Jelínek - Sovák - Sváček

Hned jsme si mysleli, že když jde o nějakou lumpárnu na Vrchním soudě, nebude Sváček daleko. Taky že nebyl. 

 

 

Přebíráme z i-Rozhlasu článek o stíhání soudce Sováka a spol.:  (Mimochodem, Sovák spolu s Jelínkem jsou autory Výkladové knihy Trestní zákon a Trestní řád)

 

Právnická fakulta chce po Jelínkovi vysvětlení posudku pro Metrostav, šéfem katedry zůstane

                                                 Praha 11. ledna 2021 

   Právník Jiří Jelínek zůstane šéfem katedry trestního práva na Univerzitě Karlově. Jeho další působení na právnické fakultě ve čtvrtek řešilo kolegium děkana Jana Kuklíka. Jelínek totiž v minulosti psal některé posudky ve prospěch obžalovaných, podle šéfa pražského vrchního soudu Luboše Dörfla to bylo „za právnickou fakultu“. Jenže šéfové fakulty se shodli, že expertizy nevznikaly pod univerzitní značkou. Jelínek má dodat jen písemné vysvětlení.

   Vazebně stíhaný soudce Zdeněk Sovák podle policie společně se svým přítelem Milanem Bíbou plánoval, že ve druhé větvi kauzy pravomocně odsouzeného expolitika Davida Ratha za 50 milionů korun „ohne“ rozsudek ve prospěch stavební firmy Metrostav.

   Krajský soud v Praze loni v lednu odsoudil stavebního giganta k desetimilionovému finančnímu trestu a tříletému zákazu účasti ve veřejných zakázkách. A kauza se po odvolání měla přesunout k pražskému vrchnímu soudu, kde působil právě Sovák.

   Ten chtěl – opět podle kriminalistů – dostat Metrostav „na stůl“ a při rozhodování pak využít pomoc právníka Jiřího Jelínka, jenž měl pro firmu napsat příznivý posudek.

   Odborník na trestní právo, vysokoškolský profesor, od loňského roku působí v Legislativní radě vlády. Je vedoucím Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Působí také na dalších vysokých školách v ČR a na Slovensku. Kromě trestního práva se věnuje kriminologii a kriminalistice.

   Oba muži se podle verze kriminalistů znají dlouho, Jelínek vedl i diplomovou práci Sovákova syna Ondřeje. Pro Metrostav už navíc jednou pracoval - loni v lednu mu napsal posudek, který měla firma využít právě u krajského soudu.

   „Posudek pro Metrostav jsem psal,“ potvrdil serveru iROZHLAS.cz už v prosinci známý právník. Odborných stanovisek ale Jelínek vypracoval víc v různých kauzách. V minulosti například ve prospěch obžalovaných v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku. Vrchní soud v Olomouci je shodil ze stolu.  „Tyto analýzy, které ani v konečném důsledku k důkazu odvolacím soudem nebyly prováděny, jsou zcela irelevantní, a jak již bylo výše v obecné pasáži týkající se návrhů na doplnění dokazování uvedeno, nelze takové podklady k důkazu vůbec akceptovat,“ píše se v soudním rozhodnutí, které má server iROZHLAS.cz k dispozici.

   Může fakultu poškodit?

   Právě Jelínkovými odbornými stanovisky se na začátku roku začal zabývat děkan právnické fakulty Jan Kuklík, jemuž neuniklo, že se Jelínek v souvislosti s kauzou soudce Sováka začal objevovat v médiích.

   „Je zřejmé, že se jedná o problém, který potenciálně právnickou fakultu může poškodit,“ řekl redakci minulý týden. Šéfovi katedry Jelínkovi tak hrozilo, že o vedoucí křeslo přijde.

   Kauza soudce Sováka

   Korupční aféra úzce souvisí s druhou větví kauzy Davida Ratha, v níž je stíhán i stavební gigant Metrostav. Vazebně stíhaný soudce Zdeněk Sovák měl společně se svým známým Milanem Bíbou nabízet firmě Metrostav, že ovlivní rozsudek ve prospěch stavební firmy, a to za 50 milionů korun. Případ iROZHLAS.cz popsal ZDE.

   Policie obvinila také podnikatele Gagika Tonyana, který měl Sovákovi doručit obraz v údajné hodnotě 125 tisíc korun. Soudce ho za to - podle policejního obvinění - pomohl letos v květnu zprostit obžaloby z vydírání. O připadu iROZHLAS.cz informoval ZDE.

   Obvinění v kauze čelí celkem pět lidí. Soudce Sováka, Tonyana poslal soud v pondělí do vazby. Na svobodě stíhá právníka Jiřího Teryngela a Bíbovu partnerku.

    Ve čtvrtek ovšem fakultní kolegium rozhodlo: Jelínka trest nečeká.

   „Žádná taková stanoviska právnická fakulta jako instituce nevydala, vedení fakulty nedalo pokyn k jejich vydání ani nebylo o jejich vydání informováno,“ napsalo kolegium děkana ve vyjádření.

   Také podle Jelínka, jehož loni prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy, jsou jeho expertizy čistě soukromou aktivitou. „Nevím, co s posudkem firma (Metrostav - pozn. aut.) udělala, protože to byl její posudek. Já jsem ho psal na zakázku. Vypracování toho posudku není vlastně nic proti ničemu,“ uvedl už dříve pro server iROZHLAS.cz. Na aktuální dotazy nereagoval.

   Podle předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla však šéf trestněprávní katedry vydával posudky pro obžalované právě pod univerzitní hlavičkou. „V průběhu roku 2020 jsem zjistil, že pan profesor Jelínek kromě toho, že pracuje jako asistent u vrchního soudu, za právnickou fakultu vydává odborná stanoviska,“ prohlásil pro server ČT24.

 

   Proto se chce děkan Kuklík se soudcem Dörflem potkat a vysvětlit si to s ním. „Skutečnosti, že právnická fakulta žádná odborná stanoviska jako instituce nevydává, jsou si vedoucí kateder vědomi. Pokud by takové stanovisko bylo za fakultu či za její katedru vydáno, bylo by s uvedenou praxí v rozporu,“ napsalo ve vyjádření kolegium děkana.

   Po Jelínkovi žádá písemné vysvětlení a chystá se projednat „pravidla pro postup akademických pracovníků v podobných záležitostech“.

   Smlouva u soudu končí

   Jak již bylo zmíněno výše, Jelínek celou dobu pracoval i pro Vrchní soud v Praze, kde působí jako asistent v senátu soudce Jana Sváčka. Smlouva mu končí v polovině roku a novou podle informací Seznam Zpráv nedostane. Hlavně kvůli tomu, aby soud předešel střetu zájmů, pokud by Jelínek nějakým způsobem zasáhl do obou stran sporů.

   Právník se podle serveru nebude podílet ani na kauze, v níž Metrostav figuruje. Sváčkův senát ji dostal na starost na konci roku. „Dohodli jsme se tak, že pan profesor do toho spisu nebude mít přístup a nebude v této kauze aktivní,“ řekl Seznam Zprávám Sváček.

    V kauze údajné korupce soudce Zdeňka Sováka čelí obvinění pět lidí. „Dědu“ s „Milďáskem“, jak se v policejních odposleších Sovák s Bíbou oslovovali, poslal Obvodní soud pro Prahu 1 před měsícem do vazby, protože hrozilo, že budou ovlivňovat svědky.

 

   Na podnikatele Gagika Tonyana soudkyně Pavla Hájková uvalila útěkovou vazbu kvůli obavám, že by se mohl stíhání vyhýbat a zmizet v zahraničí. Na svobodě stíhá policie právníka Jiřího Teryngela a Bíbovu partnerku Charlotte Mulénovou.

 

 

 

 

 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-12 19:09
Prý pandemie :

Kasparek a pandemie.
Z
Nejvyšší žalobce Zeman: Kauzu Čapí hnízdo protahuje pandemie - Novinky.cz
_______________

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-12 20:46
Kauza Bečva :

Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-12 20:47
Podivný pes. J.K.

Profesor Beran přichází stále s novými nesmysly, píše spolutvůrce PSA – Forum24

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-12 21:59
Dřív platilo s poctivostí nejdál dojdeš,
dnes, nebudeš-li podvádět brzy pojdeš.
Mě se to netýká, jsem estébák,
Bureš mé krycí jméno,
nikdo mne nestíhá,
vše dovoleno.
J.K.

Evropská komise vyšetřuje Agrofert kvůli dotacím na ovocné sady - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
_______________

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-13 22:11
Napráskal Sováka. Už je v base :

Policii oznámil korupci v kauze soudce Sováka, hlavní svědek teď musí sám do vězení

zpravy.aktualne.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.