Senát je takový, jací jsou senátoři

Co v něm zasedají. Jsou-li k ničemu, je k ničemu i Senát. A je pak jen drahým zaopatřovacím ústavem. 

 

 S blížícími se senátními volbami se mě pár lidí ptalo, zda budu znovu kandidovat do Senátu, někteří dokonce s výčitkou - jako proč nekandiduji. Abych to nemusel vysvětlovat každému zvlášť, vysvětlím to hromadně všem, co je to zajímá. Současně si dovolím rozebrat i působení současného senátora (za náš obvod, tedy č. 37 - Jičín, Nymburk), výhrady, které k němu mám - a případná volební doporučení. 

________

 Pro volby platí zhruba totéž, co o hospodě : Nemáš-li (velké) peníze, nelez tam. 

Volby jsou - jako už všude ve světě - soubojem peněz. V tomto případě - soubojem peněz šlechtických a estébáckých. Ty hýbou médii, ty ovlivňují veřejnost. A veřejnost se snadno ovlivnit dá, co si budem nalhávat. A především ta, co se o politiku nezajímá, což je velká většina. Těch pár - volebních nadšenců - co pečlivě studují každého kandidáta a dopodrobna vědí, co dělal od svých 18-ti let - ti nemohou volbami zahýbat, i když jsou jejich zajímavým kořením. 

 Do Senátu, ani jinam, nekandiduji, a kandidovat nebudu - protože na to nemám peníze, a tím ani dostatečný volební tým. Jít do toho sám a bez peněz - je tragikomická fraška, kdy jste ostatním soupeřům leda pro smích. Přičemž osobní a osobnostní kvality jednotlivých kandidátů jdou zcela stranou a pro volby pak nemají žádný význam - už proto, že naprostá většina voličů se o nich nic nedozví. 

Voliči - pokud volí - tak ty, co znají. A pokud možno z obrazovek. Stačí, když Vás velká média programově bojkotují - a máte jen pranepatrnou šanci, že to překonáte něčím jiným, nějakými mítinky či osobním ježděním po kraji. 

Kdo ovládá média, ovládá samozřejmě volby. I z kreténa tak dokážete snadno udělat národního zachránce - a obráceně. 

A pro ty, co tuto možnost - mediální - nemají, je to boj s větrnými mlýny. 

Je to drahá a vysilující zábava, kdo ji podstoupil, pokud ji dělal poctivě, ví, o čem mluvím. A pokud nemáte podporu nějakých finančních nebo vlivových skupin, nemáte šanci ani vyhrát - a tím pádem jen investujete peníze (které nemáte), energii a čas - a to ne málo - a vše na závěr prakticky bez výsledku. Nebo jen s velmi hubeným. 

Krom toho : Mnoho lidí se stále ještě má velmi dobře na to, aby chtěli něco změnit - a ten chlív, ve kterém žijeme, jim z velké části vyhovuje, případně z něj přímo těží. 

Ti, kdo ne, jsou pro ně hlupáci. 

Děkuji všem, kteří mne na kandidátce do Senátu postrádají, ale současně říkám : Bylo by hezké dát vám šanci volit někoho, od koho si slibujete opravdovou změnu, ale je to pro mne příliš drahá a příliš nedostupná a neefektivní sranda. 

Dokud se nezmění společenská potřeba směrem k akutnosti reformy justice, budu dál běhat po soudech a zastupovat ty, co je nikdo zastupovat nechce, případně co se přesvědčili, že - v opatrovnictví - je nikdo lépe nezastoupí. 

A teď - k panu senátorovi. 

Pan senátor Czernin oznámil, že bude znovu kandidovat a obhajovat svou funkci. Přiznám se, že mě tím trochu zklamal, protože jsem věřil, že - míní-li to poctivě - už kandidovat nebude, vědom si, že pro veřejnost vcelku nic neudělal - a bude se starat dál o své lesy a statky. 

Je to příklad člověka, který možná může být i osobně slušný, jako hospodář na svém vlastním možná i úspěšný, to nevím - ale přesto - jako politik, pro věci veřejné - vcelku nepoužitelný. Prostě proto, že se má dobře, zásadní problémy ostatních ho nezajímají (už proto, že řešit zásadní problémy značně pálí) - a tak řeší jen ty povrchní, nepodstatné. 

Jako porady starostům, třeba co se týče fungování obce či právních konzultací. 

Jeho problémem je, že z komunální politiky nikdy nedokázal přerůst do té celostátní - a řešit celostátní záležitosti. To je ostatně problémem většiny politiků, vzešlých z lokální úrovně - že celostátní problémy neznají a neumí - a často ani nechtějí - je řešit. 

Pan senátor selhal především v tom, co nejvíc tvrdil, že je jeho prioritou - a to byla lidská práva. Už od začátku jeho funkčního období bylo bohužel jasné, že tím myslí lidská práva v Tibetu a v Číně, nikoliv na Jičínsku a Nymbursku, kde by ho měla zajímat nejvíc. Ta ho nezajímala naopak vůbec, před jejich stavem programově mhouřil oči a dělal, že je nevidí, anebo se ho to netýká. Prostě - neřešil je. Vzdor svým předvolebním slibům a proklamacím. 

Má se ale začínat od positivního, snad by se v jeho práci taky něco positivního našlo. Ano - našlo. Jsou to bohužel jenom drobty. 

Slyšel jsem, že kdesi zařídil jakousi evropskou dotaci na opravu jednoho zámku (možná to byl Sychrov, ani nevím - i když ten ani není v našem volebním obvodě) - no, budiž - to ale není práce senátora. Zákonodárce. To je úkol pro lobbistu. 

A pak - a asi hlavní, co vůbec je za ním vidět - změnil zákon ohledně voleb Čechů v zahraničí. Takže mohou volit, a to snáz a snadněji. Někteří, tuším, i mají volební právo, které dřív neměli. Pan senátor si od toho slibuje hlavně to, že budou volit především strany, vydávající se za pravici, jako je  ta  jeho. 

No - dobře. To ale není nic pro voliče jeho obvodu, kteří ho přeci jen zvolili, a kterým je odpovědný. 

No - a tím ten výčet positiv končí, alespoň já o žádných dalších nevím, a myslím, že bych měl, pokud by byla.

Negativ je bohužel daleko víc. 

Zmíním jen dvě nejhorší, podle mého názoru zcela ostudné kauzy, zcela proti smyslu zmocněnce veřejnosti daného kraje, kterým by měl senátor být. 

Prvním je jeho podpora zákona o náhradním výživném - jasně prokazující, že pan senátor nemá vůbec jasno ani v tom hlavním - tedy v rozdělení na pravici a levici - a co je a co není pravicová politika. A především v oblasti rodiny. Zákon o náhradním výživném je typicky levicový blábol z pera tehdejší feministky na MPSV, Maláčové a spol. - a skutečný pravicový politik by měl umět se od něj velmi rázně distancovat. Pan Czernin to neuměl a neumí, a tím jasně říká, že ani neví, co to pravicová politika je.  Přesto soptí na všechno levicové, netušíc, že tím dává vysvědčení hlavně sám sobě. 

Druhým zvěrstvem, které je nutno panu Czerninovi striktně vyčíst, je až fanatická podpora obnovy Mariánského sloupu v Praze. Patřil mezi jeho hlavní zastánce, ač to vůbec nespadalo do jeho kompetencí a dělal všechno možné i nemožné, aby tam tenhle paskvil a národní urážka stál co nejdřív. On, senátor za kdysi typicky evangelický a českobratrský  kraj, tedy Jičínsko, Nymbursko. On, katolický fanatik. Má jediné štěstí, že voliči jsou tak naivní a hloupí, že tohle všechno v drtivé většině neví - anebo je to nezajímá a nerozumí tomu, a neobtěžují se porozumět. 

Až tragikomicky na mě pak působí každoroční účast p. Czernina při oslavách výročí parašutistů v Senicích - neboť právě tam seskočil paravýsadek Silver A, s vysílačkou Libuše. Slyšet slova o příkladné statečnosti z úst někoho, kdo nikdy statečný v ničem nebyl, kdo by se naopak dal snadno použít jako vzor ztělesnění konformismu, opatrnosti a bojácnosti - to je buďto k smíchu, nebo k pláči - rozhodně však urážkou statečnosti těch, co tam tehdy s jasným posláním do okupované vlasti seskočili - a nekompromisně provedli, čím byli pověřeni. 

To, že si na jejich hrdinství přihřívají polívčičku lidé, jejichž statečnost končí před prahem státního zastupitelství nebo soudu - kde jim navíc dnes vůbec nic nehrozí, jen by to mohlo být trochu nepříjemné - je spíše urážkou nežli oslavou, hodnou následování . 

_____________

Když bylo po prvním volebním kole do Senátu při posledních volbách, v r. 2016, jeden z našich podporovatelů mi napsal, že pokud to Czernin myslí s pravicí vážně, měl by mi odevzdat své hlasy a své voliče vyzvat, ať volí mě. Bylo to od něj hezké, potěšující, leč - typicky nereálné. Ovšem v tom, že už letos kandidovat nebudu, vidím jednu velkou výhodu, ryze osobní : Pokud bych totiž na konci volebního období měl za sebou to, co dnes pan Czernin (jednu opravenou fasádu zámku a drobnou změnu volebního zákona zcela bez dopadu na voliče v jeho kraji), měl bych to za osobní prohru, debakl a totální selhání. Na rozdíl od p. Czernina bych totiž takový mandát chápal výhradně jako službu veřejnosti - s tím, že na konci této služby musí být nějaké změny vidět. A to, pokud možno, změny zásadní. Ne opravená fasáda. To ostatně, občas, zvládli i komanči. 

Pan Czernin, jak vidět, si s tím vystačí. A najde se dost hlupáků, kteří budou vrnět blahem a mít ještě za to, jakého to máme senátora... Šlechtice. 

Inu, když dva dělají totéž, vůbec to nemusí být totéž - a co je pro jednoho debaklem, je, jak vidět, pro jiného záslužným úspěchem. Vše je jen věcí pohledu. A priorit. 

____________

A pokud jde o ta volební doporučení ?? No - samozřejmě, jako obvykle. 

Pana Czernina volit nikomu nedoporučuji, tak opatrný pokrok v mezích tak opatrného zákona by si nedokázal představit ani Jaroslav Hašek. Má-li být jeho souboj pouze s představitelem ANO, jakýmsi radním, který není ničím významný a pro nikoho nic neudělal - vyjma, pravda, sebe sama - pak je volba jasná : Bílý lístek - a čisté svědomí. 

Protože volit mezi opatrným zbabělcem a populistou na jedné straně - a úřednickým vychcánkem na straně druhé - to je škoda hlasu. A že by se objevil někdo třetí, kdo by za to stál ?? No - kéž by, ale nevěřím tomu. 

Bílý hlas je jistá volba. A za těchto okolností - i jedině správná. 

____________________________

____________________________

 

 

 

 Do Senátu chce herec, kardiochirurg i expremiér - Novinky.cz

 

__________________________

__________________________

 

 

 

__________________________

__________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-07-21 14:52
Odvrátili omezení akreditace :

Plzeňská univerzita napravila chyby a zbavila se hrozby omezení akreditace na právech

ct24.ceskatelevize.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.