Podle předsedy poznáš soud

Za platnosti stejných vládních opatření někde se na soud dostanete, jinde ne. Záleží na tom, jestli předseda soudu chápe justici jako službu veřejnosti - anebo - jako v Nymburce - službu vlastní kapse. 

 

Když říkáme, že nejčastějším rušitelem práva jsou soudy samy, tak tady je o tom jasný důkaz : 

 

Část soudů jedná a rozhoduje za zavřenými dveřmi. Tvrdí, že nyní mohou

  • 14. ledna 2021
  •  30
Některé soudy zavedly po vyhlášení nouzového stavu novou praxi. Jejich předsedové přijali opatření, kterým zakázali vstup veřejnosti do soudních budov a tím i na hlavní líčení či veřejná zasedání. Rozsudky se tak vyhlašují neveřejně. Ministerstvo spravedlnosti odmítlo sdělit, zda je takový postup v souladu se zákonem.

 

„Omlouváme se, ale vzhledem k tomu, že autoritativní výklad právních norem náleží soudům, doporučuji se obrátit přímo na ně,“ sdělila na dotaz iDNES.cz Andrea Šlechtová z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Šéfové soudů si přitom to, zda může veřejnost během nouzového stavu sledovat práci soudců v jednacích síních, vykládají různě.

Například u Okresního soudu v Nymburce platí od poloviny října nařízení, podle kterého jsou vpuštěni na jednání jen účastníci nebo lidé s předvolánkou, třeba svědci. Veřejnost včetně novinářů do soudních síní nesmí.

Štáb iDNES.tv se chtěl jednoho z veřejných zasedání zúčastnit, avšak neuspěl. Justiční stráž novináře do budovy nepustila.

„Stále platí opatření předsedy soudu o vyloučení veřejnosti z jednání, tedy Vaše přítomnost u jednání možná není,“ sdělil šéf soudu Jiří Rajm, který se odvolával na vládní nařízení.

 

„Věc se nemá tak, že bychom se ‚báli‘ přítomnosti veřejnosti u soudních jednání, ale snažíme se v zájmu účastníků a stran soudních řízení zachovat činnost soudu a zároveň respektovat a dodržovat omezení, která nám jsou uložena,“ zdůvodnil.

U nymburského soudu se tak od poloviny října jedná a rozhoduje bez účasti veřejnosti. Z české Ústavy přitom vyplývá, že se rozsudky mají vyhlašovat vždy veřejně.

Ústava České republiky

Článek 96

(2) Jednání před soudem je ústní a veřejné; výjimky stanoví zákon. Rozsudek se vyhlašuje vždy veřejně.

 

 

 

„Vzhledem k tomu, že je to předseda okresního soudu, který vykonává státní správu okresního soudu, je rozhodnutí o omezení přístupu veřejnosti do budovy soudu v této krizové situaci plně v jeho kompetenci,“ hájí tento postup místopředsedkyně Krajského soudu v Praze Lenka Škubalová.

Podobně se jen ve středních Čechách před veřejností zavřely například Okresní soudy Praha-východ, Kutná Hora či Mladá Boleslav.

„Vydání daného opatření je zcela v kompetenci předsedy soudu a není tedy třeba jeho vydání odůvodňovat. Obecně je důvodem vydání opatření ochrana zdraví soudních osob a účastníků řízení v době nouzového stavu,“ reagovala předsedkyně mladoboleslavského soudu Kateřina Stará.

Tento soud byl pro veřejnost uzavřený již na jaře. Když se chtěli novináři v květnu zúčastnit projednání žádosti odsouzeného pedofilního vraha o propuštění z psychiatrické nemocnice, do budovy se nedostali.

„Právo veřejnosti na poskytování informací o rozhodovací činnosti soudu bylo částečně, ale podle mého názoru důvodně, omezeno na poskytování informací prostřednictvím tiskového mluvčího soudu, avšak nebylo zcela vyloučeno,“ vysvětloval místopředseda soudu Pavel Rozsypal.

Někde veřejnost nechtějí, jinde to není problém

S přístupem „soudíme za zavřenými dveřmi“ přitom kontrastuje to, jak se k situaci postavila například většina pražských soudů, včetně městského či vrchního. Tam se na jednání dostanou také lidé bez předvolání, tedy i novináři.

„Přítomnost veřejnosti či médií na jednáních, která probíhají u Vrchního soudu v Praze, není omezena či jakkoliv zakázána, nebylo tomu tak ani v jarních měsících, kdy byl ovšem oproti současné situaci počet nařízených jednání znatelně nižší. Naopak, po celou dobu pandemie zaznamenáváme, že zájem médií účastnit se soudních jednání u Vrchního soudu v Praze je relativně konstantní,“ uvedl jeho předseda Luboš Dörfl.

Dodal, že by soudy měly v co nejvyšší míře bránit šíření nemoci covid-19, ale zároveň mít na paměti princip veřejnosti soudního jednání.

Některé soudy v té souvislosti žádají zájemce, kteří chtějí jednání sledovat, aby se předem nahlásili. Zdůvodňují to omezeným počtem míst pro veřejnost, neboť lidé mají mezi sebou dodržovat potřebné rozestupy. Takto postupoval například kladenský soud, když v trestní kauze Lánské obory nabídl veřejnosti v jednací síni šest míst.

 

 

____________________

____________________

Ještě v článku zapomněli dodat, že značně omezeně funguje podatelna, jenom v určité dny, v ostatních se tam nedostanete - a namísto toho je tam krabice na dopisy, do které se žádný dopis nevejde...  Jasný vzkaz : 

Nerušte nás... Právě bohatneme. 

 

 Část soudů jedná a rozhoduje za zavřenými dveřmi. Tvrdí, že nyní mohou - iDNES.cz

_______________________

_______________________

 

 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 13:07
Ústavní soud: Odsouzení na základě rozporné výpovědi jediného svědka je porušení zásady in dubio pro reo

ceska-justice.cz/.../...
________________

"Podle odůvodnění stížnosti odvedl Ústavní soud práci za soudy obecné."

Aspoň že někdy ji odvedl. A teď zbývá ještě říci větu 2 : "Na obecných soudech to soudili - ti a ti. Jeden zaplatí polovinu odškodného, druhý druhou polovinu... A budou moc rádi, když na soudech vůbec zůstanou.."

Tak je to jedině správně.
_____________

Mimochodem, s tou rekognicí je to už naprostým pravidlem :
U McCraee to bylo totéž - důkazy žádné, tak ho prý "poznal" jeden z hostů baru, kde měl ten večer sedět (a pohádat se s obětí - feťákem). Vtip byl v tom, že obsluhující personál, který na podezřelého hosta hleděl celý večer a civěl mu přímo do tváře, ho nepoznal - tenhle host ho ale poznal ... Tím hostem byl čerstvě obviněný bulharský recidivista, kterému slíbili za "spolupráci" - tedy křivé svědectví - mírnější trest - a aby vůbec věděl, koho má tzv. "poznat", tak ho před jednáním zavřeli do stejné cely s objektem rekognice, což je v rozporu se vším, co se o rekognici kdy kde říká.
No - a teprve pak se stal ten zázrak, že ho "poznal".
A - už byl "důkaz" na světě...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 14:24
Mimochodem, tohle je taky názorná ukázka toho, jak je důležité dotáhnout věci do konce. Konkrétně, jak Ústavnímu soudu neobyčejně pomohla lekce ze Štrasburku ve věci Roberta Tempela - protože najednou ví, že důkazní řízení nelze odfláknout, ač předtím mu to vůbec nevadilo a podobné rozsudky automaticky potvrzoval jak na běžícím pásu...

Je strašně důležité, aby dostali - aspoň občas a aspoň symbolicky - odněkud do čumáku.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 13:19
Věznice jsou ohnisky covidu

tyden.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 13:22
Opet neco noveho kolem nejskandalnejsiho premiera v EU!
Z

Soud pozastavil žalobu ČR na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu - Novinky.cz
_______________

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 13:23
Ucelove zmenena legislativa za Burese v 7/2018:

Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění zákona č. 413/2005 Sb., zákona č. 384/2008 Sb., zákona č. 7/2009 Sb., zákona č. 227/2009 Sb., zákona č. 167/2012 Sb., zákona č. 303/2013 Sb., zákona č. 250/2014 Sb., zákona č. 243/2016 Sb., zákona č. 298/2016 Sb., zákona č. 183/2017 Sb. a zákona č. 225/2017 Sb., se mění takto:

1. V § 14 se za odstavec 1 vkládá nový odstavec 2, který zní:

„(2) Úřední osoba není vyloučena podle odstavce 1, pokud je pochybnost o její nepodjatosti vyvolána jejím služebním poměrem nebo pracovněprávním nebo jiným obdobným vztahem ke státu nebo k územnímu samosprávnému celku.“.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 14:25
2008 - a co se od té doby změnilo ?? Za 12 let !!

Demonstrace toho, že vlastními silami nejsou schopni žádných změn, jen hrabat a hrabat pod sebe, jak to jde...

tyden.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 19:16
Podle předsedy poznáš soud


Ba i Státní zastupitele. Jak se daří těm třem gráciím co proti Tobě před léty vystupovaly na Kladně u toho koktavého? Co ta votylá co se vyvracela při blokaci K 213 SZ v NB? Měla léky v práci. O.
___________________-

No, chudinky, můžem se jich jít poptat na zdraví. Raději bych ale s řádnou pravomocí obžalovat ty za zneužívání úředního postavení a sabotáž povinností při vyšetřování trestné činností soudců, exekutorů a dalších vejlupků.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 19:17
Už nepomáháme jen samoživitelkám. Covid semlel i fungující rodiny, říkají filantropky

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 19:20
Exekuce, chudoba a covid? Velmi to souvisí. Státe, připrav se, varuje expert

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 19:24
Řídit stát jako pivní sešlost

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 23:06
blisty.cz/.../...

Nejspíše za problémem stojí naprostá organizační neschopnost a asi i neznalost? Pokud jde o občany české státní příslušnosti a polské národnosti, musí mít normální české r.č., ale mohou mít tzv. "kartu Poláka", tu vydávají polské orgány pro zahraniční Poláky, kteří mohou na ni požívat všechny služby atd. polského občana. Ta karta Poláka jim umožňuje mít i polské r.č., polsky nazývané "pesel" (?) "Pesel" začíná datem narození jako české r.č., a pokračuje pětimístným číslem, to je opravdu jiné než české r.č., také žádné lomítko v "peselu" není jako v českém r.č. Facit: V organizaci registrace je nutností zajistit, aby se občan vyjádřil, zda se bude registrovat v Polsku nebo v ČR.

V tom článku z BL zmíněná babička v Těšíně je polská občanka, a když je polská občanka, tak jednoznačně má polský "pesel" a podléhá registraci v Polsku, a zvláště v Těšíně snad to musí být jednoduché jak facka! Sám z té organizace v ČR jsem ovšem "jelen", neboť co? Mám i české r.č., jsem nadále občan ČR, ale polský "pesel" mám taky. Jsem migrant uvnitř EU. A při zprávách z různých zemích i o smrtelných následcích očkování rozhodně na něj nespěchám. Ne proto, že bych byl popíračem nebezpečnosti koronaviru, nebo že bych tvrdil, že to je chřipka, to ani trochu ne. Mám ovšem některé zdravotní problémy, které by se mohly (a netvrdím,že musely) ztížit. V krajním případě nejmenší ale nikoliv úplně nenulové pravděpodobnosti i k té smrti - a nějaké dlouhodobé ověření a upřesnění kontraindikací se nestihlo...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-17 20:29
Dovolil si mařit úřední rozhodnutí - o tom, že má být potichu zlikvidován...
____________

Navalnyj byl zadržen za maření úředního rozhodnutí, že má být zavražděn.

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 08:58
Vysoce nestranný NSZ vymohl známému rozsudek, který se mu hodil...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 12:33
Zdravím.
Tak jestli on tvrdí, že žádné své povinnosti vůbec neporušil a ani nejednal v rozporu s etickým chováním, tak by měl okamžitě opustit místo třeba i jen řadového státního zástupce a rozhodně tedy ne, že ho budou ještě chtít vykopnout do Štrasburku:

seznamzpravy.cz/.../...



Máme to všude jen samé andělské výlupky, není-liž pravda? Pak se však také nemůžeme divit, že slovo "morálka" je na našich soudech vždy jen poněkud neznámé a hlavně sprosté slovo.

S pozdravem

JD
____________
Je to přesně tak, je to chátra, lže denně, považuje to za naprosto normální, stejně jako za naprosto normální považuje, že právo je to, co se hodí jim. A zvlášť, když si to většina nechává mlčky líbit...
Ten NSZ je od začátku k ničemu, vůbec není jasný kde ho vzali a proč ho vykopli až tak nahoru - a pak si k tomu můžete přečíst oslavný články, jak je skvělej a nezávislej, a já nevím co. Přitom by měl každý měsíc vysvětlit, za co vůbec bere plat, když za ním evidentně není nic vidět - a ještě klientelismus a korupce u něj bují naplno. Právní kvality žádné, o mravních ani nemluvím - tak proč je vůbec v čele NSZ ???
Asi právě proto...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 12:36
NSZ : Přimlouvání na etapy...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 12:37
Když se podezřelí vyšetřují sami. Podobně jako v kauze Sovák, se úniky vyšetřovaly i v případu Bereta

ceska-justice.cz/.../...

Bradáčová: Informace o Sovákovi neunikly od státních zástupců, věc jde k NSZ

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 12:39
Soud si dojel až za ním... Má protekci...

Navalnyj zůstává na policejní stanici, soudkyně v jeho případu rozhoduje přímo na místě

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 12:40
Kovidova doba a demoni v hlavach lidi:

Vlada nese vinu na medialni hysterii kolem Covidu.
Nejednomu obcanovi uz z toho hrabe! Lip nebude!
Z

Jako by mě ovládl démon, řekl muž soudu o pobodání servírky a oloupení penzisty - Novinky.cz
_________________

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 15:02
Czech Republic has successfully concluded its Chairmanship of the OSCE Human Dimension Committee

mzv.cz/.../czech_republic_has_successfully.html

Czech foreign minister condemns Navalny arrest in Moscow. Free

english.radio.cz/.../
_______________

Podle přispěvatele tam chybí ještě tato zpráva (z r. 2010, 2011, 2015 a 2017):

Český ministr zahraničí odsuzuje Fialovo zatčení v Praze
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 15:05
Změníme přidělování spisů ... To (prý) posílí důvěru veřejnosti...

Vrchní soud v Praze změní po kauze soudce Sováka přidělování spisů. Chceme posílit důvěru veřejnosti, říká předseda Dörfl

info.cz/.../...
__________

To je taky zajímavá zpráva... Vedení všech soudů se už nejmíň 15 let dušuje, že manipulace s přidělováním spisů je vyloučena, že je přiděluje automatický počítačový systém, do kterého prý nikdo nemůže zasáhnout - a zajímavé, že pokaždé, když se provalí nějaký nový průšvih - tak se zjistí, že si se spisy soudci dělají, co se jim zlíbí a každý si kdykoliv vybere "ten svůj".
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 15:08
Dědek v bunkru se prý bojí...

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 15:08
Ostře sledovaný návrat „pana Nikoho“. Rusko si z evropské kritiky kvůli Navalnému nic nedělá


www.info.cz/.../ostre-sledovany-navrat-pana-nikoho
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 18:11
Nejkrásnější alej má padnout u Opatovic na Moravě :

tv.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 21:46
Ropucha v akci. J.K.

Benešová chce od šéfa žalobců vysvětlení. Czernin trvá na popisu schůzek - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
__________________________

seznamzpravy.cz/.../...
________________

My jsme se taky něco nachtěli po ropuše vysvětlení ... !!! Třeba proč nerespektuje nálezy a rozhodnutí ESLP.... Naposledy se už jen obrnila mlčením - tak co ji to může překvapit u podřízených ???
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 21:47
Žádá vobesvětlení, asi jako málého kluka !!! O.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 21:47
Navalnyj se návratem do Ruska vystavuje přímému ohrožení života

plus.rozhlas.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-18 21:48
Zatčení Navalného vypovídá o strachu ruských politiků

plus.rozhlas.cz/.../
0 # Allan 2021-01-20 11:03
Porušování ústavy a zákonů je přece na všech soudech v ČR setrvalou normou. Zpackané a nezákonné rozsudky nenapraví mýlící se ústavní soud. Ta hlupačka Tileová z Teplic, kterou ústava nezajímá, není vůbec žádnou tupou soudcovskou výjimkou.

Neztrácejte zbytečně energii kvůli nějakému porušování práv v Rusku, nezapommínejte především na bezpráví v našem státě. Snad si nemyslíte, že ruská vězení jsou plná zoufalých a nevinných otců, kteří jsou odsouzeni za dluh, za neschopnost platit alimenty.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.