Tlustá čára za minulostí

a kdy ji udělat. Aneb : Koho zvete navečer do rádia ? 

 

Dopis redaktorce ČRo ohledně nočního rozhovoru s čerstvým historikem : 

___________________

 

Noční mikroforum (Ne, 3.9.)

 
Dobrý den, 
 
chci se vyjádřit ke včerejšímu pořadu Noční mikroforum, s historikem Pavlem Fabinim, protože nad ním musím tak trochu kroutit hlavou. Nad jeho obsahem, i obsazením. 
 
Poslechnul jsem si jen začátek, a to ještě spíše náhodou, protože jsem to včas nevypnul po předchozím pořadu, a nechal jsem to pak puštěno hlavně po konstatování, že host je historik, protože historie mě vždy velmi zajímala a zajímá dodnes. 
 
Po asi 10-ti minutách jsem to rádio zase vypnul a raději usnul, nejist si, proč jsem právě tohoto hosta zrovna slyšel. 
 
Pan historik sice na jedné straně říká, že je potřeba se vyrovnat s minulostí, že bez toho nelze zdravě žít, ale současně jedním dechem dodává, že je třeba za historií udělat silnou čáru, aby se nám pořád nepletla do života. 
 
Nějak mi tam chyběla otázka - a hlavně odpověď - kdy by se jako ta silná čára měla udělat. 
Po vyrovnání se s minulostí, nebo před ním ? 
 
Připomenu jen, že po skončení druhé světové války proběhl norimberský proces, kde byly pojmenovány a odsouzeny zločiny nacismu, spolu s jeho (některými) pachateli - a další jsou stíháni dodnes (pokud se na ně přijde).  Tedy - ani ještě dnes nebyla učiněna tlustá čára - a století dědečkové jsou poháněni před soudy a hledá se spravedlnost za jejich hříchy ze 40. let. Tedy před více než 80-ti lety. 
V případě komunismu žádný mezinárodní proces nikdy nebyl, natož aby v něm byl někdo odsouzen - a to přesto, že především zločiny 50., ale i 70. let po něm přímo volaly. 
 
Proč ? 
 
Odpověď je přeci naprosto jasná : Protože v justici všude seděli samí Fremrové, kteří sami měli tuny másla na hlavách - a mají je tam dodnes. To, že jim pak Havel zajistil doživotní neodvolatelnost, to žádné máslo smazat nemohlo, spíše naopak - a to je přesně to, co se teď Fremrovi také stalo. 
Totiž že to - výjimečně a ojediněle - najednou vyhřezlo ven. 
 
Fremr ale není žádnou výjimkou, spíše smutným pravidlem. 
 
Pobavilo mě, jak Váš host mluví o tom, že pokud to dotyčným samo nedojde, tak nemá smysl od nich asi ty omluvy vynucovat. No - to nemá, ony ty omluvy taky nic neřeší. 
Řekl bych, že žádná společnost nemá tolik času, aby mohla staletí čekat, než lidem bez svědomí něco někdy dojde - a omluví se - a přitom je nechat ve funkcích. 
 
Pokud máme čekat na sebereflexi lidí bez svědomí, tak budiž - to ale za situace, kdy jsou vyřazeni ze společenského života, a ne za situace, kdy o něm rozhodují z těch nejdůležitějších pozic - což ústavní soudce bezesporu je. 
 
Mimochodem, je symbolické, že všechna média mluví stále jen a jen o Fremrovi, který měl tu smůlu, že se narodil dříve, a tudíž se mohl za komunistů plně předvést - zatímco třeba o Křesťanové mlčí, jakoby to byl ten nejvzornější kandidát, přitom - protože ji dobře znám - tvrdím, že je to naprosto totéž co Fremr, akorát že tehdy, když soudil Fremr před revolucí,  ještě Křesťanová chodila na nočník, takže se v tomhle směru nemohla předvést - a předvedla se až mnohem později, za tzv. "nezávislé justice" - tedy nezávislé především na zákonech. 
 
 
Já nevím, jestli si Váš host uvědomuje, že Fremr byl navrhován do současného Ústavního soudu, a ne do Nejvyššího soudu ČSSR někdy z 80. let - a že jako soudce Ústavního soudu měl být garantem ústavnosti - a - řekl bych, ač nikde nezmíněno - také slušnosti justice. 
 
A to by měl dělat člověk, který nechával obžalované mučit tím, že je zavřel s těmi nejhoršími kriminálníky, aby ti na ně močili a pálili je cigaretami, když už tyto metody u Stb vycházely z módy ? 
 
Já nevím, jestli si Váš host uvědomuje, co říká - ale čiší z něj naivita a nezkušenost na sto honů. 
 
A to je vlastně hlavní bod, proč Vám píšu. 
 
Protože se chci zeptat : 
 
Proč zvete do těchto pořadů sice inteligentní, sice vzdělané, ale zjevně naprosto nezkušené lidi, kteří sotva odrostli od školy - a je to na hony cítit a vidět ? 
 
Jaký to má význam - a jaký smysl ? 
 
Já bych od takového pořadu čekal životní stanoviska, ne-li přímo životní moudrost někoho, kdo se něčím vyznamenal, proslavil, jehož názory a postoje s časem obstály a ukázaly se jako moudré a prozíravé - a ne nezkušené, začínající jedince, kteří - krom varování, jak by to vypadalo, kdyby bez dozoru rozhodovali oni - nemohou ostatním asi vcelku nic  předat ? 
 
A odkud tyto kandidáty na rozhovory berete ? 
 
To se vždycky podíváte, kdo kde zrovna začíná - a toho pozvete do rádia ? 
 
Když už, nemělo by to být někam do Rádia Junior, a ne do večerního diskusního pořadu ?? 
 
Budu se těšit na Vaše odpovědi. 
 
S pozdravem 
 
Ing. Jiří Fiala 

 

________________________

________________________

 

Dobré ráno, pane Fialo, k vašemu mejlu mám jen dvě poznámky.

Ne vždy si zvu hosta, kterého osobně znám (s těmi si při vysílání tykám). Snažím se vybírat hosty z různých sfér společnosti, i různého věku. 
Pana Fabiniho jsem si pozvala především pro výstavu v Portheimce. 
Jeho naivita v souvislosti s minulými dobami mě taky překvapila, ale Mikrofórum není investigativní pořad, kde bych se měla s hostem o jeho názorech hádat. Takže jsem to neudělala; ctím názor druhého.
Byl skutečně hodně naivní, ale vycházel z povahy a přesvědčení hosta. A v něčem má navíc velkou pravdu: vždycky nakonec musí člověk sám udělat tlustou čáru za vším zlým, co se mu v životě stalo, aby mohl žít normální život a netopil se v pocitech nenávisti a zmaru. 
No druhá poznámka je krátká. Jste ke mně v závěru mejlu hodně nespravedlivý, protože jste se ani neobtěžoval vyhledat si něco o mě a  především zjistit, jaké všechny hosty jsem v Mikrofóru měla.
 
Mějte se dobře, už nebudu reagovat, zdravím vás, Tereza Boučková   
 

________________

 Prý nebude už odpovídat... A podívejme, jak ji pravda vytočila !!! Dokonce až k odpovědi... 

Já jsem si ten Váš odkaz přečetl ještě předtím, než jsem Vám napsal, to jste zase nespravedlivá Vy. A i proto mi přijde,, že Vás spravedlnost u nás zajímala naposledy právě když jste dělala tu uklízečku.
Odpovídat samozřejmě nemusíte.
JF

_______

Vy jste prostě jen obyčejný hulvát. Dávám vás do spamu, TB

________

________

 

Podívejme ! Tak prý jsem hulvát, když si madam přečetla o sobě pravdu... 

A není to tak snad ?? O spravedlnost se nezajímá, o justici nic neví, teď něco zaslechla o Fremrovi, a jinak je jí to šum a fuk... Ona to má vyřešené, uklízečku už dělat nemusí - tudíž VŠECHNO JE VYŘEŠENÉ... A - Basta. 

Pro chartisty ostatně postoj zcela typický. Jim se nic neděje = nikomu se nic neděje. Oni se mají dobře = všichni se mají dobře. A kdo ne, ten je potížista a kverulant a může si za to sám. 

Nedívali se na ně kdysi komunisti úplně stejně ?? 

 

Si asi myslela, že když kdysi podepsala Chartu, že z toho sednu na zadek. Tím, že dělala za komunistů uklízečku, to jim teda uškodila. A asi si myslí, že Charta byla jediná, kdo proti nim bojoval. 

Já jsem proti nim bojoval denně, i bez charty, a to veřejně, a taky jsem si to párkrát odnes - a před nějakou husou, která, kdyby ji nedegradovali na uklízečku, sama by nikdy nic nepodnikla, rozhodně v úctě chodit nebudu. 

No jo - pravda zabolí. A nic jiného nikoho tak nerozčílí, nežli pravda sama. 

 

__________________________

__________________________

 

 

_________________________

_________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 11:27
Odpověď chartistky z Rozhlasu : (pro ni je to vyřešený = všechno je vyřešený... A dál odpovídat nebude...). Já už se nedivím, že s nima komanči zacházeli, jak zacházeli - zbabělejší a prospěchářštějsí bandu byste těžko hledali.
_______________


Re: Noční mikroforoum (Ne, 3.9.)

Dobré ráno, pane Fialo,

k vašemu mejlu mám jen dvě poznámky.

Ne vždy si zvu hosta, kterého osobně znám (s těmi si při vysílání tykám). Snažím se vybírat hosty z různých sfér společnosti, i různého věku.
Pana Fabiniho jsem si pozvala především pro výstavu v Portheimce.

Jeho naivita v souvislosti s minulými dobami mě taky překvapila, ale Mikrofórum není investigativní pořad, kde bych se měla s hostem o jeho názorech hádat. Takže jsem to neudělala; ctím názor druhého.

Byl skutečně hodně naivní, ale vycházel z povahy a přesvědčení hosta. A v něčem má navíc velkou pravdu: vždycky nakonec musí člověk sám udělat tlustou čáru za vším zlým, co se mu v životě stalo, aby mohl žít normální život a netopil se v pocitech nenávisti a zmaru.

No druhá poznámka je krátká. Jste ke mně v závěru mejlu hodně nespravedlivý, protože jste se ani neobtěžoval vyhledat si něco o mě a především zjistit, jaké všechny hosty jsem v Mikrofóru měla.

Tady je odkaz: dvojka.rozhlas.cz/…163

Mějte se dobře, už nebudu reagovat, zdravím vás, Tereza Boučková
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:31
Šuk a Gek
Fremr by byl dobrým ústavním soudcem, míní Šuk

ceska-justice.cz/.../...
_____________

Asi stejně dobrým, jako je Šuk soudcem Nejvyššího soudu. Zažili jsme ho v komisi pro výběr soudců... Arogantní, povrchní zmetek.
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:32
Měli bychom se snažit odpovídat srozumitelně, říká nová ústavní soudkyně Křesťanová

ceska-justice.cz/.../...
_____________

No, to teda ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:33
Peníze pro justiční personál stále chybí, brzdí se i jmenování soudců, upozorňuje místopředseda NS

ceska-justice.cz/.../...

Spravedlnost má mít na výdaje 36 miliard, na platy soudců půjde 6 miliard

ceska-justice.cz/.../...
_____________

6 miliard soudcům, 6 miliard na výsluhy policajtům ... Kdyby někdo hledal 12 miliard ve státním rozpočtu, snadno je najde...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:34
O čem z balíčku vláda nemluví: odposlechy, byrokracie, slučování nemocnic

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:36
Dragoun do Olomouce (prý) nepatří...

nazory.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:37
Nepřesvědčivý znalec Vlnas a nelogicky vedené jednání soudkyní Říhovou

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 16:37
Brutální i za mřížemi. Odsouzený násilník polévá spoluvězně vařící vodou

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-04 18:44
„Je to podraz,“ říkají lékaři ke zdvojnásobení přesčasů

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-05 16:53
Podívejme, opět v pozadí opatrovnický spor... A soudkyně ho zřejmě měla řešit...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-05 16:55
dnešní justiční liberálové rozdávají za verbální projevy podobné tresty, jako rozdával Fremr za opuštění republiky :

dfens-cz.com/vratte-mi-kremra/
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-05 17:06
Na Hradě plném bláznů se to třese.
Bohužel pro stát žádnou úsporu to nepřinese.
J.K.

Otřesy na Hradě. O funkci přišly dvě ženy z prezidentovy blízkosti - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-05 17:08
Taková typická, normální, česká rodina dnešní doby.
Člověku se tomu věřit nehce,
v Hodoníně před zraky vlastních dětí,
ubodala matka jejich otce.
Je mi toho líto velice,
bohužel v této zemi nefungují policie, justice.
J.K.

Mami, už dost! Děti v Hodoníně křičely na matku, která před nimi ubodala jejich otce - Novinky

Podobnost čistě náhodná.
Kudlanka nábožná: nemilosrdná světice - Tvorové.cz (tvorove.cz)
_______________

novinky.cz/.../...

tvorove.cz/kudlanka-nabozna-nemilosrdna-svetice/
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-09-05 17:11
Čermákův rozsudek :

justice.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.