Táta sliby plní

Rozhovor s čerstvým vítězem před Ústavním soudem, Fernando Burgosem. 

I o včerejším rozhodnutí Ústavního soudu v Brně, částečně zrušujícím poslední opatrovnický rozsudek Krajského soudu v Hradci, jsme si před kamerou povídali s p. Fernando Burgosem, bolivijsko-švédským otcem, který strávil posledních 10 měsíců v českých kriminálech za to, že jel se svou dcerou na dovolenou. 

"Od malička jsem jí sliboval, že spolu pojedeme na prázdniny - a nikdy jsem jí to nemohl splnit. Protože soud odmítal prázdninový styk upravit. A tak jsme se vídali vždy jen v pátek a každý druhý pátek k tomu přibyl i víkend", říká v rozhovoru p. Fernando Burgos. Minuly jedny prázdniny, pak i druhé, třetí... NIC. 

"Řekl jsem si, že bych byl velmi špatným příkladem pro svou dceru, kdybych nedokázal splnit slib, který jsem jí odmalička dával - a tak jsme se na prázdniny rozjeli. Ať si soud říká, co chce", vysvětluje dále p. Fernando, jak k údajnému "únosu" došlo. 

Rozhovor jsme natočili v angličtině (a částečně i španělštině), a to pro přirozenost a snazší vzájemnou komunikaci, aby se neztrácela nit a spád rozhovoru. Časem možná přidáme i český přepis  - pro ty z vás, kteří ani jeden z těchto jazyků neovládají - třeba nám ho někdo, kdo má více času než my, pošle sám (jako se to už několikráte stalo). 

Pro české čtenáře, kteří rozhovoru sami nerozumí, uvádím - alespoň prozatím - hlavní téze, které jsem se od Fernanda dozvěděl (i mimo kameru, neboť jsme byli limitováni úložným místem na paměti kamery, a tedy technickými omezeními - a nebýt těch, hovor by patrně plynul daleko déle, neboť jsem ho shledával velmi zajímavým a úplně mě jeho obsah pohltil...). 

Zde jsou : 

- Jste jediná země v Evropě, kde justice zachází s lidmi jako s dobytkem - a ti si to nechávají mlčky líbit. Nemá to obdoby nikde jinde. (Doplňuji, že Fernandova sestra pracuje jako právnička v Londýně a zná nejen britskou justici, ale i justici několika kontinentálních států).

- Policisté, kteří mne přišli v Göteborgu zatknout, tušili, že s právem v České republice není všechno v pořádku, ale co to v praxi znamená, to si uvědomili až na mém případu. Když zjistili, oč se skutečně jedná, měli slzy v očích a omlouvali se, že příkaz musí poslechnout. Dali mi potom největší a nejhezčí celu, která ve věznici vůbec byla, povolovali mi všechno, co jsem chtěl, vysoko nad rámec svých povinností i předpisů a doufali, že se to nějak vyřeší... Bohužel, byl jsem vydán do ČR. Švédská vláda tak splnila své partnerské závazky v rámci EU a Interpolu - a dnes je jí to líto. 

- Všechno, cos mi řekl o české justici v r. 2012, při našem prvním setkání - a já tomu nechtěl věřit - byla pravda a všechno se - bohužel - do puntíku splnilo. 

- Jediný, kdo hlasitě protestoval proti mému zatčení a zejména vydání do ČR, bylo sdružení K 213. Jeho varování švédské vládě, že v ČR mi nebude zaručen řádný proces a že česká vláda svoje sliby nesplní, se do puntíku potvrdilo. Jako všechno ostatní, co jste kdy řekli nebo napsali. 

- Švédské velvyslanectví rozhodlo, že můj případ bude zahrnut do zprávy o stavu lidských práv v České republice za rok 2017. 

- Švédská vláda zjistila, že zatímco ona svoje mezinárodní závazky beze zbytku plní, česká vláda je neplní a není schopna garantovat vůbec nic. 

- I na základě mého případu se ve Švédsku zvedla vlna dotazů ohledně toho, kam vlastně mizí nemalé prostředky vynakládané EU (a Švédskem v neposlední řadě) na rozvoj justice, které byly za posledních 10 let ČR vyplaceny. 

- Srovnat poměry ve švédských a českých věznicích je asi jako srovnávat den a noc. 

- Několikrát mi bylo (v liberecké vazbě - pozn. autor) vyhrožováno i fyzickým napadením ze strany dozorců, když jsem trval na tom, že chci mluvit se svým právníkem.  

- Zatykač, který byl na mne vydán, obsahoval trestné činy únosu, zavlečení do ciziny a neplacení výživného. Švédská vláda sdělila české straně, že nebudu vydán, nebude-li obvinění z neplacení výživného staženo, protože to není ve Švédsku trestným činem. Dále bylo podmínkou mého vydání, že případný trest budu moci vykonat ve Švédsku a zejména, že obvinění nebude nikterak rozšiřováno a že budu tedy stíhán jen pro tyto dva trestné činy. Jakmile jsem byl v moci české justice, začali soudci bezostyšně tvrdit, že se ničím necítí vázáni - a chtěli mě stíhat i za (částečné) neplacení výživného. ČR tak hrubě porušila i svůj vlastní slib, který švédské straně dala... 

- V EU byl vypracován důkladný systém zamezení pohybu teroristů po Evropě - a já se stal jeho prokazatelnou první obětí ve Švédsku. Švédsko tak zjistilo, že česká strana nástroje boje proti teroristům klidně zneužívá k pronásledování rodičů. 

- Jediné, co státního zástupce u soudu zajímalo, bylo počasí ve Španělsku. Ty jsi první, kdo se mě podrobně ptá, jak co bylo a jak se co událo... 

- Česká justice - bez ohledu na aktuální věk soudců - je jediným velkým skanzenem, nechtěným retro výletem do časů stalinismu. 

- Rozpor mezi zákony a činností soudců je tak okatý, že nic drzejšího nikde neuvidíte po celém světě. 

A na závěr jsem se ještě ptal na jeho přání českým otcům do nového roku. Znělo takto : 

Aby se přestali bát prosazovat svá legitimní práva a aby se přestali bát totalitní justice. 

 

A ZDE již slíbené - dnes (5.1.2018) natočené -  video : 

 

 https://youtu.be/IReE4XAMXOI

 

______________________

http://www.k213.cz/JOOMLA/2754-fernando-propusten

______________________

Dříve k tématu : 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Saxána 2018-01-05 21:48
usoud.cz/.../...
Respekt k rodinnému životu a nejlepšímu zájmu dětí vězněných rodičů
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-06 17:14
Happy New Year Jiri!
Thank you for the link. The contribution wasn’t big, but I hope that it helps a little bit on the way.

I think the courts deserve all the criticism that they are receiving, but it’s also important to highlight the positive outcome of the constitutional complaint and the very important message it sends.
I don’t know if Fernando gave you the recordings of the hearing where the Court state that the Czech authorities have a positive duty to ensure the continuance of family life between a minor and a parents who is in custody, especially when the relationship between the parents have broken down. This is vital for all those parents (mostly fathers) who are in custody for failure to pay alimony or for other reasons and who don’t get to see their children.

The Court also points out that children who communicate with their parents in a second language have the right to develop that language as it’s part of their identity. For Antonia this wasn’t the case and thus she has forgotten Spanish as she wasn’t allowed to speak with her father or us for almost 1 year. I assume she now has the right to file a suit against the Czech authorities who did not safeguard her rights in this respect. I am certain that there are hundreds of children’s of foreign fathers who have had their second language robbed as part of a parent alienation campaign exercised by mostly (and sadly) mothers.

There are other points in the judgement that are note worthy and will surely serve as help for other fathers with the same plight. I will ask Fernando do send it to you.

Hope you have a nice day and let’s keep the fight going.

Regards
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-09 13:37
Povinný subjekt: Ústavní soud
Ústavní soud - Praha
Paní Kateřina Šimáčková – soudkyně
osobně
Po přečtení článku US – Respekt k rodinnému životu a nejlepšímu zájmu dětí vězněných rodičů , kde jste také jmenována , obracím se na Vás dle platného zákona
č. 106/1999 Sb. , jako občan ČR.
Můj dotaz je zcela jednoduchý :
„ Čím můžete ( za US ) zdůvodnit to, že US také podporuje nezákonné odejmutí práv dětem Klobušníkovým i jejich otci, což dlouhodobě provozují orgány státní moci v Č.Budějovicích , to jest OS, KS, OSPOD včetně představitelů radnice města CB. „
Moje přesvědčení vychází ze znalosti věci samé v tom, že terorizování nezletilých dětí – občanů ČR je nezákonné , bezdůvodné a vede k nevratnému psychickému poškození dětí ( - SZR ).
Zde byla aplikována státní moc na prokazatelně bezproblemového, zodpovědného a psychologicky kladně prověřeného otce, který až do ničím nepodložených pomluv od manželky ,v té době už podvodnice a cizoložnice – od narození dětí o ně vzorně pečoval a pokračuje v tom nadále .
TOTO jsou prokazatelná fakta, která nelze ničím zpochybnit.
Zlovolným zásahem soudkyně K.K. do Ústavou ČR zaručovaných práv zúčastněných byla naplněna skutková podstata fašistických zločinů osobou známou.
Vaši odpověď prosím veřejně – v zákonné lhůtě.
František Švamberg RČ 490504/013
PS : jako podklad Čj. I US 2090/ 2017

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.