President s 30-ti letým zpožděním

Proč máme mít presidenta, co mu to "trvá dlouho" ?

Politik má umět předvídat, řešit už budoucí problémy, být zkrátka napřed. 

My máme presidenta, co je za svým národem naopak zhruba 30 let pozadu. PROČ ??? 

Přítomnost presidenta republiky na připomínce výročí bojů o rozhlas v srpnu 1968 je věcí poměrně výjimečnou, obvykle se tyto vzpomínky obešly za účasti nižších šarží, třeba primátora a ředitele rozhlasu (ti tam byli i dnes) - přesto si nejsem vůbec jist, jestli to pro padlé oběti srpnové okupace bylo poctou - nebo spíše urážkou. 

President se - po 55 letech - přiznal, že mu "trvalo dlouho" než pochopil, co se tehdy stalo. Dost možná, nebýt změny režimu po roce 1989, by mu to trvalo dodnes. 

PROČ ?? 

Trvám na tom, že kdo chtěl, tak to mohl vědět dávno, vlastně od začátku. President se vymlouvá na prostředí, v němž vyrůstal (konečně, proč máme mít presidenta z prostředí, které se zcela odcizilo svému národu a aktivně spolupracovalo s okupanty ... ??) - ale to není omluva. 

KDO CHTĚL, TEN TO VĚDĚL. 

Není přece jenom rodina. 

Byly zahraniční stanice, rozhlasové i televizní, v období výročí Srpna obvykle bohatě věnované svým programem právě těmto událostem, jižní a západní pohraničí, kde i pan president vyrůstal, jimi bylo pokryto vrchovatě - a i kdyby nebyly - byly přece stovky pamětníků, stačilo se zajímat. Co Krylovy písničky ?? O těch v životě neslyšel ?? Nebo ho nezajímalo, o čem jsou ? A nepřemýšlel o tom ? A nejen Krylovy. 

Když si vzpomenu na své dětství a mládí - stačilo tehdy zajít do každé hospody. Mluvit se o tom sice nesmělo, ale stejně mluvilo - a kdo chtěl, ten to slyšel, včetně "hlasu lidu" - a ten to nikdy nijak jinak než okupací nenazýval. 

Já bych dokonce řekl, že kdo tvrdí, že o tom nic nevěděl - ať už vyrůstal v jakémkoliv prostředí - byl programově slepý a hluchý. 

Proč by takový člověk měl být zrovna presidentem ?? 

Je slyšet hlasy, že Pavla drží v pozici proto, aby prý připomínal - asi bradkou, možná proto si ji neoholí - presidenta Masaryka. Nevím, čím jiným by mohl. 

Připomenu jen, že president Masaryk byl PŘEDVOJ, který viděl a myslel o 30 - 50 let napřed. Stačí připomenout boje o Rukopisy, nebo hilsneriádu, a nakonec i samu myšlenku samostatného státu, která mnohým ještě zkraje války (té první světové, samozřejmě) připadala jako čirá utopie a nesmysl. 

Masaryk to jasně viděl už tehdy - a za tou vizí šel. A dosáhnul jí. 

Tak proč máme mít, sakra, presidenta, který nejen že nevidí dopředu, ale je naopak 30 let pozadu za ostatními - a plní funkci vycpaného slaměného panáka, jenom tím, že někomu někoho připomíná ?? 

______________________

______________________

 

 „Trvalo dlouho, než jsem pochopil,“ řekl prezident při pietě k výročí invaze. Během jeho projevu zazněl pískot — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

___________________________

___________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-22 14:39
Fremrové soudili všude

cnn.iprima.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.