Platy soudců : Stěžujte si taky !

Nehorázné platy soudců odpovídají jejich nehorázné drzosti. Nikoliv výkonnosti. 

Za situace, kdy stát deklaruje, že musí všude šetřit, aby zkrotil státní dluh - a konečně i dlouhodobou a dlouhodobě nepřijatelnou inflaci - mají soudci tu drzost stěžovat si na to, že jim ne dost valorizují platy. 

Jak veřejnost správně tuší, jejich platy jsou v současnosti naprosto nehorázné, nemající v ničem oporu a zdůvodnění, především pak v jejich práci ne. 

Ta je většinově špatná, lajdácká, někde dokonce vůbec žádná - což snadno poznáte, pokud si podáte sebejednodušší žalobu. 

Ministerstvo (nespravedlnosti) - aby to nebylo tolik vidět - již před lety přišlo se sloganem, že "slušní lidé se nesoudí" - aby soudy pokud možno nemusely nic dělat. 

Ano, je to pravda. Slušní lidé se nesoudí - pokud se ovšem stýkají jenom se slušnými lidmi. 

To se jim ale v současném státě nemusí vždycky podařit, a to zejména, pokud přijdou do styku s jeho mocenskými složkami, ale často i jen obecně s úřady. Ty se totiž většinově vůbec slušně nechovají, vycházejíc z přesvědčení, že občané jsou tu od toho, aby měla úřednická vrchnost dostatek otroků, na kterých si může kdykoliv vybíjet své buďto mocenské choutky, nebo vztek. A hlavně jim dávala pociťovat své nadřazené postavení a to, jak jimi pohrdá. 

Pokud Vám totiž úřad upírá jakékoliv nároky pro Vás odůvodněné a opodstatněné, nebo jen bezdůvodně protahuje řízení, pak Vám nic jiného než jít se soudit nezbude (pokud to nechcete bez boje předem vzdát). 

A pak teprve něco uvidíte. Tu pravou, nefalšovanou aroganci, spojenou s neschopností a nadutostí. To jsou asi dvě hlavní charakteristiky těchto ničím nezasloužených nadlidí. 

Bohužel, vzhledem k úrovni a stavu většiny poslanecké sněmovny, a to i historicky, se - neznámo proč - podařilo soudcovské lobby přesvědčit zákonodárce o tom, jak jsou jednak nepostradatelní a jednak o nutnosti vysoce nadprůměrných platů - při nulové odpovědnosti a zpětné vazbě k výsledku. 

Tyto platy - aniž byste to tušili - často potichu rostou do závratných výšek, aniž by to kdokoliv schvaloval, natož se zajímal o to, co je za ně vlastně odváděno. 

Nyní ne že by dál nerostly, jenom se tento růst má o trochu zpomalit. 

Po pravdě - kdyby i byly zmrazeny na příštích 20 let, pořád by byly vysoce nadprůměrné a vysoce nad společenskou hodnotou odváděné práce. 

Často i vysoce nad úrovní kvalifikace. 

Když uvážíte, že každý soudce, i na tom nejnižším stupni, má podstatně vyšší plat než vědecký pracovník s letitou praxí - a pak vidíte tu kvalifikaci a kulturně společenský rozhled soudce, musíte se nutně ptát, zda žijeme v normální společnosti. 

Nežijeme. 

Vysoké platy soudců spolu s jejich neodvolatelností jsou atributem všech totalitních režimů a prosluli jimi jak nacisté, tak komunisté. Přičemž ani komunisté si ze soudců nedokázali udělat tak nadřazenou a privilegovanou kastu, stojící nad zákonem a nad všemi ostatními, jako tihle postkomunističtí kašpaři, vydávající se za "demokraty". 

Jen pro připomenutí : Za komančů měli soudci platy jen mírně nadprůměrné a každé čtyři roky je musela potvrzovat ve funkci Česká národní rada. Byla to sice formalita, ale existovala, a pokud někdo měl těch excesů příliš, skončil. I nad rozsudky bděly všudypřítomné stranické sekretariáty, někdy je dokonce samy psaly (to v politických kauzách) - ale na druhé straně, sotva by připustily, aby např. výživné bylo stanoveno v násobcích skutečného výdělku povinného nebo aby rodič nesměl vidět svoje děti, pokud byl jinak v pořádku. I stranické sekretariáty měly často větší soudnost než dnešní všemocní soudci a rozhodně se snažily vyvarovat excesů, které by byly zjevně nepřijatelné a budily veřejné pohoršení (opět vyjma politických kauz) - a takový soudce by letěl dřív než jen za 4 roky. 

Dnešní soudci si zvykli, že odpovědní nejsou nikomu a ničemu  a za nic, zato ruku mají pořád nastavenou - bez jakékoliv protihodnoty. 

Je typické, že o platech soudců mají rozhodovat zase soudci, což už samo o sobě o lecčems hovoří. 

A mají-li chodit k Ústavnímu soudu desítky stížností - soudců, na prý nízké platy - bylo by dobře, aby tam chodily i desítky, raději stovky, stížností přesně opačných - tedy že jsou placeni zcela nehorázně už teď a že jakékoliv další zvyšování je  bezuzdným rozhazováním peněz daňových poplatníků, doslova za nic. 

Proto bych rád vyzval všechny, kdo mají s justicí jakoukoliv zkušenost (automaticky předpokládám, že negativní - o positivní, pokud se nejednalo o nějakého prominenta, jsem ještě neslyšel) - aby to Ústavnímu soudu napsali : Že si nepřejí, aby za takovouto ludařinu, kterou soudci v naprosto drtivé většině odvádějí, byly jejich platy jakkoliv zvyšovány, naopak, že je místo a čas na jejich zásadní revizi, a to směrem dolů, klidně na polovinu, protože i ta bude ještě vysoce nepřiměřenou odměnou za současný stav a produkty justice, připomínající výhradně vysoce nadstandardní zabezpečovací ústav pro méně schopné a méně výkonné. 

Ono se potom o dalším zvyšování jinak rozhoduje... 

___________________________

___________________________

 

Stížností na platy soudců přijdou k ÚS desítky, míní šéf unie - Novinky

 

 

______________________________

______________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-26 17:56
Typický příklad uvažování úředních debilů :

Řidiči se mají na co těšit - budou vyšší pokuty !!
Ne že by se psalo třeba o zlepšení služeb veřejnosti, zlepšení informovanosti, o rozšíření povinností policie třeba při udržování bezpečnosti - ale buzerovat, terorizovat - to je jediná mast... Pro idioty. Pak podle toho vypadá vztah veřejnosti k nim, i k věcem veřejným obecně. Samozřejmě ke státu.

Jako příklad uvedu třeba úseky označené značkami, s výrazně sníženou rychlostí - kde se ale vůbec nic neděje. Tedy - práce tam buďto skončily, nebo ani nezačaly - ale značky tam jsou pořád.
Kdy začnou pokutovat silničáře za to, že tam bezdůvodně dávají zcela šikanozní značky - k ničemu a o ničem ??
To by byla třeba zajímavá novinka.
Jenomže - ta by holt nebyla namířená proti občanům... Tak o té se psát - ani se tvořit - nebude...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-26 19:38
Jak nechává křesťanka a milionářka Lucie Bílá žít svého tchána...

cnn.iprima.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-27 09:10
Všem k213 hodně štěstí, zdraví v novém roce.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-27 09:22
Bradáčová vydrží ještě 2 roky :

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-27 15:54
PoZOr !! Autorem článku je zdegenerovaný hňup...

zivotvcesku.cz/.../...

Aniž by mi byl Soukup jakkoliv sympatický, je zcela tragické, jak o věci autor - zjevný idiot - píše. Ani ho nenapadne, že by otec měl o dítě pečovat stejně jako matka, první, co ho napadne - a dá to rovnou do titulku - je, že nechce platit výživné.

Konečně - jaké astronomické ??? Jeho dcera snad sní stokrát víc než jiné děti ?? Nebo unosí 100x více obleků ??

Celý článek je jen ilustrací amorálního opatrovnického hnoje, který si zdejší - stejně amorální - spodina, a to především novinářská a soudní - zvykla považovat za standard.

Normální by bylo - jednak svěřit dítě do střídavé péče (výmluva o kojení je holý nesmysl, protože než soud proběhne, bude dávno po kojení), hned a bez rozpaků, a jednak, pokud jde o alimenty a budou-li podmínky pro jejich stanovení - tak je stanovit jako všem ostatním dětem, protože ty jedí všechny zhruba stejně - a pokud je otec bohatší než ostatní, tak jí může třeba přispívat na studia nebo skládat peníze na knížku, ale ne že je bude posílat - na kojence - v řádech statisíců - matce, aby ta je bez jakékoliv kontroly rozházela.
A novinářská prachsprostá pakáž se jen sázela, kolik těch alimentů dostane - což je jediné, čemu tahle chátra na opatrovnictví "rozumí" a co je schopná sledovat.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-27 20:18
Kašpara prověří čas. A shledá - že je to - kašpar...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-28 13:40
Prý mladí dospívají dřív...


medium.seznam.cz/.../...


_____________________

Prý mladí dnes dospívají dřív.
Propaguje to i převlékač kabátů prezident Pavel Petr
teď si nejsem jist zda ne Petr Pavel.
Ač nepřevlékám kabáty,
možná jsem se spletl.
Doba se mění,
čas letí,
dnes nevychovává rodina ni škola děti.
A tak se stává, že takto rozumově zanedbalé dítě směle,
pošle ve věku 14 let vlastní rodiče do prdele.
A co se pana prezidenta týče,
k čemu vychovali ho rodiče?
Sloužit režimu a být vždy dobře zapsaný
být strachem vyjádřit svůj vlastní názor posraný,
a tak v 26 letech rozumově nedospělý vstoupil do strany.
Sloužil Varšavské smlouvě a o několik let nato,
objevil se ve vysoké funkci ve vojenském paktu NATO.
Dnes slouží spolku NATO a není jisté,
komu oddaně sloužit bude příště.
Jako prostý občan nechápu,
kdo si volí za prezidenta převlékače kabátů.
J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-28 18:25
Ještě masakr FFUK
Jakkoliv nemám nic proti vyhledávání policií těch, co vychvalují tento
zločin (je to třeba! Schvalování zločinu je také trestný čin!), ale pořád to
není prvořadý úkol z hlediska bezpečnosti obyvatel. Když jsem shlédl fotku
rozsáhlého zbrojního arzenálu toho lotra, přišla mi na mysl otázka: Kdo jej
financoval? Jsem přesvědčen, že tato otázka je v pořadí souvisících otázek
tou prvořadou. Jen ta zbraň, kterou vraždil v Klánovicích i v Praze, stojí
cca 100 tisíc Kč. A měl podobných 7! A krom toho různé nálože. Facit: Kde
student s minimálním finančním příjmem sebral přinejmenším milion Kč? Ne-li
více? A zrovna o tom se mlčí, a teprve to mlčení mě vyprovokovalo k takovým
otázkám teprve s odstupem dní. Z otázky financování plyne hodně odůvodněná
hypotéza: Nefinancoval toho lotra někdo, kdo potřeboval tak hrůzným činem
vyvolat ve společnosti souhlas se zákazem vlastnit zbraň? Tedy politické
pozadí? Tedy s vizí, aby v případě nějakého puče se lidé neměli čím bránit?
Aby nebylo beze zbraně organizovat třeba občanskou domobranu?
Souhlasím se zpřísněním ve věci získání povolení koupit a nosit zbraň - neb
z hlediska bezpečnosti je opravdu nutné, aby zbraň netrefila do rukou nejen
šílence, ale - i třeba diverzanta ve službách nepřátelské mocnosti. Ale v
žádném případe říkám rozhodné NE zákazu občanovi pořídit si a nosit zbraň!
Nejen v ČR je levicovými agitátory, influenery, a i politiky - a Bohužel v
zemích Západu hodně - sugerován zákaz občanu pořídit si a nosit zbraň
veřejnosti různými cestami, levicovými medii, nebo ještě více sociálními
sítěmi. Takže myslet si, že ČR je v tomto ohledu výjimkou, by bylo naivní.
Freeeurope

P.S.: A co vražda lotrova otce? Byl skutečně otcovrahem? Nezabil eventuálně
otce ještě někdo jiný, kdo sledoval onen (pseudo)politický zájem, a to
proto, že třeba ten otec o něčem věděl? A že proto jej potřeboval někdo
umlčet?
_________________

Hodně se toho mohlo stát, aniž se to už asi kdy dovíme.
Vzdával se ten střelec - a zastřelili ho ? Nevíme. Prý už byl mrtvý. Co když nebyl - a zastřelili ho ?
Zastřelil ty dva v Klánovicích ? Taky to není tak úplně jistý. A ten otec ? Možná - ale nikdo to neviděl, motiv neměl, leda zabíjet všechno, co mu přišlo pod ruku. Proč potom třeba nepostřílel ten autobus, co v něm jel do Prahy ?
Může tam být ještě dost tajností, ale to už my asi nezjistíme - pokud někdo, kdo u toho byl, nepromluví.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-12-30 10:37
Odsouzení Nečase je prý zvrhlostí... Soudců a státních zástupců...

Ale, to se podívejme !! Kam na ta slova ten Šafr chodí ??


Když - daleko zvrhleji - odsoudili jiné, tak to Šafrovi nijak nevadilo.

Přitroublý lokaj.

Stejně tak bych se ohradil proti jeho blábolu o tom, že Nečas "nikomu neublížil".

Ublížil. Nám a našemu sdružení především, o všech otcích - tedy skoro polovině populace - kterým je nakonec, byť velmi ostudným, i on sám - se vyjadřoval naprosto hanlivým způsobem - prostě dělal to, co s ním teď provedli jiní : Na málo mocných si honil triko, před mocnými se plazil po zemi.

Že to byl - a je - přízemní zbabělec, o tom žádná - stačí se podívat na jeho současnou, i minulou, ženu - a co si tak asi myslet o ODS, která si takového chudáčka postaví do čela, ponechám zcela mimo komentář.

Platí na něj doslova : Čím kdo zachází, tím taky schází.

www.forum24.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.