Stříž obětí pravicového populismu

a šéfem proti své vůli... ???

 

Nerad bych, aby tento článek vyzněl tak, že se zastávám Igora Stříže při jeho nástupu do funkce nejvyššího státního zástupce, že do ní snad patří,  či že se zastávám lidí jemu podobných, jichž je justice plna, ale právě proto, že jich plna je, musím se ho aspoň částečně zastat - a kampaň, která je proti němu vedena, označit za laciný pravicový populismus, o to hloupější, oč pokrytečtější. 

S nominací Igora Stříže na funkci NSZ se alespoň naplno vyjevily hned dvě skutečnosti : 

a) že Stříž je typickým představitelem své doby a svého resortu v jeho současné podobě a byl jím samozřejmě i v době, kdy v čele NSZ stál Pavel Zeman - ergo, že se vlastně nic nemění, navzdory tomu, že vůči Pavlu Zemanovi kupodivu opozice nic nenamítala, asi čistě jen z demografických důvodů, protože se narodil natolik pozdě, že kariéru za komančů prostě nemohl stihnout - ač za podobu NSZ, a tedy i za Igora Stříže, nesl plných 10 let plnou odpovědnost

b) co za hlupáky byli a jsou všichni, kteří chtěli demonstrovat, či demonstrovali proti odvolání NSZ Pavla Zemana, milionový spolek pak především - a za koho tedy vlastně demonstrovali a koho vydávali za "odborníka" a "představitele nezávislé justice", jestliže teď mohou - a naplno - konečně vidět, jaký je skutečný stav státního zastupitelství, toho nejvyššího pak obzvláště

Igoru Střížovi dokonce věřím i to, že nejvyšším státním zástupcem nechtěl být a o tuto funkci nijak nestál - protože z jeho pohledu se mění akorát to, že za bordel, který osobně dobře zná, nyní ponese plnou a veřejnou odpovědnost, zatímco předtím dělal de facto totéž, akorát že nebyl vidět a nikdo po něm nic nechtěl, ani ho z ničeho neobviňoval. 

Výkřiky údajných pravicových stran, ODS a TOP 09 pak obzvláště, o tom, že je pro ně Stříž nepřijatelný a že ho po volbách vymění - nelze označit za nic jiného než za laciný, ba stupidní populismus - když jim doteď vůbec nevadil stav státního zastupitelství jako celku, kde jsou takových Střížů stovky, za což mimochodem obě dvě tyto strany nesou přímou politickou odpovědnost, protože ODS řídila justici řadu let - a ani se nepokusila s tím cokoliv udělat - a TOP 09 se sice na něco takového sama nevzmohla, ale zato ji dneska spoluvede Jiří Pospíšil, který - právě ještě v barvách ODS - justici osobně "spravoval" a řídil. 

Takže, chce-li být pan Stanjura, který proti Střížovi křičí asi nejhlasitěji, k sobě i k voličům upřímný a poctivý, tak především - vypoví koaliční smlouvu s TOP 09, se zdůvodněním, že stranu spoluvede Jiří Pospíšil, jenž za tento stav osobně odpovídá, a to i za Igora Stříže a současně se omluví všem pravicovým voličům, kteří od ODS naivně a bláhově očekávali pravicové reformy, mimo jiné v justici obzvláště. 

Konečně, byla to přece sama ODS, kdo přímo na místo ministryně spravedlnosti poslal Danielu Kovářovou, jež - mimochodem - měla zhruba stejný profesní životopis jako Stříž, s tím rozdílem, že do KSČ vstoupila kvůli řeckému bohovi, jenž už v KSČ byl. 

Z pohledu občanů nutno zdůraznit, že Igor Stříž je jen na povrch nenadále vyhřeznutou skutečnou tváří současné "demokratické a nezávislé" justice - a jestliže nikdo neprotestoval řadu let proti ní, údajně pravicové strany pak nejméně - pak nechť mlčí i nyní. A jasně si uvědomí, že s Igorem Střížem justice ani nestojí, ani nepadá - a hlavně - sama se nijak nemění. 

Tedy, bez zásadních strukturálních změn je úplně jedno, kdo tomuto chlívu šéfuje, a je-li to Igor Stříž, pak jenom tím lépe - alespoň to všichni budou mít denně na očích. A je to k veřejnosti poctivější, než aby tam stál nastrčený nemohoucí panák, s čistou minulostí jenom proto, že se narodil příliš pozdě, jakým bezesporu byl a je Pavel Zeman, a ten jen navenek neutralizoval vcelku odporný dojem ze zapáchajícího odpadu, jenž justice v současnosti představuje a poutal náctileté hlupáčky, kteří pak jdou demonstrovat proti jeho odvolání, ač včera bylo pozdě. 

A pokud jde o Igora Stříže : To, že za komančů posílal před soud odpírače vojny, bych mu ani tak nezazlíval. Má pravdu, že byla taková doba, zákony to tak vyžadovaly, kdyby to nedělal on, dělal by to stoprocentně někdo jiný, ostatně, Igor Stříž nebyl jistě sám, kdo se na tom podílel - stejně jako dnešní bezpráví není dílem jen jediné osoby. 

Ostatně, není se ani moc co zastávat tehdejších odpíračů, protože ti to zdůvodňovali tak, že odmítají vzít zbraň do ruky, což je holý nesmysl. Člověk se má umět bránit a má k tomu využít všechny prostředky, stejně jako žádné zvíře nezabijete bez toho, že byste museli překonat jeho odpor. Kdo ten odpor nemá nebo nevede, není v pořádku a není normální. 

Něco jiného je, že odpírali službu v armádě komunistického režimu. To ale nahlas neříkali, pokud vím, protože to by nedostali dva roky za odepření vojny, ale deset let za vlastizradu a rozvracení republiky. 

 Závěrem : Igor Stříž není problém.

Jestliže není problémem současná justice, její stav, její výkonnost, její personální obsazení - a o tom pan Stanjura kupodivu nic neříká - pak Igor Stříž osobně rozhodně ne. I když na místo nejvyššího státního zástupce nepatří ani omylem. 

Asi stejně, jako postkomunistická justice nepatří k vyspělé demokracii...

To přesto - zdá se - málokomu vadí, údajně pravicovým stranám pak nejméně.  

___________________

___________________

 

 O komunistech věděl málo, vysvětlil Stříž nástup k prokuratuře před Listopadem. Odpovědnost však přijímá — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 KOMENTÁŘ: Stříž je symbolem komunistického bezpráví. Vláda tak plivla do tváře všem obětem totalitního režimu (msn.com)

 

 Další do party aneb Co je problematického na novém nejvyšším státním zástupci Střížovi

___________________________

___________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 09:08
Prošel všemi "náročnými prověrkami", aby mohl dělat u "nejlepší firmy v republice" - a tohle je výsledek :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 09:14
‚Vedl jsem jen blbé kecy,‘ říká o odposleších, které jej dostaly za mříže

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 09:15
Soudní evropský dvůr nepovažuje disciplinární režim polských soudců za nezávislý a nestranný

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 09:16
V Lucemburku a Varšavě má pokračovat právní bitva o polskou soudní reformu

www.ceskenoviny.cz/.../2064082

Polsko odmítá předběžná opatření soudu EU jako protiústavní

novinky.cz/.../...

Soudní dvůr EU požaduje ukončení sporné právní praxe. Polsko je proti

idnes.cz/.../...

Loutkový "ústavní soud" v Polsku označil rozhodnutí Evropského soudního dvora za "neústavní"

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 12:51
K rozhodnutí Soudního dvora EU v Lucemburku: Ten tvrdí, že projednávaný systém disciplinární odpovědnosti připouští kvalifikování obsahu soudních rozhodnutí vydávaných soudci obecných soudů jako disciplinární provinění. Takový systém by pak mohl být využíván k politické kontrole soudních rozhodnutí nebo k nátlaku na soudce s cílem působit vlivem na jejich rozhodnutí a ohrožuje nezávislost soudů. V rozsudku šokuje povrchnost a absence konkrétních fakty doložených obvinění vůči systému, který v Polsku působí.

Náměstek ministra spravedlnosti Polska Marcin Romanowski k rozsudku říká v rozhovoru internetovému portálu wpolityce.pl: "Soudní dvůr EU je motivován ideologicko-politickým amokem, Vše jde o zbavení členských států kompetence. Vize 27 netransparentně vybraných osob má rozhodovat o osudech společnosti a členských zemí. To je absolutně nepřípustné. Máme co do činění se zvláštním neokolonialismem: Polsko má akceptovat aktivity, které neakceptují Francie, Španělsko či Německo. S tím nesouhlasíme. Polsko je stejně tak rovnoprávným členem EU tak jak státy "staré" Unie a nedovolíme, aby s námi jednali jako se zeměmi druhé kategorie" .

Soudní dvůr EU nastoupil kurs kolizní se zásadou zákonnosti, která je psána ve smlouvách. Nastoupil kolizní kurs s polským státem tím,že polská Ústavní soud, jenž je orgánem rozhodujícím o tom, jaké právo je na území Polska závazné, postavil v oblasti disciplinárního soudnictví hráz. Soudní dvůr v Lucemburku jinak vydává protiprávní rozhodnutí. Doufám, že tak jak dříve Němci, Rumuni nebo Španělé, i také my postavíme takové činnosti Soudního dvora hráz, samozřejmě společně.

Česká media (i rádoby pravicová, zvláště "pražskokavárenská") v referování o Polsku přejímají zcela nekriticky a výlučně medií propagandu polské (postkomunistické) opozice, tj. novin Gazeta Wyborcza nebo televizi TVN, tvrdící i v Polsku i do světa, že vláda PiS chce vyvést Polsko z EU. To je lež. Polská vláda (a i veřejnost) jsou rozhodnými přívrženci setrvání Polska v EU, avšak současně za reformu EU, spočívající v zachování Unie jako rovnoprávných suverénních států, na bázi subsidiarity, je zásadním odpůrcem kursu k socialistickému superstrátu. V tomto směru se rozšiřuje pozvolna spolupráce konzervativních stran dalších států, krom Poláků, Maďarů, Slovinců, Chorvatů je to dnes španělská Vox, italské Lega, Avanti Italia, Fratelli d´Italia, a přidávají se další. Polsko samozřejmě se stává pomalu příkladem, který je solí v oku veškeré levici...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 09:28
"Co má komunistický režim za sebou, jsem znal z vyprávění svých chytřejších spolužáků... "

www.forum24.cz/.../

Není nad upřímnost...

Prozrazující, že na práva chodili tehdy - a patrně i dnes - převážně ti hloupější - a dále, že Stříž sloužil režimu, ve kterém 23 let žil, a přesto o něm nic nevěděl...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 10:13
Stříž chce vědět, dokdy žalobce rozhodne o Čapím hnízdě :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 15:15
Stříž jako důkaz, že jsme se nevyrovnali....
Jo, to vidíme taky.

nazory.aktualne.cz/.../...

__________

A kdy odvoláte ty ostatní ?? Vždyť jich tam jsou plný baráky !!!
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 16:27
www.forum24.cz/.../
Byly i takové rodiny, v nichž byli rodiče zfanatizováni, věřili jen tomu, co bylo řečeno v mediích - především před r. 1968. Jenže fanatismus lety vyprchal a zůstal snad jen u primitivů. Pak byly i takové rodiny, kdy rodiče dokonce i věděli, že je komunismus přinejmenším nesmysl či utopie, když ne nic horšího, a dokonce kde věděli o jeho zločinnosti - v podobě drastických trestů komunistické justice rodinám příbuzných nebo známých, avšak báli hovořit před dětmi pravdu, aby neměli potíže oni ani děti, tak jim vnucovali lísat se režimu. Tak režim mj. rozděloval rodiny (jenže to byla i věc charakteru a inteligence). Pokud ne příbuzní, kteří zažili komunistické zločiny na vlastní kůži, tak i děti zfanatizovaných nebo chorobně bázlivých rodičů se dověděli pravdu... Stejně tak chytřejší spolužáci hovořili mezi sebou - i třeba o poslechu zahraničních rozhlasů. A museli mít štěstí, aby zrovna nebyl mezi nimi donašeč. Pokud Stříž se dověděl tedy něco od chytřejších spolužáků, pak se nabízí otázka: Když to věděl, proč režimu sloužil?
Druhou stránkou mince je fakt, že (i bez rozdílu politického režimu) jsou vědy, založené na matematice,fyzice nebo exaktních faktech, strašákem všech uchazečů o vysokoškolské studium na celém světě. Takže - za komunismu vůbec - bylo snadnější studovat něco, co šlo prostě - okecat.
Zcela k smíchu je Střížova věta "Hlas Ameriky jsem poslouchal zcela výjimečně, pokud se mi ho povedlo naladit.“
Naladit Hlas Ameriky bylo totiž minimálně stejně snadné jak naladit místní československé vysílače, ne-li snadnější. Tehdy se vysílalo hlavně na středních vlnách, a Hlas Ameriky z antén v Severní Karolíně (ještě v době, než byly na světě telekomunikační satelity) byl zachytáván retranslační stanicí v Mnichově-Ismanningu, a vysílán s obrovským výkonem do Československa, Polska, Maďarska a Jugoslávie. Díky tomuto výkonnému středovlnnému vysílači téměř všechno československé obyvatelstvo si ve 21.00 tehdy nastavilo rádio (i nejmenší nejprimitivnější transistorové, s jediným rozsahem - středními vlnami) na vlnu 1196 kHz = 251m..."You are listening the Voice of America from Munich....This is the Voice of America, broadcasting to Czechoslovakia...vzápětí melodie Columbia the Gem of the Ocean, v pozdějších letech pak Yankee Doodle..."Amerika volá Československo"...."Zde Washington, posloucháte vysílání Hlasu Ameriky...ve Washingtonu jsou 3 hodiny odpoledne..." Kdo se nevyznal v příjmu krátkých vln či byl úplným laikem, pokud se týká rádia, tak Hlas Ameriky byl nejsnadněji neladitelným zahraničním vysílačem vůbec. Především (středovlnný) Hlas Ameriky nebyl rušen jako Svobodná Evropa. Takovou retranslaci jako Hlas Ameriky nemělo BBC, a i české a slovenské vysílání tehdy západoněmeckého Deutschlandfunku, vedené rovněž na středních vlnách z vysílače v severním Bavorsku, nemělo takový dosah jako Hlas...
Freeeurope
____________
Ano, Hlas Ameriky nikdo nerušil, stačilo ho naladit...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 16:32
Nic ta chátra nevydrží...

seznamzpravy.cz/.../...

... když má projít jen vzdáleně něčím podobným, čím jsme museli projít my...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 17:35
Benešová podala na Zemana kárnou žalobu :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 19:12
Soudce Sovák :

Bude zajisté příjemným oživením trpících v Novém Sedle. Patrně se stane advokátem spolutrpících? Ale pro takové kapacity existuje Oráčov, kde trpěl i cyklista Šimůnek za zabití lidí při autonehodě. Byl jsem tam pracovně, je to uzavřené odloučené pracoviště nedaleko Krušovic. O.
___________

Toho do Sedla nedaj, blázníš ? To je pro Cikány a pro mě. A ne pro prominenty. Ale Oráčov taky nic moc. Já bych to viděl na Ruzyň s pravidelnými vycházkami a opuštěním posádky. Taková - lepší dovolená.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 19:13
Čestní lidé se nehroutí. Hroutí se křiváci, nenažraní státem placení drazí za nakopnutí do říti podvodníci.
Ten psychiatr byl zřejmě jako MUDr. Vladimír Zdražil či MUDr. Helena Novotná,
za prachy sloužit policejně justiční mafii ochotná.
A kdo Sováka zastupuje?
Advokát, jeho syn.
Něco tu hnije.
Vládnou tu rodinné klany policejně justiční mafie,
klasika, Česká komedie.
J.K.

Soudce Sovák skončil na psychiatrii, nedorazil k policejnímu výslechu - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-15 21:20
Tady se mi líbí záběr na ten starý most, jak drží - povodeň nepovodeň. Utržený hausbót to tam sešrotovalo pod mostní oblouk - a ani se nehnul... Jo, dříve se umělo stavět... Který dnešní most by to vydržel...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-16 08:35
Argumenty Polska proti obviněním ze strany Evropské komise a Sudního dvora EU :

Co na to Soudní dvůr EU? Důležitý argument polského ministerstva spravedlnosti: Polský model povolávání soudců je podle vzoru španělského zákonodárství
(a dodejme: Co nám česká media až snad na nejčestnější výjimky zatím tají):

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro spolu s náměstkem ministra Sebastianem Kaletou na čtvrteční konferenci posoudili rozhodnutí Soudního dvora EU jako „politický rozsudek vydaný na politickou zakázku Evropské komise.“ (víceméně na základě iniciativy i Jourové – pozn.). Podle Ziobra hlavním obviněním, na němž spočívá základ rozsudku Soudního dvora EU, vede k potvrzení, že polský systém jmenování soudců je příliš zpolitizován.
Problém tkví v tom, že polský systém je téměř dokonalou kopií systému jmenování soudců ve Španělsku, a ten španělský systém žádnou hrozbu nezakládá. Španělský systém výběru soudců Justiční radou je analogický polskému. Kromě předsedy Nejvyššího soudu jsou ostatní členové voleni parlamentem. Ve Španělsku se Generální rada justice skládá z 21 osob – tj, předsedy Nejvyššího soudu a 20 členů povolaných parlamentem, z čehož 12 ze soudců všech kategorií a 8 z řad advokátů a dalších právníků.V Polsku místo toho ve složení Zemské justiční rady vchází 25 členů. Prvním je předseda Nejvyššího soudu, dále ministr spravedlnosti, předseda Vrchního administrativního soudu, pak osoba jmenovaná polským prezidentem, 15 členů zvolených z řad soudců Nejvyššího soudu, obecných soudů, administrativních soudů a vojenských soudů, 4 členové jsou voleni Sejmem (parlamentem) z řad poslanců a 2 členové sou volení Senátem z řad senátorů.
Počet členů, volených parlamentem v případě španělské Generální justiční rady činí 21, v polské Zemské justiční radě 21. Na podobné úrovni má místo rovněž počet členů-soudců, povolávaných parlamentem: Ve Španělsku 12, v Polsku pak 15.
Podobný je rovněž i systém přihlašování kandidátů na členy Justiční rady (v Polsku i ve Španělsku podpora 25 soudců), přičemž polská regulace (dle polské ministra a jeho náměstka) předpokládá řešení demokratičtější“.
Ve Španělsku může soudce, u něhož nejsou okolnosti neumožňující vykonávat funkci v Justiční radě, může svou kandidaturu nahlásit i samostatně. Povinen je legitimovat se podporou 25 soudců ve stavu činnosti anebo také právně uznávané soudcovské sdružení. V Polsku je subjektem oprávněným nahlásit kandidáta na členství v Justiční radě skupina nejméně 2 tisíc občanů anebo skupina nejméně 25 soudců, s vyloučením soudců na odpočinku (pensionovaných).
Ve Španělsku stejně jako v Polsku je pro zvolení člena Justiční rady parlamentem nutná většina 3/5 hlasů. Funkčí období soudce je ve Španělsku 5 let, v Polsku 4 roky (a dodejme, že v CR je soudce jmenován doživotně, výsledkem historického veta Václava Havla…pozn.).
Formální verifikace kandidátů na členy Justiční i ve Španělsku i v Polsku probíhá na podobných prin-cipech. Ve Španělsku hodnocení provádí Volební komise (ta se skládá z předsedy Komory nejvyššího soudu, nejstaršího a nejmladšího soudce Nejvyššího soudu a tajemníka Nejvyššího soudu), která následně publikuje seznam osob, splňujících požadavky a také proklamuje kandidáty parlamentu. V Polsku místo toho přihlášené kandidáty odpovídající formálním požadavkům předává maršálek Sejmu (předseda parlamentu) bezodkladně poslancům a také je veřejně oznamuje. Poslanecký klub určí ne více než 9 kandidátů na člena Justiční rady z řad soudců, jejichž kandidatura byla ohlášena. Příslušná sejmová (parlamentní) komise pak sestaví seznam kandidátů, a volí z kandidátů na členství v Justiční radě 15.

Zdroj: wpolityce.pl/.../...)

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-16 08:55
Selhal Havlíček... (Kdyby neselhal, tak už by ve vládě nebyl).

Systém zamezení Babišovu střetu zájmů nefunguje, konstatuje Evropská komise. Selhal především Havlíček

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-16 08:56
Andrej Babiš ml. se brání nařčení novinářů, že se vyhýbá policii. Je to naopak, píše

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-16 21:02
Klon věcí veřejných a ANO :

www.forum24.cz/.../

PolicAJti nemají v politice co dělat.

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-17 15:00
Justice ke Střížovi :

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-17 18:58
Stříž obětí :

Nějakou časovou smyčkou jsme se dostali znovu do roku 1989. O.
___________
No, bylo by načase. To dává jistou naději. J.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-07-19 13:32
Stříž: Vyhrožovat mi odvoláním hned po nástupu nepůsobí dobře


novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.