Moravo, a - Dejte mi vědět :

Zkáza pruhu země podél dolního toku Moravy, zničeného tornádem, může být i vzkazem. 

 

Nemohu popřít, že pohled na zcela nevídanou zkázu vesnic - a konečně i části Hodonína - podél dolního toku řeky Moravy, mi nevtiskne slzy do očí. 

Mám ten kraj rád. Mnohokrát jsem tam byl, jak třeba se školními výlety, tak i později, a ještě mnohačetněji, služebně. 

V Mikulčicích totiž ve velkém pěstovali (a snad ještě i pěstují) rajčata, a to byl mimo jiné předmět mého služebního zájmu, když jsem ještě pracoval pro švédské šéfy z firmy Tetra Pak. 

Ten pruh země je vůbec takovou zvláštností : Takový - opak Krkonoš. Jižní protipól. 

Zatímco v Krkonoších můžete uprostřed Evropy zažít severskou tundru, tak v tomto pruhu na jihovýchodě Moravy můžete naopak zažít středomořské jižní stepi. Počasí a podnebí mnohem teplejší než kdekoliv jinde. Proto - bohatý kraj. Jakoby ani svým klimatem nepatřil do jinak mnohem chladnější České republiky. 

Je to kraj nejen rajčat, ale i paprik, meruněk, broskví a dalšího ovoce, které jinde u nás mimo skleník sotva vypěstujete, a když, tak rozhodně ne v takové kvalitě a množství, jako tam.  A samozřejmě, kraj jakékoliv zeleniny.

Takový - výběžek Maďarska k nám. 

Měl jsem tam několik dobrých známých. Měl - tedy minulý čas - ne proto, že by snad nežili, ale proto, že jsme se léta neviděli.

I přese mě se totiž přehnalo takové tornádo, justiční, které nenechalo cihlu na cihle, kámen na kameni. A to pak nemáte ani náladu, ani čas oživovat staré kontakty, zvláště když aktuálně už nemáte služebně nic společného. 

Přesto, a právě v těchto chvílích, chci říci, že jsem  - na ně nezapomněl. Ani na ten kraj, ani na ty známé. 

Mohu-li jim jakkoliv pomoci, ihned to udělám - a tahle cesta, prostřednictvím našich stránek, mi přijde jako nejrychlejší a nejefektivnější vzkaz. Když to nebudou číst oni, tak třeba někdo ze sousedství, ze známých, kdo jim to vyřídí. 

Rád bych jim pomohl, a nejlepší pomoc je pomoc konkrétní. Když víte, kam a komu směřuje. 

Je-li tedy nějak prospěšné, abych tam přijel, třeba odklízet nebo cokoliv jiného, dejte mi prostě vědět. Všeho nechám - a jedu. Klidně na 14 dnů, nebo jak to bude nutné.  Musím jen vědět, že o to někdo stojí a někdo mě tam přijme - a bude vědět, za kým tam jsem. A nebudu se tam jen naplano a bezcílně motat mezi neznámými hasiči. 

Řekl bych, že tento kraj zaplatil svou daň - své úrodnosti a svému podnebí. Právě proto, že je tam tak teplo, tepleji než kdekoliv jinde, mohlo tam vzniknout tornádo, jinak u nás jev zcela nevídaný. Alespoň v tomto rozsahu. 

A co s tím vzkazem ? 

No, mám ten kraj rád - nejen pro jeho polohu a podnebí, ale i pro jeho historii. Ta tam na nás dýchne všude. Tam jsou naše počátky, počátky Velké Moravy, jež potom dala základ kultury a civilizace i českým knížatům. To Čechy od Moravy, a ne obráceně, odvozují svou historii, kulturu, křesťanství a tradice. 

Právě tam si na tu historii můžete všude sáhnout. Dýchá ze vzduchu. 

Když se tak zamyslíte nad tím zdevastovaným pásem nejúrodnější země u nás, pásem symbolizujícím naši nejstarší historii - nenapadne vás, že to může být i vzkaz ? 

Odněkud shůry : Podívejte se, TOHLE jsou vaše kořeny. Někdo na ně útočí. A nemusí to být jen (přírodní) tornádo. 

A jestli se nebudete umět bránit, dopadnete TAKHLE  : 

 

Křičel jsem na děti, ať si lehnou. A celý dům šel k zemi - Novinky.cz

Odhodilo nás to z průjezdu do pokoje. Jsme žebráci, říkají v Lužicích - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

 

Prostě, DEJTE MI VĚDĚT  !! 

_____________________

_____________________

 

 Zaspali : 

 

Lovec bouřek: O tornádu jsme věděli předem, podmínky pro vznik byly ideální - Novinky.cz

 

 

________________________

________________________

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-25 20:06
Proč až v sobotu k situaci na jihu Moravy se Milouš vyjádří,
lidi se diví.
Důvod prostý.
Až po slivovici vystřízliví.
J.K.

Prezident se v sobotu v mimořádném projevu vyjádří k situaci na jihu Moravy – Forum24
________________

forum24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-25 20:08
Už aj Bureš ukázal tam svoju ríť,
takto moj Agroferd vo svereněckom fondě něsmě nikdy byť :

Obrazem: Babiš zavítal do vesnice zdevastované tornádem - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
_________________

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-25 22:14
Napříště bude třeba mimořádné události oznamovat aspoň s dvoudenním předstihem, aby president stačil vystřízlivět a promluvit k nim včas...

Perune, a svatý Petře, je vám to jasný ?!!!

Tak se podle toho zařiďte !!
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-26 07:43
Babiš za hrdinu... ???

Pokud se podíváte sem :

seznamzpravy.cz/.../...

tak snadno zjistíte, jak defektní je nemalá část lidí a také kolik jich je ještě ochotno vidět v Burešovi hrdinu jenom proto, že si jel sednout mezi trosky a tam se nechat vyfotit.

Mimochodem, mnohé komentáře výmluvně svědčí o inteligenci a rozhledu jeho voličů, kteří se ptají, proč tam nejsou ti rejpalové - Fiala, Bartoš, Pekarová a další.

Dotyčným asi uchází - aniž bych se chtěl opozičních politiků jakkoliv zastávat, konečně, volit nehodlám ani jednoho z nich - že Bureš je premiérem ve funkci, který to má přímo ve své pracovní náplni - a hlavně : Který také má mnoho prostředků, mnoho státních prostředků, jež ostatní nemají, aby skutečně pomohl.

Vždyť má organizovat stát a jeho pomoc - a věřme, že to nebude zase takový chaos a zmatek jako s Covidem. To ostatně brzy uvidíme.

Ti všichni ostatní mohou maximálně podržet postižené slovně, anebo navrhovat vládě, co má dělat - zatímco vláda dělat může a má.

Jediný konkrétní návrh z celé diskuse se mi líbil, a označil bych ho za velmi věcný : Ať vláda zakáže vývoz dřeva a nechá z něj nadělat řezivo, třeba státní zakázkou, jež by pak za dotované ceny, nebo zadarmo, prostě rozdávala těm, co přišli o střechu nebo o dům.

Ano, to je konkrétní pomoc, je v pravomoci vlády, bezesporu by problém do značné míry řešila - a ani Fiala, ani Bartoš nebo Pekarová nemohou o ničem takovém rozhodnout.

Právě podle rychlosti, efektivity a konkrétnosti pomoci poznáte, jak je tahle vláda schopná.

Přijet na místo a podívat se na zničené vesnice dokáže každá vláda, je to její samozřejmá povinnost.

Efektivně a rychle pomoci a vědět, jak nejlépe a čím - to už je měřítko, podle kterého můžete vládu hodnotit.
Ne opozici. Ta organizovat dohromady - vyjma svých soukromých fondů - nic nemůže. Jen navrhovat.
A nechat se zvolit, pokud by ta pomoc zase byla tak katastrofální jako při Covidu.
Hloupost lidí z těch komentářů a zejména pak jejich naivní představy, včetně obdivu k někomu, kdo už tisíckrát naprosto selhal, je zarážející a ti lidé by se měli nechat vyšetřit.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-26 07:46
Na fasádě kříž :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-26 15:15
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-26 15:44
Jízlivé komentáře z Polska...

Že nám to patří, že jsme křivý a proradný národ...

Bohužel, lidé ze zničených obcí na jižní Moravě nemají s Jourovou nic společného. Přesto právě jí mohou za tyto komentáře poděkovat...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-06-26 16:46
Výsledky zahraniční politiky soudruga agenta TS StB Bureše :

novinky.cz/.../...

Portál wp = Wirtualna Polska je ve skutečnosti německý, otevřeně vystupující proti vládě Sjednocené pravice. Negativní vyjádření o Češích však bylo lze potkat i na webech a sítích používaných konzervativně smýšlejícími polskými občany, a postaralo se o to krok za krokem dlouhodobé vystupování Jourové ve věci polské reformě justice spojené s eliminací reliktů komunistické PLR a jejích přímých generačních nástupců justice. To se dá - a poměrně dost přesně - zejména svou povýšeneckou arogancí vůči polským nejvyšším představitelům - přirovnat vystupování Brežněva a jeho kamarily. Turów byl jen masivním přilitím benzínu do už tak díky Jourové zapáleného ohně. O producírování Jourové v Polsku totiž česká média celou dobu mlčí, kdo z českých občanů nesleduje polská media nebo přinejmenším nepobývá déle v Polsku, se o vystupování Jourové nedozví. Pochopitelně, že poštvávat Poláky proti Čechům a Čechy proti Polákům je odvěký cíl komunistických tajných služeb i jejich dnešním pohrobkům. Především dnes rozbít Visegrád 4 a paralyzovat spolupráci v rámci Trojmoří, jaká je solí v očích neo-imperiální politice Ruska a stejně tak jeho quasi-spojence Německa, v němž značného vlivu nabyly figury z pozadí bývalých členů Stasi. Merkelová (podezřelá jako TS Stasi "Erika") totiž Polsko s jeho politikou dekomunizace své země vadí daleko více než rostoucí agresivní akty Putina.

Freeeurope

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.