Evropa přes Ukrajinu nevidí na Kavkaz

Tomáš Jadlovský se zamyslel nad tématem, ke kterému jsem se chtěl sám - a úplně stejně - vyjádřit, pouze jsem se necítil natolik fundován, abych to udělal... A také pro nával práce - s - bližšími - tématy. 

Dodal bych jen : Arménie je kolébkou křesťanství. Měli bychom k ní mít daleko vřelejší vztah. Škoda, že si toho nejsou naši představitelé zjevně vědomi. To raději Petr Fiala navštěvuje papeže - namísto aby se, jako křesťan, za jakého se prohlašuje, vydal tam, kde je to zjevně zapotřebí... 

  více než půl roku slýchám a čtu v českých médiích o válce na Ukrajině ze všech možných pohledů. Vysloužilí vojáci komentují pohyby vojsk a přesuny zbraní, politologové rozebírají ruské vedení a globální souvislosti, ekonomové chrlí čísla ze statistik, a do toho příběhy uprchlíků. Nikdo nepochybuje o tom, kdo koho napadl, kdo je oběť, kdo si zaslouží pomoc nebo aspoň zastání na mezinárodním fóru.

Před pár dny napadl Ázerbájdžán Arménii. I když nedošlo k okupaci ani masové uprchlické vlně, po krátké drsné přestřelce zůstaly na obou stranách desítky mrtvých. Česká média se tváří, jako že se zase perou na Kavkazu, obviňují se tam navzájem, už je to taková tradice, pořád mají nějaké souboje a spory. Žádní arménští uprchlíci do Evropy nepřijdou, nikdo nebude novinářům vyprávět, jak se musel v noci sbalit a utíkat z dosahu střel.

U Putina mají všichni jasno – je to diktátor. Naopak Zelenský je demokraticky zvolený prezident, kterého s radostí bereme do Unie. V kavkazském konfliktu se do podrobností nejde, přitom srovnání je ještě drsnější. Ázerbájdžán je nominálně republika, ve skutečnosti totalitní monarchie ve stylu Kim Čong-una. Moc se dědí z otce na syna, vládnoucí klan se jistí natolik, že první dáma je rovnou viceprezidentka. Arménie je fungující demokracií, kde se politici střídají u moci podle výsledku voleb. Už to by mohlo být jistým vodítkem, kdo by měl být Evropě bližší, a kdo má zájem rozdmýchávat konflikt na Kavkazu. Historie ukazuje, že k válkám a násilí vždy více tíhly diktátorské režimy.

Člověk nemusí být žádný vojenský stratég, aby mu bylo jasné, že zaútočil Ázerbájdžán. V karabašské válce si vyzkoušel silovou převahu a nezájem světa o krveprolití někde daleko, obzvláště pokud je pozornost upřena jinam. Jednou pandemie, podruhé válka v Evropě s energetickou krizí k tomu. Ázerbájdžán má za zády Turecko, vyrábějící nejmodernější zbraně, Arménie nemá nikoho. Řeční-li evropští politici a novináři o demokratických hodnotách sdílených s Ukrajinou, měli by se stejně zastávat i Arménie. Ale potíž je v tom, že Ázerbájdžán má plyn, který může zčásti nahradit ruský, a proto se tentokrát společných hodnot nedočkáme. Zato asi bude dobrý plynový kšeft s diktátorem. A to moc příznivě o evropských hodnotách nevypovídá.

____________

 

___________________________

___________________________

 

 Evropa přes Ukrajinu nevidí na Kavkaz - Orer

 

______________________________

______________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-09-15 18:32
Soudce z hlavního města čekal, aby ho okupanti „osvobodili“, SBU to odhalila, ale nemůže ho zadržet

www.pravda.com.ua/rus/news/2022/09/14/7367443/
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-09-15 20:45
To už dávno víme

www.forum24.cz/…jno
u-zradu/

To už dávno víme. Jaká bezpečnostní opatření? - Oživit a převzít z r. 1991 a
doplnit lustrační zákon. Prověrku bezpečnostních orgánů (problémy viz
www.vladimihucin.cz), reformu justice a prověrku rezortu vnitra a armády, i
výchovně-vzdělávacího systému (s cílem očisty od v článku zmiňovaných
elementů).

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-09-15 20:51
www.blisty.cz/…cen
e-opice-pane-ministre.html


To, co zažil s ČSSZ autor, jsem taky zažil. Dokonce mi tři měsíce drželi
důchod. Na rozdíl od autora, jenž musel jet 270 km do Dublinu, to ve Varšavě
na ambasádu mám cestu akorát MHD, ale i tak potom stojí dost peněz
doporučený dopis do Prahy.

ČSSZ si počíná záludně: Nejdříve Vám zašlou
dotaz, zda jste 270 dní v cizině, a pak Vás buzerují požadavkem vystavit
každý měsíc notářem nebo ambasádou potvrzené hlášení, že žijete. Pokud
přiznáte, ano, jsem 270 dní v zahraničí, pak začne buzerace. Ale nejen to:
ČSSZ v Praze tedy tvrdí, že má tolik práce nad hlavu? Vyjeli jsme z ČR do
Varšavy, a už tam čekal dopis s dotazem, zda jsem tam více než 270 dní.
(Naštěstí jde o sousední stát, takže můžeme být čas v ČR, čas v PL). Takže -
tahle příhoda zakládá podezření, ze v ČR je fízlován pohyb občanů!

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-09-17 11:41
Ukrajina pátrá po vlastizrádci. Za spolupráci s Ruskem si přišel na půl milionu dolarů

www.forum24.cz/.../

Peníze si vydělával různými akcemi s cílem ovlivňovat veřejné mínění na Ukrajině. Jeho činnost směřovala k diskreditaci obrazu Ukrajiny na mezinárodní scéně a ke zhoršení diplomatických vztahů mezi USA a Ukrajinou. Na základě ruských požadavků měl zkomplikovat i integraci Ukrajiny do Evropské unie a NATO. Zároveň měl vytvořit řadu soukromých bezpečnostních společností, které měly být využity k rychlému obsazení Ukrajiny po ruském vpádu.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.