Legenda o soudcovských platech

, její původ - a pád. A - vrcholek ledovce. 

 

 "Naše platy musí být vysoké - jinak ohrožují naši nezávislost !!"

Neříká vám to něco ? Neslyšeli jste to už někde ? 

Pokud ano, tak vězte, že takhle naprosto běžně argumentují soudci pokaždé, když se začnou řešit platy státních zaměstnanců, jejich valorizace, nedej Bože jejich zmrazení, či dokonce snížení. 

Případ právě zatčeného soudce Sováka, stejně jako předtím soudce Elischera, mimochodem ze stejného soudu, jsou naprosto jasnou ukázkou toho, kdo asi takhle křičí nejvíc. 

Samozřejmě ti, kteří berou nejvíc už teď - a hlavně : Ti, kterým žádný plat nebude dost vysoký. 

Na Vrchním soudě mají - odhadem - běžní soudci 200 tisíc měsíčně. Za to zoufale málo, co odvádějí, je to draze a drze přeplacená "práce", pokud vůbec lze u většiny z nich o práci mluvit. 

 Plyne z toho jednoznačné poučení : Každý, kdo argumentuje údajnou nezávislostí vztaženou k výši platu, je už teď korupčník a pouhé užití takového argumentu by mělo být naprosto jasným signálem k tomu, aby justici neprodleně opustil, ať už dobrovolně, či z vůle někoho jiného. 

Ten člověk otevřeně říká, že jeho nezávislost je dána penězi, jak velkými, o tom může mít každý různou představu, přičemž praxe jednoznačně prokazuje, že žádný plat není dostatečně velký, aby tyto lidi "ochránil" před korupcí.  Protože ji mají hluboko v genech - a za peníze by prodali i vlastní matku. 

Když budou mít 200 tisíc, budou chtít 300 tisíc, když budou mít půl milionu, budou chtít milion, a tak dále - a vždycky si najdou argument, jak je jejich "nezávislost" úžasně ohrožena. 

Když budou mít každý půl rok nové ferrari, určitě se najde někdo, kdo je má nové každý měsíc - a oni ho budou chtít také. Když budou mít vilu se zahradou na předměstí Prahy, jistě budou chtít ještě vilu na Jadranu nebo v Karibiku, jinak "bude jejich nezávislost ohrožena",  a určitě se najde někdo, kdo už ji má - a na koho se dá poukázat. 

Narážím na to, že výkon spravedlnosti - je poslání. Poslání vysoce zodpovědné a záslužné. Ovšem jen tehdy, pokud se právě při vědomí tohoto poslání dělá. 

A ti, co to takhle cítí, ho budou zjevně dělat i zadarmo, pokud mají zajištěny alespoň základní prostředky k životu. 

Ti, co přišli do justice rabovat a zbohatnout  - a těch je, přiznejme si to otevřeně - dnes zhruba 99%, ba už na právnických fakultách, pokud mluvíte se studenty, většinou je právo ani moc nezajímá, zajímají je teplé fleky a jak se k nim rychle dostat, případně kdo jim k nim může co nejrychleji pomoct - tak ti ve skutečnosti při výkonu práva nemají žádného místa. 

Justice, ani právo, není a nesmí být zlatým dolem. Tento typ lidí nikdy nedokáže spravedlnost dobře vykonávat. Naopak - před tímto typem lidí je potřeba výkon státní správy obezřetně chránit. A to, že jich dnes právě v justici je naprostá, drtivá většina, svědčí o těžko řešitelném úpadku celého státu, justice pak především. 

S hrabivými lidmi nikdy jako společnost bohatší nebudeme. Zkušenost učí, že právě naopak - že nejvíce bohatství se tvoří právě tam, kde lidé směřují za svým ideálem, nejde jim o peníze, ale o výsledek -  a drží se přitom mravní čistoty. Tam, kde jsou peníze z jiných pohnutek, jsou obvykle současně pomíjivé a nemají dlouhého trvání. 

__________

A ještě nad jedním se zamysleme - a sice nad typickou špičkou ledovce. 

Jak to, že zatkli jenom Sováka ? 

Vždyť přece Vrchní soud (v Praze) je odvolacím soudem pro všechny krajské soudy z Čech. Ergo - soudí se tam v senátech. V senátu jsou minimálně tři. Co ti další dva ? Ti o ničem nevěděli ? A vědomě kývali na zjevně křivé rozsudky ? 

Anebo - spíše - dostali všimné taky, aby aspoň byli zticha, když už pod tím nejsou podepsaní ? 

Protože - kdo si může kupovat rozsudky ? 

Ten, kdo je v právu ? 

Ten by měl přece vyhrát tak jako tak ! 

Logicky by si je měl tedy kupovat hlavně ten, kdo v právu není - přesto vyhrát chce, a díky úplatku taky nakonec i vyhraje. 

A to to nebylo a není nikomu divné ?? Takovou dobu ?? 15 let ?? 

Že běžně vyhrávají ti, co měli správně prohrát ? 

 

Kdo a jak ten soud vede, když mu tohle nevadí ? Když ani zatknutí Elischera, jemuž nosili vietnamští zahradníci peníze v batohu přímo do kanceláře, nebylo pro vedení soudu dostatečným varováním ohledně absolutní nefunkčnosti kontrolních mechanismů - a naprosté ztráty sebekontroly u soudců samých ?? 

A ještě něco : Vrchní soud v Praze - je vlastně špičkou justice v Čechách. Nad ním už je jen Nejvyšší a Ústavní soud. Ten poslední ale o sobě tvrdí, že není součástí běžné soudní soustavy - čímž také vysvětluje naprosto mizivé procento úspěšnosti stížnosti, jež vyřídí. 

A Nejvyšší ? Ten dělá všechno pro to, aby rozhodovat vůbec nemusel, včetně takových poplatků a takových obstrukcí, už předem nastavených, aby si každý zatraceně rozmyslel tam jít - takže tam obvykle jdou jen ti, komu už nic jiného nezbývá, nechtějí-li bezdůvodně ztrávit zbytek života v kriminále nebo stejně bezdůvodně přijít o veškerý majetek, často budovaný po několik generací. 

A jestliže Vrchní soud v Praze, špička justice v Čechách, vypadá právě takto, jak ukazují případy Sováka a Elischera - jak asi mohou vypadat ty soudy pod nimi, a to všechny, které on má správně dozorovat a řídit ?? 

Jak vypadají ? 

Tak, jak nám to naposledy - a ještě velice decentně - sdělil ESLP : Česká justice je zcela nefunkční

Mimochodem, naše sdružení už před 15-ti lety hlasitě tvrdilo a šířilo, že kdyby česká justice ze dne na den přestala existovat, znamenalo by to pro společnost menší stupeň ohrožení, než když bude v nezměněné podobě fungovat dál. 

Vývoj - jako obvykle - nám dal ve všem zapravdu. 

Žít v takovém státě je ovšem - o hubu... 

 

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-06 14:10
K tomu, zdali se nechat očkovat proti koronaviru či nikoliv, stačí obyčejný selský rozum a pár faktů:

- koronavirus způsobuje smrtelné onemocnění,
- zatím neexistuje žádná prokazatelná léčba - remdesivir, krevní plazma atd. samy o sobě nevyléčí, zjevně rozhoduje imunitní reakce organismu - tj. individuální dispozice;
- očkováním se do těla dostane část tohoto viru, at´už v jakékoliv podobě,
- údajné vakcíny mají různou účinnost,
- nelze vyloučit, že si tělo po očkování protilátky proti koronaviru nevytvoří,
- očkování proti koronaviru není typově očkování jako proti jiným onemocněním - např. žloutenka, obrna, tetanus, atd., kde existuje jiná léčba i bez očkování,
- režim mlčí o očkování svých kolaborantů - tj. ústavních činitelů jako členů vlády, soudců, poslanců, senátorů, prezidenta, fízlů, bachařů, atd.


Blatný tento týden zmínil, že stát bude garantovat odškodnění za následky na zdraví způsobené očkováním proti koronaviru.

Přitom známe tento gansterský stát a jeho představitele - grázly z různých ministerstev jako spravedlnosti, vnitra, financí atd.,
kteří odpírají vyplatit finanční odškodnění i když ho pravomocně přizná soud pod záminkou vymyšlených a tedy neexistujících dluhů poškozeného (jak nedávno zmínil i v diskusi i Tomáš Jadlovský), natož aby ho vyplatili sami jen na základě žádosti poškozeného.

Blatný hraje velmi dobře svoji roli užitečného idiota pro Babiše, odměna jistě bude velkorysá.


Takže za mě je závěr jediný - ignorovat toto očkování proti koronaviru. Doporučil bych hlídat si rozestupy od ostatních, kdekoliv ve styku s lidmi, a nechal bych se očkovat již prověřeným očkováním proti pneumokokům (jistá podoba těchto virů s koronavirem), kdy tak člověk předejde onemocněním plic a respiračních cest, jak vím sám od roku 2010, od kdy mne míjí chřipky, zápaly plic, nachlazení, teploty, kašle apod.

AK
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-06 15:26
Znlaci - nebudou :

novinky.cz/.../...

Stačí jediná věta - aby bylo jasno :

Neexistují žádné standardy práce, nebo metodika...

Jako v justici všude.
Nejsou standardy - není co porušovat.
Všechno ponecháno na libovůli lidí, kteří to mají dělat.
Museli by být svatí - a ti nejlepší odborníci v daném oboru - aby člověk mohl věřit, že odvádí dokonalou práci i bez předpisů, bez kontroly, bez zodpovědnosti...

Je na místě se ptát : A co dělalo MSp celých 30 let od Sametu - že nejsou na nic ani základní standardy, základní předpisy... ???
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-06 20:45
To je neskutečný, jaký paka stále máme ve veřejném životě... Stalinismus zapustil opravdu kořeny...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-06 20:46
Musíme si pomáhat !

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-07 22:35
Soudci Sovákovi se udělalo u soudu špatně :

novinky.cz/.../...
________________

Nám taky. Z něj.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-07 22:36
Znovu žádáme, aby vláda přestala omezovat práva novinářů. Deník FORUM 24 dál nesmí na tiskovky

www.forum24.cz/.../
___________________

Všimli jsme si. A že tam my nesmíme 15 let - to slavnému Šafrovu Fóru dodnes nevadilo...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-07 22:37
50.000,- za to, že si někdo vypije pivo na ulici :

lidovky.cz/.../...
_________________

Holt nám zase stoupla životní úroveň ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-07 22:41
To si průměrný (nikoliv Vrána/Jícha) exekutor vydělá v čistém za půl roku :

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-07 22:43
"Vyvážené zpravodajství..." - podle ČT :

Kolikrát byli u Moravce István, nebo Bradáčová... ???

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-07 22:44
Prý mnoho vysokoškoláků... A - jakých ???

A jakou mají ty vysoké školy úroveň? Bohužel, někdy jde i o podvod. J.K.


NKÚ: U policie je příliš mnoho vysokoškoláků - Novinky.cz

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-08 13:33
Zdravotní sestra okrádala pacienty na psychiatrii...


novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-08 16:01
"Drobné" už mu zjevně přestaly stačit... Tak rovnou 50 melounů... To je pak korupcička, co ??

Mimochodem - jak mohl chtít úplatek za ovlivnění Rathovy kauzy - když ji nesoudil ??

Že by šel do holpecu se Zelenkou, co tak záhadně neuměl vysvětlit, proč najednou nejdou použít odposlechy, které jindy vždycky šly ??!!

Anebo mu jen dělal tykadlo - a o prachy se měli šábnout ?!!!

A jak to přijde, že zatkli jen Sováka ???

seznamzpravy.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.