Kroměříž - město Karla Kryla ....?!

Pokud jste viděli trilogii o Janu Husovi, vysílanou Českou televizí v červnu a červenci při příležitosti jeho 600. výročí upálení, pak si dovolím připomenout jednu ilustrativní scénku, kdy mnich dominikán, který navštěvoval Husa ve vězení a snažil se ho přimět k podpisu odvolání či jakési smírčí listiny (neboť ani koncil, ani císař Zikmund nechtěli mít na rukou zbytečně Husovu krev - aniž tušili, jak draze za ni zaplatí), mu říkal (když Hus se tvrdošíjně odvolával na Bibli a Ježíše Krista, že ti jsou jeho jedinými soudci) asi tohle : "Nemůžete brát Bibli tak doslova ... to je jen příměr, obrázek ... praxe je samozřejmě jiná ..."

Na tuhle scénku jsem si vzpomněl, když jsem rozmlouval se starostou města Kroměříže - a přitom měl před očima jeho vstupní prohlášení po volbách v místním Zpravodaji (viz obrázek), kde oslovuje občany města s tím, že jim bude pozorně naslouchat (při řešení jejich problémů) a že mají na radnici dveře otevřené (asi v tomto duchu)...

Vyzkoušeli jsme to - jak taková vstřícnost a naslouchání vypadají ve skutečnosti.

 

Trvalo skoro 3 týdny, než pan starosta odsouhlasil termín - prý je přetížen (nebo plně vytížen, nebo tak něco) - o čemž nepochybuji, zvláště pokud by to se zlepšením chodu města myslel vážně - já vždycky říkám, že přetíženost je jen otázkou preferencí - aneb na co chci, na to si čas vždycky udělám.

Pak mi sdělil termín jediný, asi za 3 týdny - když jsem namítnul, že to má jít otec, jehož zastupuji, zrovna do nemocnice a že by bylo lépe dříve - anebo pak zase až později, aby se mohl i on schůzky účastnit - tak to nejde, nikdy jindy pan starosta čas nemá.

Dokonce bych řekl, že termín byl vybrán tak, aby zásadně nevyhovoval protistraně - snad v naději, že ta ke schůzce ani nepřijede, zvláště když to má 300 km daleko. Na ten den bylo navíc v kalendáři na našich stránkách jednání soudu v Praze, mohl organizátor doufat, že budu tam a nebudu se moci dostavit - a jiný termín samozřejmě neexistuje.

Ale - budiž. Sešli jsme se.

Když jsem přijel o půl hodiny dřív (což při takové vzdálenosti je vcelku pochopitelné), paní asistentka mi řekla, ať nečekám přímo u ní, tedy na chodbě před kancelářemi vedení města, že tam je domluvena spousta schůzek ( ta moje asi ne nebo co ...), a tak jsem šel počkat dolů, před podatelnu. Vlídnost sama.

Pan starosta na schůzku přišel, sám, vyslechnul mě - předmětem byla stížnost na jeho pracovníky, resp. na pracovníky Městského úřadu, kteří nedělali vůbec co měli, ba, dalo by se říci, že často nedělali vůbec nic, vyjma cílených provokací. Za což je město platí.

Když jsem po vysvětlení podstaty věci panu starostovi sdělil, že budu chtít  z jednání zápis, stejně jako předtím se divil, proč prý jsem to neřekl na začátku - a zavolal právničku, aby ten zápis sepsala.

Já tedy nevím, ale řekl bych, že zápis z úředního jednání je naprostou samozřejmostí i bez říkání, jinak to ani není úřední jednání - a poklábosit jsme si mohli i někde v hospodě, a ne na radnici.

Jeho stanovisko bylo asi tohle : Do ničeho zasahovat nemůže, vlastně ani neví, proč za ním jdu a co od něj očekávám, protože on nemůže nikomu nic přikazovat, se stížností na jejich chování i nevzdělanost se mám obracet na nadřízený Krajský úřad ve Zlíně a teprve pokud ten by uznal, že někdo pochybil, bude to starosta řešit.

Tedy, občané Kroměříže a okolí - slyšíte to sami : Vaše názory či poznatky a zkušenosti, dokonce s jeho vlastním úřadem, ho nezajímají vůbec, zajímá ho názor dalších úředníků ze Zlína (aniž bych je viděl, lze důvodně předpokládat, že se od těch jeho příliš lišit nebudou, pokud by se lišili a na Úřad a jeho výkonnost v KM dohlíželi, pak by nemohl takto vypadat).

A : Starosta - ze své pozice nejvyššího představitele a zástupce města NEMŮŽE NIC DĚLAT !!

Já ze své pozice prostého občana, navíc ještě hodně vzdáleného, mohu - a ti, co jsou za to - od vás, občanů -  placeni, nic dělat nemohou ?

Proč tedy kandidovali ve volbách, proč říkali, že chtějí něco změnit a proč vy jste je volili, když potom s vámi takhle jednají ?

Celou dobu se pan starosta díval na hodinky, že bude mít další schůzku (doufám, že taky 3 týdny dopředu domluvenou) - což byla asi ta proklamovaná "ochota naslouchat občanům".

Pokud se někdo ptá, jestli schůzka měla i pozitivní rysy, tak měla. Třeba ten, že se už nikdo nesnažil zesměšňovat nebo urážet ani předmět věci, ani mě jako stěžovatele - jako tomu bylo pokaždé předtím.

Na závěr jsme došli k zápisu, jehož obsah zde pro informaci veřejnosti zveřejňuji, aby si to mohla sama přečíst.

A občanům Kroměříže posílám vzkaz :  Dokud budete volit ty, co "nemohou nic dělat" a co je pro ně "stávající životní standard velmi vysoký" (bez ohledu na skutečnost, že v případě svých rodin možná i mají pravdu) - nemůžete čekat, že se cokoliv změní, natož k lepšímu.

A je to škoda zvláště v městě, které je jistě krásné a může se sice pyšnit bohatou kulturní minulostí, o současnosti už ale lépe se nešířit.

Kousek od radnice je i relativně nově otevřené muzeum Karla Kryla, místního rodáka, který se v Kroměříži v r. 1944 narodil (jeho rodina byla odsunuta ze Sudet, z Nového Jičína, odkud uprchla před Hitlerem, když Sudety zabíral, netušíc, že brzy dojde i do vnitrozemské a ryze české Kroměříže).

Šel jsem se tam podívat. Muzeum jsem si prohlédnul a šel zase ven - asi za 10 minut. Paní se divila, že si ani žádnou písničku neposlechnu ... Povídám jí : Paní, já Karla Kryla znám popředu i pozpátku, mohl bych Vám odrecitovat kteroukoliv - ale zajímalo mě, jaké muzeum jste mu postavili. To samo je sice docela hezké, ovšem i dnes by byl v Kroměříži asi dost sám. Jako byl tehdy.

Jeho duch by zde sotva hledal souputníky a spřízněné duše, zvláště pak na sousední radnici.

U muzea je napsáno : Prostor plný emocí ...

Nevím, jestli to mělo platit jen pro muzeum, nebo i pro přilehlou radnici, obojí je totiž pravda.

Krásné město.

S neschopnou a neprofesionální radnicí, kterou jste si zvolili. Nevěřím tomu, že by se v Kroměříži nenašel nikdo schopnější než ti, co jsem je měl tu čest na radnici potkat.

Opět mi náladu spravila až skvělá, čistá a dobře vařící restaurace na autobusovém nádraží. Kdyby radnice fungovala jako tahle restaurace, muselo by to město vypadat úplně jinak.

Cestoval jsem pak do Brna - a nemohl jsem si cestou nevšimnout, jak zoufale vypadají nádraží skoro všude - v Kojetíně, v Nezamyslicích, v Ivanovicích - až po Brno.

To už v Čechách obvykle neuvidíte - takový skanzen komunismu ze 70. let.

A pak se někdo diví, že Morava volí komunisty nebo aspoň socany. Nikdo tam od tzv. revoluce nic neudělal.

Tedy - abychom si rozuměli : Dobrého a užitečného ne. Nebo to není vidět.

______________________

 

 

 

 "Chceme zpříjemnit život v našem krásném městě..." (panu Vaculovi - a nejen jemu - jste ho teda zpříjemnili ... tak, že kdyby to někdo udělal vám a vaší rodině, tak se zblázníte vzteky a jedete si stěžovat rovnou do Rady Evropy...)

"I nyní - jako starosta - budu rád v dialogu s vámi - občany - pokračovat..." no - dalo nám dost práce ho vůbec zahájit...

"S ostatními, nově zvolenými zastupiteli jsem ochoten naslouchat..." - i to jsme viděli. Hlavně asi - a to podle vlastních slov pana starosty -  úředníkům z Krajského úřadu ve Zlíně, kteří ho zajímají mnohem víc než občané vlastního města a jeho voliči, jež mu naivně vyplácali svoje hlasy - skutečně za nic.

Aneb : Sliby se slibují - a blázni se radují ... V Kroměříži jich asi nebylo málo. Slibů - i bláznů, co jim věřili...

________________________

 

 

 Na zahájení školního roku - a hlavně na to presentovat se před kamerami a objektivy fotoaparátů - má vedení města vždycky fůru času. Na řešení skutečných problémů už mnohem, mnohem míň ... Vždyť- konečně - proč taky, že ?

Karlem Plíhalem i Karlem Krylem se vedení města zjevně rádo zaštiťuje.

Co ti by na to řekli ?

Nezeptal by se jich Karel Kryl - "Kolik vám platějí za tenhle nápad - táhněte raději s děvkama chrápat ..."?!

 

_______________________

 

 Kroměřížšká radnice - skutečně, i dnes - PROSTOR PLNÝ EMOCÍ ...  O tom dozajista nelze pochybovat.

______________________

______________________

Ohledně vedoucí OSPOD v Kroměříži, Ivany Sovadinové, jsme vznesli následující DOTAZ (resp. žádost o poskytnutí informace) :

________________________

Přidat hvězdičku 

Jiří Fiala

<This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>

16. října 2015 17:22

Komu: meu <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>

 

 

 

Dobrý den,

k podané žádosti o poskytnutí informace podle Zákona 106/99 Sb. ze dne
13. října přidávám její doslovný přepis, aby nevznikly pochybnosti o
obsahu textu :

_____________________

Žádám tímto o poskytnutí profesního životopisu zaměstnankyně MÚ a
vedoucí odboru OSPOD Mgr. Ivany Sovadinové, dále její předchozí
kvalifikace (škol, školení), průběhu předchozí praxe a hodnocení z
předchozích pracovních zařazení a dále pro její posici podstatné
informace stran osobního života, tedy zda je vdaná, případně
pokolikáté, zda je nebo byla v minulosti rozvedená, zda má děti, zda
je má ve vlastní péči a pokud je nebo byla rozvedená, jak vycházela s
otcem (otci) svých dětí, případně zda respektovala pravomocné
rozhodnutí soudu o předávání dětí otci nebo zda musel být vůči ní
nařízen výkon takovýchto rozhodnutí.
Informaci zašlete na mou trvalou adresu, t.j. 289 35 Košík č. 91.

                Ing. Jiří Fiala, nar. 11.8. 1963

 

______________________

______________________

 

Zdá se, že nejsme sami, kdo má problémy s kroměřížskou radnicí ...

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/215411000101017/obsah/429633-chyby-uredniku-a-policistu

Ředitel Krajského úřadu Zlínského kraje se jmenuje Vladimír Kutý - a tajemnice MÚ v Kroměříži zase nějaká Jana Kutá ... Ale to bude jistě jen náhoda ...

__________________________

 

 

 

 

 

Comments  

+5 # Naďa 2015-10-15 12:46
Nemám vlastní zkušenosti s jednáním státních zaměstnanců na Městském úřadě v Kroměříži, ale z popisované situace a jasných faktů vyplývá alarmující skutečnost, která se na těchto úřadech obecně stává naprosto standartní. :sad: Z mých bohatých zkušeností s jednáním na OSPOD ve Velkém Meziříčí mohu konstatovat následující. Jsou zbyteční, ba co více často tak zbyteční až škodí. Minimálně je stát platí za naprostou nečinnost. Zdá se a je často nesporné, že jejich jediným cílem je udržet si teplé místečko co nejdéle. Proto se vyhýbají situacím, jež by mohly vyvolat nějaký konflikt, jež by je zviditelnily a oni pak museli tam či tam vstát ze židle a obhajovat svou aktivní činnost. Proto je pro ně jednodušší vést pasivní řeči, fráze a naučené nicneříkající a především problém neřešící formulace. Nejlépe odkázat občana na někoho jiného, na pomoc jiného....to by jim šlo. A hlavně čekat, však ono se to samo nějak vyřeší, to přeci nevadí, že se s tím občan trápí roky a roky.
+5 # Naďa 2015-10-15 12:49
Tedy ještě závěrem, spoléhejte každý sám na sebe, protože v našem státě se zastání, pomoci či něčeho podobného u úřadů nedočkáte. A spravedlnosti? Na tu už taky nevěřím. Stačilo mi jen malinko nakouknout pod pokličku několika případů a jejich řešení ze strany našich státních zaměstnanců včetně justice.
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-15 19:37
Kul:

zpravy.idnes.cz/.../...


Došlo k přesunu vysoce postavených policistů z teplých kanceláří do chladnějších cel.

Že by malý závan do té velké policejní zatuchlosti? ;-)
____________________

Anebo jen vyřizování účtů dvou band, které se nedohodly na dělení lupu
... To mnohem pravděpodobněji. :eek:

____________________

to je sice taky mozne, presto jde o prijemnou

novinku v nasich stojatých vodach.. .. .. .. 8)
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-15 19:38
Free:

Exekuce v Polsku podobné jako v Česku, ale tresty za pochybení exekutorů jsou pro ně citelnější
polskodnes.cz/.../... :roll:

Asesor zabierał mienie, komornika najczęściej nie było. "W ciągu roku przepracował 84 dni"
tvn24.pl/.../...
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-15 20:05
Dokud mé srdce bude tlouci,

nezměním názor, že stejný bordel je na radnicích v Chrudimi, či Olomouci. :-?

novinky.cz/.../...

To, že mám pravdu následně ukážu, a kdykoli ji dokážu.

k213.cz/.../...

Mafiána Čechlovského vystřídal bývalý pedagog na středních školách, prospěchář a vychcánek Mgr. Petr Řezníček.

Neznám všechny střední školy na kterých učil, ale uvedu jednu, která mu v životopise chybí.

Ústřední politickou školu SSM na Seči u Chrudimi.

www.snked.cz/.../

Jelikož tam byl kdysi pionýrský tábor, nazývám tuto instituci Artěk.

pionyr.cz/o-pionyru/lide/historie/sturma

Jinak si k zajištění dobrého bydla pan Řezníček po tzv. sametové revoluci napsal svůj zkreslený životopis a ten vylepil na zdejších vývěskách, čímž oblbnul zdejší lůzu a od té doby se mu dobře daří.

Ve svém pracovním vytížení, aby nezůstal pozadu stačil vyměnit manželku.

Nedávno zemřela jeho matka.

Na jejím parte zaujalo Chrudimáky její rodné jméno.

Přinesdomů!!!

Na krajském úřadě v Pardubicích sedí jako ředitel /sedět by měl někde jinde/ nějaký ing. Jaroslav Folprecht, který zdejší pakáž kryje, a jeho kryje úřad ombudsmana, v mém případě Otakar Motejl.

Trochu jsem Vám vážení čtenáři stránek
K 213 přiblížil státní správu,

bandu zločinců, lumpů, darmožroutů, co udělali z ní k bezpracnému žití dojnou krávu.

Zamysli se člověče,

z cizího prý krev neteče!!! :eek:

J.K.
+3 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-15 20:10
Šest a půl tisíce géniů na radnicích. Nevěříte? :D
blog.aktualne.cz/.../...
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 11:31
Policista je - Vždy připraven !! Tedy i ve vazbě zůstává ve službě ... :roll:
A když by chtěl nějaký bachař zneužívat svoje pravomoci a šikanovat ho, tak mu hned nastříká do očí pepřový sprej ... :roll:

Ve vazbě a přitom stále ve službě. Teď je trestat je moc složité, tvrdí policie :zzz


lidovky.cz/.../...

Kauza Vidkun: obvinění policisté zůstávají ve službě, protože jsou ve vazbě :eek:
novinky.cz/.../... :-)

Kvůli olomoucké kauze skončil nejvyšší kriminalista v zemi. Dva policisté, obvinění z korupce, zůstávají :eek:

domaci.ihned.cz/.../ :-x
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 11:33
O Kadlece se už několikrát zajímala inspekce. Vždy bez výsledku :D
zpravy.idnes.cz/.../...
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 11:38
Bratříčku, zavírej vrátka ... :roll:

prehravac.rozhlas.cz/audio/3357303
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 11:45
Trnitá cesta k obnově procesu (když soud zničil většinu důkazů ...) :-?


hradec.idnes.cz/.../...
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 14:18
Jak poznat nebezpečného řidiče? Řídí stříbrné auto, má maják a nápis Policie :eek:


autoforum.cz/.../...
+3 # Saxána 2015-10-16 16:48
De lege ferenda : Ve věci každého dítěte - nejen dětí migrantů - neměl by zákon určit kolizního opatrovníka dítěte při rozhodování soudu výhradně advokáta? /V současnosti OSPOD./ www.iustin.cz/files/manualsp.pdf
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 17:24
J. Komárek :

Pro OSPOD a opatrovnickou mafii vzorná matka :eek:

novinky.cz/.../...
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 17:25
Grilovačka v Agrofertu


novinky.cz/.../... :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-16 19:07
Šéf GIBS je v ohrožení. Premiér od něj chce vysvětlení k olomoucké kauze
zpravy.idnes.cz/.../...

Šéf české kriminálky Pospíšek požádal o propuštění
echo24.cz/.../...

O konci Langa v čele BIS nevíme, tvrdí politici. Zprávu mají za kachnu
zpravy.idnes.cz/.../...
:-|

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.