Chybí noviny

Vzpomínáte na moje předsevzetí při propuštění z vězení v červenci t. r. - že je a bude nutno dát stránkám tištěnou podobu řádného týdeníku (případně i deníku, budeme-li stačit jej naplnit obsahem ?!!)

Sotva jsem mohl tehdy - přede dvěma měsíci - tušit, že na moje myšlenky dojde už tak brzy.

Přál bych našim čtenářům slyšet nedělní Mikroforum na ČRo2 - s Pavlem Šafrem jako hlavním hostem, tedy bývalým redaktorem Mladé fronty.

Víte, co dělá teď ?

Usiluje o založení vlastního média, nejlépe opět tištěného, protože je zděšen jak z toho, co z Mladé fronty udělal Andrej Babiš (toto zděšení plně sdílím, o obsahu i úrovni současné Mladé fronty jsem měl právě ve vězení dostatek času se 1x za týden, kdy mi ji naši čtenáři objednali, se přesvědčit), tak z toho, jak vypadají současní novináři - a že proti tomu nikdo z nich nahlas neprotestuje.

Ano, souhlasím, obojí je zděšující.

V praxi to znamená faktickou likvidaci jednoho ze základních pilířů demokracie - svobody slova - a to za stavu, kdy právně i formálně de facto nadále existuje - ale je k ničemu, protože ji nikdo - nebo nikdo z tištěných médií - nevyužívá.

Ti, co by mluvit mohli a měli, nemají kde, ti, co mluví - nebo noviny vlastní - jsou novinářsky, lidsky a zejména intelektuálně takoví ubožáci, že je lepší, když mlčí - což jim zjevně nedochází.

Pavel Šafr konstatoval, že kdysi byl nejlépe placeným novinářem u nás - a dnes ty samé peníze naopak vlévá do toho, aby mohl mluvit a šířit svoje názory.

O tom něco víme.

Mluvit k veřejnosti, uvyknuvší na mediální servis zcela zdarma, je zatraceně drahou a vlastně snobskou záležitostí dokonce i pro horních deset tisíc - natož - logicky - pak pro nás, nemajetné sdružení bez příjmů, složené hlavně z lidí justicí pronásledovaných či těžce poznamenaných a poškozených.

Začínáme si tak i my, v redakci, uvědomovat cenu tohoto média, našich stránek.

Naši nepřátelé, zejména ve státních orgánech, v tomto směru mají náskok, nic nepodcenili - a o této vysoké ceně dávno věděli už v době, kdy my jsme si sami mysleli, že jsme se ještě nevyhrabali z dětských plenek a nikdo nás dohromady nečte vyjma vlastních členů a lidí justicí poškozených či persekuovaných.

To už dávno není pravda.

Veřejnost, uvyknutá na mediální servis zdarma, ale na druhé straně není ochotna se spokojit s každým "servisem" - a ten Babišův zjevně odmítá.

A to, jak si váží těchto stránek, tedy skutečně svobodného fora s množstvím zajímavých informací z mnoha společenských oborů, se ukázalo nejlépe, když o toto forum přišla - když stránky přestaly na čas existovat. Scházelo jí natolik, že i tato "neplatit a konzumovat informace" uvyknutá společnost najednou byla ochotná ze své nemalé části si za tento mediální servis i zaplatit, jen aby byl podle jejích představ, a ne podle představ estébáka Babiše či některého ze stranických sekretariátů.

Přál bych vám slyšet ty reakce posluchačů, kteří do rádia začali masově volat.

Stručně by se dal shrnout asi takto :

"Konečně !! Konečně si toho někdo všim´!! Konečně se o tom začíná - otevřeně - mluvit !! Noviny potřebujeme !! A tištěné !! A pořádné !! Takové, co je rádi budeme číst, co budou vyjadřovat naše názory a postoje - nebo nám je pomohou si je utvořit ... Bez nich se žije totiž mnohem hůř. To není život, ale živoření ..."

Smutná vizitka mafiánské demokracie po čtvrt století jejího budování ...

O tom, kam až zdegenerovala česká žurnalistika, jsme už psali. Je to stav, v národě Peroutkově, Havlíčkově a Masarykově naprosto k nevíře.

O to větší cenu ale budou mít právě tyto stránky.

A protože jsou trnem v oku mnoha mocných, lze také očekávat, že svoje útoky vůči nim, i vůči jejich redakci, ještě vystupňují.

Konečně, Pavel Šafr je vlastně učedníkem ... Objevil, co my dávno víme - a - konečně - jeho za jeho médium a jeho obsah nikdo ani nezavírá, ani pořád dokola nesoudí.

V tom jsou naše stránky unikátem.

Proč to všechno píšeme a zdůrazňujeme ?

Abyste věděli, že podporovat - i finančně - stránky, které chci číst, protože se mi líbí, je a bude normální. Ba čím dál častější - zvláště za situace mediálního monopolu omezeného slovenského estébáka, proměňujícího i kdysi velká média v bezcenné reklamní látky, hájící zájmy jeho firem.

Z něčeho ta redakce žít a platit náklady musí.

A také aby bylo vidět - o jaký kus cesty jsme zase napřed.

To, co děláme už deset let, novináři z velkých médií začínají dělat - a objevovat - až nyní.

Mají se čemu učit.

Třeba taky tomu, jak udržet jejich médium nejen ekonomicky, ale i fyzicky za stavu, kdy redakce skončí pozavíráná ve vězení, byť pod nejrůznějšími zástupnými záminkami.

Na to jim můžeme poskytnout celé obsáhlé semináře a školení ...

___________________

 

__________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-21 10:32
Agrofert v registru smluv nebude. Poslanci ANO mu prosadili výjimku :zzz


zpravy.e15.cz/.../...

Babiš si - díky svým koupeným idiotům v parlamentu - zprivatizoval stát ... :eek: :-|
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-21 17:24
Chce 15 milionů za vazbu - a to v ní byl pouhý měsíc !! ;-)

Bude si muset zvyknout na malé české poměry ... :-*

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-21 17:27
Metalový zpěvák Blythe žádá po Česku přes 15 milionů kvůli svému stíhání
:eek:

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-21 17:28

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.