Nejen angličtina... když chybí...

Média se vrhla na ministryni Schillerovou, že neumí anglicky... A co ještě neumí ?? 

Média uspořádala hon na ministryni Schillerovou, snažíce se dokázat, že nerozumí anglicky. To dokázala velmi snadno, konečně, stačí si poslechnout její zaznamenané projevy z EU, aby člověk rychle pochopil, že to je lámaná školácká angličtina bez praxe a bez šance rozumět zejména rodilým mluvčím. 

Zřejmě nerozumí ani nerodilým mluvčím, jinak by neměla takovou hrůzu účastnit se videokonferencí ministrů financí EU. Přičemž, nutno zdůraznit, nerodilým mluvčím se rozumí daleko snáz, protože - oproštěni od akcentu a rodilé výslovnosti, často i rychlosti skladby věty - nevypálí už pak takovou smršť na někoho, kdo chytá každé slůvko. 

Paní ministryně, když už umí tak špatně, dělá hned několik chyb. Tedy, myslím, taktických, ne těch jazykových. K těm se raději vyjadřovat nebudu. 

Především bych se na jejím místě nechal - zejména na mezinárodní konference - doprovázet někým, kdo rozumí a může mi pomoct. 

Potom, další chybou je, že se neumí zeptat, resp. vrátit otázku. Což je asi i díky tomu, že nerozumí vůbec ničemu - protože pokud nerozumíte jednomu slůvku, byť podstatnému, jde se na něj oklikou zeptat - a nikdo by se asi na ni proto nehněval. A nerodilým mluvčím, zvláště když v tom prostředí nežijí, se to stává velmi často, to není jen paní Schillerová. 

Současně ale na sobě demonstruje, jaký obrovský handicap je neznalost jazyků - a dnes především angličtiny - a že se to v průběhu života doplňuje už jen velmi těžko. 

U paní ministryně se ovšem právem musíme ptát, co všechno ještě neumí - resp. jakou má vůbec kvalifikaci pro to, aby dělala ministryni financí. Tam bych právem očekával člověka, který už prošel minimálně několika lety praxe předtím bankovnictvím, nebo finanční sférou, nebo zahraničním obchodem, případně ekonomickou odbornou teorií - a prokázal v nich nějaké výsledky. Což se u pí Schillerové říci opravdu nedá. 

Zajímavé by bylo, kdyby zahraniční reportéři odchytili na nějaké mezinárodní konferenci o justici či mezinárodní právní pomoci Marušku Domovnici. A zkusili se jí na něco zeptat. To bychom asi teprve něco viděli ! 

Ještě skandálnější než výstupy Babišových ministryň v zahraničí je, bezesporu, to, jak to Babiš sám vysvětluje... Že sehnat kvalifikovaného ministra je těžké. 

Ano, všimli jsme si - a hlavně pro něj je to těžké, pro někoho, kdo na sebe nabalil evidentní druhořadé ani ne politiky, ale spíše jen hrabivce, kteří se ho chytli proto, aby si v politice nahrabali - a ani se tím příliš netají... Bez idee, bez myšlenky, bez koncepce - kromě té hrabivé.

Mezi takovými se pak skuteční odborníci hledají opravdu těžko, to chápu. Stejně jako tehdy, když prvořadou jejich kvalitou -  je poslušnost vůči vůdci, tedy Babišovi samotnému, protože lidé vzdělaní, se zázemím, obvykle mívají i dostatečné sebevědomí a nezávislou kariéru,  a tudíž sotva polezou po kolenou před bývalým estébákem. 

Ale když už Babiše ČT před kameru na toto téma dostala - a chytila ho přitom, jak horko těžko vysvětluje, že má nedostatek kvalifikovaných ministrů (a to mluví jen o angličtině, a což teprve odborná kvalifikace..... ?) - tak se ho měla přímo zeptat, jestli to nechápe jako volební podvod, když občanům sliboval, že dostatečně erudované odborníky "prostě najme..." - a výsledkem jsou tyto polovzdělankyně, které, zejména v zahraničí, dělají státu jedině ostudu, o platnosti jejich účasti na takovýchto konferencích ani nemluvě. 

Celá aféra je ale přesto k něčemu dobrá : K tomu, že i Babišovi voliči snad - aspoň na dálku - mohli vidět, komu dali hlasy - a jakou nám tyhle chudinky dělají v zahraničí neskutečnou ostudu. O přínosu jejich poslání ani nemluvě. 

A ještě jedna důležitá poznámka na závěr : 

Všimněte si, že v této buranské nevzdělanosti - jsme na mezinárodním poli - zůstali už sami, jediní !! Podívejte se na polského premiéra nebo presidenta, jak slušně hovoří několika jazyky, a především anglicky, podívejte se i na Viktora Orbána a jeho svitu - a hned si uvědomíte ten zoufalý rozdíl. 

Jinými slovy : Jinde si už porevoluční inteligenci dávno vychovali - u nás možná taky, ale k tomu nejdůležitějšímu se vůbec nedostala. A tím je bezesporu - správa vlastního státu. Ať už jde o justici (a tu především), anebo i o ostatní resorty - a finance a peněžnictví pak zvláště. Protože tam byla znalost jazyků a mezinárodní zkušenosti a rozhled vždy naprostou samozřejmostí a nutným vybavením každého, kdo se chtěl v této sféře pohybovat. 

Pravda, až na Babišovu ministryni... Tetku z Brna. 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/220452801100517/

 11.11 - a dále. 

_____________________

_____________________

 

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/alena-schillerova-evropska-unie-ministryne-namestkyne-brusel-videokonference_2005151600_sto

 

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Tomáš Jadlovský 2020-05-18 09:14
Při čtení článku jsem si vzpomněl na opatrovnickou soudkyni Hanu Vranou z Prahy 5, hrdou uživatelku titulu JUDr., která podváděla v případu mého syna ostošest. Ta se při své užvaněnosti klidně během jednání pochlubila, že neumí žádný cizí jazyk a všechny dokumenty jinak než v češtině si nechává přeložit. Vypovídá to o úrovni českého právnického vzdělání, a to byla jmenovaná Havlem jako údajně nová krev demokratické justice v 90. letech.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-18 10:53
Tak na Haně Vrané mě překvapuje akorát to, že ji jmenoval Havel. To jsem si myslel, že je starší.
Že neumí žádný jazyk, mě nijak nepřekvapuje. To je v justici - bohužel - naprostý standard. A hodně to samozřejmě o nich vypovídá.

Dlouho ještě nezapomenu na soudkyni ve Zlíně, kam jsem přišel, zastupujíc toho jednoho Španěla, a ona furt nemohla uvěřit tomu, že tlumočníka nepotřebuji, protože španělsky umím.
Jak jsou zvyklí se denně vyvyšovat nad ostatní, tak byla v šoku, že nějaký podle ní evidentní póvl z jakési otcovské organizace se může snadno domluvit tam, kde ona ani netuší, o čem je řeč. Ptala se mě na to asi 3x pořád dokola, a furt tomu nemohla uvěřit...

Názorná ukázka toho, co si o nás (a o ostatních) tahle pakáž myslí...

A Hana Vraná ?

Ta mě zaujala taky. Jak tam jednou začala volně besedovat s účastníky řízení, aniž přerušila jednání - změnila to v diskusní klub - a když si otec stěžoval na nevykonatelnost, resp. neochotu soudu něco vykonávat, tedy proti matce - tak na to reagovala tak, že u nás jsme zvyklí tak nějak žít v takové šedé zóně, kde všichni tak trochu kradou a porušují zákon, takže se to rozumí samo sebou - a pak těžko za to někoho postihovat.

Já jsem žasnul - a žasnu dodneška - jak tohle může soudkyně vůbec říct, něco takového připustit - no, a postupem času jsem si všimnul, že ty soudy tak skutečně jednají - obrázek toho, kdo na nich soudí - kdo se nechá, toho sejmou, kdo se nenechá, tomu se radši vyhnou.

Němci by tomu řekli : český schweinerei... Já dřív furt nechápal, co tím kdo může mínit.

Až Vraná mi to vysvětlila.

Akorát když se ten Schweinerei začne týkat vašich dětí, tak vám taky začne zatraceně vadit. A především pak ti, kdo ho - v justici (!!) - považují za "normální", jakýsi standardní český kolorit... Což ty opatrovnické baby jsou prostě všechny. Bez výjimky. Dobré je to, co vyhovuje matce, ostatní je nezajímá, nikdo je za to netrestá - a komu se to nelíbí, je extrémista a radikál...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-18 11:04
Ani kultura vlastního jazyka, natož cizího :

Zkrátka dnes, kdy stále častěji dochází k dialogům bez tlumočníka, se všechno ukáže. V angličtině jsem jednal přímo také léta a i často...A i když jsem se dejme tomu i připravoval (kontroloval správnost termínů, jaké přijdou v úvahu - věděl-li jsem, o jakém tématu se bude jednat), anebo - když mi nebylo něco jasné, tak jsem se i zeptal...O yes, could you precise me please.... this...and this....

A mluvčí popsal či podal nějaký podrobnější popis toho, o co jde, a oba dva jsme se orientovali, a já už věděl, co budu moci odpovědět...Ten Američan, Brit, jakkoliv bere za samozřejmost znalost angličtiny u cizince (na rozdíl třeba od Itala nebo Poláka, jenž znalost svého jazyka od cizince uznává za projev přátelství a přijme cizince o to vřeleji), uzná, že anglicky mluví cizinec, a ocení, když mluví dobře a když ví, o co jde.
Co jsem četl na toto téma, tak bych z mých poznání, pokud jde o akcent, jsou na tom daleko hůře Italové než Čech nebo Polák. Italům bych to ale nezazlíval, neboť mají všechny hlásky konsonantní a kadence vět jednoduchou prosodii, pro ně krom románského jazyka musí být jazyky jiných (nerománských) skupin opravdu hororově těžkými. Protože jsem italsky komunikoval (i s chybami, ale když se nekomunikuje, člověk se nenaučí) ještě v dobách, kdy nejezdily do Itálie na rekreaci davy Čechů či Poláků, přijímali mě Italové s neobyčejnou vřelostí - prostě tu italštinu pokládali za projev zvláštního přátelství. Mně se ten jazyk spíše líbí...Čeština ještě byla tehdy pro Italy exotická, a jako nejstrašnější jim znělo "tři čtvrtě na vosum"...."Jak ses mohl naučit vůbec italsky?"...
Poláci zase ještě po roce 1989, kdy mnoho Čechů bylo poštváno proti nim propagandou (a předsudky u některých potkávám dodnes, byť naštěstí výjimečně), zase podobně vřele mě přijímali...taky jsem si kdysi vyslechl "to potkávám prvního Čecha, jenž je tak otevřený, a o Polsku něco ví..." (Ano, dějiny polského boje za svobodu mě velmi zajímají, a mezery ve znalostech historie si dodnes rád doplňuji. Jsou to dějiny neobyčejně rozsáhlé martyrologie, ale inspirující tím, jak vždy se snažili ze zla dostat - význam víry v polských dějinách je u mne faktorem vývoje jako věřícího katolíka, ale kdysi dávno liberála, věřícího v socialismus s lidskou tváří, kritika stalinismu a partajní korupce...Ale také mi bylo trapné s Poláky jednat i třeba anglicky, když jsme sobě tak blízcí). Prostě nestydět se, i když se mi třeba v Polsku někdy zasmáli (nakonec byly úsměvné příhody, že jsme se zasmáli všichni kolem dokola...V polštině třeba zase některé termíny svádí k nesprávnému použití. Může jít o slova, která zní stejně a v česko-polském slovníku jsou tak i uvedena, ale: Mohou mít rozdílné zabarvení, v jednom jazyku lichotivé, v druhém hanlivé (a někdy jsem si takové věci musel uvědomit až doma!). Nehledě na mnoho slov stejně znějících, ale majících velice odlišný význam, to třeba znát nazpaměť. Konstrukce věty a pravopis jsou těžké i pro Čecha, přeje-li se vyjadřovat gramotně a dbát určité kultury jazyka...

Jenže...to je věc přístupu. A postkomunistická garnitura, která kooptovala do politiky po rozpadu Československa smetí?

Od té nelze čekat ani kulturu českého jazyka, natož cizího.

Freeeurope

____________
Pravda, já zažíval něco podobného ve Španělsku se španělštinou, bylo to krátce po "revoluci", od cizinců, natož Čechů, vůbec nečekali, že by mluvili jejich jazykem - a byli z toho málem v šoku. A, samozřejmě, šlo hned všechno líp...

Mluvíc o románských jazycích, především španělštině - jsem si uvědomil, jak snadnou mají pro Čecha výslovnost (na rozdíl od angličtiny, kde to je fakt problém a pokud tam přímo nežijete, na první poslech si těžko zvyknete), ale i gramatiku - a že čeština má vlastně latinskou stavbu věty - na rozdíl třeba od němčiny.
I proto mně to trochu připadalo, jako že jsme se vrátili mezi své - do Evropy.

Mimochodem, Španělé sami mluví anglicky obvykle velmi špatně, takže tam vám sebevědomí okamžitě stoupne a najít tam tehdy Španěla, který by plynně a dobře mluvil anglicky, to byla naprostá vzácnost - asi stejně, jako tehdy u nás...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-18 13:48
Co by řekli na projev Trzaskowského Pavel Fischer, či Petr Janyška?

Dnes vystupoval nový kandidát "totální opozice" do prezidentských voleb Rafał Trzaskowski v jejich hlásní troubě TVN24 (sledoval jsem osobně). Zde, a předtím i na tiskové konferenci se obrátil na novináře veřejnoprávní polské televize TVP takto: "Pospěšte si v zadávání otázek, neboť Vám zůstalo je nemnoho týdnů". Rovnou ohlásil, že v případě vítězství zlikviduje zpravodajský kanál veřejnoprávní televize TVP INFO a hlavní večerní zprávy "Wiadomości". Mimo jiné to koresponduje dřívějším vyjádřením "starých struktur" justice (v Polsku zvaných "kasta"), slibujících postavit současné vedení státu před státní soud...
Tak tolik k lžím, šířeným "expertem na Polsko" panem Janyškou či "profesionálním diplomatem" Pavlem Fišerem o tom, že prý PiS si v Polsku podřídil media...a že "polská Církev panáčkuje Kaczynskému, jak se o ní vyjádřil Pavel Fischer předevčírem v dopoledním pořadu TV NOE "Dům ze skla". V této věci polské Církve doporučuji dnešní interview ČT24 s Maciejem Ruczajem, ředitelem polského institutu v Praze o oslavách stých narozenin Papeže Jana Pavla II., které připadají na dnes, 18. Května. Byla řeč (doprovázená snímky) o setkání s jinými náboženstvími nebo denominacemi, a také o tom, že Papež nedělil nijak lidi dle politického směru či smýšlení. Jsem pamětníkem JPII, a sledoval jsem mnoho jeho projevů a kázání, a v tom směru i rozumím podání Macieje Ruczaje: Papež Jan Pavel II. totiž stavěl nade všechno duchovní rozměry. A dovolím si dodat sám: To není jen modlitba či Bohoslužby, ale především celý dost pevný kodex mezilidských vztahů, morálky, kultury, komunikace...chápání, myšlení. To je zkrátka "cosi" univerzálního, co je nade vší politikou. Nade všemi lidskými institucemi. Takže toto "cosi" univerzálního si ani netroufl neinstitucionalizovat. V tomto způsobu myšlení Jan Pavel II. fakticky vychoval polskou Církev - a ta tímto způsobem působí i na občanstvo. Takže ani ne tak před Církví, jako před Bohem spíše "panáčkuje" polská Církev, a před Bohem "panáčkují" i představitelé Sjednocené Pravice, nevyjímaje ani Jaroslawa Kaczynského. Tolik zkrátka skutečnost. Viděno a také tak i prožíváno, nelze než se skutečně divit, jak do očí bijící nesmysl (chci-li se vyhnout slovu lež) může do televize pro věřící vyřknout někdo, kdo se představuje - nebo kdo je touto televizí NOE představován - jako věřící, a navíc jako profesionální diplomat, jenž by tím spíše měl o sousední zemi mít nějaké základní znalosti.
A tako mohu uzavřít: Co by řekli na projev Trzaskowského Pavel Fischer či Petr Janyška? Jsem zvědav, jak budou líčit Trzaskowského jako případnou alternativu za prezidenta Dudu. To ještě nehovořím o první vlně protestů novinářů, vzbudil dost velké pobouření, a dnes se zdá, že i u těch, kdo nejsou přívrženci Sjednocené pravice. Je možné, aby ten, kdo "válčí" proti tem "zlým fašistům" v PiS, vystupoval takovým způsobem? (Ostatně ohlédněme se do historie: Po smolenském atentátu 2010, kdy se instalací Komorowského na místo prezidenta plně chopili moci postkomunisté - nastalo vyhazování redaktorů z radia, televize, a odevšud, jak v Československu za normalizace po ruské okupaci 1968...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-18 14:56
Stát nemá přehled o sbírkách. Chybí tisíce předmětů a nikdo to neřeší, zjistil úřad

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-18 18:13
Hamousová, Hamousová... Ty to teda vedeš...

tn.nova.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-18 19:09
Pozemky za miliardu vydali úředníci pozemkového fondu Janouškovi a Hrdličkovi :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 12:01
Jak slušní lidé páchají přestupky ve velkém

dfens-cz.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 12:02
„Anonymizovaná data“ jsou největší podvod IT firem.

dfens-cz.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 12:02
Povinnost nosit roušky bude řešit soud, podle advokáta ministerstvo překročilo pravomoc

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 17:13
Povinnost nosit roušky bude řešit soud, podle advokáta ministerstvo překročilo pravomoc

ceska-justice.cz/.../...
"
velice zajímavá část je ta o těch nonverbálních projevech jako údajné měřítko věrohodnosti výpovědi ... tedy na videozáznamu z místa události může být jasná velká černá koule, svědci vypovědí, že viděli velkou černou kouli, ale ti všichni se soudcům policajtům ani advokátům nebudou zdát dosti věrohodní a proto klíčové svědectví paní, jejíž nonverbální projevy budou zcela bezvadné a budou se zdát jako velmi věrohodné, kdy tato jako jedinná uvede, že viděla rozhodně bílý čtvreček, tak tato osamocená výpověď, která odporuje naprosto všem dalším jasným důkazům bude pro advokáty i soudce zcela věrohodná a v celé věci klíčová?
Jak vidno ohýbání zákona je naprostým standardem a nějaké objasnění skutkových stavů bez pochybností a elementární logika a fakta prostě do právního prostředí jaksi nejspíš vůbec už nepatří ... jako příklad může posloužit třeba takový pan Kramný a jeho "špatnej úsměv" či podezřelej účes ...tedy jasné to důkazy vraždy ......ač se ukázalo, že klíčový odposlech je normální policejní podvod klíčový posudek vydal někdo kdo posudky dělat ani nesměl a navíc u toho falšoval fotografie a podobně .... tedy né roušky, ale celeobličejová kukla by měla být standartem a morfing hlasu, aby soudce advokát ani nikdo jiný nemohl poznat identitu svědka, obviněného poškozeného a navíc zákaz veškerých osobních údajů ... zůstanou tak pouze jasná fakta a jasné sdělení výpovědi, které bude muset býti podrobně posouzeno a nebude se soudit podle xichtu a osobních antipatiíí ...
By mne také zajímalo jestli má pan advokát řádné zkoužky a vzdělání v oboru nonverbálních projevů, aby mohl tyto kvalifikovaně posoudit .. stejně tak zda takové vzdělání a zkoušky mají policajti prokurátoři a soudci .....
LS
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 12:04
Soudni preklady v EU:

Videl jsem jeden preklad z cestiny do nemciny, kde byl soudce prelozen jako rozhodci (ve fotbalu,...).
Preklad muze byt pozadovan pri dorucovani dokumentu do zahranici podle Narizeni EU 1393/2007!
Ucastnik rizeni muze takovyto dokument vratit zpet, aniz by na nej odpovidal!
Z


___________

Já jsem zažil "úřední" překlady tomu Španělovi, co jsem ho zastupoval - překládali mu většinu dokumentů od soudu - říkal, že jim nerozumní. Že často vůbec nepochopil, o čem jsou.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 13:13
Otevřený dopis Jourové ... z Polska : (Odpověď nečekáme).

wpolityce.pl/.../...

Členka redakce portálu wpolitice.pl napsala otevřený dopis Jourové. Je sice delší, ale popisuje fakticky a jasně, co se v Polsku děje kolem prezidentských voleb - ještě před týdnem dost agresivním komentářem útočil "odborník na Polsko" Petr Janyška slovy, že prý ten Kaczynski bezohledně prosazuje volby, a ohrožuje Poláky. A tak podávám překlad dopisu, komentář si laskaví čtenáři udělají sami:
______

Mnohokrát jste vyjadřovala zájem o věci Polska, zvláště inspirovaná politiky naší opozice. V souvislostí s tím, poněvadž jste místopředsedkyní Evropské Komise, jste odpovědna za hodnoty a transparenci, obracím se na Vás s otázkou, zda se s hodnotami EU shoduje, aby jeden z kandidátů na prezidenta Polska hrozil novinářům veřejnoprávní televize? Onen kandidát je představitelem Občanské Platformy, což je strana, která si ráda na fóru EU stěžuje na polskou demokraticky zvolenou vládu.

Kandidát, o němž je řeč, není ještě formálně kandidátem, poněvadž ještě jeho kandidatura není ohlášena (oficiálně, mediálně ano...moje poznámka). Už se však ví, že nahradí ve vnitrostranických demokratických volbách zvolenou kandidátku (Kidawu-Blońskou, moje pozn.). kterou voliči neakceptovali, to své potvrzení našlo v sondážích veřej. Mínění.

Kandidát Rafał Trzaskowski, se cítil ve své roli tak jistě, že na jedné z prvních konferencí v roli kandidáta (nekandidáta...totiž, aby byl právně kandidátem, muselo by za něj být dle Ústavy sebráno nejméně 10000 podpisů, a taková listina zatím není předložena ani ověřena - moje pozn.) se cítil tak jistě, že ohlásil likvidaci televizního kanálu TVP Info, servisu "Zprávy a politické publicistiky ve veřejnoprávní televizi po jeho eventuálním vítězství v prezidentských volbách. Vše poroto, že tyto programy nejsou vůči formaci Rafała Trzaskowského nekritické - na to si totiž tato strana zvykla, když po léta měla mediální monopol. Je to snad ve shodě s evropskými standardy, aby politik hrozil novinářů za to, že mu zadávají těžké otázky a zahajují pro něho obtížná témata? Jak to vlastně je se svobodou slova?

Ale to není všechno. Tentýž kandidát hrozí polské vládě, která se pokusila zorganizovat korespondenční volby v ústavním termínu. Volby se nekonaly mj. proto, že Senát dělal průtahy v práci na zákonu, který měl korespondenční volby umožnit. Jak již víme, mj. i proto, aby strana, z níž Rafał Trzaskowski pochází, mohla za právě jmenovaného kandidáta vyměnit demokraticky zvolenou kandidátku s fatálními odhady. A tento kandidát už dnes ohlašuje, že neomilostní osoby, které se pokoušely provést volby v ústavním termínu, jestliže "nezávislé soudy o odpovědnosti těchto lidí rozhodnou". Což to není nátlak na vyvolávání nátlaku na nezávislé soudy ke takovým či onakým konáním, a dokonce i k vydávání takových, a nikoliv jiných rozsudků? Je předjímání rozsudků snad shodné s evropskými standardy?

A nakonec, vážená paní komisařko, politické zázemí Rafała Trzaskowského kritizovalo korespondenční volby, když mluvil mj. o "vražedných obálkách", jak nazýval volební svazky, které měli do domů roznášet listonoši. Poláci byli strašeni nákazou, naváděni k nechuti a strachu vůči prostředí lékařů, zdravotnického personálu a vůbec hornickému prostředí ve Slezsku, když se ukázalo, že tam je ohnisko koronaviru. Ale nyní už na bezpečnost Poláků nikdo nemyslí, a přece výměna kandidáta na úřad prezidenta vyžaduje vybrat ke kandidatuře 100 tisíc podpisů. Uslyšíme snad o hrozných "vražedných seznamech na podporu"? Pochybuju. Starost politických spolupachatelů o Poláky a o jejich zdraví v momentu změny kandidáta na úřad prezidenta změnila.

Srdečně Vás zdravím, odpověď neočekávám
Dorota Łosiewiczová
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 14:36
I v televizi...Když vyhodili komunisti většinu redakcí po srpnu 1968, tak experti ve zprávách četli o britských airlinkách BOAC (British Overseas Airlines Co) a BEA (British European Airlines) pěkně foneticky "bouk" a "bí". Nebo před pár lety reportovala česká TV pietní akt na polské Westerplatte (u Gdyně, začátek hitlerovského napadení Polska, první polské místo, napadené z moře...Poláci hrdinně bránili)...Merkelová tam vzpomněla Solidaritu a události v Gdaňsku...v němčině název je Danzig. No a v české televizi četla tlumočnice ..."události v dancingu..." ...To byl teda tanec...

Freeeurope
__________
Typická polovzdělaná blbka... Německy ji sice naučili, ale německé názvy polských (nebo českých) měst už ne - takže to pro ni nic nebylo. A protože slyšela spíše na dancing než na Danzig - tak to přeložila takhle...
tomu říkám : Chybějící inteligence pro ten který jazyk. Potažmo, pro celou práci, kterou dělám....
V justici se tomu - správně - říká "Překrucování práva" - a když to kolikrát vidím, čeho jsou ti idioti schopni, tak si mimo jiné taky udělám - správnou - představu o jejich intelektuální úrovni, protože oni jsou placeni ne za to, aby právo znali (a už to mnozí vůbec nezvládají), ale aby pochopili jeho ducha a uměli ho správně vykládat - a tam nejlíp vidíte, co je to za idioty, protože to se nedá dost dobře naučit, třeba jako se nedá úplně naučit zpívat - kdo to nemá od přírody, resp. od pána Boha, prostě to nedokáže.
Když jsem četl mnohokrát ty jejich pokřiveniny, pochopil jsem, co je to za chudáky a intelektuální vyděděnce. :-?
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 14:45
Justiční šikana při doměřování soudních poplatků

nechapavyadvokat.cz/.../
______________
Jo, tak o tom něco víme...
Typický názorný příklad ZDE : Když žijete ze sociálních dávek, tak se málo snažíte získat zaměstnání - a tudíž vám žádné osvobození nenáleží. Když žijete z něčeho víc než je životní minimum, tak si máte na soudní poplatky našetřit - nebo se nemáte soudit.
Když doložíte náklady, tak jste je nedoložil určitě všechny. Když doložíte každý rohlík, tak je přece zřejmé, že pouhá sociální podpora vám na to stačit nemohla, takže máte jistě utajené příjmy někde jinde - a tudíž vám rovněž nic nenáleží. Takže - třeba podle logiky OS P - 2 - vám nenáleží nikdy nic. Buďto se málo snažíte, nebo příjmy zatajujete - prostě : Jste grázl - že jste si je vůbec dovolil obtěžovat... Se svou trapnou žalobou - na stát...

Asi jak byl ten vtip, jak se budou přiznávat důchodcům důchody.

Že je všechny postaví k Vltavě - a nechají plavat na druhou stranu. A kdo doplave, tak je dost zdravý na to, aby žádný důchod ještě nepotřeboval - a kdo nedoplave, tak ho holt už taky nepotřebuje.... :cry:
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 14:54
Soudcovskou unii chce vést Novosad a Hájková, Baxa to odmítl

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 14:55
Prezident jmenuje ve středu předsedu Nejvyšího soudu, ve hře je Angyalossy

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 14:56
Začaly běžet lhůty pro žádost o prominutí zmeškání úkonu kvůli nouzovému stavu

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 14:58
Zvolený předseda slovenského Nejvyššího soudu Ján Šikuta: Situace v justici je katastrofická


ceska-justice.cz/.../...
___________
Myslíte, že v české justici je to snad lepší ? Jenom o tom tolik z médií nevíte...

Naprosto logicky : Jako když necháte systém, plný amorálních lidí, co si přišli nahrabat a o právo jim nikdy nešlo, bez kontroly, padat volným pádem... Co asi bude výsledkem ??
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 15:25
Agročert se ozval. J.K.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 17:20
Cena za preklad:

Az budete priste opet zastupovat nejakeho otce z EU u soudu v CR, tak klidne ty chybne preklady vratte se zduvodnenim a ve veci same zatim neodpovidejte. Je to lepsi, nez aby dochazelo k nejakym nedorozumenim v dusledku chybnych prekladu. Soud ma povinnost si zajistit "normalni" preklad. V CR je dost prekladatelskych kancelari se zkusenymi prekladateli. Soudce se vsak mnohdy chova jako "Hamacek s rouskama" - objedna si preklad u nekvalitniho prekladatele a zalovanemu napali cenu za preklad, kterou pozaduje profesional!
Z
________________

No, soudy si hlavně musí objednat překlad u toho, kdo má kulatý razítko tlumočníka a překladatele. A o tom, kdo ho bude mít, rozhoduje - kdo ? No, přece - zase soudy... Takže se do značné míry chytly do vlastní pasti známostí a kamarádíčků, kteří sice nic neumí (nebo aspoň zdaleka ne všechno, co by umět měli), ale zato mají ty správné známé na známých místech (ostatně, ti, co umí - obvykle známé nepotřebují...) - a výsledkem je, že cizinec u soudu neví, oč jde.
Když jsem ho zastupoval já, tak samozřejmě věděl, oč jde, protože jsem mu to řekl, resp. přetlumočil - ovšem já, jakožto nepřítel státu (tedy justice), přece nemůžu mít kulatý razítko, že ?!! Takže - aby to bylo procesně použitelné - tak to musel - vedle mého překladu - ještě písemně přeložit někdo, komu sice Španěl nerozuměl ani pozdrav, ale zato byl správně zapsán na soudech - a hlavně : Měl kulaté razítko, že ?!
O tom, jací to jsou navzájem kamarádíčkové, se snadno přesvědčíte, když si půjdete na znalce stěžovat. I když je to sebevětší prasárna, jasná každému i na první pohled - tak soud neudělá vůbec nic, většinou vám ani neodpoví...
Přece si nebude pálit prsty kvůli svým známým, že ? A připravovat je o flek...

A to nejsou zdaleka jenom jazyky, ale i všechny ostatní obory - stačí se podívat na opatrovnictví, dětskou psychologii, syndrom zavrženého rodiče - tady, aby nemuseli vyházet všechny své současné "znalce", nebo je nechat bez práce - tak si "syndrom" jednoduše zrušili, celému světu k posměchu - a je to !! Prostě - afričtí Křováci... to je naše justice.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 17:33
S radostí chodit do práce a s úsměvem se vracet. J.K.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 18:40
Kolik asi brala za obchod s dětmi Vodičková? J.K.


novinky.cz/.../...

____________
Už před lety se mluvilo o 300 tisících za kus...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 18:41
Co formovalo našeho premiéra? J.K.

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 18:42
Otec Stely Zázvorkové byl architekt - budova nádražní budovy Praha - Smíchov. J.K.

www.super.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 18:43
Koronavirus znehodnotil korunu... Jsme o desetinu chudší...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-19 20:12
Soudruh soudruha vždy podrží. Vždyť jsme jedna velká rodina. J.K.

www.forum24.cz/.../
0 # Tomáš Jadlovský 2020-05-20 16:26
Soudkyně si vzala léky - v podobě ohnivé vody. Odstupovat samozřejmě nebude, přece se léčila a děti v autě byly v pohodě.

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 17:20
Fiala 18. 5. 2020 navrhne rozhovor s ministryní "spravedlnosti" ČR

www.k213.cz/.../3266-nejen-anglictina-kdyz-chybi

A vládní noviny mu 20. 5. 2020 okamžitě vyhoví

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 17:30
Pokleslá justice, říkal Havel o tý komunistický : O.

idnes.cz/.../...
_________
Kdyby zažil tuhle, asi by se spěchal komančům omluvit...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 17:31
Vada v rizeni a vadna ridicka:

Ono to vyjde nastejno, jestli ridi mistopredsedkyne soudu v opilosti, nebo jestli ridi proces 30 let po revoluci podle komunistickych zakonu. Rudy nacelnik Filip by tez radsi vymenil ohnivou vodu za sochu Koneva. Toto ma jiste jiz slibil Putin pri nalevani vodky.
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 17:32
Soud osvobodil státního zástupce podezřelého z přijetí úplatku od soudce Havlína
„Nebylo prokázáno, že se skutek stal,” prohlásil soudce Libor Holý. Suchánek podle něj ale zásadně profesionálně pochybil, když se soudcem Havlínem o kauze opilého řidiče bavil.

„Pan obžalovaný skutečně neměl s panem Havlínem cokoli řešit,” uvedl. Odmítl Suchánkovo vysvětlení, že takové rozhovory byly na státním zastupitelství běžné.



novinky.cz/.../...



Obyčejný člověk versus uplacené přeplacené státní ....pííp .... zatímco obyčejnému občanovi soud napaří alespoň 2x tolik kolik si poseděl ve vazbě aby to nevypadalo, že tam seděl zbytečně bez důkazů, či soudce konstatuje že se nic z obžaloby neprokázalo, ale stejně odsuzuje za něco jiného aby se neřeklo a ještě to klidně projde na odvolací instanci takové svinstvo se změnama jak skutku tak paragrafového znění zároveň až u vyhlášení rozsudku, tak tady se nic nevyšetří nic se neprokazuje a na konci se řekne, že se to teda neprokázalo a že sice to bylo špatně a nezákonně, ale že za to nebude viník kámoš ze státního zastupitelství potrestán ..... jak říkám neustále ... co člověk dělá, jaké má zájmy rodinné poměry, majetek známosti, pohlaví, barvu pleti vystupování, vzdělání, ... .. to vše nesmí žádný soudce do vyřčení vinnen či nevinen znát .. jedině tak bude zajištěna rovnost před zákonem ...

LS
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 17:33
NS má nového předsedu :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 17:34
Petr Angyalossy

blesk.cz/.../...

__________
Neměla to tak snadno vzdávat...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:37
Není nad to řídit stát jako firmu... Před bankrotem...
Nejvyšší inflace v EU - a kde by ji kdo hledal ???
_____________

Jak říkali kdysi soudruzi: Nemáme se za co stydět!. J.K.


novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:38
Trafiky pro zmocnence:

Helenka je zmocnenkyni pro Lidska prava.
Prymula bude zmocnenec pro Koronavirus.
A tak to pujde dal!
Z

Babiš nakonec „vymyslel“ pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví, kterou podle TN.cz Prymulovi nabídl. A ten ji přijal. Z ministerstva tak zamíří do Strakovy akademie.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:41
Bílý kůň ruského švába,

osoba nového předsedy Nejvyššího soudu není nikomu známa.

Prý nikdo, ani Ropucha ho nezná,

na nebi české justiční mafie vyšla znenadání nová hvězda.

Zda mluví pravdu či lže se časem pozná.

Že ho nikdo nezná, myslím, že pravda není.

Jistě ho znají někteří,

českou justiční mafií podvedení.

J.K.

novinky.cz/.../...

www.forum24.cz/.../

_____________

Nový estébácký postup : Zatímco dříve byla funkce předsedy Nejvyššího soudu pro nejzkušenější právníky a soudce, dneska je pro začínající agenty- udavače...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:42
Zajíc z klobouku :

Los padnul na Angyalossy:

Zeman ho vytahl jako kouzelnik zajice z klobouku.
S nim si budou delat na Hrade co chteji.
Pokud si nekdo mysli, ze je to zpolitizovana funnkce, tak je na omylu. Tam jde o balik penez, ktery jsou ochotni zaplatit lumpove (Janousek, Krejcir, Bures,...).
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:42
Výběr soudců je nepřehledný, kritizuje Zemanová

video.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:43
Nejmenování Fremra - politizace NS :

www.ceskenoviny.cz/.../1892320
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:47
Angyalossy chce zrychlit rozhodování soudu a posilovat důvěru lidí v justici

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:48
Finanční správa podle NSS nezákonně protahovala délku kontrol, některé trvaly přes 10 let

euro.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:49
Podvodník z Krajské nemocnice versus diletant za Super Stars. J.K.

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:50
Pořád jsme nejlepší. Bohužel díky Burešovu Agrofertu /v současné době v tzv. svěřeneckém fondu/v pěstování řepky. J.K.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:50
Podřezání Zemana bez omluvy...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:51
Takto pracuji "vyhybkari" pro Burese.
Z
www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-20 20:53
O dění v Polsku

Stručně a přehledně viz

www.konzervativninoviny.cz/.../

Na jmenovaném portále vidíme hlavní reprezentanty mediálního spektra. V Polsku, pokud jde o media, je skutečně pluralita. Jiná česká media, představující se "pravicovým tónem" totiž znají jediná: Televizi TVN či její zpravodajství (i "zpravodajství") TVN 24 anebo Gazetu Wyborczou - jakoby to byla jediná media v Polsku.
...
Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-21 22:04
Geniální plán přivandrovalce Spasitele,
když to čtu,
čumím jako tele.
Prostý občan bez nějakých potíží,
za stejné chování skončil za mříží.
J.K.

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-21 22:13
Zpráva z tisku:
Krutá realita.
Premiér krade.
Kam se za ním nebožtík Standa Gross Hrabe.
J.K.

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-21 22:14
Máte rádi pohádky a zbytečné peníze?
Kupte si tuto knihu.
Poslední dobou je pravda pouhá,
že knihy vydává kdejaký trouba.
J.K.

search.seznam.cz/.../

www.forum24.cz/.../
________________
Proto se asi pak těžko prodávají...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-21 22:17
Český stát se proměnil v kriminální zrůdu. Premiér krade veřejné peníze a skoro všichni mlčí

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-22 20:18
Plukovnik Prymula vysachoval s StBakama demokracii v CR.
Z

video.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-22 20:19
Co na to Jourova?

Jourova byla proti celkem transparentni volbe predsedy NS v Polsku.
V CR ted vsichni zasnou, co si muze Zeman dovolit.
Co na to Jourova, jak se bude muset zmenit volba predsedy NS v CR?
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-22 20:19
Na soudy nesmí lidé vstoupit bez prohlášení, že nemají covid-19

echo24.cz/.../...

_________
Co takhle prohlášení, že mají všech pět pohromadě ? Dostal by se tam z personálu někdo ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-22 20:20
Vláda vyzvala doktory, ať přidají v práci

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-22 20:22
Konkuroval Babišovi...

Vyráběl potřebné roušky, dvakrát na něj přišel finančák


seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-05-22 20:24
ZAPLATIT TĚLEM... Ne každý může.
Ne každý může
svléci se z kůže...
Ne každý, co se bojí,
o tu kůži stojí...
__________

Řemeslo má zlaté dno a to staré především.
Máš o mě zájem?
Nemám na nájem.
Bohužel to tak chodí i v opatrovnické justici,
doplatíš za jednou nadzvednutou suknici.
Připraví tě o majetek, děti, skončíš na ulici.
Je to smutné, co k tomu víc mám říci.
J.K.


echo24.cz/.../... mě zájem

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.