Justiční reformy v zahraničí

a poučení z nich. 

Aneb : Nejdůležitější informace je vždycky jen tak mezi řečí... 

Stejně, jako to psal kdysi Karel Čapek - že při svědectví má váhu jenom to, co svědek  vypustí z úst při přeřeku, nevědomky... To je ta jediná čistá pravda, kterou za celou jeho výpověď obvykle uslyšíte. 

Myslím, že v souvislosti s justiční reformou se zmiňovaly hlavně dvě země : Donedávna Polsko - a později, aktuálně - Izrael. 


Dvě dosti odlišné země, jedna členská Evropské unie, a - postkomunistická. Druhá komunismem neprošla. A členem Unie není, takže do jejích věcí nemá kdo co zasahovat. 

Polská reforma byla proto právem presentována jako demokratizační, namířená proti starým strukturám.

Bylo až neuvěřitelné, jakou nevoli to v evropských strukturách vyvolalo. Aneb : Neobolševik našel v EU stejnou oporu, jako staří komanči v Moskvě.

Vždy v  první řadě nenávistných komentářů vůči Polsku v této souvislosti stála - jako již tradičně - česká oficiální propaganda. Podivné, že ? Dvě sousední země, oficiálně proklamující přátelství a spolupráci, dvě členské země EU i NATO - a jak jen mohou, jedna na druhou hází bláto.  Výmluvný to důkaz o tom, kdo v tzv. sametu vlastně vyhrál a kdo to tady i nadále řídí.

O tom ostatně není třeba nijak pochybovat - stačí se podívat na škálu postkomunistických presidentů - a musí být každému naprosto jasno. 

Polská reforma - zdá se - vyzněla do ztracena. Není nic - alespoň u nás - známo o jejích výsledcích, o tom, jak se osvědčila a jak daleko došla. 

Co je známo - že Brusel na ni plive i nadále. Ba i trestá. A to dosti neurvale. 

 

A teď Izrael. Blízkovýchodní země, sice demokratická, spřátelená s USA (stejně jako Polsko) - ale tam podobnosti končí. Až - na jednu. Víte, jakou ?? 

Totiž - že v obou zemích usilují o reformu justice (a omezení moci soudců) - pravicové vlády.  Tedy - skutečně pravicové, ne jen podle proklamací a volebních prohlášení. 

Israel komunistickou minulost nemá, nelze to tedy brát jako pokus o demokratizaci justice. I tady ale bylo zřejmě třeba sáhnout na moc nikým nevolených soudců. 

I tady to vyvolalo bouři ve společnosti - dokazující, jak mocné jsou především ty síly, stojící za dosavadní podobou justice. 

A - které to jsou ?? 

V reportáži ČT to - zjevně mimoděk - zaznělo. Proto je třeba na to upozornit zvlášť : Banky !! 

Banky mají enormní zájem na konzervaci stávající justice - a protože mají spoustu peněz - mohou si dovolit financovaT  řadu akcí. Především demonstrace a nejrůznější formy občanského protestu - a také - a to je vůbec bod 1) - média. 

Žijeme v době mediální, každý ví, že co není v médiích, to neexistuje, a naopak - je-li v médiích i sebevětší prkotina, stává se kardinálním problémem. 

Co myslíte, proč zrovna ti nejbohatší - tedy banky - mají zájem na konzervaci stávajícího stavu justice _ a proč zrovna pravicové vlády sahají po jejich reorganizaci - a - omezení. 

Odpovědi zde nenajdete - máte to, milí čtenáři, za domácí úkol. 

Nejzajímavější názory, nápaDY  a náměty zveřejníme. 

A ještě něčeho si všimněte : Polsko se kritizovat smí, to je přímo v módě,  Izrael - nikoliv. 

A přesto - pokud jde o justici - nenechávají na něm oficiální komentátoři nitku suchou. 

Proč asi ?? A kdo za tím tak stojí ?? 

Vidíte všichni, jaká je to mocná vlivová skupina ?? 

A proč se ŽÁDNÉ  vládě u nás do reformy justice nikdy nechtělo a nechce - ač je to to vůbec nejdůležitější, co tenhle stát potřebuje ?? 

_____________________________

_____________________________

 

 

 

 

_________________________________

_________________________________

 

 

 

 

 

Potvrzení o to

 

Comments  

0 # Tomáš Jadlovský 2023-07-26 07:10
Ovce v EU potřebují být udržovány v iluzi právního státu a moudré justice, která bdí nad spravedlností. A jakákoliv reforma jasně ukazuje, že když se to teď mění, tak to asi dosud nebylo tak ideální, jak to propaganda prezentuje. Polsko má smůlu, že je blízko, plno Čechů rozumí tamním médiím, tak tam se musí přitlačit, aby "nevhodný" příklad netáhl a nevyvolal stejné otazníky. Izrael je daleko, kulturně je to jiná planeta, většina Čechů si o něm přečte jen titulky v novinách, a proto se tamní soudní reforma nijak zvlášť nekomentuje.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-07-27 07:22
Strach z přenosu polské nákazy, zejména pak v kontextu boje s postkomunistickou justicí, bude jistě základem této oficiální nenávisti k polským pokusům o reformu justice. Asi jako před 40-ti lety strach ze Solidarity.

Přesto : Domnívám se, že základem těchto snah - je snaha o omezení nikým nevolené soudní moci mocí volenou, zejména tou, která je dbalá občanských práv a svobod.

Jak kdo přišel na jakémkoliv soudu na to, že může rušit přijaté zákony - když je předtím odhlasoval volený parlament, většinou dvoukomorový ??
Kdo je ten všeobecně moudrý, nade všemi, že bez jakéhokoliv oficiálního mandátu může (nebo si myslí, že může) tohle rozhodovat ??

A zvláště v našich podmínkách je to výjimečně okaté - když se podíváte na kvalitu ústavních soudců a jejich výpotků - jak tihle mudrci přišli na to, že právě oni mohou rušit či měnit jakékoliv zákony - a to je, myslím, podstata i oné reformy v Israeli.

Prostě omezit nebo sebrat část moci těm, kteří nebyli voleni, těmi, kdo zvoleni jsou - a alespoň o cosi mohou svůj mandát opřít a jeho výkon legitimizovat.

A zvláště zajímavé je, kdo má zájem na posilování moci nikým nevolených soudců - banky !
Proč ?
No, protože volení zástupci se mění, každých několik let, a soudci - zůstávají. Většinou. U nás vždy.

Jak jsou prodejní, to ukázal nejeden případ - ať už to byli Rowdies z Vrchního soudu, nebo - z téhož soudu - soudce Sovák, jako jediný za to stíhaný - protože už to prostě přerostlo přes hlavy všem.

A jak vládnou banky ? No, přeci - penězi...

Tzn. Banka si koupí celé senáty Ústavního soudu - a může pak po ní někdo chtít, aby měla zájem na sebemenší justiční reformě, jež by tyto její dané jistoty vážně ohrozila - a napříště už by se nerozhodovalo podle přání a zájmů banky, ale podle práva ??

Jednoduché a jasné - jako facka.

Akorát že Israel to ukázal v přímém přenosu - a bez komentáře naší ctěné televize, jež na jeho téma decentně a povinně mlčí.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.