Fremrova justice - balvan na nohou celé společnosti

A také nereformovatelnou, za současných okolností. 

Skutečnosti, že Fremrova minulost s tendečními, prorežimními kauzami, nikomu v justici, ani advokacii nevadila, si začíná všímat širší veřejnost. 

Dokonce si část snad dělá naděje, že by to mohlo otevřít - po 35 letech - otázku dekomunizace justice. 

Mnozí se ptají - není na to pozdě ? Je to ještě aktuální ? 

K tomu je potřeba říci jedno : Dekomunizace nikdy nebude neaktuální a nikdy na ni nebude "příliš pozdě" - protože komunismus - to není nebo nebylo členství v KSČ, to je životní postoj a program. Takový, který říká : Moje kariéra je vše, všechno ostatní musí stranou. 

A ještě jedno říká : Právo je to, co je na papíře - ať jakkoliv špatné. O tom se vůbec neuvažuje. A kdo je takto vykonává, je á priori beztrestný, předem omluvený.  

Proti tomu stojí jiná koncepce - řekněme - práva přirozeného. Bez ohledu na psané zákony. 

Na ní je postaven celý systém anglosaského práva, vycházející z toho, že soudce je od toho, aby právo - a spravedlnost - při své práci hledal a nacházel, nikoliv jen aplikoval, byť podle platných zákonů, protože ty mohou být i špatné. Konečně, tvořili je jenom lidé. Na rozdíl od spravedlnosti nadčasové. 

Porušení spravedlnosti nadčasové (kdo chce, může si dosadit Boží) odkaz na platný zákon neomlouvá. Z nikoho nesnímá odpovědnost za špatné, natož pak vědomě křivé rozsudky. A kdo chce vědomě sloužit zlu, nebo si na tom dokonce postavit kariéru - ten za to také musí nést odpovědnost. Kdykoliv, už na zemi. Ne až někde v Božím království. 

Tyhle dvě koncepce na sebe narazily - poprvé - v Norimberku. Protože - proč by se soudili váleční zločinci - když jen konali podle tehdy platných zákonů, nebo vydaných rozkazů ?? Pokud by se takto hájili - jako Fremr a celá jeho justiční sebranka - museli by být automaticky všichni předem nevinní a vůbec žádný soudní válečný tribunál by se nemohl konat. 

Proč existuje soud v Haagu ? Proč soudí zločiny, kterých se mnozí dopustili ve svých - často vzdálených - zemích, a nikdo jim to tam dlouho nevytýkal ? Naopak, je často ještě považovali za národní hrdiny . 

Bez ohledu na životní přesvědčení a životní postoje - každý asi správně tuší, že něco jako vyšší spravedlnost existuje. Že kdo kolem sebe šíří zlo, taky zlem zajde. Někdy to může dlouho trvat - ale dočká se. 

A když ne on, tak jeho děti či vnuci. Neboť zlo se často trestá i na příštích generacích, z pohledu každého zákona samozřejmě nevinných. 

Kdo by o tom pochyboval, historické četné příklady ho snadno přesvědčí. 

Fremrova kauza ukázala, jak je justice zvrácená, jak je jiná než zbytek společnosti - a jak ji celou dobu táhne za sebou, dolů, do propasti - namísto aby jako vzor fungovala přesně obráceně. 

A ještě jedno naprosto neoddiskutovatelně ukázala : Totiž že současná justice je zevnitř nereformovatelná. Měla na to 35 let - neudělala NIC  a taky nikdy neudělá. Naopak : Kdo chce v justici pracovat, musí se jí přizpůsobit, anebo - odejít. Přizpůsobit se jí v současném stavu - znamená přizpůsobit se zlu. Mocichtivosti, mamonu, zneužívání rozsáhlých pravomocí. 

Proto - má-li být kdy reformována, stát se skutečně nezávislou a hlavně - mravní vůdčí silou - musí ten zásah přijít zvenčí, zevnitř je to vyloučeno. 

Proto by bylo dobře, aby do budoucna ministři spravedlnosti nebyli právníci nebo soudci - ale naopak : Zvenčí. 

Totéž pak platí pro jakoukoliv řídící jednotku v justici - každý soud, každé - natož vedoucí - státní zastupitelství. 

Vláda, která se k tomu odhodlá, vstoupí do dějin této země, a to nesmazatelným způsobem. Bude to bolet, protože justice je mocná, má všude své vlivové osoby, lobbisty, především pak v médiích, tak tomu ostatně bylo vždy - takže každý, kdo se do toho pustí, musí počítat s nenávistnou mediální kampaní - ale jiný lék prostě není. 

Nebo si táhnout justici za sebou jako nekonečný a neskutečný balvan, tížící celou společnost a táhnoucí ji neustále ke dnu. Minimálně ke dnu morálnímu. 

A ještě jedno nelze pominout  : Totiž že z nominovaných ústavních soudců všichni řeší neustále jednom Fremra. 

Protože Fremr sice je kariéristický zmetek, bez mravních zásad, ale rozhodně není ani jediný, ani nejhorší. Jsou mladší, a minimálně stejně špatní - zde Křesťanová v první řadě. 

A když se popisuje kauza Fremra a jeho tehdejší oběti, Ereta, napadá mě : A co třeba Blázna ?? 

Ve srovnání s ním byl Fremr ještě vcelku pokorným beránkem. 

Protože - Fremrovi šlo o kariéru. Za každého režimu, za každých okolností a za každou cenu. 

Blázna - to je psychopat. Toho prostě bavilo a baví týrat lidi. A v tom je dosti velký rozdíl. Přesto, že se to u kárných jednání jasně ukázalo - Šimíčkův kárný senát nechal Bláznu řádit dál. 

Dnes už to sice není to pravé ořechové, přeci jen se poučil, a ke kárnému senátu se mu určitě znovu nechce - ale spravedlnosti, natož důstojných rozsudků se od takového úchyla nikdy nikdo nedočká. A v justici přesto soudí dál. Aniž by to někomu vadilo, aniž by to někdo řešil... 

Pravda, taky ho nikdo nenavrhuje na ústavního soudce - ale jako soudce obvodního soudu (dnes pro Prahu 1) přichází s běžnými obžalovanými do styku daleko častěji nežli soudce ústavního soudu. 

A Fremr ?? To přece není vyřazená, odbytá figurka... Ten přece zůstává na Vrchním soudu dál... Dokonce jako místopředseda. Což znamená, že - mj. - rozhoduje o kariéře a postupu dalších soudců, minimálně na témže soudě. 

A to je jako dobrý ?? S tím se máme všichni smířit ?? 

Při trestní kauze ho tam pak můžete potkat daleko spíš nežli na soudu Ústavním... 

_________________

_________________

 

 PLACÁK: O Fremrovi a japonských opicích - Neviditelný pes (lidovky.cz)

 

Jan Urban: Bezpráví ve jménu zákona. Jako nechat chirurga operovat se sekerou — HlídacíPes.org (hlidacipes.org)

 

AFÉRA: Dopis A. Ereta - Neviditelný pes (lidovky.cz)

 

Jaroslav Fenyk, Robert Fremr a Pavel Kučera | 16. 8. 2023 | Boris Cvek | Britské listy (blisty.cz)

 

To dobré z Fremra: Díky němu by konečně mohla odstartovat dekomunizace - Seznam Médium

(Mimochodem : To dobré z Fremra - není nic. Co je dobrého na tom, že máme nijak nereformovanou postkomunistickou justici, táhnoucí celou společnost ke dnu, naprosto necitlivou k přirozenému právu ??  A - dokud budeme mít takovéto politiky - tak se na tom také nic nezmění. Viz konkursy na soudce, které jsme navštívili loni na podzim : Za ministrování údajně "pravicového" ministra Blažka - je předsedkyní komise, vybírající nové soudce - bývalá - a největší - komunistka na celém KS, bývalá předsedkyně KS Švehlová. Kdyby to s tou pravicovostí někdo myslel vážně, tak jenom za tohle by musel Blažek okamžitě odstoupit... A - řešil to snad někdo ??)

 

 

 

 

__________________________

__________________________

 

 

 

 

________________________________

________________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-16 16:55
Máme nového poradce... Cítíte se bezpečněji ??

novinky.cz/.../...
0 # Allan 2023-08-17 15:00
Exkomunista Fremr se nestane soudcem Ústavního soudu ČR a jeho dosavadní ubohou pověst ještě více nesníží. Může dále působit na vrchním soudu a občas se podílet na nápravě justičních zmetků i od ústavního soudu, jak se stalo v případě nevinného Roberta Tempela. Za toto trapné divadlo můžeme poděkovat prezidentovi, jeho pomýlenům voličům, kladně hlasujícím senátorům a také poradnímu panelu prezidenta s panem JUDr. Kyselem. Komunista JUDr. Sváček
dostal dalšího člena do "klubu nejmenovaných kandidátů ústavním soudcem".

Nejmenovaní Fremra je malý důvod k radosti, jelikož v tom spolku je už Štříž, Baxa, Zemanová a další podivné osoby.


Ani pro pobavení snad nečtěte zmíněný uvedený odkaz na zvláštní názory autora B. Cveka na blisty.cz. Tolik hloupostí v jednom článku se často nevidí.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-17 17:51
Vzdor slibům, byrokracie, i byrokratů, stále přibývá :

finmag.penize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-17 17:52
Jirko,
v souvislosti s Fremrem sděluji, že Tvému článku velmi dobře rozumím, ale obsažená nabídka užívání také přirozeného práva se k těm soudním tykvím nedostane. Už s dob svého studia předkládaných papírků jsou zaslepeni vidinou peněz a to jim neumožňuje myslet jinak - přesně řečeno
nereformovatelnost.

+F+
_________________

To přece všechno víme - proto je potřeba je vyházet a hledat soudce úplně jinde. A taky jim výrazně snížit platy - aby tam šli jen ti, co to chápou jaKO poslání, ne jako zlatý důl...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-17 17:59
Ten pán má naprosto pravdu. Cítím to úplně stejně.
Na Hradě je velká Nula - a hlupáček, který vůbec neví, jak společnost funguje a kdo je kdo...
Debilové si ho zvolili...

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-17 21:17
Jde po mně český exekutor !! Šok pro Američanku, co nezaplatila koncesionářský poplatek - protože v Americe nic takového neexistuje...

www.youtube.com/watch?v=ZYoth2aQ5i0

Aneb : Reklama na české exekutory.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-17 21:19
Věra Čáslavská - a otcovražda :

medium.seznam.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-17 21:22
Fremrova TK :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-18 13:07
Slouha přispěchal na pomoc (Ale pochopil to správně) :

hlidacipes.org/.../
_____________

O tohle jde :

hlidacipes.org/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.