Atentát - a jeho přesah.

Když se v Čechách řekne Atentát - prakticky nikoho nenapadne žádný jiný než ten na Heydricha. Dnes od něj uplynulo 79 let.  

 

 Jako u každé historické události, její význam a dosah - a případně i přesah do současnosti - se dá vidět a zhodnotit až s odstupem času. Čím delšího času, tím je ten přesah jasnější a význam doloženější. 

Když o zhruba 3 týdny později, 18. června nad ránem, se ozvala střelba z pražské Resslovky a započal poslední boj parašutistů, sotva kdo tušil, co se tam děje, kdo to tam vlastně je, co má za sebou - a jak vstoupí tento boj do historie. 

Sotva by si tehdy někdo dokázal představit, že z vojenského hlediska vcelku bezvýznamná přestřelka, jejímž výsledkem byla likvidace paradesantních výsadků čs. armády, vycvičených a vyzbrojených v Británii, Silver A, Silver B, Bioscope, Out Distance, Tin a Anthropoid, bude mít tak dalekosáhlé důsledky. 

Když tuto přestřelku srovnáte s bitvami 2. světové války, počtem nasazené techniky a vojáků - a také počtem obětí - byla tahle akce opravdu relativně bezvýznamnou banalitou. 

Přesto přinesla výsledky, které nedokázaly přinést ani mnohé zásadní bitvy celých armád, při desetitisících mrtvých a raněných. 

Výsledky, které právě na první pohled nebyly vidět - a které akci následovaly se zpožděním, tu menším, tu větším. 

Viděno dnešním pohledem, bylo pro mne třeba docela šokem zjištění, že v době atentátu a těsně po něm měly obě západní signatářské mocnosti, jež podepsaly mnichovskou dohodu o odstoupení našeho pohraničí Německu, za platný právní akt, ze kterého - po skončení války - hodlaly vycházet. A to i za situace, kdy za Británii už bojovaly stovky našich letců i tisíce vojáků pozemních sil. 

Teprve likvidace muže č. 2 nacistického Německa, a to právě v Praze, a následná krvavá msta okupantů přiměly i tyto politiky, považující české země za vzdálenou oblast, o které nic neví - a proč by za ni měli nasazovat svoje zájmy - ke změně postojů. 

Nedokázal bych si představit, že po Spojenci vyhrané 2. světové válce by se Československo obnovovalo v pomnichovských, tedy protektorátních hranicích - a většina z nich by to považovala za samozřejmost. 

Nebýt atentátu, a následné heydrichiády, dost možná by to byla pravda. Pro nás rozhodně hodně tvrdá. Tvrdá pravda - jako odměna za usilovnou práci českých dělníků pro Německo v českých zbrojovkách za pouhé vyšší příděly potravin a dovolenou v Luhačovicích. 

Ostatně, už jen to, že Heydrich jezdil - za války, v okupované zemi - v otevřeném autě a bez doprovodu (což si dnes nedovolí ani žádný významnější vlastní politik), ač jistě pro něj nebylo problémem si obojí zařídit, výmluvně svědčí o tom, co si o Češích, jejich statečnosti a jejich odboji myslel. 

Atentát pomohl i Němcům, natož Spojencům, otevřít oči. A pochopit, že ne všichni se dají koupit za přídavky k lístkům. Že je i druhá tvář tohoto národa, přičemž nad statečností odbojářů, pozatýkaných v souvislosti s atentátem a jejich rodin, žasli i samotní gestapáci, na ledacos uvyklí. 

Atentát z r. 1942 nás vrátil na politickou mapu Evropy, ze které už už hrozilo její vymazání. Jako kdysi velmoci vymazaly Polsko. 

Zajistil vyslovení nulity mnichovské dohody ze strany jejích západních signatářů, Británie a Francie, tedy jako by se nikdy nebyla stala (bohužel, právní akt není totéž, co historie - a z myslí lidí, ani z historie tuto dohodu a její drastické následky už nikdo nikdy nevymaže, byť by byla stokrát nulitní). 

Zajistil, že Československo jednoznačně patří mezi státy bojující proti fašistickému Německu, a tedy i to, že po skončení války stálo na straně vítězů, a nikoliv poražených. 

Ale hlavně - a to je právě ten přesah - a dosah do dnešních časů. 

Jako bílý maják v temnotách času stojí a září každý hrdinský čin, lidsky čistý, bez postranních úmyslů, bez touhy po vlastním prospěchu. Naopak, s ochotou všechno ztratit, bude-li to nutné, i vlastní život. 

Ti, co provedli atentát na Heydricha a ti, co jim to umožnili - tím, že je na našem území ukrývali a poskytovali jim zázemí - dokázali, jakých morálních výšek může i tento národ dosáhnout, je-li správně motivován a cítí-li čistotu myšlenek, za které bojuje. 

Stali se tak věčným vzorem a důraznou připomínkou toho, že ne všichni a ne vždy jsme byli jen národem zbabělých čachrářů a pletichářů, podvodníků a hochštaplerů, které dnes máme tak často veřejně na očích a denně kolem sebe. 

Jako Karel Čapek byl ztělesněním první republiky v literatuře, tak tito vojáci a jejich okolí byli ztělesněním první republiky ve vojenství a politice. 

Snažme se jim aspoň vzdáleně blížit... 

 

 

______________________________

______________________________

 

 

 Atentát na Heydricha: 79. výročí připomněl v Praze pietní akt (novinky.cz)

 

 

 

_________________

_________________

Kde jsou hlavy parašutistů ?? 

 

Jaká tajemství si odnesl do hrobu pražský Maigret? - Novinky.cz

 

 

_________________

_________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 12:05
Toxičtí rodiče -a míra odcizení... V Americe patrně nižší než u nás :

tydenikhrot.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 13:31
V nouzovém stavu padaly nesprávné tresty. Bude nás to stát stovky milionů, říká Dušek

video.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 13:33
Prohlášení Sdružení svobodných Rusů v České republice

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 15:28
Špičkové platy manažerů :

Špičkoví manažeři v ČR berou ročně přes 30 milionů

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 15:29
Sovětský stát během obklíčení Leningradu vykupoval od hladových obyvatel zlato výměnou za kousky chleba.

Mark Solonin je historik, který podobně jako Viktor Suvorov demaskuje bolševický propagandistický výklad dějin SSSR. V přiloženém 4dílném pořadu se věnuje historii blokády Leningradu. Dokazuje, že se vůbec nejednalo o blokádu, do města byla po celou dobu obklíčení průchozí spojnice přes Ladožské jezero. Potraviny se ale do města nevozily, zásobování začalo fungovat až na jaře 1942 a tak přes zimu 41/42 ve městě hladem zemřelo asi 600 000 lidí. Po celou dobu ale ve městě fungovala speciální síť obchodů Torgsin (torgovanije s inostrancami), které byly určeny pro zásobování cizinců, ale během války i po ní bylo možno v nich vyměnit zlato za kus chleba. Bolševický režim, který na příkaz Stalina nechal město bez jídla v domnění, že bude brzy dobyto Němci, tak z hladem umírajících Leningraďanů získal poslední ukryté zásoby šperků a prstenů výměnou za drahocený chléb. Zní to neuvěřitelně, ale ve svých povídkách píše o Torgsinu i Varlam Šalamov.
Už Lenin psal o tom, že hlad je třeba v třídním boji použít jako zbraň proti nepříteli. Hladomor, ať už na Ukrajině v třicátých letech, nebo tento leningradský, je tak jen zhmotněním Leninových tezí. A tak když se na zasněžených ulicích Leningradu povalovaly mrtvoly obyvatel, a měsíčně jich hladem zemřelo přes 100 000, zaměstnanci Torsginu odváželi z města přes Ladožské jezero do bezpečí tuny zlata. Takto se choval sovětský stát ne k nepříteli, ale k vlastním občanům.

www.youtube.com/watch?v=plEaSn8YC2w
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 15:30
Obědy nám vozí až na pole, lhali komunisti cizincům. Miliony Ukrajinců umíraly hladem

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 19:53
ATENTÁT :

Já v tý v kryptě byl, patrně bych volil za úkryt něco co má více úniků. Takových radilů bude patrně více? O.
___________________

Já tam byl taky. A několikrát. Jednou jsem dokonce utekl z práce, abych tam mohl být - a to jsem netušil, že se tam připletu k americkýmu atašé, a protože tehdy anglicky málokdo uměl, tak jsem mu to překládal a popisoval - a byl moc rád. To tam už byla taková slavnost, při výročí atentátu, ale taková decentní, Gorbačovská, asi rok před pádem komančů.

Jo, a pokud jde o tu volbu krypty - tak tam se únikem zjevně nepočítalo vůbec, prostě ten úkryt neměl být odhalen, a kdyby nebyl, tak by se dostali ven tak, jak přišli - po schodech a hlavním vchodem. Stačilo, aby se gestapo o den zpozdilo.
Holt nemohli pořád jenom štěstí.
Kdyby ho měli, neměli bychom asi takový pietní místo a národní hrdiny.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 19:58
Ráj ve Španělsku za čtvrt století slibuje socialistický premiér Pedro Sánchez. Plán, který si nezadá s vizemi Sovětského svazu ve 20. minulého století... Podle Sánchezova plánu „Španělsko 2050“ nebudou mnozí Španělé už vlastnit domy ani auta, pracovní smlouvy budou mít jen na dobu určitou, do penze ale půjdou až v 70. letech, razantně se omezí jejich konzumace masa, alkoholu a kouření, naopak se jim zvýší daně, každým rokem přijde do země na 200 tisíc nových migrantů, a to vše bude probíhat bez uhlíku... A není to něco, co se bude provádět pouze ve Španělsku. Najde to prý ozvěnu i v EU.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-28 20:01
Výročí Anthropoidu: Heydrich se s Gabčíkem i Kubišem viděl několik dní před útokem

cnn.iprima.cz/.../

zpravy.aktualne.cz/.../...

nasregion.cz/.../...

prvnizpravy.cz/.../...

prvnizpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 16:02
Dva největší Babišovy zločiny :

cz24.news/.../

V každé zemi najdeš couru, co režimu nastrčí ďouru. J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 16:05
????

‚Klesli bychom na úroveň totalitní moci.‘ Proč žalobce definitivně zastavil stíhání Štrougala a Vajnara?

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 16:08
Večerka, která otevřela Česko. Teď chystá žalobu o náhradu škody

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 16:10
Dostala jen čtvrtinu dluhu. Z vymáhání výživného se stává výnosný byznys

denikn.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 16:14
Dezorientovaní a zmatení chvilkaři :

neviditelnypes.lidovky.cz/.../...

Jsou zjevně k smíchu každému, kdo o justici aspoň trochu něco ví...

Hlavně, že sami říkají, že z nějakého důvodu nám tu vládnou motovidla...

Tak pro ně, i když zatím nevládnou, to platí bez výjimky.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 18:22
Adamité na právech :

novinky.cz/.../...
___________________

Možná to být součást výuky... Názorná ukázka, jak má vypadat klient při odchodu od právníka, natož od soudu...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-05-29 21:15
Už je nejlíp. Akorát že jen jemu...

www.forum24.cz/.../

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.