Porovnání : 2. a 3. odboj : Kdo to měl snazší ?

Pročítání a studium útěku skupiny bratří Mašínů přes NDR vede k porovnání... 

Zatímco na druhý odboj se při každé možné příležitosti vzpomíná de facto od konce poslední války, třetí odboj zůstává dodnes v pozadí a nic se na tom nezměnilo ani po tzv. sametové revoluci. Proč ? Protože komunisty - nahradili zase komunisté. A ti si přece nebudou připomínat třeba bratry Mašíny, kteří jim chtěli nekompromisně zakroutit krkem. 

A tak zatímco u krypty kostela v Resslovce se každého 18. června vrší náruče květin a věnců, klaní se zahraniční velvyslanci i presidenti (naposledy třeba ten německý, jako zvláštní bod programu pro usmíření s Čechy), po členech skupiny bratrů Mašínů se dodnes žádná ulice nejmenuje, květiny se nikde nevrší, velvyslanci se neklaní, množství Čechů dodnes sotva ví, kdo to vlastně byl. A množství žije stále v přesvědčení - pokud o nich ví - že - banditi. 

To asi proto, že v tom slavném sametovém Listopadu vyhráli jen jedni komunisti nad druhými, a ne ti, co proti komunismu skutečně bojovali. Ti tady totiž už většinou nebyli. Byli buďto vyhubeni, nebo emigrovali - zkrátka, neměl kdo bojovat. A následně ani kdo slavit. 

V současnosti probíhá na ČRo Vltava četba románu Zatím dobrý, popisující právě tento statečný průchozí  boj přes NDR k Berlínu. 

Poslouchám to se zatajeným dechem, a to přesto, že už jsem o tom nejednu knihu četl. 

Popis těch bojů vede nutně ke srovnání. 

Když slyšíte, čím vším museli ti kluci projít - a co všechno dokázali přežít a dostat se z toho, tají se vám dech. Není u nás silnější příběh a nejsou u nás větší hrdinové. A sotva kdy byli. 

Aniž bych chtěl jakkoliv snižovat vážnost 2. odboje, přijde mi, že - díky válce a německé okupaci - to měli - třeba zrovna ti parašutisté - o mnoho snazší. 

Bydleli u lidí - většinou sokolů - ti se o ně vzorně starali, všechno zajišťovali, byli v teple, měli co jíst - a měli kolem sebe lidi, kteří se netajili svou podporou. Jednali podle rozkazu a mohli právem doufat, že i když padnou, světlá památka po nich rozhodně zbude (pokud sami nezradí) - a po válce jim budou stavět pomníky a pojmenovávat ulice. 

Co Mašíni ? Vojáci nebyli, rozkaz si dali sami. O to větší je pak odpovědnost, kterou za něj nesli.  V zemi poválečného zblbnutí komunismem museli nutně počítat s tím, že určitá nemalá část obyvatelstva je proti nim a považuje je ne za hrdiny, ale za teroristy, resp. tehdy ještě bandity. A to nejen sami komunisté, ale i přisluhující zbabělý plebs, který se koukal hlavně přizpůsobit. 

Výsadkáři, co zabili Heydricha, svedli vlastně jediný - závěrečný - boj, ze kterého se živi nedostali. 

Při popisu situací, z jakých se dokázali Mašíni naopak dostat, tají se dech a tuhne krev v žilách. Prokázali nejen neuvěřitelnou statečnost a odvahu, ale i rozhodnost, předvídavost, inteligenci - jež by jim mohli závidět mnozí zkušení vojenští velitelé. 

Každá armáda by si takové vojáky pokládala za čest mít ve svých řadách - přitom oni vojenským výcvikem dosud neprošli, teprve je čekal. 

Když si představíte situaci, kdy ležíte na kraji nevelkého lesíka a blíží se k vám rojnice po zuby ozbrojených vojáků se psy, už jen z toho jde na člověka hrůza - a myslím, že málokterý ze současných 20-ti letých by to bez újmy ustál. Natož pak se skrýt pod hromadou větví, přežít tam - a čekat každou chvíli kulku do hlavy či do zad, od vojáků, kteří se přímo nad vámi baví, jak hromadu větví prostě rozstřílejí. A to ne jednou, ale několikrát. 

Dostat se - a to opakovaně - z těchto obklíčení, je jednoduše neuvěřitelné a je to škola statečnosti, vytrvalosti a toho, že žádný boj, a to ani zdánlivě vysloveně ztracený, ztracený nemusí být, pokud ho sami nevzdáte. 

Zázračné situace, které se jim opakovaně při obklíčení stávaly, když se z beznadějně vypadajícího sevření dostávali, svědčí o ochraně vyšší silou, o tom, že "odvážným štěstí přeje" a bůh vždycky chrání ty, co bojují za pravdu a spravedlnost - a pokud je chrání, dokáže je vyvést i z těch nejtěžších a nemyslitelných situací a potíží. 

Fyzická zdatnost, houževnatost a odolnost, kterou při tomto útěku předvedli, by měla sloužit jako symbol opaku prý pověstné slovanské měkkosti, měla by být vzorem všech českých skautů, skautek i sokolů - a ukazuje, že pro fyzickou odolnost není důležitá národnost, ale vůle a výchova, spolu s přesvědčením a mravní pevností. 

Všichni členové této skupiny měli dávno dostat nejvyšší státní a vojenská vyznamenání, Řád Bílého lva v první řadě. A při pohledu na ty, kteří ho už mají, je i to otázkou, jestli by to bylo ocenění dostatečné. 

Otec bratrů Mašínů sice postavil laťku hodně vysoko, ale oba bratři, ale i jejich souputníci, ji dokázali zvednout, a posunout ještě o stupínek výš, i když by se to zdálo už nemožné. 

Podle toho, co tato skupina jako celek předvedla, včetně toho, že se prostřílela až k úspěšnému konci, by se dalo říci, že nemáme větších novodobých hrdinů než právě tyto bratry a jejich druhy. 

Je příznačnou ostudou, že si toho většinově nevážíme a nedoceňujeme. 

A měli bychom to rázně napravit. 

70. výročí tohoto útěku k tomu přímo vybízí. 

______________________

 

Jan Novák: Zatím dobrý. Mašínovi a největší příběh studené války | Vltava (rozhlas.cz)

 

______________________

______________________

 

 

 

 

 

____________________________

____________________________

 

Josef Mašín - YouTube

 

 

_______________________________

_______________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-20 14:25
Čestné občanství

To už měli udělit dávno. V Polsku celá padesátá léta trval ozbrojený boj proti komunismu. Jevil ovšem vyšší organizovanost a především značnou měrou pomáhalo i civilní obyvatelstvo, zejména na vsi. Ovšem jasnější byla motivace: Na rozdíl od Československa bylo Rusko, ať carské tak SSSR a i dnešní Putinovo, chápáno jako okupant a nepřítel, Rusko komunistické napadlo Polsko záhy po I.světové válce, bolševická armáda masakrovala civilní obyvatelstvo, a 17. Září 1939 vpadla v Československu oslavovaná Rudá armáda jako spojenec Hitlera do Polska znova, zatímco v Československu většina vítala Rusáky šeříkem...a jako malý kluk pamatuji slovní tirády patologické servility - "poděkování a lásku Vám...." recitovali malí žáčci, anebo zpívali komandír geroj geroj Čapájev, byl vsjo vremja v pěredi...anebo "Konarmejskaja..."oslavující Buďonného. A vtloukáno nám do hlavy, že to Rusové, slovanští bratři nás osvobodili...pokládali za nás životy v boji proti odvěkým nepřátelům Němcům a Rakušanům. Právě Čapajev a Buďonný byli komandéři vrahů polského civilního obyvatelstva. Obyčejní vrazi. Jak dlouho trvalo, něž přejmenovali v Praze Čapajevovo náměstí...

Freeeurope

A
P-S_ Z polských voleb jsem smutný. Bohužel došlo na to, před čímž jsem před hodně dlouhým časem varoval: Před vypěstováním garnitury politiků, kteří umí podstatně lépe skrýt ještě sprostější lež do krásně na první pohled lákavého obalu, prostě kdy čert obleče na sebe ornát. Takovými jsou Kosiniak-Kamysz, Třetí cesta. Tuskova strana samozřejmě prohrála, ale koalici s ní budou tvořit právě tihle, a ta koalice má pak více hlasů, než PiS. A chtějí dosadit Tuska. Co to znamená? Otevře běloruskou hranici, přijme tisíce ilegálních imigrantů z Lampedusy atd...S nimi krom teroristů pronikne z Běloruska Specnaz, GRU - nemusí válčit, stačí jen vyhodit do povětší důležité uzly infrastruktury, kterými Západ zásobuje Ukrajinu zbraněmi. Jde o to, že Německu vládne garnitura spojená z levicových studentů roku 1968 ze Západu a východoněmecká Stasi, to jsou ve skutečnosti spojenci Moskvy. Osa Moskva - Berlín plus přizvukující Paříž, a společně usilující o vytlačení USA z Evropy. A v osou naší obrany je a musí zůstat Varšava - Londýn - Washington. Znepokojuje mě, že hrozí její nabourání.
Ušlo také pozornosti, že napadení Izraele zahájil Hamás - akorát na Putinovy narozeniny. Dnes Fox News už na půl úst přiznal, že v Izraeli je pár Zelených baretů...a z amerických lodí jsou odpalovány rakety ničící arabské rakety a drony.
Putin je mazaný. Ví dobře, že technologicky na dobytí Západu nemá, proto potřebuje Západ paralyzovat zevnitř, potřebuje Klausy, Tusky, Zemany...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-20 16:22
Dobrý den,
děkuji za zaslání návrhu na udělení čestného občanství. Domnívám se, že Váš návrh způsobí zapocení spodní části zad u některých zastupitelů obce :-)
Mějte pohodový a klidný víkend
Jiří K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-20 18:46
Jirko, snad to zbytečně hrotíš, všichni si zaslouží úctu. Ostatně spousta výsadků dopadla také špatně a neštěkne o nich ani ten pes. O.

_____________

Já jsem taky neříkal, že nezaslouží. Já jsem říkal, že toho ti kluci předvedli mnohem víc. Podle mě zcela na hranici lidských možností.

Pokud se o všech výsadcích nemluví, tak třeba proto, že úspěšné nebyly vůbec, poztrácely vybavení nebo ho ani nenašly, a pak už se jen schovávaly.

Ale to, co předvedli Mašíni - tedy aby se opakovaně prostříleli z obklíčení, sami proti celé armádě a ještě se dostali, kam chtěli - to, nezlob se, nepředvedl až do jejich doby nikdo.
______________

A napadá mě ještě jeden citát - a to George Pattona :
Hrdinstvím není padnout za svou vlast. Hrdinstvím je donutit nepřítele, aby padnul za tu svou...

Kdo ten citát naplňuje beze zbytku ???
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-20 19:12
Z Pavla se stala politická mrtvola,
už i v Senátu ho mají za vola.
J.K.

Pavel v Senátu hájil nominaci Simona na ústavního soudce. Marně - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

________________


seznamzpravy.cz/.../...
_______________

Trvalo jim to sice o pár měsíců déle než nám, což už je tradice, ale buďme rádi, že se k tomu přece dobrali.
Bohužel, teď se budeme 4 roky jen koukat, než tomu idiotovi skončí mandát...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-21 16:25
Závěry ÚSTR o kauze Olšanské hřbitovy považuje Fremr za tendenční

ceska-justice.cz/.../...

Fremr o zprávě ÚSTR: Nikdy jsem netvrdil, že jsem o zapojení StB v kauze Olšanské hřbitovy nevěděl

lidovky.cz/.../...
_______________

No, mám tedy pocit, že - tvrdil. Dokonce tvrdil, že i on se stal obětí provokace StB.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-21 17:38
S výročím vítězného probojování se bratrů Mašínů a Milana Paumera do Západního Berlína – proti 25-tisícové armádě tzv.“Národní lidové armády“ tzv. Německé demokratické republiky, tzv. „Volkspolizei“ („Lidové policie) a ruské soldatesky, se druží polské výročí: 21. října 1963 padl v ozbrojeném odporu proti komunistickému režimu poslední voják Zemské armády Józef Franczak pseudonim. „Laluś”.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-21 17:42
Na Mašíny si, kupodivu, vzpomněli i v dnešních Zprávách na ČT :

www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-21 19:13
Ty lidi dneska zjevně nic nevydržej...

Když úchyla spravedlnost dožene,
tak i nějaký ten prášek sežere.
To se někdy stává,
všechna sláva,
polní tráva.
Vezměte si z toho příklad pro sebe!
Žádný strom neroste až do nebe.
J.K.

Cimický leží ve vážném stavu na ARO. Obviněný psychiatr se mohl pokusit o sebevraždu - CNN Prima NEWS (iprima.cz)

cnn.iprima.cz/.../
____________

To ho to státní vyznamenání přišlo zatraceně draho... Tím to přece začalo. Jo, nahoře fouká... A je tam moc vidět.
Vyznamenání stejně nedostal, namísto něj - do kriminálu, nebo rovnou pod drn...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-21 19:16
Vyžeňte podzimní chřipku :

msn.com/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-22 18:14
Rybáři u soudu ve Vsetíně : Objevují nám dávno známou skutečnost.
Škoda, že si na to každý musí přijít sám.
______________

denikreferendum.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:34
Prý reforma rozvodů. Ti idioti nemají co dělat, tak vymýšlí kraviny.
Jak rozvracet rodiny během 5-ti minut. Je vidět, jakou chátrou je ministerstvo obdařeno.
Co čekat od mafiánského grázla ?

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:36
Lipník nad Bečvou :

Stoupal opilci na hlavu a kopal do něj. Strážníka obvinili, hrozí mu až 10 let

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:38
O Bečvě. Účelovost na 100 honů :

flaska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=808120
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:40
Řekl bych, že zdaleka nejen při nehodách :

hanacka.drbna.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:41
Neměla peníze na poplatek - ve Štrasburku má smůlu :

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:44
co to je za novinky? Trestat však nikoho nebude?


Otravu Bečvy způsobila firma Energoaqua, rozhodl soud. Trestat však nikoho nebude

echo24.cz/.../...
______________

Klasický dvojí metr : Jeden pro chudé, druhý pro miliardáře.
Kdybyste si vy ulovili jedinou rybičku, budete mít hned za zadkem tisíc kreténů ze všech možných institucí. Ale zabít 40 tun ryb - to už nic není, to je totiž nad rámec běžného chápání. Soudkyň.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:45
Přestupek - za 40 milionů ?? To jsou mi ale věci !!!

Soud k otravě Bečvy: řeku prý otrávila Energoaqua, ale byl to jen přestupek
_________

denikreferendum.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:46
Bez respirátoru neuspěl.

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:47
Ceník služeb :

„Hospitalizace 1 milion, znalci 1 milion, neschopen výkonu trestu 4 miliony."
____________
prahain.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-23 19:48
Výtržnictví, násilí a pohrdání soudem. Policie obvinila osm lidí kvůli dění u soudu s Peterkovou


www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 12:32
Paroubek si dá chlebíčky radši doma :

zivotvcesku.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 12:33
Tak to nám něco říká :

bruntalsky.denik.cz/.../...
_______________

0 rybička a 1 udavač

Free
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 12:34
Insolvenční správci prý mají málo :

Ministerstvo u odměn postupuje jako „Chytrá horákyně“. Je třeba je zvýšit, upozorňují insolvenční správci

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 12:35
Vaňkové bílý prášek na fotce prošel. Nezjistili jsme trestný čin, řekla policie

idnes.cz/.../...
____________

Copak ti někdy něco zjistili, pokud šlo o momentálně mocné ve funkcích ??
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 12:36
Hrad zařídil pitnou vodu :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 16:22
Lichtenštejni vyměkli
Lichtenštejni těsně před nejdůležitějším rozsudkem ESLP vyměkli. Česko to bude brát jako slabost. Mohli mít všechno, budou mít hovno.

Spor o zámky a desítky miliard, Lichtenštejnové nabídli státu dohodu

idnes.cz/.../...
_______________

Protože pochopili, že od těch kreténů se stejně nikdy ničeho nedočkají.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 16:23
Otrava Bečvy :

Na otázku Deníku Referendum: „Nemáte strach, že váš dnešní rozsudek, který je v rozporu s vaším rok a půl starým usnesením, s fakty i s tím, co jsme viděli u soudu, otřese důvěrou veřejnosti v právní stát a vládu práva?“ soudkyně Ludmila Gerlová odpověděla, že k rozhodnutí měla dostatek podkladů, na základě kterých rozhodla, a že veřejnost ví jen to, co si přečte v médiích.


denikreferendum.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 16:24
Brabec byl Babišovým, ne naším ministrem :

nazory.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 16:25
Nechali jsme si na pár let ukrást stát se všemi jeho institucemi. Rakušan se vyjádřil k případu otrávené Bečvy

www.forum24.cz/.../
_____________

Ten jejich kašpárek přes ŽP snad někdy za nás bojoval ? Nebo za životní prostředí ??
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 16:27
Opět změna času : Zdravotní rizika...

prozeny.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 18:34
Rozsudek nad Bečvou smrdí víc než otrávená řeka

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-24 18:35
Letní čas je škodlivý :

prozeny.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-25 19:14
Dobrý večer,
se zatajeným dechem jsem poslouchal vyprávění příběhu bří Mašínů a jejich přátel, Milana Paumera jsem konečně znal osobně.
Skláním se i před přednesem Jiřího Ornesta, o to víc mě ale mrzí pár chyb, které jsem tam slyšel. Řekl bych - úplně zbytečných chyb.
Pokud si dobře vzpomínám (zpětně jsem si to nepouštěl), tak zkomolil jméno rotmistra Honzátka z Čelákovic. Nějak ho překřtil. Opakovaně.
A dnes, v posledním díle - a to jsem si tedy pustil ještě jednou, protože mě to okamžitě vzalo za uši, a nechtělo se mi věřit - to byl 31. červen.
Pokud by NDR zanikla k tomuto - neexistujícímu - dni, trvala by dodnes.
Divím se, že to někoho netrklo už dávno a mnohem dřív a dostalo se to až do vysílání.

S pozdravem
Ing. Jiří Fiala
____________________

Dobrý den, pane inženýre,



Děkujeme za Vaše postřehy k četbě Zatím dobrý. Předávám na stanici ČRo Vltava. Ale obávám se, že vzhledem k tomu, že četba byla natočena již v roce 2005 hercem Jiřím Ornestem, který již nežije, není v podstatě možné Vámi uváděné chyby v četbě opravit. Četba je ovšem z celkového hlediska skutečně strhující, zejména díky projevu Jiřího Ornesta, a proto dramaturgové Vltavy zřejmě usoudili, že i přes možné výhrady by byla škoda ji neodvysílat.

S přáním hezkého dne

Zdeněk Rybák



Zdeněk Rybák

specialista komunikace

static.rozhlas.cz/.../CRo-Cesky_rozhlas-Z-RGB.png



Český rozhlas
Oddělení komunikace
Vinohradská 12 | 120 99 Praha 2
tel.: 221 551 300, 313 |
__________________

To máte jistě pravdu, neodvysílat ji - kvůli dvěma, možná i několika dalším, chybám - by byla nenapravitelná škoda, protože jinak je to skvostné umělecké dílo. Přesvědčí každého, že k napínavosti nepotřebujete obraz, ba možná právě naopak - prostý poslech dává prostor fantazii a ta za Vás vytvoří obrazy takových rozměrů a pestrostí, že by to žádný režisér nikdy nenatočil.
Těch chyb je ale škoda, přitom když se to natáčelo, bylo asi snadné je opravit. Asi jako když vidíte krásný obraz - a dole kaňku.
Zdravím

JF
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-10-28 15:46
neschopnost


obávám se, že vzhledem k tomu, že četba byla natočena již v roce 2005 hercem Jiřím Ornestem, který již nežije, není v podstatě možné Vámi uváděné chyby v četbě opravit.

Opravdu? viz

Karel Gott: Zpěvákův hlas vytvořila umělá inteligence

idnes.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.