Pardubický KS brzdou spravedlnosti i proti rozsudkům NS

Pardubický KS již podruhé zrušil odsuzující rozsudek nad ženou, která štvala dceru proti otci, až ji dostala na psychiatrii, kvůli sebepoškozování. 

 

Dle sdělení médií, nejvyšší státní zástupce se proti zprošťujícímu rozsudku opět odvolal, takže věc znovu půjde k Nejvyššímu soudu. Podruhé.

Zarážející na tom ale bezesporu je, bohužel již tradiční postoj KS v Pardubicích, jenž nelze označit jinak než za svévolný, ba návodný pro další podobné matky. 

Připomeňme jen, že KS v Hradci (tentýž soud, v Pardubicích má jen pobočku) má již tradičně problémy s respektováním názoru Nejvyššího soudu po úspěšném dovolání a že to opakovaně a se zvláštní arogancí předváděl v případě Nečesaný, kde soudce klidně připustil, aby státní zástupkyně spílala senátu Nejvyššího soudu, co si to vůbec dovoluje rušit jejich jistě geniální rozhodnutí. 

Povšimnutíhodný není jen postoj soudu samotný - tedy že závazný právní názor nadřízeného soudu ho zjevně vůbec nezajímá - ale i konkrétní zdůvodnění, které bychom mohli interpretovat takto : 

To, že matky štvou děti proti otcům, je pro nás samozřejmě naprosto normální a běžné. Zvykli jsme si na to a nehodláme proti tomu zakročovat, a to ani po zásahu Nejvyššího soudu. Takové věci se řeší v civilním opatrovnickém řízení, a to tak, že se nařídí "rodinná terapie", jejíž efektivitu - a hlavně výsledky - samozřejmě nikdo nezkoumá, nikdo se z ní nezodpovídá, takže dáme práci příslušným spolkům, ty jsou nám za to vděčné, namastí si kapsu - a rodiče se časem vycukají a dají pokoj, hlavně když vidí, že to všechno platí oni sami - a to bez sebemenšího efektu, takže by to mohli platit donekonečna... 

K tomu několik poznámek : 

Pozoruhodné, že stejné postoje nezastává Krajský soud v Hradci třeba také ve věci neplacení výživného.... Že by řekl : To do trestu vůbec nepatří, to je civilní, opatrovnická záležitost - táhněte s tím do háje, resp. k civilnímu soudu... 

A dále : To, že je v Pardubicích zjevně běžné, že matky beztrestně štvou děti proti jejich otcům - jsme si všimli. Normální to je hlavně a díky přesně těmto postojům krajského soudu. Jinak by to normální nebylo - a jinde také není. 

Jinde platí, že vyvolání SZR (syndromu zavrženého rodiče) u dítěte se považuje za těžkou psychickou újmu, která automaticky znamená odnětí dítěte z péče a jeho svěření druhému rodiči, nebo případně i do ústavu nebo pěstounům. Je to minimálně totéž, resp. táž újma, jakoby rodič denně dítě mlátil železnou tyčí. 

Přejeme Krajskému soudu v Pardubicích, aby se jednak trochu rozhlédl kolem sebe, zejména pak jak se podobné záležitosti řeší v zahraničí - a dále aby přestal považovat za normální, že sám a veřejně přizná, že rezignoval na vymáhání práva, a to dokonce i tehdy, když je k tomu akutně vybídnut nadřízeným soudem. 

Psychický stav dětí v oblasti působnosti KS v Pardubicích pak bude reálným citlivým barometrem úspěšnosti těchto změn. 

 

__________________

__________________

 

Nejvyšší státní zástupce obnovil stíhání matky, která manipulovala dceru proti otci - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

 

____________________

____________________

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-10 16:24
Ještě měli uvést jména těch pardubických mudrců. J.K.
0 # Karel 2021-01-10 16:50
Moc bych za to Jirko nedal, že je to pan Bořivoj Hájek a jeho senát. Znáš ho.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-10 18:13
To stěží, když se jedná o trestní kauzu.
0 # Karel 2021-01-10 18:37
Tak je tam takových škůdců víc.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.