Čas činů

 Diskuse s předem daným závěrem postrádá koncepci, i smyslu. Jestliže zastánci Sloupu tvrdí, že proběhla diskuse, pak od evangelíků slyšeli vždy jen jasné NE. Přesto si klidně Sloup postavili, dokonce neváhali kvůli tomu vyvolat nové hlasování Magistrátu, které se - podle jeho strůjců - mělo stát referendem o setrvání primátora Hřiba ve funkci. 

Na takovou potupu nebylo lze se donekonečna mlčky dívat...

 

 V tomto týdnu jsem měl docela živý - a asi i realistický - sen : Stáli v něm u postele všichni ti popravení páni - a žádali o pomoc. S tím, že nikdo jiný jim nepomůže - a na tu pohanu se již nemohou dívat, ani v klidu spát. 

Šli v řadě za sebou, tak, jak je popravovali... Jáchym Ondřej Šlik, Václav Budovec z Budova, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic... Pak následovali rytiři,  a po nich měšťané. Mezi nimi jsem poznal purkmistry z Kutné Hory i Žatce, mně již dříve známé. 

Tu pomoc jsem jim slíbil. Tedy to, že udělám, co bude v mých silách. 

A kdy jindy, než v den 399. výročí popravy ?? A první výročí, kdy se mají od svého popraviště dívat na potupný Mariánský sloup. 

Poslední, co mne zdržovalo z cesty, byla myšlenka na mé katolické známé a přátele, kteří mi v minulosti i nemálo pomohli. Jak se jich to asi dotkne ? 

V duchu jsem se obrátil k Panně Marii, jíž je Sloup zasvěcen, jestli by připustila, že byla jako symbol zneužita ke špinavé věci. A jestli by s takovou akcí - proti Sloupu - vyslovila souhlas. 

Jestli umím číst znamení - tak dala. Což mě nemálo udivilo. A přesvědčilo, že máme pravdu. My, co tvrdíme, že Sloup nebyl vztyčen ani k větší slávě Panny Marie, ani k oslavě vítězství  Pražanů nad Švédy v r. 1648 - ale pouze a výhradně jako pomník vítězství nad českou reformací a českým protestantismem, jako symbol násilného návratu českých zemí do lůna Habsburků, kde už měly navěky zůstat. 

 

A protože - jak nás učí dějiny, jenom čin je účinný, básně nemají tu moc - jak zpívá Nohavica - vydal jsem se - v den popravy českých pánů - tento Sloup trochu zviditelnit. 

Protože jeho hlavním problémem, resp. hlavním problémem jeho existence bezesporu je - že skoro nikdo přesně neví, co znamená a symbolizuje, média o něm lžou jako když tiskne - a do vysílání prostě jiný názor, natož údaj, nepřipustí - na věcné námitky neodpovídají, a to nejen média, ale ani magistrát. 

Připomínám, že tak zásadní věc jako je pomník výsměchu české reformaci není rozhodně pouze v kompetenci Prahy, k tomu má právo se vyslovit celá země - a ta tu šanci nikdy nedostala. Sloup si odhlasovali zkorumpovaní radní z ODS a TOP 09, aniž vůbec věděli, o čem hlasují. 

Prý s tím, že budou mít konečně klid. 

Už tehdy jsem říkal - že nebudou... 

 

 

 

Věřím pevně, že nejen evangelíci a lidé historie znalí, ale i katolíci, minimálně pochopí, co k tomuto činu vedlo, že je to logické a správné - a jak krátkozraká byla jejich politika vnutit městu i zemi násilím pomník, oslavující její porážku a ponížení. 

Ze kterých se - mimochodem - dodnes nevzpamatovala... 

_____________________

Stařičký mocnář se přijel zase jednou podívat do Prahy... 

 

 PTÁ SE NA VLTAVSKÉ: "CO TO DĚLAJÍ TI MOJI ČEŠI  S TIM MARIÁNSKÝM SLOUPEM ?"

 

___________________

___________________

 

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/video-muz-zapalil-mariansky-sloup-zadrzela-ho-policie-110158#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=H0Xe9yyA9Bx-202006211134&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

 

 

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/historie/poprava-%C4%8Desk%C3%BDch-p%C3%A1n%C5%AF-1621-ned%C5%AFstojn%C3%A9-krvav%C3%A9-divadlo-se-p%C5%99%C3%AD%C4%8Dilo-i-katu-mydl%C3%A1%C5%99ovi/ar-BB15MhYV?ocid=msedgntp

 

 

______________________

______________________

 

 http://www.k213.cz/JOOMLA/3278-sloup-potupy-a-hanby

 
 
 
 
 
 
 

 

 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-21 16:13
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-21 18:43
Prý by se kompromis našel... Že se jich doteď našlo !!

Díky takovým, jako je tenhle pán, tam teď ten sloup stojí...

A jeho pobělohorští emigrantští předkové se za něj můžou tak akorát stydět...

lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753393
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 20:51
Milý Jirko
Obdivuji Jendu D. jak ve svém věku pěkně běhá - budíš mu to přáno. A to hlavní, souhlasím a podporuji tvoji akci, bude to zapálená pochodeň pravdy? nebo národ je hluchý a slepý? S úctou Jirka Proch.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 20:52
Ahoj Jirko, jsi hrdina.
HP
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 20:57
Ve věci M.sloupu i dalších mám názor dávno hotový :
Když je svéprávný občan nucen po léta setkávat se s úřední tupostí, často ale
se zlovůlí a nezákonností, dojde nutně k osobní iniciativě.
Zajisté nešlo o prosté poškození "uměleckého díla " -
k tomu tzv. pachatel není dost hloupý.
Předpokládám, že teď už k nějaké diskusi dojde, ale dle hloubky sdružených problémů
jsem jist , že vidle nebudou stačit....!

+F+

_________

Já jsem těm městským policajtům, co přijeli, říkal totéž : Teď už snad páni radní budou poslouchat, co říkáme...

A oni, samozřejmě, ze začátku takový ty bláboly, jestli se nemůžu vyjádřit jinak a mírněji - povídám : To všechno jsme dávno dělali - samozřejmě, k ničemu. U nás se rozumí jenom jedinému : Průšvihu.

A pokud jim ho nedokážete udělat, nestojíte jim za pohled...

Dále bych si dovolil zásadně polemizovat s obsahem sdělení "poškodil umělecké dílo" - protože :

a) jakýpak poškodil ?? Sami přece říkali, že Sloup musí získat patinu času, že je moc čerstvý a vypadá, jak bakelitový - tak patinu už alespoň zčásti má.

Neměl bych jim ještě poslat fakturu za dodělání té patiny ?!!

A za b) : Jaký umělecký dílo ?
Prostá kopie zručnějšího řemeslníka. Toť celé.

__________

Ti policajti taky ze začátku zjišťovali - prý poškození umělecké, historické památky...
Já povídám : Jaké historické památky, co to povídáte ?
Vždyť i kojenec je starší než ta památka...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 21:06
Nádhera. A hotový zázrak. Že jste doma. Tedy tak originální předvolební kampaň ... M.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 21:22
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 21:23
Zřejmě na oslavu mučedníka, slovenského přivandrovalce estébáka Bureše.
Klesáme hloub a hloub,
kdo platil ten přiblblý sloup?
Symbol potupy národa českého.
Nevidím v tom nic hezkého.
Není to žádná legrace,
možná za tím vším se skrývá estébák Bureš za EU dotace.
J.K.

www.ceskenoviny.cz/.../1898459
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 21:24
Svůj názor na věc Mariánského sloupu jsem Vám před časem pověděl - jeho rezumé se nemění: Nepřipustit žádnou válku mezi katolíky a protestanty, jakou byla třicetiletá válka! Nechci zbytečně provokovat protestanty, věříte v Boha stejně jako já katolík, a rozdíly názorů jsou ve věroučných detailech, či praktikách...ale ne morální, ne na spravedlnost, ne na Písmo Sv.! Ale stejně tak je na protestantech, aby neprovokovali katolíky!
Váš čin byl šílený! Co by Vám řekl např - v řadách protestantů - tak vynikající člověk, jako farář Jan Dus!?

cai24.pl/.../...


Všimla si toho i polská veřejnoprávní televize TVP. Raději jsem ještě v rodině neřekl, že tím pachatelem jste byl Vy, ani polské, natož v ČR.
Dal jste akorát zbraň do ruky všelijakým komunistům a mafiánům, a především jste se snížil na úroveň anarchistického pitomce Sauera a spol ve věci, která potřebuje pokračovat v diskusi hledající rozumné řešení a vítat nabídnutou ruku. Teď na Vás budou házet špínu, a mít Vás za blázna, podrazil jste sám své letité úsilí, které si časem - vzdor všem indoktrinačním tlakům - získalo veřejnost, navíc v době, kdy už začíná na tu veřejnost větší měrou prosakovat vědomí, že česká justice je zkorumpovaná a prohnilá. A pak se Vaší prací budou chlubit různí Šináglové a podobní, jakoby speciálně v ČR nebylo obvyklé vykrádat i duševní vlastnictví jiných...

Jako katolík pamatuju Husova slova "Abychom jedno byli..." Sám jako protestant oceňujete snahu Sv. Papeže Jana Pavla II. o smíření katolíků a protestantů - byl to tento Papež, a po něm i Benedikt, středoevropští Papežové, rozumějící dějinám naší části Evropy. Těch neporozumění bylo v historii strašně moc, na obou stranách, i katolické i protestantské, i mezi představiteli národů, jejich eskalace vedoucí k násilným akcím ani té "vítězné" straně nepřinesla štěstí.

Jako lidé nemáme patent na pravdu, ani my katolíci, ani protestanti, žádný pozemšťan! Bez kultivované diskuse skládající dohromady fakta i poznání k pravdě nedojdeme! Takovéhle činy ve zkratu myšlení k tomu nevedou!

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 21:29
V Chrudimi na náměstí provozoval lékárnu Kryštof Harant, potomek popraveného Kryštofa Haranta. J.K.


search.seznam.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-22 21:32
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 04:53
Mafiánská milenka zmocněnkyní vlády ???

Opravdu, "od podlahy" chce Matovič s Čaputovou přebudovat Slovensko, že ??

Asi jim ty předchozí průšvihy ještě nestačily...

To je tak, když se volí lidi podle barvy kravaty nebo šatů bez sebemenší minulosti a zkušenosti...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 05:02
Pomatený ruský server si ani nedokáže ověřit, jestli to byla skupina nebo jednotlivec.

Co ale je nesporně zajímavé, je to, že kopíruje stanoviska katolické církve :

aeronet.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 12:54
aeronet.cz/.../...


Ale ovšem, kde už jsou zprofanovány novodobé formy komunismu - propagace LGBT, feminismu, Antify - a kde se potřebují Rusáci, komunistické tajné služby (ve formální ilegalitě činné dodnes) vemlouvat v přízeň mas, tam se chovají jako "Boží opice". Klidně deklarují to, co deklaruje konzervativní pravice, slibují totéž, ale samozřejmě se záměrem nesplnit z toho ani zbla...
Nakonec jsem toho svědkem zrovna ve vrcholící volební kampani v Polsku...Najednou slibují vše, co udělala pro stát a občany konzervativní pravice, to je novum...
Putin dnes si hraje nakonec na obhájce křesťanských kořenů Evropy. Činy samozřejmě směřují obráceně...
"....dnes v roce 2020 se pomníky národů a lidu postříkávají barvou, odstraňují z podstavců, strhávají z podstavců za křiku bílé sójové mládeže a už dokonce i zapalují...." chytá se dnešní skutečnosti z řady zemí včetně Polska ruský aeronet! Akorát, že v Polsku je takové počínání trestné, zatímco v dřívějším Západním Německu stavějí soudruzi sochu Lenina, dovezenou z českého depozitáře dědictví po bolševické éře. A agenti komunistických služeb převlečení dnes do slušivých obleků, bílých košil a kravat, v rolích eurokomisařů chtějí dnes národy učit demokracii?

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 06:17
Tobiáš Štefek z Koloděj má své vlastní stránky :

steffek.estranky.cz/.../tobias-stefek-z-kolodej
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 07:45
Není to moc příjemné, že ??? Ptá se Hus...

prazsky.denik.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 14:25
Před 76 lety navštívila ghetto Terezín delegace Červeného kříže


plus.rozhlas.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 14:36
Katolíci se shozením sloupu nikdy nesouhlasili. Ani mnozí nekatolíci. Radnice si udělala z této záležitosti politikum, to není dobré ani vůči symbolu Ochránkyně Města ani vůči obětem té perzekuce, zatímco tato záležitost vyžadovala řešení. Jeho dvě možnosti jsem zmínil (Břevnov, nebo na svém místě, ale důstojný památník obětem té popravy - tak by nakonec prostor Staroměstského náměstí byl i zobrazením národních dějin (v nichž má pomník M. Jana Husa také své místo, i to memento v podobě zbytků nacisty vypálené Staroměstské radnice)...A výsledkem pak návod k smíření katolíků a protestantů a k tomu bych tam zakomponoval i projev Jana Pavla II. z jeho návštěvy v ČR r. 1995...hodil by se zvláště k památníku té exekuce. A Pannu Marii pak jako symbol Pokoje a Smíření. Tedy může to být i záležitost kompozice.
Pokud jde o Habsburky, je v ČR dost zednářskou a posléze komunistickou indoktrinací vytvořený pohled namísto střízlivého hodnocení negativ i pozitiv. Násilná rekatolizace po bitvě na Bílé Hoře jistě neposloužila dobré věci, potřeba bylo misionářů. Viděno ovšem očima té doby a nikoliv dnešníma, pak stejně tak násilná byla katolizace i Jižní Ameriky. Bylo potřeba misionáře - byly tam i vyspělé kultury, od kterých se Evropané mohlo mnohé naučit, namísto toho byly rabovány...a zatlačeny. Stejně tak mezi protestanty byla tehdy elita. Elita z řad katolíků i elita z řad protestantů - mohly obě přispívat k dobrému dílu.
(Něco jiného je, pokud se elita brání národ před bezbožnou divokou luzou, jakou představovala např. bolševická revoluce apod...)
Jednoduchá zbrklá řešení škodí zkrátka i té nejupřímnější věci.
________________
S tím nemohu, než souhlasit. Ovšem kdo první hodil olej do ohně ?
Jak někdo vůbec mohl přijít na to, že postaví původní pomník, který druhá strana chápala celá staletí jako urážku a pohanu - a najednou bude z pohany symbol usmíření ?? Jakým zázrakem by se tak mohlo stát ?? A ještě pokoutně a jaksi zadem, úlisně prosazený !! Napotřetí, kdy už museli dobře vědět, jaký odpor to vzbuzuje.

To rozhodně nesvědčí o dobré vůli se dohodnout, ani usmířit - ale o vůli prosadit si svoje za každou cenu - a vy, ostatní, smiřte se - a zapomeňte. A to je - podle nás - usmíření.
Pravdou taky je, že tady selhaly obojí elity, jak katolické, tak protestantské - a nakonec zjevně i komunální.

Ty poslední pak především po odborné stránce, protože odsouhlasily pomník, o kterém neměly ani tuchy, ani páry, a naivně si myslely, že všichni ostatní jsou stejně blbí jako oni sami. Podle zásady "Podle sebe soudím tebe".
No - a holt všichni až tak blbí a tak pasivní úplně nebyli...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 16:23
Jirko,

těší mne , jak jsi čiperně překonal plot a jako 42 letý v klidu usedl na lavičku.
Už z hoho je jasné, že ti ochránci katolických pravd neumějí do pěti počítat ..........
Doufám také, žes byl k městským buranům slušný a nikoho jsi nenapadl pro porušení zákona
o svobodném vyjádření názoru.
Dokonce mi je i srozumitelné, že Freeurope slepě brání Panenku Marii.
Souhlasím s ideou, že jen činem možno hlupáky vyřadit .

+F+
_______________

Asi mi chtěli polichotit, když mi 15 let ubrali... Sice lidi říkaj, že vypadám mladší - ale že až o tolik, to by mě opravdu nebylo napadlo...

Choval jsem se k nim tak, jako oni ke mně. A byl tam znát citelný rozdíl na začátku - a na konci.

Nejprve ke mně přišel takový starší městský policajt, proč prý jsem to udělal. Povídám : Protože ten pomník uráží naše dějiny.
A on - když něco uráží vaše dějiny, tak to rovnou zapálíte ?
A já na to : Vaše ?? Snad vaše taky ne, vždyť jste taky Čech !
A to poprvé zmlknul.
Pak jim přijely posily - další dvě auta (na jediného člověka !!) - z toho jednoho taková afektovaná ženská - no, jak policajtky bývaj, něžný rodinný typ bych asi mezi nima nehledal... A zase : Že co ničím cizí majetek - a jak by se mi líbilo, kdyby někdo zapálil můj byt - tak povídám : Já svým bytem nikoho neurážím, ale tenhle pomník ano, všechny evangelíky.
Tak taky začala couvat - všichni si napřed zjevně mysleli, že mluví s nějakým buď bláznem, nebo veřejným ničitelem - nikdo z nich - a to platilo o všech - neměl o pomníku ani potuchy, co znamená, co symbolizuje - a když jsem jim to sdělil, tak většinou už zmlkli, a ten starší, ze začátku, povídá : A proč teda nejdete někam do médií, jim to říct ?
A já povídám : Copak vás tam někdo pustí ? To prostě nechtějí slyšet - a proto taky v y o tom vůbec nic nevíte... :sad:
Pak přijeli ti státní, dva vysloveně mladí kluci, řekl bych, mladší než mí synové - oba tak sotva kolem dvacíti, když viděli, že jim neutíkám, ani nenadávám - tak vcelku slušně pravili, jestli bych jel s nima k sepsání protokolu - a já že na to už celou dobu čekám... :-)
Tak mi sice udělali prohlídku, ale nic moc, většinu věcí mi nechali, akorát že ta taška musí jet zvlášť, v kufru, povídám, že nemám nic proti - a v autě, když jeden seděl vedle mě a furt se po mně koukal, tak mu povídám : Helejte, ode mě vám vůbec nic nehrozí - já jsem tady kvůli pomníku, ne proto, abych se s váma rval. Na to už ani nemám. :-?
Tak je to naprosto uklidnilo - a pak už byli slušní všichni. I když si mě předávali, tak si stačili sdělit, že jsem šel dobrovolně, nekladl odpor, ničím je neohrožoval.
Pak ten, co měl na služebně službu - ten se mě rovnou zeptal - a byl aspoň upřímnej : Prý - můžete mi o tom pomníku něco říct, já o něm fakt nic nevím.... :o
Tak povídám : A co chcete slyšet ? Oficiální verzi, nebo pravdu ?
A on že obojí.
Tak jsem mu řekl obojí - pak už žádný narážky na "trestný čin" neměli, jen říkali, že nás musí být víc, abychom s tím pohnuli (což vím od začátku) a že je snazší stavbě zabránit, než ji potom odstraňovat - povídám, i to je mi jasný, ovšem to je vizitka těch, co tomu sloupu bránili doteď. Neschopní faráři nebo staří lidi, co se sotva drží na nohou. A proto tam ten Sloup teď stojí.
Pak se mnou sepsali všechny ty protokoly - o předání věci, o zabavení věci - to byly ty sirky a láhev se zbytkem benzinu (byl jsem mimochodem moc rád, že mi to nebouchlo v ruce - proto říkám - požehnaná akce, bez toho by to dopadlo úplně jinak...)

No, a na závěr, když se dotázali státní zástupkyně (samozřejmě mě znala - já je pak taky ubezpečil že státní zástupce v Praze znám skoro všechny) - tak mě propustili, s tím, ať jsem policii k dispozici - což sami vyhodnotili, že asi budu.
No, a já šel na vlak zpátky do Nymburka. S pocitem dobře odvedené práce...
A to je celý.
A, říkám si, kdyby totéž udělal každý, kdo s tím pomníkem nesouhlasí, tak je u toho pomníku fronta, můžou se tam psát pořadníky - a těm hlupákům z magistrátu by asi konečně došlo, co to tam nechali postavit... :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 17:41
A co tohle ??? Zavřou podle tohoto paragrafu celý magistrát, který hlasoval pro Sloup ??
____________

§ 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob
____________
(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 18:13
Prý mi hrozí dva roky... Snaha o zastrašení následovníků je tu evidentní :

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 19:05
"...jak někdo vůbec mohl přijít na to, že postaví původní pomník, který druhá strana chápala celá staletí jako urážku a pohanu - a najednou bude z pohany symbol usmíření ?? Jakým zázrakem by se tak mohlo stát ??...."

Žádným zázrakem, ale solidní diskusí. Taková nebývá dílem chvilky. Smíření bylo potřebou ve středověku, v XVII. století i dnes. Už v XV. století se Turci sápali na Evropu. 1453 padl Konstantinopol a následně v témže roce Bělehrad. A ani zde se Turci nezastavili...To už se v českém království rozvíjelo husitské hnutí, které bylo následkem příčiny - po stránce Církve papežského schizmatu, a také krizi vlády (známo je, že Václav IV. Nezvládal situaci). Zdroj nepokoje v Evropě, už tehdy ohrožované islámem. Zkrátka v rozvráceném státě si dělali pánové co chtěli, a mnozí kněží nesloužili Bohu a člověku... Dnes přiznávají katolíci, že upálení M. Jana Husa bylo proti Evangeliu, že husitské hnutí vzniklo v důsledku krize Církve (a dodejme i státu). O vzájemnou toleranci se snažil Jiří Poděbradský, český král...Ne vždy došel porozumění. Třicetiletá válka potom byla tragedií, a Bohužel ji mnoho lidí v Čechách dodnes chápe jako snahu zlých Němců či Rakušanů ponížit český národ. Ve skutečnosti to byla evropská válka mezi katolickým a protestantským světem, v níž si evropští mocipáni zneužili víru akorát jako štít ke svým mocenským záměrům...
Kdyby zvítězili v českých zemích protestanti, popravovali by katolíky. (A vlastně: Čechy výsledkem této války "spadly" do katolické sféry, zatímco jedna třetina Polska, i když až v r. 1795 do té protestantské - totiž pod pruský zábor. Ve skutečnosti se nakonec za císaře Viléma staly Prusy represivní diktaturou, vyznávání katolické víry a polského jazyka bylo v této sféře potlačováno s plnou surovostí...Víra, katolicismus právě zde se stal Polákům i normou jejich chování, chápání vlastní identity v boji za svobodu. Nakonec většina území pruského záboru přešla po I. světové válce pod Německo...Zajímavostí je však i náboženská tolerance katolického Polska v předbělohorské i pobělohorské době - protože pobělohorští exulanti - protestanti, jichž tehdy emigrovalo cca 120 tisíc - krom protestantského Saska či Berlína našli asyl také v katolickém Polsku. Byla to elita se silným národním vědomím. V Polsku se stalo tehdy domovem právě Velkopolsko - v něm se centrem českého osídlení stalo Leszno, v němž čas žil a tvořil J.A. Komenský, a Ostrorog a ještě Pomořansko, v něm Toruň ...I ta předbělohorskou českou emigraci do Polska tvořili Čeští Bratři: Začala se rokem 1548, kdy král Ferdinand I. nařídil poddaným z řad Jednoty Bratské přestoupit na katolicismus - anebo opustit zemi. A ti čeští bratři ve Velkopolsku přispěli k rozvoji polské reformace a inspirační roli sehráli v počáteční fázi vytváření polské reformační literatury XVI. století. Tolik jiný příklad historie.

Třeba se zbavit předsudku, že jiná denominace je nepřítel. Můžeme ji chápat i třeba jako chybující, ale pokud i takto chápat, pak ji musíme popřát příslušníkům oné jiné denominace cestu k jejímu vlastnímu poznání. Chápat že i my sami, katolíci, jsme lidé chybující. A na své chyby totiž člověk nepřichází mrknutím oka. V některých věcech jej dokopou roky životních zkušeností...A v historii národů, či vůbec našeho kontinentu, je i jedno století historicky krátkou dobou.

Facit: Nejde o zázrak, ale o potřebu. Potřebu usmíření. A to lze vyvodit poučením se z historie, především z nezkreslených doopravdy objektivních fakt. V nové době Panna Maria nechť je patronkou TAKOVÉ - a v žádném případě nikoliv násilné - cesty.

Freeeurope
____________
No, jednak ta diskuse neproběhla - jednak si nedovedu představit, jak by mohla vést k takovému zázraku. Solidní diskuse, která ukáže, že pro jednu ze stran je daná varianta nepřijatelná, může vést jedině ke změně varianty, ne ke změně stanoviska.
A změnu varianty zase zjevně odmítá připustit druhá strana.
No, takže to pak jenom jedno řešení : Otevřený konflikt uprostřed Prahy, na hlavním náměstí země.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-23 20:47
Páteř zločineckého syndikátu :


pokec24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 10:10
Za to, že estébák Bureš tu řádí jak Černá ruka,
děkuje mu bývalý "politický vězeň" Dominik Duka.
Bureš na oplatku mu dík vrací,
český národ z toho zvrací.
Křivý křivého si hledá,
vrána vedle vrány sedá.
J.K.

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 10:14
Finanční správa zřejmě utajovala listiny před správními soudy. Její manipulaci se spisem řešil Ústavní soud


www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 12:40
Jak probíhá klasická "kontrola" českého MSp : Tak, aby se nikdy nic nevyšetřilo...
______________

Ministerstvo zjišťuje, zda je mezi exekutory korupce. Ptá se ale hlavně těch, kdo nemají důvod ji hlásit

denikn.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 12:41
Češi a Slováci jsou nejtolerantnější k uplácení úředníků, ukázal unijní průzkum

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
___________________

Protože si na to museli denně zvyknout...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 15:15
Nazdar Jirko.

Obdivuji, žes vynaložil síly k vysvětlení svého přesvědčení.
Obyčejně se to od nikoho nežádá.
Kdysi jsem nepřehlédl Tvou knihovnu - a to byl jistě jen zlomek.
Budeš připraven doložit fakta, která souvisejí se stavbou originálu ?
Protože oblbování lidu o Panně Marii všude pokračuje -
a na to vesničani slyší.........
F
____________

Jsem viděl, jak se báli faktů a sami žádná neměli pro podporu svých pohádek - v ČRo, když jsem chtěl, ať doloží, co vysílají za báchorky. Neodpověděli ani Ň.
A to byl poslední, nejpádnější, důkaz o tom, že mám pravdu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 15:21
Pro peníze natahují rodinné spory :

Vymazaní rodičia z celého Slovenska protestovali pred ministerstvami a vládou

noviny.sk/.../...

Niektorí sudcovia a advokáti podľa nich pre peniaze naťahujú rodinné spory.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 15:22
Nejvyšší forma korupce :

Wagenknecht: Babiš a Dostálová jsou lháři, soudy nesoudí, podávám další žalobu. Je tu nejvyšší forma korupce

reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 15:23
Babiš má na špinavou práci lidi... Za něj vyhrožují různí polodementní blbečkové, které na to najal...
_______________

Zdechovský: Kvůli Babišovi mým dětem hrozí smrtí, dělá to chytře, vyhrožují nám sociálně slabší hlupáci

reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 15:24
EXE prasata : Ano, známe.

někteří vykonavatelé exekutorského úřadu Přerov se chovali jako prasata, řekl bych – jako úderná skupina. V té době úřadu velel exekutor Vrána
(a dodnes se nic nezměnilo).

xtv.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 15:25
I bez odměn vydělávají majlant :

Odmeny pre sudcov a prokurátorov rušia. Aj tak zarábajú slušne

ta3.com/.../...
____________
Možná by mohli mít cílové prémie : Za to, kolik křivě obvinili a odsoudili lidí, za to, že se vůbec uráčili napsat rozsudek - a pod.
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 18:49
Jak policie pracuje se stížnostmi od občanského ksindlu



dfens-cz.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 19:02
Nelze, než podepsat : Precizně vystiženo ...
__________

Dostáváme se k tématu, které mám na mysli už mnoho let, a to sice absence vzdělávání nejširší veřejnosti v dopravně-správně-trestních věcech. Veřejnost je totiž v jakémsi blaženém polospánku, nemá ponětí, co se kolem ní děje, více méně automaticky platí „výzvy k úhradě určené částky“ a jinak nereaguje. Jen ojediněle se stane, že nějaký jednotlivec hrozivě narazí poté, co tváří v tvář policejním intrikám stane jako nahý v trní, aby následně rukou neumělou začal smolit nějakou stížnost. To už je ale většinou pozdě.

dfens-cz.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-24 19:04
Soud zamítl požadavek exnáměstka Šišky na odškodnění za stíhání


ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-25 07:21
Na Slovensku už to začalo !!! Lidé mají stavu na soudech plné zuby :
_____________

Už to začalo: Stop korupcii na súdoch.
Bratia demonstrují proti justiční mafii.

vimeo.com/432398764
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-25 07:34
Rozpad rodinné morálky v praxi - poděkujme současným a předchozím vládcům, kteří měli na starosti rodinné záležitosti :

Úřady loni odebraly 3 579 dětí. Nejčastějšími důvody byly zanedbávání, týrání a zneužívání | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-25 07:39
Za TOHLE by měli příslušného státního zástupce zavřít a chtít škody a pokuty po něm.
Ať mi nikdo neříká, že za to nedostal zaplaceno.
Jak jinak by bylo možné, aby vězeň, kterému hrozí propadnutí majetku, klidně, z věznice, převáděl majetek, jenž měl být dávno zajištěn, na své příbuzné ???

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-06-25 18:46
Zítra v Kongresovce :

Budeš poučen a vytěžen. Všechno znáš. Turisté když posprejovali Karlův most, byli na tom hůř. A to je opravdu památka. Tahleta ohava bude do budoucna něco jako Jakešův prst na Žížkově. Snad až tam povezou vánoční stromek, tak to povalí a bude klid? O.
0 # Josef 2020-06-29 08:47
Pane Fiala, domnívám se, že Vaše víra, kterou vyznáváte na konci článku (že nejen evangelíci a lidé historie znalí, ale i katolíci, minimálně pochopí ... politika vnutit městu i zemi násilím pomník, oslavující její porážku a ponížení)je založena na mylných faktech. Především se mýlíte, když tvrdíte odmítání dialogu a dokládání faktů ze strany pro obnovu sloupu. Historický soud opilce a anarchisty povyšujete na pannou Marií schválený čin?
Věřím spolu s Vámi, že je třeba bojovat a usilovat o právo a spravedlnost. Ze svého poznání o minulosti mi však vychází mnoho dobrého dokonce na straně Habsburků a katolické církve nejen v našich zemích. Kam povedeme společnost, dalšími kroky bude napadání kostelů nebo osob s odlišnými názory?
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-11-06 21:13
Staroměstská exekuce, tečka za bitvou na Bílé hoře a nenávist až za hrob. Katolíci neuměli odpouštět...

nasregion.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-11-06 21:55
ČESKÁ NÁBOŽENSKÁ EMIGRACE

www.peengel.cz/engelove_soubory/Page440.htm


Problematika rekatolizace českých zemí

veritas.evangnet.cz/rekatolizace#obsah
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-11-14 09:54
Brňané v Praze při svěcení tzv. Mariánského sloupu p. Dukou

www.youtube.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-11-14 09:56
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-11-14 10:11
Jak po 400 letech vypadají místa, kde se odehrávala bitva na Bílé hoře

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2020-12-11 15:59
Roztržka 1. Čs. republiky s Vatikánem - už v r. 1925 :

Rozbuškou se stala změna státních svátků a památných dnů v kalendáři : Zejména pak zavedení svátku Mistra Jana Husa (a zrušení svátku Jana Nepomuckého) :

plus.rozhlas.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.