Česká justice (prý) zrychluje... Máme se radovat ??

Justice usoudila, že její PR je případem Roberta Tempela silně pošramoceno. A dále usoudila, že nejlepší obranou - je útok.

Hlavní mainstream - ČT - tedy dostal jasné zadání : Zlepšit pošramocenou vizáž českých soudců...

 

 A tak se dozvídáme, že prý údajně justice "zrychlila" a že na soudech leží nejméně nevyřízených případů za posledních 25 let, že i trestních kauz ubylo, přičemž Igor Stříž za státní zástupce slibuje jasné případy řešit už na SZ, aby se před soud vůbec nedostaly - dohoda je ten nejskloňovanější výraz... 

Je to tak dobře ? Máme se z čeho radovat ? 

Vezměme to jinak : Nevím, kdo přišel na to, že nejlepším měřítkem efektivity jakéhokoliv odvětví je - rychlost. Věřil bych tomu ještě u taxíků, ale rychlost služby vždy může být jen jedním z několika dalších kritérií, které rozhodnou o dobré či špatné kvalitě služby nebo celého resortu. 

Vezměme si příklady odjinud : Jak by vám třeba znělo : Zedníci staví domy s nejvyšší rychlostí... (půlka z nich spadne, ale tím už se chlubit nebudeme, že !!)

Nebo : Lékaři začali léčit v rekordně krátkých lhůtách... (půlka pacientů sice zemře, druhá půlka má celoživotní následky - ale "léčíme v krátkých lhůtách...")

Účetní zrychlili svou činnost na dvojnásobek... (půlka účtů sice zůstane nesečtených, druhá půlka je blbě - ale : Máme to v rekordních lhůtách !!)

Slyšel někdy někdo přísloví - staré, české, a přesné : Práce kvapná - málo platná ?? 

Pokud jde o justici, už před 20-ti lety jsem říkal, že na spravedlivý rozsudek bych si i rád počkal - a na ty křivé je vždycky času dost... 

U soudů to ale nebude zdaleka jen "prací kvapnou", ta se totiž, co do rychlosti, nijak nezměnila - ale důvody "zrychlení" a úpadku "nápadu" (viz justiční newspeak) jsou někde jinde. 

Především, občané, co prošli civilním sporem, brzy pochopili, že spravedlnosti se obvykle nedočkají a že souzení dnešních soudů není nic jiného než hra o čas, tedy až se strany pokud možno unaví, vycukají, vyprázdní měšce advokátům - a pak stejně zjistí, že jsou na tom jako před žalobou, nebo ještě hůř, pochopitelně s tím rozdílem, že teď už nemají (většinou) peníze na další spory. 

Pokud se tohle povědomí rozšíří, spolu s mnohoznačným ujišťováním představitelů MSp, že "normální je se nesoudit", pak se není co divit, že sporů ubylo. Alespoň těch civilních. Prostě - nikam nevedou a k ničemu to není. Jen k finančnímu zruinování stran. To je obvykle ten nejčastější výsledek. 

Pokud jde o spory opatrovnické, tak tam to justice - naprosto otevřeně - zcela zabalila už asi před 10-ti lety, pravděpodobně jako výsledek našich úspěšných žalob na stát ve Štrasburku. Od té doby totiž veškeré soudcování v naprosté většině případů spočívá v nekvalifikované, naivní a naprosto neprofesionální výzvě "Tak se přece dohodněte, je to v zájmu Vašeho dítěte..." 

Potíž je v tom, že obvykle strany chodí k soudu proto, že se dohodnout nemohly už předtím, případně se ani dohodnout nechtějí, nebo alespoň jedna z nich - obvykle, samozřejmě, ta, která drží v ruce trumfy, v tomto případě je to dítě. 

Přesto, "kvalifikace" soudců, v naprosté většině, spočívá v této stupidní, neadresné výzvě ("Tak se přece dohodněte") a pokud se rodiče dohodnout nechtějí, tak jsou "problémoví" a případ je najednou "příliš složitý" - no, na absolutního nevzdělance či ignoranta pochopitelně, ale to byl již od začátku. 

V poslední době sleduji zejména dva "nové trendy", pokud jde o opatrovnictví - a naschvály rodičů :  Trend číslo jedna : Absolutně se přestaly nařizovat výkony rozhodnutí. A to zejména pokud jde o styk druhého rodiče. Úžasná kvalifikace, že ?? 

Těžko se mi odpovídá na vyděšené dotazy naivních rodičů, kteří jsou u soudu třeba poprvé : Ale vždyť tady (v rozsudku) je jasně napsáno, že nebude-li strana plnit rozsudek dobrovolně, můžeme navrhnout výkony rozhodnutí, a to až pod pokutou 50 tisíc... 

Mimochodem, pokutu 50 tisíc za nepředání dítěte jsem nikdy neviděl, natož aby ji někdo zaplatil. 

Zato jsem ji viděl - velice snadno a rychle - když jsem soudci napsal, že je neskutečné hovado. Což taky byl. 

Tak to najednou všechno šlo jako na drátku... 

Pokuta 50 tisíc navíc není jedinou možností, kterou může soud při nerespektování rozsudku využít... Další, čistě teoretickou, možností, je, pochopitelně, po třetí udělené pokutě podat na dotyčného (častěji dotyčnou) trestní oznámení pro maření úředního rozhodnutí... 

Opět, teorie jasná - v praxi jsem ji nikdy neviděl. 

Rozsudek za maření úředního rozhodnutí ovšem ano. Opět - nejlepší příklad je vlastní : Když jsem soudu v Kladně, a potom v Nymburce, vrátil výzvy k nástupu trestu jako neplatné, když je nevystavil soudce, jak mu trestní řád ukládá. 

To opět šlo všechno jako na drátkách. Odsoudit ovšem rozsudek mařícího rodiče, natož maminku - to nikdy. 

Má sebemenší smysl chodit k soudům, když předem víte, že jednak nemají pro věc - a zvláště opatrovnickou - žádnou kvalifikaci, jednak jediné, čeho se dočkáte, budou prázdné apely na vaši vzájemnou dohodu a i kdyby nakonec nakrásně vydali rozsudek, třeba o úpravě styku, tak ho nikdo - a nejmíň soud - nebude respektovat, dodržovat a vymáhat ?

A trend číslo dvě : Když dlouho jedna ze stran - řekněme rovnou, "strana protivná", tedy ta, která je soudu protivná, protože trvá na svých právech, i když je druhá strana nechce respektovat - tedy když tato strana ani po několika letech "neodpadne" (na což soud nepokrytě čeká a dává to ostentativně najevo), pak tu máme jeden všemocný "balzám" - nařídí se "rodinná terapie". Tedy - terapie rodiny, která už neexistuje - a o kterou (tu terapii) obvykle ani jedna ze stran nestojí. 

No, a tím se zabijí hned dvě mouchy najednou : Strana protivná konečně pochopí, že ani po letech se ničeho nedomůže, protože terapie obvykle znamená jezdit často i stovky kilometrů na krajně protivná a konfliktní setkání, jejichž jediným smyslem je napsat závěrečnou "odbornou" tečku za případem, s tím, že se "styk navázat nepodařilo" a rodiče se přesto nedomluvili" - takže za to může - pochopitelně ne ten, kdo styku brání, ale ten, kdo se ho stále domáhá - protože prostě "nemá rozum" a nepochopil, co je pro dítě to jediné správné - totiž péče jen jednoho z rodičů, obvykle matky + jejích, často naprosto závadových, druhů, obvykle každý týden jiného. 

A druhá moucha, ranou totálně ubitá : Totiž že se zaměstnají desítky "odborných pracovišť" a " odborných pracovnic" na nich, jejichž odbornost často nespočívá ani ve zvládnutí základní rodičovské logiky a rodičovských schopností - což ostatně platí i pro soud sám. Tedy, opět - pro většinu z nich, přičemž světlé, velmi nepočetné výjimky jen potvrzují děsivé pravidlo. 

TAK - a teď, když tohle všechno víte - půjdete se soudit ? 

Aby toho nebylo málo, pokud jde o spory proti státu - tak to je další, samostatná kapitola, která nenechává nikoho na pochybách, že prostě nemáte šanci a nejlépe uděláte, když to včas zabalíte, resp. to ani nebudete zkoušet. 

A proč ta možnost tady tedy vůbec je ? 

No, přeci proto, aby se ČR mohla honosit navenek, že existují i vnitrostátní prostředky nápravy - a tedy ti, co mermomocí tíhnou ke Štrasburku, jsou jen notoričtí kverulanti a nespokojenci, řečeno novým newspeakem "trouble-makeři" za všech okolností a každého režimu. Tak budou napříště i presentováni na všech mezinárodních fórech, kde by se - snad - odvážil někdo českou justici tepat. 

Teď má, pravda, jeden nepřehlédnutelný problém - a tím je Babiš.

Protože utajit a zamaskovat, že celá justice tu není dnes k ničemu jinému než k maskování trestné činnosti premiéra, což je dnes její hlavní náplní činnosti, to nelze ani nadoma, natož před evropskými poslanci, kteří konečně mohou naplno vidět, že u nás se soudí podle ksichtu, a ne podle důkazní situace - se kterou se ostatně většinou ani nikdo moc nenamáhá. 

A jestliže tedy trestné činnosti, i civilního "nápadu" údajně ubylo - a soudy nejsou přetíženy - což nebyly de facto nikdy, v Nymburce bylo dobře vidět, jak se kopou nudou do zadku už před deseti lety - tak co takhle přejít k druhé straně mince - totiž uvolňování přebytečných soudců... 

Jé, to by byl ale řev, co ?? 

Kde by se tak měli ? A kdo by je tak dobře živil ?? ... za nic !! 

Za aroganci a nadřazenost vůči ostatním, za mizivý kulturní i všeobecně historický přehled, za mizivé právní, natož lidsko-mravní povědomí, natož kvality v tomto směru... 

Že oni se chtějí držet v justici - jako hovno košile - to plně chápu - ale že bychom měli chtít i my, aby to tak nadále bylo - to si opravdu nemyslím. 

A Lindě Bartošové, která celou reportáž o justici, jako hlavní zprávu dne, uváděla, bych upřímně poradil, ať ze sebe příště nenechá dělat hlásnou troubu laciné justiční propagandy a nad věcí se pokusí zamyslet. Viděl jsem její diskusní pořady o kultuře, byly na úrovni, věřím, že kulturu zvládá podstatně lépe než justici, tak ať se drží té - a na to, aby ze sebe nechala dělat lacinou propagační cetku, řekl bych, má vždycky dost času... 

Asi jako občané na křivé a zlomyslné rozsudky přebytečných soudců... 

 

 

 

 

________________________

________________________

 

 

Události — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-01 19:54
Vzkazy politiků sportovcům ...

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-03 20:14
Benešová rozdává státní zakázky :

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-03 20:16
Tempel i po zrušení doživotí zůstává dál v cele

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-03 20:16
Schillerová "maká"...

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-03 20:18
Výrobní linka na zákony

dfens-cz.com/vyrobni-linka-na-zakony/
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 20:55
Pražský vrchní soud dostal spis Roberta Tempela, rozhodne o vazbě

idnes.cz/.../...

Pražský vrchní soud dostal spis Templa, který si odpykával doživotí. Rozhodne, zda ho pošle do vazby

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 20:56
natvrdlý novinář?

"Tempel je odsouzen za to, že přesně před 20 lety, v létě 2001, zastřelil a zakopal těla dvou mužů, se kterými dojednával koupi auta Audi."

idnes.cz/.../...
____________
Debilů jsou plné redakce...

Jak může být odsouzen, když je zrušený rozsudek?
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 21:26
Případ Roberta Tempela jako největší průšvih českých soudů

hlidacipes.org/.../

_____________

Špatně formulovaný nadpis. Správně má znít : Největší ZVEŘEJNĚNÝ a MEZINÁRODNĚ UZNANÝ průšvih českých soudů, kterých jsou ale u nás jinak plné věznice.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 21:56
Už se nějak dlouho nesrazily vlaky, že ??

novinky.cz/.../...
________________


Zdravím Vás pane Fiala!
Teď koukám na zprávy a na to, co se stalo dnes u Domažlic. Není tohle už dostatečný důvod, aby to hovado Havlíček rezignoval a vzal s sebou i Babiše???
S pozdravem
DB.
__________

Němci mluví o zastaralé, nefunkční a neudržované železnici.

To bude asi ta kantry fór fjúčr a výsledky estébákova působení v čele vlády...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 21:59
Tohle mě pobavilo...

novinky.cz/.../...

Postavte naivního trumberu mezi hordu grázlů, a je z něj rázem hrdina.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 22:02
Vlakové neštěstí: Viníkem jsou i politici, kvůli nimž je mezinárodní trať jednokolejka jako v roce 1861

reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-04 22:18
Tři mrtví při srážce vlaků u Domažlic. Zahynuli oba strojvedoucí a pasažérka - Novinky.cz
Fotky z místa tragédie. Srážku vlaků nepřežili strojvedoucí a jedna cestující - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
___________

seznamzpravy.cz/.../...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-05 16:21
Další pokus o rozklad státu. Mnozí poslanci žijí mimo realitu a nezajímají je obyčejní lidé


a2larm.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-05 16:37
Nedělají si z nás prdel? O nás vědí vše: kde jsme byli, kde jsme neměli roušku, ale černou skříňku ne a ne najít.
Neschoval jí některý z buzerantů do své říti?
Možná právě ona říť mu svítí.
Oba strojvedoucí zcela jistě brzdili, ale bohužel už jen očima. Na víc nebyl čas.
Jako na potvoru byl dvojministr Havlíček na ministerstvu průmyslu a obchodu.
Pro případ určení viny bych navrhoval zjistit, zda oba strojvedoucí měli na hubách roušky.
Pokud ano, nechal bych prošetřit, zda to nebylo příčinou nehody.
Tečka. J.K.

Hledá se černá skříňka z vlaku. Klíčová otázka zní: Brzdil strojvedoucí? - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-05 16:38
Miliarda denně za covidový chaos...

ÚČET ZA COVIDOVÝ CHAOS: MILIARDA DENNĚ

tydenikhrot.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-06 11:09
Masivní zneužívání policejní evidence. Samozřejmostí.
_____________

Dva zákazy působení ve sboru, podmínky a pokuty za masivní zneužití evidencí policie


zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-06 11:10
Skvěle nás ten estébák vede... Do pekel...
____________

Veřejný dluh stojí každého 300 korun měsíčně. Do tří let bude český deficit nejhlubší z EU

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-07 07:24
Typický příklad buranského zneuživání policie, navíc k tíži starých a nemocných. "Nedovolené podnikání" se řeší vazebně ? Úřední prkotina, která by ani trestným činem neměla být, spíše správním deliktem, pokud se ovšem vůbec prokáže ?
Je vidět, že stejně buransky postupují pořád dokola. Na to kupodivu mají lidi, mají prostředky, nic jim nechybí...
Jenom k řešení skutečné kriminality, a to především pracovníků justice, jim tradičně chybí úplně všechno. Především pak chuť konat spravedlnost.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-08-07 12:04
Česká mafiánská chobotnice v talárech. Českou justici ovládá 200 rodin a přátel:

cz24.news/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.