MV : Chcete slušné ministerstvo ? Vyhoďte organizátory úřední arogance a zpupnosti !!

Vít Rakušan - a celá jeho vláda - tvrdí, že chtějí být opakem vlády Andreje Babiše - kultivovaní politici západního střihu. Mají na to ? 

 

 Shodou okolností se mi zrovna dostal do rukou (vlastní) případ toho, jak MV v současnosti funguje. Jestliže MSp funguje špatně, tak pro MV platí v bleděmodrém totéž, jen je vše ještě o poznání horší a primitivnější : Jeho zástupci u soudů - stejně jako většina lidí jeho oboru v praxi. 

Tradiční úřednická nadutost, spojená s tím, že "nám se nic nestane" - a "když něco zblbneme, odnese to občan, ne my" - tu platí bez výjimky a všude. 

Pokud by se chtěl někdo zapsat positivním písmem do historie tohoto temného ministerstva, měl by před sebou nemalý úkol - a především by musel jeho zaměstnance naučit zodpovídat sami za svoje vlastní chyby, nelhat, alespoň ne v úředním styku - a nepřenášet vlastní problémy na občany. 

Současně může tento příklad posloužit také k ilustraci toho, proč je u nás tolik exekucí a z čeho většina z nich pochází - že totiž vůbec nejde o nesplacené komerční dluhy, ale o naschvály úředníčků, kteří si tak snaží zajistit vlastní obživu na co nejdéle, nejlépe samozřejmě napořád. 

Pokud by chtěl někdo mít efektivní a funkční ministerstvo vnitra, jež by sloužilo veřejnosti, nikoliv pouze jeho vlastnímu osazenstvu, měl by před sebou velký úkol a spoustu nebezpečné práce. Přesto by s ní měl neprodleně začít - když už se do té vlády tak vehementně hrnul. 

Přiznám se, že vůbec nechápu, proč si pan Vít Rakušan, jinak středoškolský učitel a starosta Kolína ( v jiné funkci, ani v jiném zaměstnání nikdy nepracoval),  myslí, že je tím pravým právě pro ministerstvo vnitra a jaké s ním má zkušenosti, případně jakou vizi o jeho fungování a s čím už se z jeho praxe setkal. 

Ale rozhodl jsem se mu se seznámením se s jeho vlastním resortem poněkud pomoci - protože si neskromně myslím, že toho o něm vím o dost víc, než dnešní pan ministr sám. A to hlavně z praxe. A hlavně toho, čím se ministerstvo navenek rozhodně nechlubí, ani nevytahuje. 

Takže se na to podívejme : 

Nejprve "původní tvorba" (a právní pseudonázory) dnešního ministerstva vnitra : 

__________________

 

Aneb : DVĚ SVINĚ, co si myslí, že mohou beztrestně terorizovat obyvatelstvo : 

 

 

 

 

 

___________________

___________________

 Vážený pan

 

Mgr. Bc. Vít Rakušan, ministr vnitra ČR

 

               Vážený pane ministře,

 

Při nástupu do Vaší funkce se na Vás obracím s podnětem, který se přímo týká Vašeho resortu a zaměstnanců MV.

Pokud i pro Vás platí, že hledáte úspory, pár Vám jich navrhnu. Současně následující popis berte, prosím, jako typickou ukázku toho, jak funguje v současnosti MV.

 

Zažaloval jsem - kdysi, v r. 2016 - stát, konkrétně MV - proto, že mi policajti vozili domů soudní dopisy (a obtěžovali tím široké okolí), jakoby pošta neexistovala. Trestní řád přitom jasně stanoví postup jednotlivých kroků při doručování soudních obsílek, pošta je první, policie poslední možnost - až poté, co všechno ostatní selhalo.

 

Tady byla policie použita jako první možnost, přesvědčil jsem je o tom, že je to ten nejpomalejší, nejméně vhodný, nejméně efektivní -  a také nejnákladnější způsob doručování. A podal na ně žalobu. Pro náhradu nemajetkové újmy, způsobené bezdůvodným obtěžováním, navíc často ve večerních hodinách.

               Závěr soudu zněl - typicky pro českou justici -  a spory se státem : Máte pravdu, žaloba se zamítá.

 

Dokud byly žaloby na stát ještě bezplatné, asi by to tím skončilo - leč někdo moudrý přišel na to, že ti, co si dovolí stát zažalovat, budou platit jeho pochybné služby 2x - jednou na daních, podruhé ještě zvlášť, přímo na účet ministerstva.

Takže mi poslali ještě “vyúčtování nákladů” .  Tedy - za to, že mě bezdůvodně obtěžovali, vyhazovali státní peníze na suplování pošty, a přesto, že již jednou byli zaplaceni na daních, chtěli ještě zaplatit zvlášť. Podruhé.  Ale - budiž. Měli na to pravomocný rozsudek.

 

Výjimečně jsem se rozhodl tento nesmysl respektovat - a dostavil se do budovy MV, tedy na adresu tzv. “oprávněného”, abych - zaplatil. Chtěl jsem za to jen jedno - stvrzenku.

 

Bohužel, ukázalo se, že i to je příliš… Peníze  prokazatelně NIKDO  NECHTĚL

Nikdo nevěděl, co má dělat, kdo si má ty peníze převzít a kdo by to měl potvrdit. Čekal jsem na to půl hodiny, až si to vaši zaměstnanci vyjasní, pak jsem šel pryč.

 

Nikdo mě nemůže nutit, abych tam trávil odpoledne a čekal, až si váš neschopný aparát ujasní, co s penězi má dělat.

 

Svou povinnost jsem měl - a i nadále mám - za splněnou. Dostavil jsem se na adresu oprávněného  a chtěl na místě zaplatit. Pokud si tzv. oprávněný nebyl schopen nebo nechtěl peníze převzít, není to rozhodně můj problém. Já jsem svou povinnost tímto splnil.

 

Vaše dámy - Ivana Pecháčková a Monika Henyšová - ovšem byly jiného názoru - a chtěly zaplatit znovu. Podruhé. Resp. na druhý pokus. Napsal jsem jim, že to tedy už mají smůlu, protože mě nebude nikdo sekýrovat, kdy a kam mám jít platit, případně jak, když už jsem tam jednou - a marně -  byl.

 

Já nejsem povinen platit ani poštovné za složenky, ani poplatky za bankovní převody, ostatně, osobní hotovostní platba je pořád tím nejrychlejším a nejjednodušším způsobem, jaký znám.

 

Dámy se domnívaly, že jsem svou povinnost nesplnil - to ale jsou na velkém omylu (a svědčí to výhradně o kvalitě jejich právního vzdělání, jestliže tohle nejsou schopny pochopit). Konečně, kdo jiný by měl respektovat pravidla, která sám stanovil a zavedl, než jejich autor - a to, že okamžikem odmítnutí převzetí úřední zásilky je zásilka doručena, rozhodně není můj výmysl, ale Váš. Resp. Vašich předchůdců, rozhodně však ministerstva vnitra jako celku.

 

Viděl jste ostatně někdy, že by se někdy stát obtěžoval někomu doručovat peníze, třeba z dávek, opakovaně, když ten si je odmítnul převzít, a ještě si nechával určit, jak a kdy se má dávka vyplatit ? Pokud dotyčný propásne daný termín, dávka bez náhrady propadá - a je to.

Tak jakýpak copak - a nic nového pod sluncem.

 

A pokud si někdo myslí, že tady bude zavádět dvouprávní společnost, tedy že jedno právo bude platit pro úřady (resp. pro vrchnost) a jiné pro poddané, resp. pro plebs, tak je jistě hlavně na Vás, abyste ho z těchto představ vyvedl.

 

K věci : Řekl bych, že to, že na ministerstvu nebyl nikdo, kdo by věděl, co má dělat s přinesenými penězi - je asi hlavně vina těchto dvou dam, že ? Když mají na starosti vymáhání pohledávek, tak koho jiného ??

 

Takže Vám navrhuji - a mám za to, že jedině takhle by mělo vypadat demokratické ministerstvo, sloužící veřejnosti - následující kroky :

 

-        Těmto dvěma dámám - Pecháčkové s Henyšovou - nechte, prosím, vyúčtovat předmětnou pohledávku (MV-48180-30/P-2016), jakkoliv spornou svým původem, jako zaviněnou škodu. To jejich vinou přišlo ministerstvo o peníze.

 

-        Dále je nechte zaplatit veškeré náklady, které již byly s “vymáháním” této pohledávky prošustrovány - tedy zejména dopisy a návrhy na soud, které samy psaly, a samozřejmě práci soudního exekutora, který se tím musel - a dosud nadále musí - zabývat. Odhadem to bude již několik desítek tisíc korun. Plus výjezdy do mého bydliště a další a další nesmyslné šikany.

 

-        Konečně, po uhrazení škod, vzniklých jejich činností ministerstvu - je  VYHOĎTE.  Z veškeré státní služby. Pro hrubé porušení pracovní morálky a pro zneužívání pravomocí k organizování teroru vůči obyvatelstvu, jenž měl mimochodem zakrýt jejich vlastní neschopnost. Protože od toho tady ministerstvo vnitra určitě není.

 

Pokud jde o další úspory, vřele doporučuji prověřit, jestli náhodou ještě někde ( a vsadím se, že ne že někde, ale skoro všude) nerozváží policie poštu - namísto pošťáků. Pokud ano, nechte okamžitě vyhodit příslušného okresního ředitele.

Tím, myslím, bude dán dostatečně silný signál jednak o tom, že TAKHLE  dál už ne a jednak o tom, že na MV konečně přišel někdo, kdo ví, jak má tento orgán - a jemu podřízené složky -  fungovat . A ne jen další balík z venkova (tím myslím hlavně Vaše ctěné předchůdce, včetně především toho posledního).

 

Dále : Platit za žaloby na stát - či jejich tzv. “náklady” - je naprostá nehoráznost, která se v konečném důsledku obrací proti MV samotnému - a opět může skvěle posloužit tento příklad.

 

Nejen totiž že MV nedostalo ani vindru z toho, co si vyúčtovalo (byvše již zaplaceno z daní poplatníků), ale ještě je to stálo další desetitisíce, vyhozené oknem, na nespravedlivou exekuci.

 

Mimochodem, pokud by někdo hledal příklad tvorby nesmyslných exekucí, tak tady má bohatě materiálu i námětů, kdy si úředníci sami pro sebe vytvářejí v podstatě nekonečnou a nikdy nekončící “práci” na naprostých nesmyslech - uměle vyvolaných exekucích - namísto aby si někdo dal tu práci a vytvořil jednoduchou tabulku pro každého vrátného, aby ten věděl, co má dělat, když někdo - asi hodně vzácně - přinese na ministerstvo peníze.

 

A dále Vás chci upozornit, že v právě prvostupňově skončeném případu 5 C 168/2012 (u OS P - 7, kde jinde, když tam sídlíte - mimochodem, to je fofr, viďte ?!! Podle čísla jednacího vidíte na první pohled, že je to věc z r. 2012 - a po deseti letech !!! jsme se konečně dobrali k prvostupňovému rozsudku - jaký to zázrak !!) vypovídali jako svědci 4 policajti.

 

Malá bilance : Z těch čtyř - jen jeden mluvil pravdu. Jeden odpovídal zásadně na něco jiného než byl tázán, další dva lhali, až se jim od huby prášilo.

To je skóre, co ?? Pěkná vizitka státní policie, že ??

 

Navrhuji Vám zavést PRAVIDLO NULOVÉ TOLERANCE K ÚŘEDNÍ LŽI (ideálně k jakékoliv lži, ale to by u policie asi nikdo v současnosti nezůstal) - s tím, že pokud někdo bude lhát v úředním styku - tedy např. i před soudem, kde je to navíc i trestný čin, nebo o úředních záležitostech - je to kvalifikovaným důvodem k OKAMŽITÉMU UKONČENÍ SLUŽEBNÍHO POMĚRU.

 

Aby si ti Vaši prolhanci alespoň vzdáleně uvědomili, jak mají správně vypadat a jak se mají chovat. Protože to zjevně nejen neví, ale ani jim to nikdo neřekl.

Zbude to na Vás.

 

Stejně jako bude na Vás, jestli budete prvním ministrem, který se alespoň pokusí zformulovat a vytvořit toto temné ministerstvo po západním střihu - anebo jestli se jen zařadíte mezi další beztvaré a bezobličejové figurky, vezoucí se s davem, a to davem hodně špatným, po kterých 10 minut po jejich odchodu z funkce už ani pes neštěkne.

               S pozdravem

 

                                                                                                                                     Ing. Jiří Fiala

                                                                                                                      za sebe, i za sdružení K 213

                                                                                                                      sledujícího výkon práva u nás

 

_______________________

_______________________

 

 

 

 

 

 

_________________________

_________________________

 

 

 

 

 

____________________________

____________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-01-04 16:30
Láska za Husáka :

Husák nepovede policejní školu, Láska podal trestní oznámení na Hamáčka - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

__________________

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-01-05 08:38
Blažek si přivedl na MSp mafiánskou čůzu několika mafiánských bosů, pár z nich teď sedí, Kloudovou...

aneb : Děsivý popis děsivých lidí z MSp, ze kterého se stává centrum organizovaného zločinu.

www.msn.com/.../ar-AASrE33?ocid=msedgdhp&pc=U531

_______________

"V této chvíli je tak prokazatelná jen jedna věc. Přinejmenším na ministerstvu spravedlnosti můžeme na změnu zapomenout. Stejně tak nevěstí nic dobrého, jak k tomu mlčí vládní koaliční partneři."
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-01-05 09:48
Úředníci MV ministrovi dopisy nepředávají, tak mu to zkusím poslat takhle, prostřednictvím k213.cz:

oos.wz.cz/doc/MV_dopln_zad_II.pdf


OOS
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-01-05 12:31
Posahaná smažka : Povede piráty ??

novinky.cz/.../...
0 # Jenja 2022-01-05 18:38
Za komunistů se celkem vědělo, že u VB nejsou zrovna absolventi vysokých škol, ale co se týkalo kriminálky, tak tam byli odborníci kteří něco uměli. Teď se ke kriminálce dostane člověk, který má 10 let praxe v Kauflandu ve skladu, a řeší týrané dítě. Naštěstí ne moje. Nicméně když jsem slyšela, co říkal za nesmysly, jak neznal zákony a ve finále vyhrožoval svědkům, tak mi došla slova. Dítě je nadále týráno, už ani nezakrývá, že chce spáchat sebevraždu a kupodivu i přesto že si podřezalo žíly a pořezalo si nohy, tak kriminalista žádné jizvy neviděl. Pokud vás teď napadá, proč to neohlásil lékař, které dítě ošetřoval, tak důvod je jednoduchý – ošetřoval ho známý veterinář matky. Pokud dítě zemře, tak je mi naprosto jasné, že nebude nikdo z těch, co to "vyšetřovali" potrestán.
0 # Jenja 2022-01-05 18:44
A ještě perlička. Matka, která týrala své 3 děti byla po zásahu Ústavním soudem odsouzena k podmíněnému trestu 3 let s odkladem na pět let a s odůvodněním, že kdyby dostala nepodmíněný trest, tak by se z ní ve vězení dobrá matka nemohla stát. Aby jí umožnili se napravit, tak ji dokonce děti vrátili. Ze tří dětí 2 došly postupem času na OSPOD a trvaly na tom, že se chtějí vrátit do dětského domova.T4et8 dítě matka psychicky tak zdeptala, že skončilo na psychiatrii a později odmítalo návštěvy u matky. Výsledkem jsou dvě děti v dětském domově, 3 dítě v pěstounské péči a matka na svobodě vykládá na facebookových skupinách, jak je důležitý otec pro děti. Mimochodem podmínka jí stále ještě běží.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.