Četníci odnikud

 Nejen přezky a knoflíky tvoří dobovou věrohodnost a opravdovost.

 Nedávno jsem slyšel v rozhlase rozhovor s inspirátorem seriálu o četnících, tentokráte z Luhačovic - a tam si nejen on, ale i ostatní diskutující pochvalovali, jak se prý zvedlo historické povědomí o prvorepublikových četnících, díky seriálu o četnické pátrací stanici strážmistra Arazima - a oč už jsou dokonalejší tůvrci seriálu Četníci z Luhačovic, že ti už přesně vědí, jak vypadaly tehdy uniformy, včetně knoflíků a přezek a vůbec mají tehdejší četnický sbor důkladně a přesně zmapován - což ještě před pár roky nebylo vůbec.  

Chápu samozřejmě zoufalou snahu současné policie při obrazu neradostné současnosti se o to více obracet do minulosti a hledat tam sebemenší záchytný bod, který by umožňoval opřít o cokoliv alespoň základní profesní hrdost - tak, aby se nejen nemuseli stydět chodit do práce, ale ani přijít z práce, před své manželky a děti.

A tak bylo znovuobjeveno prvorepublikové četnictvo, když sotva lze očekávat, že o současné policii bude někdo za 100 let natáčet oslavné seriály a spíše se bude každý snažit tuto její - dnes současnou - kapitolu z historie co nejrychleji vymazat.

Nejsem sice znalec četnických uniforem 100 let starých a nehodlám proto diskutovat o ryzosti knoflíků a přezek, ale řekl bych, že ty samy o sobě dobový kolorit rozhodně vytvořit nemohou a také ho nevytvářejí.

Viděl jsem poslední dva díly Četníků z Luhačovic - a myslím si, že autoři seriálu by udělali rozhodně dobře, kdyby - namísto popouštění uzdy vlastní fantazie  - si přečetli něco z dobových archivů, především těch policejních, a snažili se zasadit svoje díly do reálného rámce, což by jejich přesvědčivosti a věrohodnosti rozhodně nemálo přidalo. Ono to totiž vypadá, že - kromě knoflíků a přezek - neodpovídá tehdejší realitě zhola nic, což pak dělá z nákladného seriálu vcelku bezcenný kýč a lacinou vyprávěnku zasazenou do - NIKAM.

Tehdejší realitě tak neodpovídají nejen kresby jednotlivých postav, ať už četnických či civilních, ale především dobová bezpečnostní situace za 1. republiky, která - a to ani těsně po válce - rozhodně nevykazovala masové řádění rozsáhlých band vojenských zběhů či utečenců po moravském venkově.

Ještě horší je to s dialogy hlavních postav, kde současná - dosti argotní - čeština natolik rve uši, že o jakoukoliv iluzi stavu před sto lety připraví diváka už po prvních pěti minutách.

Namátkou se mi tady vybavuje jiný, zvláště odstrašující příklad podobného historizujícího zmetku - totiž film Tobruk, což je v podstatě jen snůška současných hrubých nadávek a sprostot - a to je také vše, co se z filmu skutečně dozvíte. Děsivý obraz velkého hovna, které tvůrci v duši zjevně nosí.

Nutno podotknout, že i komunistická propaganda na to šla mnohem sofistikovaněji a lépe, když známý "Policajtský večerníček", totiž příběhy majora Zemana, zasadila do rámce skutečných událostí té doby, byť značně zkreslených a převrácených naruby - viz zvláště odstrašující případ z r. 1952 - popisující za nejhlubší normalizace - aniž to kdo tehdy věděl - hrdinství odbojové skupiny bratří Mašínů.

Četníci z Luhačovic tak budou - vzdor - prý dokonalým - přezkám a knoflíkům - jen dalším - vcelku bezcenným - plácnutím do vody, natož aby od takového seriálu dokázal někdo odvozovat svou profesní hrdost a čest.

Za pár let po nich ani pes neštěkne a nebudou to četníci ani z doby před sto lety, ani ze současnosti - prostě - ODNIKUD. 

Jako každý paskvil a kýč.

Pověsti 1. republiky a jejího četnictva mohou jedině uškodit. Jako všechno zfušované a neumělé, vytvořené bez nejen dostatečných, ale často i základních historických znalostí a povědomí.

Protože to pro lidi, kteří se o historii zjevně nikdy nezajímali, nelze vytvořit z hodiny na hodinu.

 

________________

 http://www.k213.cz/JOOMLA/2535-arazim-byl-z-hradce

________________

 

 

 

 

______________________

______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-12 09:35
Ještě že tu máme citlivou a férovou policii v čele s Tuhým Nevychovancem.

seznam.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.