Robert Pelikán : Pár postřehů

Několik postřehů našeho čtenáře na téma současného ministra spravedlnosti, jeho rodiny, jeho okolí, jeho motivace a hnutí ANO, které ho na MSp vyslalo.

Čtenář si nepřeje být uváděn, naše redakce jeho identitu zná, včetně toho, že pochází rovněž z právního prostředí.

Předkládáme tyto postřehy (nejen právní) veřejnosti k posouzení a uvítáme (zejména právní) komentáře od lidí, kteří se v oblasti justice a advokacie pohybují - zda i oni mají stejné nebo podobné postřehy a názory (při zajištění stejné anonymity).

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v letech 2003 až 2008 advokátní koncipient a následně advokát, nejprve v advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., později v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters; od 2008 do 2014 byl společníkem AK Vrána & Pelikán. Absolvent půlroční odborné stáže u Tribunálu Evropské unie v Lucemburku. … Jako advokát zastupoval řadu významných tuzemských i nadnárodních společností, zároveň ale například rodinu chlapce, kterému v roce 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty; hájil také město Karlovy Vary ve sporu se skupinou společností o vlastnictví sportovně kulturního centra KV Arena či Richarda Frištenského (syna legendárního českého zápasníka), křivě obviněného z napadení městského strážníka.

Robert Pelikán se dlouhodobě věnuje civilnímu a obchodnímu právu, především problematice obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Od roku 2004 působí na katedře občanského práva a od roku 2012 také přednáší a vede semináře na katedře obchodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Pravidelně publikuje v odborných časopisech, přednáší a vystupuje na odborných konferencích… {zdroj}

„Čeká mě boj s insolvenční mafií, čeká mě boj s těmi, kdo obchodují s lidskou chudobou, a čeká mě započetí změn v našem justičním systému, které jsou nezbytné," uvedl při svém jmenování. {zdroj}

Robert Pelikán (* 18. října 1979 Praha) je od března 2015 ministrem spravedlnosti České republiky jako nestraník za hnutí ANO.

Oficiální životopis

• ? - 1998 Gymnázium Jana Nerudy, Praha
• 1998 - 2003 Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, titul Mgr.
• 2002 - 2007 Císař, Češka, Smutný a spol.
(2004–2005) - vedoucí týmu,
(2005–2007) - ředitel pracoviště
• 2004 -> UK v Praze > Právnická fakulta, Katedra občanského práva, externí pedagog
• 2007 advokátní zkouška - absolvent
• 2007 - 2009 Linklaters, v.o.s., advokátní kancelář - advokát, (později: Kinstellar)
• 2009 - 2014 Vrána & Pelikán, advokátní kancelář s.r.o., (později: Vrána & partners)
advokát, jednatel a společník, (majetková účast: 40 %)
• 2010 UK v Praze > Právnická fakulta - absolvent, titul JUDr.
• 2011 UK v Praze > Právnická fakulta - absolvent, titul Ph.D.
• 2014 Ministerstvo financí ČR > Sekce právní - ředitel
• 2014 - 2015 Prisko a.s. - člen představenstva
• 2014 - 2015 Vláda ČR MS - 1. náměstek pro oblast justiční a legislativní
• 2014 -> Kongresové centrum Praha, a.s.- člen dozorčí rady
• 2015 -> Vláda ČR Ministerstvo spravedlnosti- ministr
(Dne 12. března 2015 nahradil odstoupivší Helenu Válkovou.) {zdroj}

Vzor všech ctností, nebo další „píárko“ ( = lapač voličských hlasů, wiki/Public_Relations )?

Kdo je Robert Pelikán doopravdy?
Z veřejných zdrojů jsem posbíral informace, které oficiální životopisy neuvádí.

Pelikánův otec Dragutin se sice zabýval právními dějinami, ale jako docent vědeckého komunismu na katedře marxismu-leninismu Univerzity Karlovy ( wiki/Robert_Pelikán) {zdroj} {zdroj} {zdroj}

Asi jen málokdo se tehdy aspoň trochu s režimem nezapletl, ale vymývání mozků a lámání charakterů celé generace studentů práv, budoucích advokátů a soudců, daleko přesahuje míru běžného prospěchářství a kariérizmu. Jako asistentka hospodářského práva na Právnické fakultě UK nemohla prosazovat a propagovat nic jiného, než komunistickou ideologii a režim na ní založený, prohlášený později zákonem za „zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný.“ ( {zdroj} , zákon č. 198/1993 Sb.)
Manželství a dvě děti si Irena Pelikánová s vědeckým komunistou určitě nepořídila tak nějak omylem; názorová blízkost s Dragutinem je zřejmá.

V roce 1993 byla jmenována profesorkou obchodního práva na Právnické fakultě UK. V letech 1998–2004 byla členkou Legislativní rady vlády ; v letech 1999–2002 byla členkou prezídia Komise pro cenné papíry ; mimoto působila jako advokátka. Jiní odborníci na právo zde po roce 1989 prostě nebyli. Když Soudní dvůr EU chtěl českého právníka, musel vzít Pelikánovou. Právo „rudé“ vyměnila za právo Evropské Unie, a od 12. května 2004 je soudkyní Soudu prvního stupně Soudního dvora Evropské unie.

Robert Pelikán tedy pochází z prominentní rodiny. Od mala není nijak zvlášť veden k hledání a naplňování ideálů mravnosti, ale především k úsilí o osobní kariéru a prospěch.
Pelikán sice mohl vystudovat normální evropské právo na normální evropské právnické univerzitě např. v Anglii nebo ve Francii. Vybral si ale pražskou UK, kde jméno jeho rodičů hodně znamená. Nejsnadnější cesta k právnickému titulu, jako předpokladu další strmé kariéry.
Pelikán se pyšní jen stáží u Soudního dvora EU. Bližší zkoumání prozradí, že tyto stáže vyřizuje v Lucemburku právě jeho matka. {zdroj}
Povinnou praxi absolvuje v AK Císař, Češka, Smutný a spol. jako zaměstnanec, vedoucí týmu a nakonec ředitel pracoviště. V roce 2007 složí advokátní zkoušku. Obratem nastupuje v Linklaters, v.o.s., Praha, jako advokát.

Linklaters není jedna z tisíců normálních AK, které zastupují normální občany, třeba u soudu. Jde o pobočku londýnské Linklaters, což je nadnárodní „továrna“ na právní služby, které poskytuje ve dvaceti zemích 2600 advokátů. V roce 2014 dosáhla tržeb 2 150 000 000 $ (52 mld Kč).
Pražská Linklaters začíná jako obchodní společnost vlastněná Brity do r. 2008, s tržbami cca 400 milionů ročně, později jako eseróčko bez přímé vlastnické vazby s tržbami polovičními.

Běžné AK vydělávají stokrát méně. Co je to za podnikání, které tak vynáší? Nazývá se právní poradenství. Takové rady si můžou dovolit jen obrovské firmy a nadnárodní korporace. Radí se např. jak optimalizovat, resp. umísťovat operace v prostředí globálního trhu, k dosažení maximálního zisku a získání konkurenční výhody, zvláště proti podnikatelům malým. Nakolik je optimalizací i ovlivňování lokálních trhů, médií, úředníků, politiků a zákonů, lze jen spekulovat. Faktem je, že smluvní ceny právního poradenství určuje jen trh a vážit jejich přiměřenost není s čím, navíc se informace o nich nezveřejňují. Říká se, že právě takto se jednoduše a bez rizika ve velkém perou peníze. A druhá konkurenční výhoda velkých hráčů globálního trhu: malé podnikání náklady právního poradenství v nákladech „nerozpustí.“

V Linklaters, v.o.s. Robert Pelikán ve 28 letech konečně přičichne k velkým penězům. Seznámí se tu s Mgr. Luďkem Vránou. {zdroj}
Po dvou letech s kontakty a know-how zakládají Vrána & Pelikán (s Mgr. Lucií Oršulovou) advokátní kancelář s.r.o. A teď to začíná být zajímavé. „Za dobu existence kanceláře (6 let) jsme se zabývali spory v hodnotě přesahující 67 miliard Kč a transakcemi v hodnotě přesahující 1 miliardu Kč.“ {zdroj} Kolik že Pelikán vydělává? Nabízí služby za 2000 Kč / hodinu + DPH. Při 200 hod/měsíc tedy 400 000 Kč. {zdroj}

Přitom stihne ještě získat titul JUDr. a Ph.D., ano, opět na Univerzitě Karlově, a ještě pracuje jako ředitel správní sekce MF ČR a ve firmě Prisko a.s (v letech 1993-1995 tam zasedal i Bakala, - dříve Konsolidační banka, od r. 2008 MF ČR) jako člen představenstva. {zdroj} (komentáře)

Podívejme se ještě na Mgr. Lucii Oršulovou, o které AK Vrána & Pelikán píše: Svou praxi začínala pod osobním vedením profesorky Ireny Pelikánové. Stovky sporů, které od té doby před českými řádnými i rozhodčími soudy vedla, jí poskytly důvěrnou znalost českého soudního prostředí i procesního práva, kompetenci, jíž se mezinárodním kancelářím většinou nedostává.

Mezi klienty AK V&P patří například Shell, Mastercard, ČSOB, Penta, Lukoil nebo MND. Své poradenství poskytuje ale i veřejnoprávním subjektům a středně velkým podnikům. V posledním roce se zabývala případy, jejichž celková hodnota přesahuje 30 miliard Kč, například:


• Credit Suisse v. V. Nemeth: spor o 6,5 miliardy Kč
• Karlovy Vary v. Syner, Baustav a Metrostav: spor o 1,2 miliardy Kč
• Penta v. Sazka: spor o 753 milionů Kč
• ECM v. Česká pojišťovna: spor o 428 milionů Kč
• bytyOKD.cz v. Evropská komise: spor o existenci nedovolené státní podpory ve výši cca 20 miliard Kč {zdroj}

O takových zakázkách si normální advokátní kanceláře můžou nechat zdát. Ledaže by měl majitel matku třeba soudkyni u Soudního dvora EU. A zas ta Irena Pelikánová. Všechna rozhodnutí Soudního dvora nejsou veřejně přístupná, nejsou v českém jazyce a zájmové subjekty nemusí být shodné s účastníky soudních řízení. Přesto jsem našel rozhodnutí, kde dvůr rozhodoval věci Pelikánových klientů: Rozsudek ve věci T-111/08, MasterCard {zdroj} a {zdroj} a Rozsudek ve věcech T-38/07 Shell Petroleum NV {zdroj} .
Možná nikoli „z pekla štěstí“, ale „malá domů.“ Proč soudkyni dávat hotovost, když můžete firmě jejího syna zadat lukrativní zakázku na právní poradenství?

Irena Pelikánová
Info o jejích aktivitách v Lucemburku zjistit neumím. Pelikánová se však i odtud angažuje ve své domovině. ...zasedá ve čtyřčlenné expertní komisi, která pomáhá ministerstvu s přípravou novely občanského zákoníku. {zdroj}

Komise prosadila do OZ institut svěřeneckých fondů. Co to je?
Zejména v českém prostředí, kde se rozmohly společnosti s anonymními akciemi k vyvádění zisků z veřejných zakázek a k praní špinavých peněz, by nepochybně došlo k jeho zneužívání. Svěřenské fondy vytvářejí vhodnou půdu pro ukrytí zisků z korupce.
Konkrétně svěřenské fondy jsou na návrh prof. Ireny Pelikánové, dnes soudkyně Tribunálu EU. Viz zápis z LRV. Vícekrát to již bylo publikováno.
{zdroj} {zdroj} {zdroj}

„...že můžete zneužít všechno, neznamená, že umístíte do právního řádu něco, co se ke zneužití přímo nabízí,“ reagovala na tento postoj Irena Pelikánová. {zdroj}

Svěřenské fondy jsou hlavně nástrojem pro ukrývání majetku a znepřehlednění vlastnictví. Myslí si to Robert Pelikán, nový šéf legislativního odboru Ministerstva financí ČR a jeden z velkých kritiků nového občanského zákoníku. „Kromě věcí typu ukrývání majetku mě příliš nenapadá, co by svěřenské fondy řešily z problémů, které nejdou řešit jiným právním způsobem,“ říká.
...položme si nejdříve klíčovou otázku, k čemu mají být svěřenské fondy dobré. A na tu já prostě neznám odpověď. Kromě věcí typu ukrývání majetku mě příliš nenapadá, co by svěřenské fondy řešily z problémů, které nejdou řešit jiným právním způsobem.
...Říkají to jen některé advokátní kanceláře a daňoví poradci, kteří v tom cítí obchodní příležitost a podle mého názoru také způsob, jak izolovat majetek od věřitelů, a to se mi nelíbí. Případně jak ten majetek ukrývat.
{zdroj} {zdroj}
Pikantní je, že advokátní kancelář, kterou Pelikán donedávna oficiálně vlastnil, nabízí právě toto poradenství a vydělává na něm. {zdroj}

V r. 2012 potřebovala prodloužit Lucemburk o další funkční období, do r. 2019. Vládní komise ji však poprvé jednomyslně nevybrala. {zdroj} Nejspíš kvůli bizarním názorům na novelizaci Občanského zákoníku, který chce převzít od Německa nebo Rakouska, nebo pro názor, že hájení zájmů ČR v rámci řízení před soudem EU „by bylo nemyslitelné, a tak zbývá pouze cesta neformálního působení.“
Pelikánová následně spouští mediální kampaň proti vítězi Mlsnovi, kterého údajně Soudní dvůr EU nechce a prý ho stejně odmítne. Podpoří ji Mgr. Marie Benešová. {zdroj} (Benešová v roce 1971 absolvovala studium práv na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od ukončení studia až do roku 1991 pracovala na okresní prokuratuře v Kladně, nejprve jako právní čekatelka, později jako prokurátorka v oblasti obecné kriminality, zejména násilné trestné činnosti.)

Především ale předsedové tří nejvyšších českých soudů. {zdroj}
Předsedové tří nejvyšších českých soudů podle HN (patřící Bakalovi) poslali březnu premiérovi Petru Nečasovi, ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi a ministru zahraničí Schwarzenbergovi z TOP 09 dopis, v němž je upozornili, že vláda při nominaci nedodržela pravidla.

Opozici se aféra zrovna hodila, a po pádu vlády již premiér Rusnok nominuje Pelikánovou, prý „se ukázalo, že Mlsnova nominace skončí neúspěchem, a ministr koncem května potvrdil, že se soudcem soudního dvora EU nestane, protože prý nezastával dostatečně dlouho vysoké funkce.“ Že tuto informaci do médií ovládaných Babišem {zdroj} a Bakalou roznesla sama Pelikánová, která o funkci usiluje, a že ve skutečnosti nikdo nemůže vědět, zda Mlsnu soud EU chce odmítnout, se už neřeší. Za několik měsíců protlačí Babiš Pelikána na post ministra spravedlnosti.

Všichni z naší party můžou být spokojeni. Miliardář a mediální magnát Babiš dostal na Ministerstvo spravedlnosti svého člověka, který velký byznys umí (na rozdíl od Válkové), a je sám jedním z nich. S Pelikánem získá i jeho právní poradenství pro Agrofert, informace z MS, snazší přístup ke státním zakázkám MS a vliv v tuzemské i evropské justici. Pelikánová si střihne ještě jedno funkční období a do r. 2019 si zde připraví na stará kolena nějakou tu trafiku. Pelikánovi & spol. předtím asi dohodí ještě pár miliardových zakázek na právní poradenství. Pelikán se přes Ministerstvo financí dostane k obrovským zakázkám na právní poradenství a rozhodcování pro ČR. Poradenství pro Agrofert mu nejspíš zůstane i po odchodu z politiky.

Robert Pelikán je především prominentní advokát. Zapomeňte na snižování advokátních paušálů, ty mu přijdou naopak nízké – viz názory jeho AK: {zdroj} Bojovat nebude proti soudcům, protože ti náklady advokátům zpravidla přiznávají. Nezávislé, přísné a spravedlivé soudce Babišové a Pelikánové nepotřebují. Ani proti exekutorům, ti náklady advokátům vymáhají. Soudci a exekutoři určitě netouží po přísném a spravedlivém ministru spravedlnosti. Podivně podnikající a zbohatnuvší advokát bude s korupcí, s insolvenčními, justičními a exekučními mafiemi bojovat asi jako příslovečný kozel zahradničit. Až budete zase vhazovat volební lístek pro ANO, vězte, že volíte právě tuhle partu a její „politiku.“

A za odměnu, že jste to dočetli až sem, přidám pár slavných hlášek Andreje Babiše:

• V roce 2014 obdržel Andrej anticenu Zelená perla 2013 za svůj výrok: „My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje i jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd.“

• Babiš o akvizici médií v reportáži Reportérů ČT: „Když jsem se dostal do situace, že lhaly a já jsem žaloval na ochranu osobnosti a nedomohl jsem se nikdy práva a pravdy, no tak jsem koupil to médium proto, aby psali pravdu.“

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/211872/priznani-miliardare-babise-byl-jsem-komunista-protoze-me-matka-donutila.html

„Vybudoval jsem největší firmu, odvádím stovky milionů na daních, odvádím miliardy do rozpočtu,…“
(… Sám státu na daních odvádí 23 milionů korun ročně, jeho holding zhruba 800 milionů korun ročně … V roce 2010 pobíraly Babišem vlastněné firmy státní dotace ve výši 3 miliardy korun {zdroj} .)

 

___________________

 

http://www.novinky.cz/domaci/381914-konec-vrchnich-zastupitelstev-a-novy-specialni-utvar-pelikan-predstavil-reformu.html

___________________

 

O tom, že v mafiánském státě podnikání nemá smysl, se právě přesvědčili tito podnikatelé :

http://www.novinky.cz/krimi/381839-vyderaci-vykoumali-nehoraznou-fintu-aby-zamazli-dluh-a-jeste-dostali-zaplaceno.html

Mimochodem, asi by exekutorka neoblepovala cizí majetek, kdyby věděla, že taky žaloby na stát - a tedy i na ni - mají smysl a jsou rychle a efektivné vyřizovány. A stát by se asi rychle začal starat o to, jaké svini to svěřil tak rozsáhlé pravomoci, když si tohle klidně dovolí .

Pokud se ovšem každé "pochybení" státních zaměstnanců programově zametá pod koberec - obvykle s tím, že "nikdo nepochybil" a nikomu se nikdy nic nestane - pak TOHLE je zákonitým výsledkem. 

Ostatně - tohle SAMOZŘEJMĚ nejsou žádná "pochybení", tohle je masové zneužívání pravomocí mafiánskými hajzlíky ve státní službě, které tam nainstaloval dement a buzerant Pospíšil - a se kterými zjevně nemíní nic dělat ani estébák Babiš a jeho ANO banda - vždyť jí ještě nesmírně vyhovují !!!

Estébácký podnikatel !!

Slyšel někdo někdy větší nesmysl ?!!

__________________

 http://www.novinky.cz/krimi/381839-vyderaci-vykoumali-nehoraznou-fintu-aby-zamazli-dluh-a-jeste-dostali-zaplaceno.html

__________________

 

 

 

Comments  

-1 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-26 15:58
Olda :

Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž :eek: :

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-28 18:03
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-28 18:05
Od našich východních sousedů :-) :

Súdna rada preverovala 19 kandidátov na sudcov, 17 prešlo
spravy.pravda.sk/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-29 14:44
Věřící ministr spravedlnosti :-? :

Nový zákon o státním zastupitelství nastaví transparentní pravidla, věří Pelikán
zpravy.aktualne.cz/.../...

Pelikán: Zákon o žalobcích nastaví transparentní pravidla
tyden.cz/.../...
__________________

I my věříme, že jednou u nás bude spravedlnost :-) , stejně tak ale věříme, že s p. Pelikánem to asi nebude. :-|
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-01 13:29
Pavel :

Zdravím Vás, pane Fialo,
pro doplnění k článku, kde jsem u autora ocenil především odkazy tj. zdrojování: k213.cz/JOOMLA/2138-robert-pelikan-par-postrehu , zasílám odkaz: zpravy.e15.cz/.../...

Před prázdninami přitom tvrdil, že zákon předloží začátkem srpna.
„Důležitější než nějaký měsíc je to, nakolik jsou změny dohodnuté v koalici a s žalobci. Nechceme zbytečně spěchat,“ zdůraznil ministr s tím, že norma nezačne platit od začátku roku 2017, ale až v jeho průběhu.

Co dodat? Snaží se s námi dělat, co chtějí, lžou a manipulují. Můžeme se dočkat reformy? Jestli to bude jako ve zdejší mafiánské justici, tak se obávám, že to coby dup nebude :-)
novinky.cz/.../...
zpravy.e15.cz/.../...

Důvody přetíženosti soudů zmiňujete v jiném článku :-)

Pavel :-|

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.