Bolestivé operace se pacient bojí, leč nevyhne.

Má-li přežít. 

 

I laik bez lékařského vzdělání ví, že vřed se musí vyoperovat. Obvykle, čím dříve, tím lépe a s menšími riziky - i bolestmi. Čím dále se operace oddaluje, tím se stává nebezpečnější : Vřed se zanítí, může prasknout,  může šířit do těla sněť nebo jiné životu nebezpečné infekce - a to, co se dalo vyříznout relativně rychle a snadno, bude teď už život ohrožující operací. 

Putin bezesporu vředem je, a to na těle západní civilizace, pokud se ovšem Rusko za civilizovaný stát dá považovat. 

Historie se opakuje znovu a znovu. Zatímco jsou masy utápěny a opíjeny dokumentárními pořady z 2. světové války, ukazujícími a dopodrobna analyzujícími tehdejší boje, i Hitlerův zázračný a raketový vzestup - i krutý pád, kdy s sebou vzal celé Německo - druhý takový Hitler zde potichu, a později už i nahlas vyrostl - a svět reagoval stejně naivně jako kdykoliv předtím. 

Přece se nebude vměšovat, přece se nebude angažovat. A to ani tehdy, kdy už nebylo žádných pochyb o tom, že Putin směřuje ne-li k ovládnutí světa, tedy zcela jistě k obnově sovětského impéria v jeho jaltských hranicích tak, jak je zformovala - a na dlouhou uznala - studená válka.

Ani tehdy, když Putin zlikvidoval nevybíravým způsobem opozici, klidně před zraky celé Evropy (viz otrava Navalnyj, otrávený ruskou tajnou službou,  léčený v Berlíně, následně vydaný do Ruska, kde ihned zatčen a odsouzen), ani tehdy, když zakázal Pámjať, čímž de facto vyhlásil obnovu stalinismu. Tedy návrat před rok 1953 (á propós, že si právě dnes připomínáme výročí úmrtí této kreatury a nejstrašnější zrůdy lidstva, ve srovnání se kterou byli starověcí tyranové jen neškodnými zlobílky a nevydařenými žáčky - poškoláčky). 

Můžeme se dnes ptát, zda by bylo lze Putina zastavit. 

Odpověď zní : Patrně ne, a i kdyby, objevil by se někdo jiný, stejný. Protože - a v tom má ruská propaganda, ač jinak prolhaná jak stará cikánka, pravdu - vyjadřuje a ztělesňuje touhy a přání velké většiny Rusů. 

Tedy - úplně stejně jako kdysi Hitler touhy a přání velké většiny Němců. Prostě jim mluvil z duše, proto ho vynesli na vrchol slávy, i státu. Kdyby ne on, byl by to někdo jiný, kdo by mluvil stejně nebo podobně. 

Zastavit Putina tedy nebylo lze - ale Západ se mohl rozhodně daleko lépe připravit. 

Namísto toho se utápěl v sebeuspokojení z údajně vyhrané studené války (nakolik ji vyhrál, vidí naplno až teď) a řešil - a zde mám na mysli především současnou EU - kraviny a voloviny  : Feminismus, kolik má kde být soudkyň a jestli jich náhodou někde není moc málo, ač všichni dobře ví, zač stojí ty stávající, i to, že jimi soudy jedině přetékají, kolik má kde být političek, ač denně na očích všichni mají, co vesměs dokázaly ty stávající ( obvykle jen hystericky vřeštět na sebe navzájem a vjíždět si do vlasů, popřípadě namísto výkonu mandátu  výhodně otěhotnět a z politiky si udělat rodinnou kasičku), anebo to, jestli pomazánkové máslo je dost máslo, anebo jenom pomazánka či zda tvarůžky jsou národním bohatstvím, nebo jen obchodní značkou. 

Putin se musel smát, až se za břicho popadal - vidouc takovéhoto protivníka. Každý by se smál. 

Úlohu užitečných idiotů vzorně a pečlivě plnili střídavě tu feministky, tu ekologové, tu ochránci zvířat, případně jiní pomatenci - a Putin se smál, a  zbrojil a zbrojil, likvidoval opozici, v době internetu dosáhnul toho, že v zemi byl možný jediný, a to oficiálně šířený názor na cokoliv. 

Dnes chce dobýt Ukrajinu, tamní vládu - a vlastně celý národ - nazývá "nacionalisty", předtím dokonce fašisty - on jediný má asi právo určovat, kdo fašistou je a kdo ne - a nacionalistou v jeho pojetí je zjevně každý, kdo má rád svou zem a nedomnívá se, že by v ní měli vládnout zrovna Rusové. 

Škoda, 3x škoda, že skončil - alespoň oficiálně - komunismus. Protože odvolat se na proletářský internacionalismus, a  případné ohrožení socialismu v dané zemi, bylo přece tak snadné - a tak hezky znějící. Na rozdíl od otevřeného přiznání - že je to jen ruský imperialismus, a nic víc, co touží po návratu a obnově moci. A to i tam, kde za cara nikdy žádný vliv neměl - jako bezesporu ve střední Evropě, a tedy také u nás. 

President Ukrajiny Zelenský volá po bezletové zóně nad svou zemí - přeloženo do srozumitelnějšího jazyka : Po ochraně leteckých sil NATO nad vzdušným prostorem Ukrajiny. Tedy něco jako že by si v podstatě zdarma a narychlo půjčil letecké síly NATO, které by ze vzduchu ochránily Ukrajinu a zlikvidovaly dosud totální ruskou leteckou převahu. 

Západ o tom nechce ani slyšet, správně tušíc, že by to znamenalo vtažení NATO do války s Ruskem. 

Do války se málokomu chce. A už vůbec ne bohatým a prosperujícím zemím, které na válce sotva mohou co vydělat, zato mnohé ztratit. 

A v tom právě tkví Putinova největší výhoda a největší trumf : On se války bát nemusí, konečně, už ji má. Otázkou jenom je, jak velkou a jak rozsáhlou. A s kým vším. 

A nemusí se ani bát výraznějších protestů obyvatelstva - to jde v převážně většině s ním. Stejně, jako šli Němci za Hitlerem, ač o tom po válce obvykle nechtěli slyšet. 

Války s bojí Západ, má co ztratit. Ochota tamního obyvatelstva k obětem není velká, zvláště pokud bezprostřední nebezpečí mnohým nehrozí, nebo si to aspoň myslí. Bohatým se válčit prostě nechce, válku rozpoutávají vždy chudí a nejchudší. 

A Putin vynáší právě tenhle trumf : Tak si pojďte, uvidíte, jak se válka rychle rozšíří a stane všeobecnou. My se jí nebojíme, naši bídu a zaostalost nám nikdo neukradne. A když - kéž by !! 

Historie nás učí jedinému : Ať se to bojíme přiznat, nebo ne - válce se stejně nevyhneme. 

Když nezastavíme Putina na Ukrajině, budeme ho za 5 let zastavovat u Brna. A to už mnohem hůř a s mnohem většími oběťmi. 

Vřed se musí vyříznout, má-li pacient přežít. V opačném případě - zhnisá, rozšíří otravu po celém těle, pak už ani operace - tedy obrana proti němu - nebude efektivně možná. Natož účinná. 

 

Západ promarnil už jednu velkou šanci : Včas se připravit. 

Neměl by promarnit  i tu druhou : Včas a rychle odpovědět. 

___________________________

___________________________

 

Ani ruská letadla nejsou nesestřelitelná. Své o tom věděli už mudžáhidové z afghánského hnutí odporu. 

 

https://www.5.ua/regiony/na-odeshchyni-zbyly-shche-dva-moskovytski-litaky-270287.html

 

____________________________

____________________________

 

 

 

_____________________________

_____________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________

_________________________

 

 

 

________________________

________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-03-06 18:40
Rusové nepočítali s takovým ztrátami, povolávají šrot.

cnn.iprima.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-03-06 18:41
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-03-07 12:57
Jen plní rozkazy :

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-03-07 12:58
Očkování má významnou roli při šíření covidu, uvádějí nové studie

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-03-07 12:58
I Když to nechcete, tak vám to stejně vnutíme :

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.