Božena im perverso

Aneb : Další paskvil současné české kinematografie. Po Palachovi, vojácích od Tobruku a výsadkářích ze Silver A zostudili zdegenerovaní "umělci" tentokrát Boženu Němcovou... 

 

Řekněmež, že to, jak má vypadat současně natočený film o minulosti, natož minulosti významné kulturně i historicky, názorně - a bohužel také naposledy - předvedl seriál o F.L. Věkovi. Dodnes právem označovaný za poklad české televizní tvorby. 

Přiřadil bych k němu ještě snad Sňatky z rozumu - a - dost. 

Možná není náhodou, že oba tyto seriály vznikly těsně kolem r. 1968, F.L. Věk pak už na začátku normalizace - a že zde proto platí dvojnásob : Literární tvůrci jsou jako olivy - čím více je drtíš, tím lepší z nich kape olej... 

Platí to zjevně i obráceně, alespoň podle výše zmíněných seriálů či filmů z posledních 20-ti let : Namísto aby jim svoboda slova i svoboda tvůrčí umožnily pravý tvůrčí rozlet, umožnily jim jen perverznost a hrubost, zrcadlící především autory těchto děl samé, nikoliv postavy, o kterých ty filmy původně měly být. 

Připomeňme Operaci Silver A, kde z vlasteneckých výsadkářů udělali tvůrci filmu děvkaře a proutníky, což byl - podle nich - asi hlavní smysl jejich vysazení v Protektorátu - a to přesto, že o něčem podobném neexistuje jediný doklad, jediné svědectví - a nezbývá než konstatovat, že tvůrci tak postupovali podle zásady "podle sebe soudím i tebe".

Teprve, když měli na krku žalobu Svazu bojovníků proti fašismu, tak jim teprve asi došlo, co za paskvil stvořili - a od té doby ho Česká televize raději nevysílá, aby znovu nemusela k soudu - vysvětlovat, odkud tyhle prasárny vzala. 

Podobně na tom byl i film Tobruk, který přes proklamovanou úctu k našim vojákům, kteří tam na straně Spojenců bojovali a odvedli kus práce, na kterou můžeme být dnes stejně hrdi jako na výsadek Silver A a další, předvedl jen snůšku českých i anglických nadávek bez ladu a skladu - a hlavně : Bez děje. Co je obsahem toho filmu tak dodnes dokáže jen málokdo vlastně říct. 

O mnoho lépe na tom není ani film Palach, kde nevěrohodnost děje byla ještě umocněna nevěrohodností rekvizit, včetně nejtrapnější rekvizity - synodního seniora ČCE Daniela Ženatého v roli bratrského kněze, kterému se Palach svěřoval. 

No, a teď se pozornost těchže nýmandů zaměřila na nešťastnou Boženu Němcovou.

Nevím, co jim udělala - ale z tohoto pohledu je vidět, že pokud jde o literáta, je lépe zůstávat v pozadí a příliš nevyčnívat. Aby si Vás nepovšimnul nějaký podobný zasloužilý nýmand a něco podobného o Vás také nenatočil. 

Už sama postava - tedy představitelka - hlavní role, Boženy Němcové, vzbuzuje nemalé pochybnosti a těžko věřit, že mladá Němcová takhle vypadala a takhle se chovala. 

Pokud ano, byla by naprosto nepřijatelnou pro své okolí a sotva by na ně později tak ráda vzpomínala - jako na přístav vlídnosti a klidu. 

Hrubý hlas, chování vzpurné coury - to vše rozhodně nesvědčí pro  jemnost citu a lásku k literatuře, jež jistě představuje určitou nadstavbu, cit a citlivost nad běžné potřeby - a u takto přisprostlých lidí se skoro nikdy nevyskytuje. 

Ostatně, takováto Božena Němcová by sotva byla onou žádoucí dívkou, za kterou poletovali nejen místní kluci, ale i princátka ze zámku. 

O co větší pozornost věnovali tvůrci filmu dobovým rekvizitám (oblečení, vybavení domku a kdekterého hrnku), o to menší pozornost věnovali dobovým reáliím, především jazyku a chování lidí. 

To jednoduše převzali bez sebemenší opravy či úpravy ze současnosti, a to ještě z vrstev, kde nejspíše sami vyrostli - čímž naprosto zdeklasovali všechno ostatní. 

To už to klidně mohli natočit v panelákové bytovce, které styl chování a vyjadřování herců přesně odpovídá. 

Nevím, nakolik si prostudovali život Boženy Němcové - ale sotva v něm mohli najít něco o tom, že se jí v Ratibořicích nelíbí a chce, aby ji někdo vytáhnul do Vídně, což vyjádří způsobem jako typická nafrněná flundra současnosti, která malost nespatřuje v sobě, ale ve vesnici, ve které vyrostla. 

To charakteru budoucí české spisovatelky neodpovídá vůbec, jinak by také s takovou láskou na své rodiště nikdy nevzpomínala. 

Pokud neexistuje přímý záznam o tom, že se jí Němec při zásnubách ptal na to, jestli četla Máj, dost bych pochyboval o tom, že to mohlo takto a v této době proběhnout. 

Jestliže se Němcová vdávala v r. 1837, přičemž námluvy asi probíhaly i o něco dříve - a Máj vyšel v r. 1836, a to - jak známo - jen v několika málo výtiscích, které autor ještě osobně rozesílal svým známým - je vysoce nepravděpodobné, že by nějaký úředník finanční stráže kdesi na okraji monarchie tuhle perlu české literatury už znal. 

Vyloučeno to sice není - ale vysoce nepravděpodobné, hraničící s absurditou - to jistě. Proto bych si 3x rozmyslel, než bych něco podobného zařadil do filmu. A bez přímého důkazu o něčem takovém bych to nikdy neudělal. 

A jsme u jazyka. To je bezesporu to vůbec nejlepší na celém filmu. Resp. ta pověstná "třešnička na dortu". 

Jak vypadal jazyk obrozenců - a to o asi jen 30 let dříve - to můžeme, myslím vcelku věrohodně, slyšet v seriálu o F.L. Věkovi. 

Panelákový slang současné češtiny je od ní na míle daleko - a naprosto tak deklasuje úsilí, věnované všem historickým rekvizitám. To už jsem říkal. 

Ale - co je tady naprosté novum a naprosté unikum - tak to je dvojjazyčnost filmu, kdy čeští herci v českém filmu - mluví německy. To tady, myslím, nebylo ani za Protektorátu - a je to něco, na co by kdokoliv normální sotva sám přišel. 

Je sice známo, že otec, resp. osoba za něj vydávaná, Boženy Němcové, Johann Pankl, byl vídeňský Němec - ale nevěřím, že v ryze českém prostředí Náchodska, pokud tam žil celá léta, by nepochytil jediný výraz a se všemi mluvil i po letech jedině německy. Je to vysoce nepravděpodobné, daleko pravděpodobnější je, že německy mluvil jen k vrchnosti na zámku, pokud ta mluvila německy - ale ne k sousedům nebo i doma. 

A pokud, tak z čistě lingvistického - a vlastně i psychologického -  hlediska musím prohlásit, že je vysoce nepravděpodobné, aby jakékoliv hovory - kdykoliv a kdekoliv - probíhaly tak, že jedna strana mluví německy a druhá česky, byť by obě strany znaly oba jazyky. Je to totiž především vysoce nepraktické, protože - a to jistě potvrdí každý, kdo nějaký cizí jazyk zná, resp. kdo jich zná vícero - hovorem v jiném jazyce prostě přehazujeme v hlavě výhybku. Každý jazyk má svůj kód - a na ten se přepneme. 

Pokud bychom na každou větu odpovídali v jiném jazyce než byla vyřčena, znamená to přehodit tuhle výhybku, namísto na začátku hovoru, na začátku každé věty - a to je prostě zbytečná a nepohodlná práce navíc. To nikdo normální nedělá. 

Pokud to někdo dělá, tak to už je - jak se na Moravě říkává - "na silu" - tedy tím chce vyjádřit i  něco navíc než jen prostý smysl věty - třeba že se snaží druhou stranu přinutit, aby mluvila ve stejném jazyce jako on - nebo že jí dává najevo pohrdání tím jeho vyjadřováním. 

Každopádně to je znak neběžné, nenormální konverzace - a tu v běžném, bezkonfliktním životě nikdo normální nepoužívá. 

Nevím, co tím tvůrci filmu chtěli dát najevo - ale myslím, že protektorátní cenzoři by z nich měli dodatečně nemalou radost, protože oni sami ani při veškerém úsilí k něčemu podobnému české herce nikdy nedonutili... 

Přiznávám, neviděl jsem tenhle paskvil celý, ale vydržel jsem to jen asi 20 minut. Zhruba do té doby, než nový manžel připravuje svou nevěstu o panenství - a to mi stačilo natolik, že jsem pochopil, že tenhle film není o Boženě Němcové, ale o perverznosti, sexuální zastydlosti, lokajství a malosti především tvůrců samotných, kteří by rozhodně udělali lépe, kdyby se šli vydráždit do nejbližšího bordelu a neprznili významnou českou spisovatelku a nevyhazovali desítky milionů za bezvýznamný, zprzněný film.

Tomu filmu chybí vše, co umění má mít.

Především při vědomí, že umění má člověka povznášet a činit pokud možno lepším - nikoliv ještě mnohem horším - nežli člověk v průměru je. 

Je to jedině výraz toho, v jak hluboké krizi současné české uměni je - a jaká chátra se ho - v závěsu na politiku - ujala. 

Po roce 1968 vznikaly u nás tzv. trezorové filmy - F.L. Věk byl na dlouho jedním z nich. 

V současnosti u nás vznikají tzv. smetištní filmy - tedy ze smetiště a pro smetiště, kde také jedině skončí - a za 5O let - na rozdíl od F.L. Věka - po nich už ani pes neštěkne. 

Cenzor Bach, protektorátní i normalizační cenzoři se musí ještě z pekla smát a popadat za břich : Tohle že je ta slavná česká kultura, kterou jsme se my prý snažili rdousit a dusit? 

Škoda námahy a peněz - na takové "rdoušení". 

Protože ta se nejlíp zardousí sama. Zajde na úbytě jako pes - Na svobodu slova - a malost tvůrců... 

Glückliche Wunsch !! 

 

_____________________

_____________________

 

 

 Božena — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 10:39
Dobře to vedeme... S estébáky v čele ... na všech funkcích a ve všech oborech...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 10:43
Zkorumpované Stamidisové zrušili na NS rozsudek. Ve věci Havlové...

Co by mělo být naprostou samozřejmostí, je zde málem důvodem ke státnímu svátku...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 12:04
Madam natočila brutální paskvil - a teď se to snaží zachraňovat...

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 12:16
Těžký rozvod a boj o děti (hokejisty) :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Tomáš Jadlovský 2021-01-04 13:16
Po přečtení Vaší recenze jsem si film pustil. To, co kritizujete v první půlhodině, ještě není nejhorší. Je vidět, že dvě současné scénáristky uchopily téma pro současnou režisérku a všechny se shodly na feministické propagandě. Němcová je obětí domácího násilí, jak jinak. Po svatbě ještě nechce dítě, ale manžel si prosadí svou silou. Na návštěvě u Magdaleny Dobromily Rettigové si dámy povídají, jak je strašné být vdaná a žít s mužem. Stará Rettigová pronáší moudra, že měla raději skočit se skály, než se vdát, její dcera si libuje, jak si vydělá sama a tak se vdávat nemusí. Já chápu, že tehdejší doba byla těžká, ale byla těžká pro všechny, nikoliv jen pro ženy, jak film tluče do hlavy. Tak, jak se za komunismu do všeho podprahově montoval třídní boj, tak nyní zase všude musí být utlačovaná žena. Škoda, na film se jistě utratilo plno peněz a je z toho laciná agitka.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 18:19
"To, co kritizujete v první půlhodině, není ještě to nejhorší..."

Aneb : Vypnul jsem to včas.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 15:28
Inu, produkt zapšklé feministické krávy...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 18:07
Vězeňská stráž nechce mít se smrtí Lučanského nic společného...


novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 18:17
Zdravotníci odmítají vakcínu :

www.forum24.cz/.../
J.K.

Morituri Te Salutant - Karel Kryl 1989 - YouTube

www.youtube.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 18:18
Šéf pojišťovny pomáhal krýt podvody lékaře :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 18:44
K propagaci propadáku samozřejmě patří také koupená reklama a recenze...

www.super.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 20:48
Soudruzi splnili plán ...


Co k tomu dodat.
Soudruzi měli plán a dokázali ho nejen splnit, ale i překročit. J.K.

Ostravské krematorium nestíhá. Hejtman chce přerozdělení nebožtíků - Novinky.cz
______________

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 20:49
Duben, za kamny ještě budem.
A jak vysoká bude taxa,
poplatek za zparchantělého Blatného PSA?
J.K.

Prymula promluvil o černém lednu v Česku: 20 tisíc případů denně a zahlcené nemocnice | Blesk.cz

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-04 20:50
Koronavirus očima lháře,
tudíž zatím bez komentáře.
J.K.
Tisíce lidí očkovaných v Česku. Roman Prymula prozradil, jestli se u někoho vyskytly vedlejší účinky | ŽivotvČesku.cz (zivotvcesku.cz)
______________

zivotvcesku.cz/.../...
0 # Saxána 2021-01-05 10:43
"Já kdybych nyní opět děvče dvacítileté byla
a nynější zkušenost a předložení měla,
spíš bych se z nejvyšší skály
do nejhlubší propasti než manželovi vrhla.
Tam bych nalezla okamžitou smrt,
kdežto v manželstvě znenáhla,
tak jako by jen denně
jedným špendlíkem upíchnutý,
člověk umůčen umírá."
M. D. Rettigová V. Vášovi (23.7.1836)

Magdalena Dobromila Rettigová Domácí Kuchařka
Spolu s ukázkami z beletristického díla M. D. Rettigové a čtením o její osobnosti /Odeon 1986/

Věnceslavu Vášovi se takto svěřila ve věku 51 let (manželovi bylo v té době 62 let a z 11 dětí přežily snad jen 2).
0 # Saxána 2021-01-05 10:49
"Nechci nic jiného, než aby čím více tím líp
lidů šťastných na světě bylo, aby to,
co já na světě zmeškala,
jim všem podílem bylo, to snážnost má,
pokud jediný krůpěj krve české
v žilách mých proudit bude,
a když již pro mě všecka radost pohřbená,
všecko štěstí zakopané, tedy ať se jiní radují,
ať jiní, ať všickní šťastní jsou, to žádost má,
ještě jediná na světě."
M. D. Rettigová J. Pospíšilovi (28.4.1839)
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 11:58
Odškodné po americku : Aneb : Falšování důkazního řízení se může zatraceně prodražit... (10 mil. USD)

novinky.cz/.../...
____________

U nás by mu zaplatili lístek na vlak z věznice domů a dál by mu řekli, ať kouká být zticha, než si to rozmyslí - a zavřou ho na zbytek života...

Tedy, pokud by už to nějakým nevyslovitelným zázrakem došlo až tak daleko, že by ho skutečně museli propustit... Jak vidět u Tempela, rozsudek ESLP na to nestačí...

Aneb : Rozdíl mezi tradiční - a estébáckou - demokracií...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 12:06
Manželka generála Lučanského zpochybňuje verzi o jeho sebevraždě ve vazbě

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 12:06
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 12:07
Šéf katedry trestního práva Univerzity Karlovy nebude už asistentem u soudu, může být ve střetu zájmu

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 12:08
Zelená končí.... Aneb : Zneužívání psychiatrie plzeňskou justicí...

dlouhodobé porušování LZPS při zkoumání duševního stavu osob obviněných orgány činnými v trestním řízení?


ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 14:28
Přibývá alejí - lidem pro radost.

neviditelnypes.lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 20:26
Božena Němcová v TV :

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 20:28
Ropucha se probudila.
A co kauza Berbr. Tam je vše naprosto v pořádku?
Faktem je, že čtenářům K 213 je stav současné justice i VS v Praze dobře znám. J.K.

Ministryně Benešová obviňuje státní zástupce z úniků informací do médií - Echo24.cz

echo24.cz/.../...

K únikům z vyšetřování jsem se vyjádřil 17.12.2020 J.K.

Seznam Email
_______________

Všichni prodejní jak starý děvky... Za pár tisíc by prodali i vlastní matku, natož nějaký informace ze spisu....
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 20:31
Z ANO bude líp mohlo být ještě hůř. ANO.
Tak snad příště. J.K.

ANO bude líp – Seznam.cz

Aby se za nás děti nemusely stydět - Haló noviny (halonoviny.cz)

Česko hlásí nejhorší výsledek rozpočtu v dějinách. A to mohlo být ještě hůř - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

______________

search.seznam.cz/.../

www.halonoviny.cz/articles/view/8740616

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 20:39
Život chystá neuvěřitelné kotrmelce ...

Žila v bídě, aby se v budoucnu stala platným voběživěm! O.
___________

Jo, Božka !! Já že o kom je řeč...

Takových bylo...

Včera jsem poslouchal o J.K. Tylovi - totéž.

Zemřel v bídě, ač ho národ miloval. Zase, samozřejmě hlavně až po smrti. Až mu nemusel nikdo prokazovat tu statečnost, že se s ním - vzdor policejnímu dohledu - vůbec baví... A přitom to dotáhl až na říšského poslance...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-05 20:55
Bureš a dvouministr Havlíček nevědí co je budík. Makají 25 hodin denně. j.K.

Komentář: Vláda nechápe základní věc: budík nařizujeme už před spaním - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

__________

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-08 17:25
Anna Kameníková, alias Božena :

televizeseznam.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-21 18:38
Nečekaně stejný názor z nečekaně jiného zdroje :

lidovky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.