Tři králové

přišli k vám...

 štěstí, zdraví, přinesli vám...

 

 

Astronomové a mágové, nikoliv králové v pravém slova smyslu - jedině ti mohli mít znalosti potřebné k výpočtu zjevení komety i její dráhy, oné betlémské hvězdy, která je dovedla až ke kolébce krále králů v zemi judské.

Vládnul tam tehdy zlý král Herodes, a mágové, když se ho ve své naivní dobrotě šli zeptat, kde se to dítě narodí, že mu jdou složit dary, nevědomky dali do vínku Ježíškovi kruté pronásledování hned v prvních týdnech života - které pak za něj odnesla všechna betlémská nemluvňátka.

Každý biblický příběh má své poselství - a tohle, řekl bych, je velmi netradiční. A málo se zmiňuje.  

Vykládá nám o tom, jak bezelstným dotazem či naivní dobrotou můžeme spíše uškodit, někdy i naprosto tragicky, než někomu pomoci.

A také mluví o tom, že s každým je potřeba hovořit jeho jazykem : S naivním dobráčkem dobře a mírně, s despotou stalinského typu jen tvrdou pěstí. Jiné řeči neporozumí.

Přesto, či právě proto, přejeme vám všem, aby vám ti letoší Tři králové přinášeli jen radost, dobrotu a celoroční požehnání do nastávajícího roku.

 

 

_______________________

_______________________

V některých zemích se teprve na Tři krále slaví Vánoce.

Je to samozřejmě pravoslavné Rusko, ale  třeba i přísně katolické Španělsko. I tam přijíždějí od východu tři králové na velbloudech, v Barceloně navíc o to efektněji, že se vyloďují v přístavu (neboť od východu je přece moře).  Velbloudí výprava, zvaná Kavalkáda, v ulicích velkoměsta, lemovaných početnými zástupy přihlížejících, pak působí majestátním dojmem.

Kašpar, Melichar i Baltazar - králové Indie, Persie a Arábie - přijíždějí - zase jednou za rok - do Evropy. V dobrém i po dobrém, vezouce poselství dobra a lásky.

Kéž bychom toto poselství právě z těchto krajů mohli zaznamenávat i v současnosti...

 

______________________

______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-01-06 09:37
Děkuji za pěkné čtení.

    Je to pravda. Církev nás učí, že to byli mudrci ( mágové,astronomové) a že jich bylo pravděpodobně víc než 3. Ta trojka je podle tří královských darů, které Ježíškovi donesli ( zlata, kadidla a myrhy).

    Ohledně zavražděných betlémských chlapců nás Církev učí, že to byli první mučedníci, kteří položili život za Krista, v podstatě místo něho.
Církev zařadila jejich svátek na den 28.12. (tzv. Mláďátka, mučedníci Betlémští), hned po sv. Štěpánovi a Janovi.

Zdeňka

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.