ze takovato lecba by byla velmi levna a nikdo by na tom nevydelal!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-10 18:36
V kopřivákách jsem plnil svou vlasteneckou povinnost .

Navléci do toho současnou armádu, URNU a další, tak se budou drbat až za ušima, pro další výkon služby naprosto nefunkční! O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-11 18:07
V kopřivákách se dalo jen stát, jak maník usednul, měl pocit, že sedí v kopřivách, současná generace by odešla na alergii. Mí následníci už měli tesilky - a kopřiváky dostaly nápravné ústavy. O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-11 18:13
Vyjimecne souhlasim s Milousem, ze sucho je horsi nez Koronavirus.
Kazdy normalni prezident by vsak oznamil, ze nepodepise novy stavebni zakon ministryne Dostalovy, ktery pocita s vyssi zastavenosti - 40%, cimz se voda nebude vsakovat do krajiny a trend vysusovani bude jen pokracovat!
Z

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-11 18:14
Divadelní scéna znovu slavnostně otevřena za asistence agenta StB Bureše
a ministryně státem organizovaného zločinu nové,
matkou justiční mafie,
Mgr. Marie Benešové.
Tato hradním šaškem Miloušem dosazená pizda,
chce nám namluvit,
že v pořádku vše je kolem Čapího hnízda.
Podle ní kdejaký buran v této zemi z nakradených prý má chatu,
tudíž pro případ nouze má mít vatu.
Prostý člověk se divit nestačí,
jaké lumpárny lze činit pod rouškou EU dotací. J.K.

www.forum24.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.